1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Апче за ден потоа

Дискусија во 'Бременост' започната од Barbie.Girl, 30 март 2010.

1. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.097
    Крварењето после пиењето на Норлево се јавува поради хормонски промени во концентрациите на естроген и прогестерон кои ги поттикнува таблетата со цел да спречи зачеток, а тоа не значи дека сте зачнале па Норлевото го абортирало зачетокот...

На Lacrimosa и bittersweet им се допаѓа ова.
  2. bootie

bootie Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Ви благодарам многу, колку сте брзи со одговори сите, срцки сте :angel:
    Иначе Glasna апчето го испив прв пат годинава, втор пат добив. Чуден ми беше исцедокот, обично ми е темно црвена/кафеава боја а сега беше ептен светла црвена :( Дечкото сигурен е дека не свршил во мене (но двајцата бевме многу пијани) и јас за "недај боже" ја испив таблетата. Сепак шо си е сигурно, сигурно си е :D Страв ми е да направам тест за бременост.. Кои се најсигурни, најефикасни?

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BeautyAndTheBeast

BeautyAndTheBeast Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    162
    Можеш да го направиш Sure Check,okolu 100 и нешто денари е.
    Имаш и поевтини но колку се сигурни незнам.. :)

4. samsung12345

samsung12345 Нов член

Се зачлени на:
    2 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    имам едно прашање вчера испив апче норвеово и не ми беше ништо а денеска можам да речам дека не ми е арно дали тоа е нормално ? :worried:

5. BeautyAndTheBeast

BeautyAndTheBeast Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    162
    А што ти е?

Веројатно ти е психа..

6. samsung12345

samsung12345 Нов член

Се зачлени на:
    2 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    dali od ko ce se napijas norlevo mora da krvaris ??? posto jas seuste nemam pocnato da krvaram ...

7. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    119 страни, и пак ве мрзи да прочитате па ајде истите прашања откога имате јадено ПЕЗ бомбони. Оти баш така го гледате. |(

На Mishela, Elena69221, Glasna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.179
    Jас би кажала не само што ги мрзи темава да ја прелистаат,него и ги мрзи и упатството од самата таблета да го прочитаат :emo:

На DAngel, imelda и Elena69221 им се допаѓа ова.
  9. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Безбедност во рок од 72 часа?

Сексуалниот однос без заштита е секогаш потенцијална опасност од несакана бременост, но и сексуално преносливи болести (гонореја, сифилис, ХПВ вирус). Исто така, има шанси да пукне кондомот при сексуален однос или оралната контрацепција не е дозирана редовно или правилно. Во сите тие случаеви, решението е итна контрацепција, односно таблетката за „ден подоцна“. Тоа се посебни контрацепциски таблети со хормонот прогестерон, кои треба да се земаат до 72 часа најдоцна по извршувањето на сексуалните односи, а најдобро е во првите 24 часа. Запомни дека таблетката има високо количество на хормони, затоа не смее да се користи како редовна контрацепција. Колку порано се земе, толку нејзината ефикасност е поголема.

Дејство

Најдобро е да се зема таблетката до 24 часа по сексуалните односи. Како што времето минува, така и нејзината ефикасност се намалува. Таблетката не делува ако сте веќе бремени! Тогаш единствено што може да направите, е да го посетите вашиот лекар и да одлучите што понатаму. Делувањето на таблетките за „ден подоцна“, го оневозможува оплодувањето на јајце-клетката, т.е. го спречува ослободувањето на јајните клетки (овулација).

Несакани ефекти

Како несакани ефекти може да се појават мачнина, повраќање, главоболки, болки во стомакот и дојките. Понекогаш се јавува и вртоглавица. Ако се јави повраќање, во рок од три часа треба да се земе уште една таблетка. Итната контрацепција исто така може да го поремети менструалниот циклус, во смисла дека следниот „период“ може да се појави порано или подоцна за разлика од вообичаено, и може да биде пообилен или послаб за разлика од вообичаено.

