Вчера беше најавено отворање на нов ресторан во чаршија. Еве и мапа каде се наоѓа Спојлер Само не ми е јасно дали ќе го затворат тој во трговски или дали ќе има на двете места Инаку многу сум задоволна од храната и од персоналот. Сите што сум ги начекала биле многу фини, услужни и културни. Од тоа што сум пробала буквално се ми се свиѓало. Омилени ми е фалафел ќофтињата, а особено сосот што оди со нив. Него го порачувам со повеќе лук Истиот сос обожавам да го комбинирам и со тој триаголнестиот чипс. Воедно морам да признаам дека ми е еден од подобрите чипсови што сум ги јадела воопшто. Би била благодарна доколку некој сподели рецепт или евентуално од каде може да се купи. Фетуш салатата исто ми е убава и освежителна. Од главните јадења ми фатија око крилцата, оризот, тоа месото со моркови и ореви. Компирите што ги ставаат како гарнир во некои јадења се многу добро приготвени. Лахмаџунот исто го пробав, ама тој од Галерија 8 ми е поубав, покрцкав и позачинет,а нормално и поевтин Од десертите можам слободно да се удавам во туфахијата со крем од урми. Како што не сум фан на многу благи работи ова е совршено за мене. Јаболкото накиселува, кремот совршено заблажува...аххх. Инаку голем дел од овие работи може да се направат и дома. Фалафелот и пита лепчињата се прават многу едноставно, само ви требаат соодветни зачини. Тахини сосот што оди со него е малку зафркнат, ама ја пронајдов машинката за мелење сусам и сл. семиња па кога ќе ми заврши диетата ќе го испробам и него
Јас никад не сум бил во арапски ресторан, а би сакал да посетам. Иначе дали нудат животињи за јадење? Не дека ќе ги јадам туку онака прашувам од љубопитност.
Обожавам арапска кујна, а во Рим една од најдобрите другарки ми беше од Тунис, така да научив многу од мајка и. Омилено нешто ми е кус- кус, станав експерт за ова јадење, а обожавам да правам фалафел и хумус. Еве ви слика од еден кус кус кој го направив со морски плодови во комбинација со препечени лепчиња и намаз од маслинки и портокал кој сама го направив.