Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Апче за ден потоа

Дискусија во 'Бременост' започната од Barbie.Girl, 30 март 2010.

1. twoB

twoB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    73
    Vo skopje sum i bas vo dve zegin apteki prasav ama mi rekoja deka test koj pokazuva tocno bez da kasni ciklusot nema...

2. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Не се грижи, додека да купиш тест ќе си добиеш :) Инаку, за друг пат, ќе си одиш во аптека и ќе си го бараш тој тест, без да им објаснуваш и прашуваш кога можеш да го правиш. Незнам зашто така ти кажале, можеби зашто мислат дека посигурно е да почекаш подоцна. Инаку се чека доколку купиш тест од поефтините, што се околу 40 ден, тие мерат 100млУ/мл од хормонот ХЦГ и затоа треба да го правиш откако ти доцни, а овој тест мери 10млУ/мл од истиот хормон и затоа ти овозможува да го направиш порано и тоа 10 дена пред другите.

3. julijana77

julijana77 Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    4
    imam edno prasanje dali nekoj ima isto iskustvo kako mene i dali e toa od norlevo ,od koga go ispiv apceto se osekam sekogas kako podduena vo stomakot i plus sum pokacila edno 5 kg :( dali e mozno da e od nego posto si jadam naj normalno kako i predhodno pozdrav i fala zenski

4. naekogasinekde

naekogasinekde Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    јас откако го испив исто сум подуена во стомакот и половината ме боле секој ден но сеуште ми нема дојдено менструација па мислам дека е од апчето сто го испив.само незнам дали ке заминат овие симтоми откако ке ми дојде и наредниот месец ке биде нормално.едвај чекам да ми дојде и да заврши оваа а за подуеноста и што ке се поправам искрено ич не обрнувам внимание како и да е после некое време ке се среди тоа откако ке се смират хормоните

5. naekogasinekde

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    дали некој може да ми каже како се вика апцето кое во раба бременот предизвикува абортус и колку пари е ке ве молам . сеуште чекам да ми дојде имам уште 5 дена но немам никакви симтоми и мн се плашам освен тоа имам и доста обилно бел секрет и тоа течен .однапред ви благодарам на одговорот

6. majicka

majicka Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    1.005
    тоа е антибеби пилула...се вика Norlevo и отпрлика е 494ден ;)

7. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Мајичка, неќе да е лошо да си знаеш и ти за ако ти затреба дека Норлево нема ефект на веќе создадена бременост.

Наекогасинекде
    RU486 абортира рана бременост, не Норлево, па ти две Норлеви испила после зачната бременост, бременоста остане, но во Македонија апчето за ран абортус не е одобрено, а и без тоа не се купува во аптека ни во земјите каде е одобрено туку се дава во ординација под надзор. Во претходниот пост рече дека си пила норлево? Ако го зема според упатството, не подоцна од рокот во кој се зема, најверојатно не си бремена. Нема ништо чудно во тоа да ти доцни менструација со пиење на Норлево. Ако не си го фрлила упатството прочитај го, ако си го фрлила ќе најдеш упатство на интернет. Ако и после тоа уште се плашиш дека си останала бремена, направи тест, тоа ти е најсигурно, а не со проверки на симптоми и нервоза и паника.

8. naekogasinekde

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    благодарам на одговорот .за норлево веке знам и го испив после 4 часа но оти мие прв пат имам мн голема паника можеби затоа.единствено се тешам тоа што читам тука и се надевам дека ке успее и кај мене .искрено мн голема подршка ми е форумот и добро е што има вакви форуми бидејки кога немаш на кој да кажеш можеш тука .поздрав

9. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Значи не се плаши, не кревај паника, од нервоза уште повеќе ќе ти доцни...ако толку се секираш направи си еден тест, претходно пиша дека немало таков тест во твојата аптека каков што ти препорачав, но штом ти доцни можеш да си направиш најобичен тест со прва утринска мокрача, чини околу 50 денари.

Се надевам дека откако го испи апчето немаше повторно незаштитен однос, нели?

И некако ми мириса работава дека штом ќе го направиш тестот ќе се опуштиш и уште истиот ден ќе добиеш :)

10. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Ја исчитав скоро цела тема и приметив дека многу од девојките не се доволно упатени за тоа што е норвело и на кој начин дејствува. Го најдов упатството на интернет па прочитајте го пред да се решите на употреба или чисто информативно (за секој случај што би рекла јас).
    http://www.reglek.com.mk/dokumenti/upatstva/2762_1.pdf

П.С. Ако имате болки, повраќање, крварење треба да се посети лекар затоа што тоа се несакани ефекти, а не знак дека апчето делувало!

