Младиве ги пијат апчињава за ден потоа како да се бонбони. Не сфаќаат дека нивно често користење може да има последици. Свесно имаат секс без заштита и после тоа пијат апчиња. Прво информирајте се, па после пијте ги апчињата. Наместо да давате пари за апчињава, дајте ги за кондоми. Тоа е подобра варијанта.
Девојки денес околу 8 имавме незаштитен и незнаеме дали свршил навреме незнам што се случи тој вика оти кога се тргнал тогаш му протекло како и да е јас после еден час се напив норлево прв пат ми беше па сум исплашена некако што да правам
Дејство Најдобро е да се зема таблетката до 24 часа по сексуалните односи. Како што времето минува, така и нејзината ефикасност се намалува. Таблетката не делува ако сте веќе бремени! Тогаш единствено што може да направите, е да го посетите вашиот лекар и да одлучите што понатаму. Делувањето на таблетките за „ден подоцна“, го оневозможува оплодувањето на јајце-клетката, т.е. го спречува ослободувањето на јајните клетки (овулација).
Несакани ефекти Како несакани ефекти може да се појават мачнина, повраќање, главоболки, болки во стомакот и дојките. Понекогаш се јавува и вртоглавица. Ако се јави повраќање, во рок од три часа треба да се земе уште една таблетка. Итната контрацепција исто така може да го поремети менструалниот циклус, во смисла дека следниот „период“ може да се појави порано или подоцна за разлика од вообичаено, и може да биде пообилен или послаб за разлика од вообичаено. Единствениот доказ за ефикасноста на итната контрацепција, е добивањето на следната менструација. Ако следната менструација доцни повеќе од 5 дена, посетете на лекар.
дали ќе има дејство ако е испиена после од 24 до 72 часа од ејакулацијата и ако женското е веќе во ден на овулација?
Дејство Најдобро е да се зема таблетката до 24 часа по сексуалните односи. Како што времето минува, така и нејзината ефикасност се намалува. Таблетката не делува ако сте веќе бремени! Тогаш единствено што може да направите, е да го посетите вашиот лекар и да одлучите што понатаму. Делувањето на таблетките за „ден подоцна“, го оневозможува оплодувањето на јајце-клетката, т.е. го спречува ослободувањето на јајните клетки (овулација).
Безбедност во рок од 72 часа? Сексуалниот однос без заштита е секогаш потенцијална опасност од несакана бременост, но и сексуално преносливи болести (гонореја, сифилис, ХПВ вирус). Исто така, има шанси да пукне кондомот при сексуален однос или оралната контрацепција не е дозирана редовно или правилно. Во сите тие случаеви, решението е итна контрацепција, односно таблетката за „ден подоцна“. Тоа се посебни контрацепциски таблети со хормонот прогестерон, кои треба да се земаат до 72 часа најдоцна по извршувањето на сексуалните односи, а најдобро е во првите 24 часа. Запомни дека таблетката има високо количество на хормони, затоа не смее да се користи како редовна контрацепција. Колку порано се земе, толку нејзината ефикасност е поголема.
Некаде читав дека може да дојде до зголенување на тежината и поддуеност.Дали му се има случено на некој?
Пo кoлку време ви кaснелa менструaцијaтa пoсле пиење нoрлевo? И дaли имa улoгa тoa кoгa е испиенo пред, пoсле или зa време нa oвулaцијa?
Здраво девојки. Значи вака... Со дечко ми имавме незаштитен однос, не сврши во мене но јас сум во плодни денови, па ме фаќа паника од таа предсемената течност? Ве молам за совет дали да се напиам апче за ден потоа?
Mislam deka nema potreba do sea nie drugite so sme imale nezastiteni odnosi koj zna kolku deca ke imavme spored moe mislenje ne e mozno, ipak tie ne se bomboni pa da pies za bezveze, ako se plasis pij si apcinja za zastita sekoj mesec I gotovo
Имав сексуален однос со дечко ми, но пукна кондомот. Он сврши малку во мене. Испив Норлево но после 48 часа. Немав никаков ефект (главоболка, повраќање итн), малку само почувствував чудно во стомакот. Дали тоа значи дека не делувало или?
здравоо да ве прашам нешто малку глупавоо прашање , дали апчево делува доколку се има два незаштитени односи ?
Имав незаштитени односи на 22-ри дечко ми (веќе бившиот) не се осетил дека ќе сврши, осетил болка само на главичката и го извади, а во меѓувреме прснало и внатре денес се напив НОРЛЕВО само што не знам колку ќе делува, а менструацијата ми заврши на 15-ти 16-ти. Можно ли е да има нешто...