Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аранжирање на маси (храна, салфетки, ордевери) низ слики

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од LaDyDoLl, 26 јуни 2012.

1. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    ^ Ништо...нешто од храната ти е вишок :D
    чекаме слики од местото на настанот :angel:

На Moira му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Не да ми е вишооооок.....значи, САМО храна да има (без дополнителни тракаташки) нема место, не па уште некој цвет да ставам. А така се` убаво си имав замислено во главата :(
    Ништо, ќе мора нешто да се јади пред луѓето да дојдат, да намалиме во количина :D

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Да не треба помош :wasntme: :D

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Треба, треба, собирајте се и доаѓајте! :beer: :d: :pizza:

Не, стварно, браво за тие што ги смислуваат украсиве за на маса, ама верувајте ми, ништо од ова не доаѓа до израз кога ќе се стават сите НАВИСТИНА потребни работи на масата :(
    Тоа е, правам компромис сега - пола јадам, пола украсувам :D

На meU и kravce им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    И јас се соочувам со истиот проблем.
    Минатиот викенд имавме две гостинки и со се нас двајца таман убаво наредив масата за раклет(ставив веќе слики таму у темата).
    Овој викенд требаше друга тура од фамилијата на малиот, 4 лица да дојдат. Ама оти он ми се измеша во домаќинските работи, и мисли дека аранжирање е едноставна ствар, повторно ги поканил и двете гостинки да се придружат.
    Со мотото има место :devil:
    Идејата за раклет целосно отпаѓа, бидејќи и со 6 лица веќе ќе беше многу тесно.

Масата во кујна е стварно за 8, но централниот простор е прилично ограничен кога ќе нареди човек чинија, чаша и покривче под нив за секој :( .
    Храната не планирав многу да ја декорирам, доволно е што сум зготвила :devil: , но масата сакав.
    Ќе ја доразгледам темава, па се надевам ќе добијам инспирација, не само за декорирање туку и за мени.
    Веќе пробуричкав во темата за рецепи.
    Ај може ќе ставам слики недела..

6. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    ^ Во странство не лупаат на маса се и сешто како кај нас. Таму скроз минималистички, приборот, малку салата, главното јадење и толку. Повеќе украси отколку храна :D Зборам општо, таму сигурно не чекаат слави :D

Ние тука што и да имаш ќе ставиш, за слава 10 врсти благо, па месо па салати вакви такви... ехееее разлика. Во право си, инаку треба да составиш 4 маси... барај од комшиите :D

7. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Мене веќе ми се споени 3, за 4 нема место во должина :doh:
    И не е за количината на храна, најозбилно. Еве, пробајте дома да наредите прибор, чаши за секој, салфети до приборот, централен украс (букет цвеќе, не е битно) или цвеќиња низ масата (јас нешто вакви ставив):

И каде да ја носам храната??? :(

Успеав делумно да го решам проблемот со овие:

Па храната наместо една до друга, ми е комбинирана на спрат.....ама веќе до таван ќе стигнам!

Ама ајде да бидеме реални: КАДЕ бре овие странциве (ај ние сме многу лапачи) ја ставаат храната на вака декорирана маса?

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    Moira одлична идеја со ова на спрат, утре се пуштам во потрага.

Инаку јас ставам само салати и главно јадење на маса.

Кога сме готови, се удирам на расчистување(лошо е што големата маса каде што ќе пречекувам ми е во кујна, па гостите гледаат, не можеш само да наредиш и оставиш за кога ќе си отидат да расчистиш :( )

Но минатиот викенд за 5 минути со помош на малиот успеавме. Кога завршивме со главното јадење, едниот собираше храната и сортираше во фрижидер а другиот приборот и чинии и директ во машина.
    Кога завршивме со тоа едниот поставуваше нови чинии и прибор а другиот сечеше торта и спремаше чај/кафе.
    Тогаш го изнесов и овошјето.
    Ти ја крадам и идејата за цвеќето :D

9. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    ^ им ја носи келнерот во друга чинија која ја ставаат врз чинијата што веќе ја имаат пред себе :^)

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Еве слика од славата на една пријателка, која според мене има секогаш одлични и неповторливи идеи :*
    Со салфетки мислам дека може многу да се издекорира, многу убаво изгледа, ако веќе немате доволно простор за други минимални декорации.
    Можете и прстени за салфетки да направите, кои исти така разбиваат монотонија.
    На нашите слави секогаш се рпави премногу храна која подоцна останува, па имаме доручек, ручек, вечера за уште две недели(вака моите секоја година се зезнуваат и што е најтрагично никако да им дојде паметот |( )

На Mini-Mouse, Serafima, mims-89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    Од моето скромно искуство со вакви трпези кои многу се убави, ама само за сликање не и да седнеш да јадеш, да кажам неколку збора.
    Најчесто кога идат гостите јадењето сеуште не е готово.
    Седат во дневна и им се дава како снекс...т.с мали парченца лепбе со некакви врсти на павлаки, сушена риба, сушено месо.
    Додека се крчка храната они си разговараат и грицкаат од тие. (нареден пат ќе ставам, но мислам дека имате престава како изгледаат)
    Во моментот кога ќе стаса јадњето, се префрлуваат во кујна и си седнуваат и многу често директно од тава, тенџере се става парчето во чинијата. Секој по едно, и тавата директ у машина. Или евентуално на дрвена подлога една тава со месото, и уште еден сад со гарнирот.