11. naekogasinekde

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    веке 2 недели бев во целосна паника но денеска конечно се ослободив направив тест и испадна негативен .после 4 часа ми дојде менструација и се уверив дека навистина апчето делува .упатсвото го отворив сега и навистина добро пишува што и како ,но од паниката и стравот што го имаш кога читаш не обрнуваш мн внимание.од мое искуство ова апче е добро само во хитни ситуации а не онака чисто дај да уживаме и ке се напиеш после .има толку промени откако ке го испиеш што сега со нив треба да се борам,но секој сам за себе одлучува .

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116

Врати се една страна назад и ќе прочиташ дека истото ти го напишав :) Дека штом ќе направиш тест истиот ден ќе добиеш ;)

На naekogasinekde му/ѝ се допаѓа ова.
  13. naekogasinekde

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    знам но сепак додека сама не се уверив што да правам :) сепак ти благодарам .поздрав до тебе :) :rofl:сега веке дишам ко порано и научив добра лекција

14. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490
    Абе зашо зборите дека пишувало во упатството едно апче на 6 месеци !?
    Тоа нема врска, јас испив 3 апциња за три последователни месеци ... Не ми се деси нишо, здрава сум, жива сум ... Само имав нередовност во менструацијата не зборувајте за работи за кои не сте сигурни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

15. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Многу убаво од твоја страна што да ти кажам, ова :clap: или :fubar:
    Можеш да земеш упатство и да прочиташ внатре се убаво си пишува а можеш да прашаш и гинеколог и тој истото ќе ти го потврди,и не зборуваме напразно туку тоа што е вистина, тоа апче е бомба од ХОРМОНИ.........а последици може да има и покасно,не мора да значи дека ако нема ништо сега нема да има и во иднина...........ама што да ти кажам ти продолжи да си го консумираш.

На HplsRomantic му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490

Хах ... Па секако дека не се пие за добро утро или добар ден ... НО КАДЕ ПИШУВА ДЕКА СЕ ПИЕ 1 ВО 6 МЕСЕЦИ !???? Јас конзумирав норлево и бев на гинеколог и докторката ми рече дека НЕМА ТАКВО НЕШТО ЗА 6 МЕСЕЦИ но не е добро да се зема во голема количина (Нешто слично на моето)

17. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Ова во голема количина ќе можиш да ми го појасниш?

18. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490
    Како што пишува и во упатството (доколку го имаш прочитано) пишува нешто слично на ова „Норлево таблетите не се користет за секојдневна употреба, како контрацепција.“ А не пишува „Можете да земате една таблета на 6 месеци“ ... Алооо, тоа се шпекулации, затоа ви викам доколку не сте виделе, прочитале не зборувајте нешто што некој го кажал !

А за тоа во поголеми количини беше да не земаш многу често, пример 5 месеци со ред (секој месец).

19. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Δ
    А каде пишува дека два или три последователни месеци е ОК, а кога се пет по ред е голема количина? :^)
    Според овие кои ги произведуваат е по едно по циклус(ризик од грутчење крв има со повеќе од едно, или како се вика на македонски тоа блад клотс), ама пишуваат тоа дека е САМО за итни случаеви а не редовна употреба(редовна - дискутабилно дали се смета еднаш во година за редовно или почесто, зависи кој како си го прифати). Зашто? За да си покријат грб да не испадне некој да ги тужи утре оти не дале дефинирана временска гаранција за безбедна повеќекратна употреба, ете затоа. Оти не е во употреба толку долго време , посебно како само последниве години е баш во активна употреба на големо, за да има веродостојна статистика како се одразува врз фертилитет ако се земало еднаш, два пати или 12 пати во година. Нема докази дека ќе ти наштетат на фертилитет ако ги земаш почесто, нема докази ни дека нема да ти наштетат, се е шпекулации, и тоа дека ако го земаш почесто организмот се брани и станува помалку ефективно, ама на млади години, ако во план е бременост во иднина слободно кој сака нека си игра руски рулет користејки го како примарна заштита, отколку за тоа што е, итна исправка на изолиран момент на лудило или кога првата заштита потфрлила да заштити.

20. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490

Па никаде не пишува, исто и како за тоа 1 апче за 6 месеци ... Тоа и сакам да го кажам, а иначе потенцирав дека разговарав со мојот гинеколог на оаа тема. Значи како што кажав горе некој кажал па сега по тој некој ајде сите ... Не зборете ако не знаете. Баш убаво имаш напишано. поздрав :)