и јас го имам истото забележано фриждерот е беко горе му е ладникот доле комората доле кај ладникот и комората сто е вратата тамо загрева прашав мајстор вика нормално било
Дами, ќе ве замолам да ми ја разрешите дилемава- што е разликата меѓу пасатор и блендер? Одамна ми треба некое такво мало уредче кое ќе може да ми иситни неколку главици кромид, да не се мачам да ги рендам, а плус деновив начекав една емисија за готвење на Канал5+ (со извесен Антонио кој што направи десерт со мафини полнети со фил од слатко од смокви и истиот го мислам цело време , а користеше блендер во неговата подготовка) па после тоа дефинитивно решив да купам блендер, иако не знам кај ќе го сместам во и онака малата кујна. Впрочем тоа ми ја одложуваше досега одлуката, ама после мафините (или капкејкс се вика кога имаат фил ) дефинитивно решив да купам блендер. Е сега после толкав вовед, опфатен во исто толку долга реченица да се навратам на првото прашање. Отворив неколку страни од наши маркети, да видам како од прилика се движат цените, и се збунив, некои исти слики се водат и под категоријата пасатор, и под категоријата блендер- а типот користеше вакво кое овде се води во категоријата пасатори, а тој цело време го нарекуваше блендер. А од друга стана еве слика од блендер И сега не знам која е разликата меѓу нив, блендирање зарем не значи мешање(прелевање за да стане целина), а пасирање, да се иситни храната,да стане кашеста- ама на крај испаѓа дека е едно исто како што ми изгледа, па кој како милува така си го нарекува, м? Ќе ме просветли ли некоја, а воедно и да ми препорача што би ми било најпрактично да купам?
Моја логика Пасатор пасира а блендер блендира. Пасатор остава мали парченца нешто слично кога гмечиш варен компир со вилушка (ама сум сликовита ) а блендер целата смеса ја направи како каша - без парченца, грутчиња. Ма се е тоа исто само различно паковање и име. И со овој пасатор кој го имаш постирано (и јас имам таков) се добива ист ефект како кај блендерот само што ќе ти треба повеќе време. Кај пасаторот таа посуда со ножеви е како сецко и фино сецка (кромид, морков...). Овој првиот мислам дека повеќе ќе ти се најде во кујната
Земи си поквалитетен пасатор, со добри ножеви, многу ќе ти заврши работа. За сосови, за каши, за смудија, за мелење на семиња - многу ќе ти користи. Јас лично имам и пасатор и блендер, и многу повеќе го користам пасаторот, блендерот баш не ми блендира, односно не прави каши и не меле ситно, остава крупни парчиња, за разлика од пасаторот. Го користам многу ретко, а на пасаторот душа му извадив. Плус, може да има додаток маталка, што исто може да биде корисно, да не вадиш цел миксер за две јајца на пример Колку што знам, квалитетни пасатори имаат Бош и Филипс. За други не знам. Моиве се некои no name, за свадба ги добив. Ама пасаторот е закон. Меле и смрзнато овошје ко од шега. ЕДИТ: Мајка ми има едно апаратче за сечење кромид, од Белград и го донесоа. Го ставаш кромидот внатре, исчистен оф корс, два три пати притискаш и исечен е. Не е блендер, не е пасатор, не работи на струја, рачно е. Ама колку е практично - не се мачиш ни со сечење, ни со мирис, ни со плачење. Арно ама - овде го нема. Барем јас не сум видела во Скопјево.
Сесилија, јас имам блендер (како Фуегото што си го постирала) само Бош и ептен ми се допаѓа. Го добив на подарок демек за бебето ама она не јадеше блендирана храна па си го користам за готвење. Го видов по маркетиве за бела техника и не беше ни скап околу 1500 ден, а врши супер работа и многу лесно се мие.