Единствениот доказ за ефикасноста на итната контрацепција, е добивањето на следната менструација. Ако следната менструација доцни повеќе од 5 дена, посетете на лекар.

10. angelova94

angelova94 Нов член

Се зачлени на:
    20 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    совет!!! имав незаштитен однос,не сврши во мене но од страв, дека сум во плодни денови испив апче Норлево околу после 42часа од оносот, и после еден час прокрварив :worried: дали е тоа нормално
    помошшш плс

11. deckoto

deckoto Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    138
    зарем после секој незаштитен однос ке пиеш апче...крварењето е од апчето тоа е несакана нус појава ништо страшно и за друг пат совет мој,тоа не се бомбони ако веќе не си сигурна кај партнерот нека користи кондом или користи контрацептивни таблети а не да се труеш со хормонски апчиња.... :x

12. samsung12345

samsung12345 Нов член

Се зачлени на:
    2 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    имам едно прашање јас го испив норлеовото апче по 27 сати и по 2 или 3 дена прокрвавив како менструација односно беше крв прашањето ми е дали ако прокрварам значи дека сум била бремена или дали ако прокрварам значи дека се е во ред ако можи да ми одговорите благодарам :)

13. deckoto

deckoto Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    138
    крварењето се јавува како нус појава, т.е несакано дејство од апчето пред да го голтнеш го прочита ли упатството позади ? :^)

14. samsung12345

samsung12345 Нов член

Се зачлени на:
    2 мај 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    не ама дали можеш да ми пишеш порака на профилот ?

15. CIAgirl

CIAgirl Нов член

Се зачлени на:
    21 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    devojki, sakam nesto da ve prasam...vaka, imam 16 ipol godini (skoro 17)...so decko mi pred nekoj den, mnogu se napalivme i se soblekovme goli i toj pocna da ja stava glavata od penisot vo mojata vagina (nikako ne vleze dlaboko, nitu me skina, nitu osetiv nesto)...toa go praevme cisto taka od vozbuda, ni jas ni toj ne sakame da napraime nesto poise...toa go praevme na golo, bez zastita...nikako ne svrsi vo mene, toj svrsi otkako prestanavme...no, me dopirase so taa tecnosta (mislam preejakulat se vika ili prekum), pa ni bese strav da ne zabremenam...zatoa sto razbravme deka od taa tecnost se zabremenuva iako sansite se mali...toj mi kupi norlevo, pa jas go ispiv posle 10 - 10 i nesto saata od toa, zatoa sto mi bese strav (go ispiv bez da prasam ginekolog)...eve nekolku dena nemam nisto, nisto ne mi se pojavuva, no zabelezav deneska edno malo, gusto, mlecno delce (mislam deka e jajce kletka)...toa obicno neli se slucuva pred da imame menstruacija...nikakvi drugi simptomi...prasanjeto mi e, dali e mozno da zatrudnam, zatoa sto imam nekoj strav...se mi e izmesano, vo posledno vreme sum i izgubena od mnogu problemi, pa i strav od toa, a prekinav i so decko mi...

16. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.179
    за каква нус појава пишуваш???Kога нормално е да се прокрвари од кога ќе се земе таблетата.

17. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    :rock: :rock: :rock:

На Oleeenka, Lovely93, Glasna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. angelova94

angelova94 Нов член

Се зачлени на:
    20 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Дали навистина норлево таблета не делува ако имаш повеке од 70кг :/

19. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Не е нормално да прокрвариш. Јас немав никакви нус појави, ниту крварење и еве веќе година дена како не сум бремена.

20. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.179
    Kако мислиш не треба да прокрвариш ??? упатсво деца вие дали читате??? по земена таблета норлево се очекува да се добие менструација(недела-две,најчесто се поклопува во деновите кога се има редовен циклус)се очекува крварење и тоа не спаѓа во нус појава како вие ја нарекувате,нус појава е ако добиете чудни симптоми на вртоглавици,повраќање,обилно крварење и итн. за тоа постои тоа упатсво ..да се прочита.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.