Се стреми кон квалитет и ексклузивитет наместо во количина и разновидност.
    На пример секој добива на пример само едно парче месо, или оние големи ракови(што реално од како ќе го исчистиш останува скоро ич за јадење) ама најчесто е дебело платено.

Кога ќе завршат со главното јадење, се расчистува на брзаница масата, се поставува нов прибор и секој добива парче торта, плус кафе или чај.

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Даничап, да ти дообјаснам:

Во вакви „држачи“ за свеќи

стави цвет од цвеќе кое ти се свиѓа или кое можеш да го најдеш во моментов. Јас ставив цвет од гербери сношти, многу се убави дека пошироки и целосно го покрија држачов, изгледаше како само цветовите да се така расфрлани на масата :)
    Бај д веј, овие се од ИКЕА, тркни ако имаш време, околу 0,34 евро беше 1. Не знам ни самата колку земав, само ставав во количката :D и до секое едно со цвет, ставав такво со свеќа висока (гледаш дека може да се сврти од 2те страни).

Салфетите вака ги направив:

Многу едноставно и многу елегантно излезе. Салфетите ми се исто од ИКЕА, цели бели, големи, а тој „прстенот“ околу нив ми е од обична бордо хартија, свиткана и залепена со селотејп од внатрешна страна.

На Serafima, Neytiri, meU и 3 други им се допаѓа ова.
  13. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Држачот за салфетки може да се направи од средишниот дел на тоалетна хартија,да се исече во посатуваната дебелина и да се избои ;)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300
    неколу идеи за аранжирање на храна

Прикачени фајлови:

15. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300

Прикачени фајлови:

16. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    2.939
    :)

Прикачени фајлови:

На Moira и Mishela им се допаѓа ова.
  17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683

Многу е дебел златна, јас го направив со трака за виткање поклони, 20ден метар е, и селотејп - брзо и понежно е...
    Средишниот дел од тоалетната најверојатно би бил супер за „прстен“ за памучни салфети, тие се поголеми и подебели кога ќе се свиткаат :)

18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    Еве ме мене пак, готвев, редев, сликав :rofl:

Едната гостинка откажа, па останавме 7 , и малиот напна за пак раклет да правам.За десертот и овошјето немаше место на масата, исто и за деко :devil: , па се снаоѓав.

Си ги купив двата држаци за свеќи со план да ставам голем цвет во нив, но кога го видов цвеќево на срце ми остана, па одма сменив план. Ги превртев свеќниците и ставив мали црвени свеќички а за цветот имав веќе една вазна која совршено одговараше.
    За благцата го послушав советот си купив такво на спратови, заштедив многу простор.
    Најдоле се мафини(рецептот не знам од кого беше, ама важно од фемина) среде кексите од волфче, и горе кексите од Маченце Ена.
    Под чинијата ставив кафен постилач(не му го знам точното име). Салфетките по совет од девојките ги завиткав и со украсна хартија и малку салотејп од внатрешна страна , ги превиткав.

Динчето на пола го пресеков, ги исчистив семките, и со лажица за сладолед ја разробив внатрешноста и ја дополнив со цреши, киви, банана, јагоди, круши. Како додаток шлаг од страчатела. Од другата звездена корпа за овошје миев, сецкав и дополнував по потреба во динчето.

Ананасот го излупив, и со различни овошја на стапчињата го наредив.

Масата со целосното јадење и потоа за десертот(Десертов на брзаница додека гостите беа во дневна а јас редев во кујната сликнав :$ ). Плус фоунди како додаток со овошјето.
    Раклетот ми одзеде но истовремено и заштеди простор бидејќи тавите со печеното пилешко и печените ракови.
    Чашите за вино ги ставив покасно кај оние кои пиеја алхохол.
    Во чиниите:
    За раклетот: две врсти печурки,две врсти кашкавал и сирење, паприка, ананас, пченка, кромидче, чери домати, маслинки.
    Плус свежа салата, руска, и една со варено пилешко и макарони.
    Багет, сок.
    А да, и новата гарнитура за во кошето во кујна сум ја фанала :D

Прикачени фајлови:

• VSDV.jpg
      VSDV.jpg
      Големина на фајлот:
      206,2 KB
      Прегледи:
      680
    • dsvV.jpg
      dsvV.jpg
      Големина на фајлот:
      182,3 KB
      Прегледи:
      681
    • fVVvb.jpg
      fVVvb.jpg
      Големина на фајлот:
      221,8 KB
      Прегледи:
      681
    • SAFef.jpg
      SAFef.jpg
      Големина на фајлот:
      61,4 KB
      Прегледи:
      680
    На Doozy, Bozica1980, teddybear и 14 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    Утре ќе ми идат на гости едни пријатели, и денеска во мислењето што да спремам ми текна дека цело лето го поминав во правење коктели, а од како застуди ги подзаборавив. Даваат посебен шмек на трпезата :P

Јас сум профи за коктелчиња станата :emo:

На жалост немам многу слики од досегашните коктелчиња што сум правела...ама сега ќе се заангажирам :rofl:

Прикачени фајлови:

• gkjhgk.jpg
      gkjhgk.jpg
      Големина на фајлот:
      252,9 KB
      Прегледи:
      587
    На Doozy, teddybear, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Жал ми е што сликава ја најдов после забавата за дипломската инаку веднаш ќе ја применев... Ќе чека наредна прилика :)

Прикачени фајлови:

На mims-89 и kravce им се допаѓа ова.