Јас го имам (т.е. свекрвица) овој сетов на Бош, значи со две глави е. Тоа долгата опруга што е ставена на телото е пасаторот и со него најчесто пасирав во дозеров, морам да го пофалам дека одлично пасира. На кучињата кога им правев кашички пасирав телешко и пилешко месо и зеленчук, и ги пасираше одлично, се случуваше телешкото да е по жилаво но го правеше како паста буквално, за пилешкото не станува збор. Штом месото така го пасираше за зеленчук мислам дека нема потреба да објаснувам, нели? Значи го ставав месото, зеленчукот (морков, ориз, грашок, брокула, спанаќ..) + од водата во која се вареле и добивав класична кашичка. Чисто за илустрација, ако ставиш само месо со малце течност после пасирање се добива смеса еквивалентна на паштета. Другиов помал(понизок) дел е блендер, тој пак одлично сецка, го користам за се што и да ми затреба сецкано, кромид, морков, пиперка...дури и на неколку пати ко мелница за ореви и лешници го употребував, не ги прави онака ко мелницата меѓутоа ги сецка на ептен ама ептен ситни коцкички. Јас сум презадоволна, баш пред некое време разгледувавме апарати за во кујна, и јас прво се фатив за ова, не за плотна или фурна туку за блендеров/пасаторов од причина што ептен се наоѓа и вреди за секој денар. Ако на пример ти е за смутис и шејкови, одлично се прават со пасаторов, зошто свежото овошје и зеленчук не ги пасира до толку како обарените (како каша) туку баш онака ги сецка и омекнува. Помеките овоштија, банани, цреши, јагоди, зрели праски ги пасира а потврдите јаболко, круша, ананас ги сецка и омекнува, јас ставам што мислам од овошје потоа млеко или јогурт, некогаш и мусли и све заедно миксирам, и добивам апла купечки милкшејк или овошен јогурт. Плус и ко миксер го имам користено и не е воопшто лош. Ако со тоа не ти прави мерак со другово сигурно ќе го добиеш посакуваниот ефект. Сетов на Бош топло го препорачувам на секоја домаќинка, и не се секирајте за простор, сите три заедно зафаќаат малце поише од плинско на пример.
Жени ај искуства со Блумберг фрижидер, вчера ни го донесоа и ептен ми се праи ќеиф ама да си прашам пак, денес ќе го вклучам да поработи празен па да го наполнам http://www.blombergappliances.az/en/catalog/freestanding/fridge_n_freezers/20100506042719269.html
Провери дали има уште попусти во Нептун, на Филипс имаш добар а баш сега имаше попуст 20 %, ние купивме убав блендер за поклон, наместо истите пари за некој неквалитетен да ги дадеш, на попуст ти доаѓа исто а квалитет поголем
Вчера си купив апарат за вриење на вода (ако може така да се каже пошто не му го знам правото име) и тостер. Многу ми се направи ќеифот
Сакам да купам рачна правосмукалка, ми изгледа практична за секојдневна употреба, па сакам да слушнам ваши искуства дали е практична како што изгледа? Го гледав конкретно овој модел, намален е по овие страните со групни попусти, а може и препорака за друг модел.
Моделот мање-више битно, сите си ја вршат работата туку имаат една маана што многу брзо ги трошат батериите. Ако се нови и полни батерии навистина смука но ако не се, не ја врши баш работата. Инаку за практичност се наоѓа за по дома (моето сигурно собира прашина во некое ќоше )
И нашата ваква правосмукалка само собира прашина во еден кош. Ја купи мајка ми со многу надеж дека ќе и се наоѓа прирака за се нешто. Шипки варени, незнам зошто, дали само нашата или сите се такви. Прво што кажа Славица одма се трошат батериите. Дур беше нова и така и така, а сега помини било што малку, и готово одма ставај ја на полначот. Абе малку да е празна батеријата правосмукалката е ко без душа. и второ затоа што е многу мала има мал резервар за ѓубрето и одма се полни. Значи после секое зачистување со неа ти следи тресење и полнење. Не е баш практична, бар нас така ни испадна. Цело време стои на полнач. Па сега скоро и да не ја користиме.
Жени дај препорачајте ми некој добар озонер ако може без филтри на вода ама да не е Топ-Шоп имавме таков на дормео и мм ставил морска сол и го рикнал на памет сме да купиме што побрзо ама немам идеја кај да барам. Ако имате дома и сте задоволни слободно пишете да чујам кое какво искуство
Девојки да ве прашам. Имам ваква пегла и сакам да прашам дали откако ќе завршам со пеглање да ја вадам водата да ја истурам од пеглата, или да ја оставам да си стои внатре? Тоа сакав да прашам. Зошто слушнав некои викаат ја вадат водата од пеглата после пеглање ја чистат пеглата, а некои викаат дека ја оставаат. Па ќе ве замолам да ми кажете вие како правите.
Според упатствата, водата што ќе остане треба да се истури. А веројатно производителот си знае најдобро. Од друга страна, јас не ја истурам никогаш , имам пробано и ме нервираше тоа што ми протекуваше и кај што не треба, ама јас и навистина често пеглам по нешто, скоро секој ден... Ако пеглата подолго не се употребува меѓу две пеглања, можеби е подобро да се истура. p.s. Употребувам само дестилирана вода, зашто нашава вода е премногу тврда.
Јас пеглам само по потреба , кошули , завеси или сл. И водата од пеглата обавезно ја истурам после користење. Инаку ја имам истава пегла како на сликата погоре постирано
Mi treba nekoj sovet,preporaka za elektricna grealka za vo banja.Znaete kolku otprilika se dvizat cenite?