Мене амх 0.5, правев инвитро дојдовме до три бластоцисти, неуспешен трансфер, една години пиев овунорм, фолна, аспирин, б12, капки од србија фемина, природно останав бремена. Испитај апсолутно се пред да почнеш со инвитро, јас имам тромбофилија и ми е голем пропуст што не испитав пред да почнам со инвитро, дали аспиринот ми помогна или така требало да биде не знам. Со среќа и со лесно
Најдобро е да следите со матичниот гинеколог на ехо, за дали имаш водечки фолекули и после овулација за да видите дали пукаат. Второ можеш со тестови за овулација иако не е најверодостоен метод. Трето можеш да следиш преку базална температура, најефтин но не и наједноставен метод зашто треба да мериш секој ден во исто време. За вториот и трет начин имаш посебна тема на форумов, побарај за детали. И јас како и членките би те советувала да го повториш во друга лабораторија. Кажи ми дали првата менструација ја доби порано и дали циклусите ти се пократки од 28 дена? Дали имаш забележано промена во циклус во последните години (обилност, времетраење). И јас сум со низок амх, добив на 11 год, циклусот уште пред многу години ми се скрати од 28 на 25-26 дена и ми трае едвај 3 дена, 4тиот веќе само во траги. Ова се симптоми на намалена резерва.
Prilep imas poeftini ceni vo vrska so AMH i site analizi za hormoni Medika 95 se dosta dobri, Plodnost cenite se visoki do plafon
Редовна менструација имам точно до ден т.е. точно на 29ти ден ми иди. Мада приметив разлика во времетраењето , порано цела недела имав а сега 3,4 дена.
Zdravo, kade ispituvase trombofilija? Jas ne sum ostanala do sega bremena, se spremam za invitro ama neznam kako mozam da ispitam, dali so upat od maticen?
Не се сеќавам точно правев повеќе испитувања, јави се прашај а мислам дека имаат и ценовник на нивната страна
За амх ти ги препорачувам Синлаб, Авицена даваат премногу високи вредности, јас на пример во Синлаб имав 2.77 а во Авицена 4.1. Државно на ГАК, Биотек не би одела. Цената е иста секаде приватно 4000 денари.
Зошто јас лично не би била сигурна во точноста на резултатот. Не викам дека нема да биде точен, викам дека нема да знам дали е точен или не, а кога веќе ги давам парите сакам да сум 100 % сигурна дека е точен, а не и понатаму да се мислам дали да испитам и на друго место...
Па како си сигурна за Синлаб дека е точен тогаш? И како знаеш дека во Биотек нема да е точен ако не си испитала. До сеа се што сум испитала во Биотек било се точно. Баш напротив во Авицена ми било неточно.
Добро ајде така нека биде, ама ако не си сигурна не мислам дека треба да се пресудува лабараторијава.
Јас кога работев во Биотек, на почеток кога се отвори, знам дека се штедеше на реагенси за ретки анализи, како на пример амх, сега можеби е сменето откако се акредитираа како лабораторија и почнаа да работат и со фонд. Затоа викам не знам, не тврдам дека резултатите не се точни Од друга страна знам дека во Синлаб сѐ е под строга контрола, знам од прва рака.
За амх се согласувам, во биотек 5.1, на ГАК 3.4. По препорака на Димитров од систина бев препратена на ГАК да го повторам испитувањето.