Анти-Милеров хормон (АМH)

Дискусија во 'Бременост' започната од Sesil, 25 јануари 2018.

1. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    I jas sum na mislenje deka ne treba da se ostava na slucajnost

2. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    Mozhe li da mi pishesh za kakov nacin na ishrana stanuva zbor?

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    Pishav pogore - mi dadoa cicloproginova, profertil i DHEA micronized. Ne znam dali toa se smeta deka e za podmladuvanje iskreno. Znaci poentata e kaj mene da se razmrdaat jajnicite i da vidime dali kje se stimuliraat folikuli.

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Sekako deka ne bi ostavila na slucajnost zaradi toa i site mozni ispituvanja gi pravam i odam i kaj povekje doktori za mislenje . Eve mene eden doktor mi kaza da pijam kontraceptivi Kricea so cel da se zastedat jajce kletkite dodeka da dojde vreme koga ke mozam da zabremenam

5. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    A shto ti velat?
    Shto e glavniot problem? Dali i ti imash problem so visok FSH?

Ne sum slushnala za Kricea...

6. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Kaj mene ustvari nemase prob so zabremenuvanje vo avgust mi bese spontaniot i mi kazaa 6 meseci da ne zabremenuvam neli da se vrati matkata...Vo megjuvreme ispitav TORCH , genetski mutacii, infektiven skrining, AMH sega ostanuva uste prolaktin ,AFA i hormoni na tret den od ciklus i 4D eho da zakazam vo remedika za dve nedeli i togas ke znam dali postoi septum na matkata da pravam i histeroskopija za da se otstrani posto mozno e i toa da bil problem za placentata sto bila insuficientna , od Januari zdravje se nadevam se ke bide ok i nova godina nova srekja :)

На Meckicja, tina2018 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Под подмладување (рејувенација) на јајниците се мисли на ПРП метода на јајници што се применува кај помлади девојки со предвремена оваријална инсуфициенција и многу низок АМХ. Се зема крв од пациентката, од неа се одвојува тромбоцитната плазма (platelet rich plasma или PRP) и потоа истата се вбризгува назад во јајниците. До сега студиите покажале многу добри резултати и подобрување на резервите кај помлади жени со многу ниски резерви. Побарајте на google, ovarian rejuvenation или ovarian PRP, ќе најдете еден куп студии.
    Ова во Ремедика знам дека го работи Димитров, за другите болници не сум сигурна, ама сигурно го работат некои од специјалистиве за асистирана репродукција.

@Bufica оди кај специјалист за неплодност и види дали си кандидат за оваа метода. Смоквите во маслиново немаш штета да ги пробаш, ама со ФСХ 65 и АМХ 0.02 тешко дека ќе дадат некаков резултат. Такви природни лекови може да помогнат во случаи во кои ФСХ е малку над граница на нормала, ама не кај овакви екстремни вредности што имаат индикација за рана менопауза. И бидејќи е навистина многу невообичаен резултат за твоите години, предлагам да направиш и кариотип и понатаму да се консултираш и со генетичар, да не лежи тука зајакот. Гледам сега една членка погоре исто многу убаво те советувала, баш за истово што јас го зборам.

ОГРОМНА е разликата од вредности 0.8 или 0.4 на АМХ со твојата, кај таквите вредности може смоквите да дадат резултат (0.8 не е многу под нормалната долна граница на АМХ што е 1), и да сум на твое место не би губела ни минута време и би проверила дали сум кандидатка за рејувенација на јајници, отколку да чекам природно да се деси чудо.

Последна измена: 8 ноември 2021
    На IRBBB, tajci83, Suze18992 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    @ladystardust znaes kolku kosta toa kaj nas ?

9. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    Taman rabota da cekam cudo da se desi na vakvi rezultati... :) Na druga clenka i odgovorija pogore.
    Moite rezultati se strashno loshi i ne cekam nikakvo cudo. Od sabotata pocnav so terapija. Specijalistot mi dade za 3 meseci, pa da vidime. Sekako, ne beshe optimist. A, za rejuvenacija ne mi spomna nishto :(

10. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Мислам дека е околу 1000€, ама не ме земај за збор. Јас не сум правела, ниту сум се интересирала да дознаам колку кошта, ова е од она што сум добила како информација во текот на годините на мојата борба со зачнување. Ремедика први почнаа да го прават кај нас. Она што сигурно знам е дека се прави под општа анестезија, интервенцијата е слична е на фоликуларна пункција, се зема крв од пациентката, се обработува и се вбризгува назад во јајниците. За да една жена е кандидатка за вакво нешто, треба да бидат задоволувачки резултатите на АМХ, ФСХ и ИГФ1 (значи комплетен панел на оваријална резерва да е направен претходно). Има граница на вредности до кои може да се прави, не се прави кај сите пациентки со слаби резерви.

11. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Go znam procesot na spremanje na PRP go rabotam toa ali vo druga oblast i ne znaev za ovoj tip na PRP deka postoi pa i plus vo opsta anestezija. Ke se informiram sto i kako e . Fala

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    204
    Devojkji koi vitamini piete za podobar kvalitet na jajnite kletki?

13. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    1.277
    I jas so amh 0.56 ostanav bremena prirodno posle 3 meseci, megjtoa plodot bese so anomalija. Sega odmaram 3 meseci i kje probam povtorno da zabremrnam. Vo megjuvreme kje si spremam dokumenti za ivf.

14. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    A FSH kolku ti beshe?

15. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    1.277
    7.89. Piev ubiquinol eden mesec malku pojacana doza na vitamin E, C, D, Zink, omega. Moze bese slucajnost sto znam ama mesecot koga piev togas ostanav trudna. Edna clenka imase staveno vo vontelesno edna kniga za vitamini koi treba da zimaat koga trloto se sprema za ivf. Sakav privatno da pravam ivf zosto taka mi rece eden doktor , deka prirodno nemozam da ostanam. Na pregled otidov zaradi godinite 37. Kje se rasprasam i jas za prp na jajnici. Vcera citav ima zadovolni clenki na forumov.

16. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Ova dava nekoja uteha koga ke pise nekoja clenka deka i so nisko AMH zabremenila prirodno. Daj boze i sleden pat prirodno da zabremenis i ovoj pat uspesna bremenost da imas .

На 5678m, Bejb15 и Bufica им се допаѓа ова.
  17. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    1.277
    Amin daj boze site da se izraduvame so zdravi bebenca.

На 5678m и Suze18992 им се допаѓа ова.
  18. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    Каде може да се направи кариотип? Како би можело тоа да ми помогне во ситуацијава?

Фала, поздрав

19. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Кариотип може да се направи на ГАК, со упат е околу 700 ден. Може да се направи и на некои од приватните клиники. Во Систина е околу 7500 ден.

Со испитувањето на кариотипот, се утврдува бројот на хромозоми и нивната структура, со цел да се идентификува дали постојат хромозомски аномалии што можат да бидат причина за одредени состојби или синдроми.

Последна измена: 9 ноември 2021
  20. Bufica

Bufica Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    31
    Фала ти на одговорот.

На Kailani му/ѝ се допаѓа ова.