Прво,мислам дека реченицата што ја болдирав е крајно провоцирачка и потценувачка,од моето 11 год.работно искуство,сум работела и во канцеларија и како продавачка.Не разбирам како било која работа ја гледа некој како потценувачка ако си е чесна-по кој критериум?!Јас и тие што работат како чистачи по улици не ги потценувам,голем дел од „ценетите„ во нашево општество се луѓе кои стекнале богатство со криминални дејности.И голем дел од продавачките се и со вискоко образование-со познавање на странски јазици и компјутери што дел од купувачите кои доаѓаат за да се понашаат од високо со нив таму не го поседуваат самите.Немаат ни основна култура,а тоа и нема врска со образование и квалификации. Не велам дека нема нељубезни и арогантни,секаде има секакви на сите работни места,а повеќето работни места вклучуваат работа со луѓе,ете и канцелариските работници ако не друго имаат доста колеги.Па баш ме интересира како сите кои така лесно судите,се заканувате со откази и сл.се однесувате сами на своето раб.место или оние кои учат ќе видиме како ќе се однесуваат кога ќе се вработат. И продавачките се луѓе има шанса да имаат болен човек дома,да нема кој да им ги чува децата,да не зеле плата 2-3 месеци,да немаат скоро никакво греење на работното место,да имаат добиено дискус хернија од кревање тешки предмети,да поминале не знам колку по број луѓе кои одат по продавници да лечат комплекси бидејќи и тоа како ги има ваквите-па нормално е да не им е секогаш до смеење и умилкување.Јас не барам од никој вработен во дејност услуги вештачки насмевки и умилкување,сакам професионален однос смирено и нормално однесување без убедување со лаги само да се продаде,следење низ објектот и сл. И повеќето луѓе кои купуваат секојдневно пр.во близина на раб.место се знаат луѓето кои работат во близина и се љубезни едни со други,се познаваат бидејќи секојдневно си купуваат,а тинејџерите кога одат во групи по продавници не само што не купуваат ништо,често само се потсмеваат со персоналот и немаат ни основна култура дека станува често збор за личности кои по возраст и родители мозе да им бидат. И никој не вели дека мора да се купи,меѓутоа оние кои секој ден доаѓаат и ништо не купуваат,а се однесуваат иритантно и не е лесно да ги поднесеш и останеш љубезен.Дури имаше коментари како и ситно кога ви бараат ви сметало,па за сите кои не сте работеле со каса и да имате промет од 200.000 ден. пак се случува да ви снемаат банкноти од 10 или од 100 апоени. И на крај лесно е да се рече нека си оди за тој што работи,но често нема кој да го замени бидејќи и покрај огромната невработеност има многу и тоа без никакви квалификации што бираат работни места или паразитираат на туѓ грб и се трајно незаинтересирани за било каква работа. Јас не го оправдувам грубото и недолично однесување на некои продавачки,но има и неподносливи купувачи и никој,повторувам никој нема право никого да малтретира психички на работно место.
Крајно ме нервираат арогантните продавачки бидејки живеам во мал град па си ги знаеме оние фините продавачки. Еве еден пример пред 10 години имавме бутик за деца и воздрасни, почесто си држев смени иако бев мала. Еден ден влегува еден дечко така убав и ме замолува нешто да му понудам за дете од 4 годинки и јас кога почнам може ова може ова му извадив сите комплетчиња што беа за машко, нормално купи , потоа ме замоли да му раситнам мислам дека беа 1000 денари ,му реков немам многу ситни но ќе ти забршам работа. Дечкото не беше од нашиот град а многу ми беше убав , и после неколку дена се распрашувал за Фината продавачка од бутикот и така започнавме врска и ми рече ааа па ти си родена за продавачка јас немам сретнато ваква продавачка. Ееее мили млади продавачки бидете љубезни бидејки можеби некој убав дечко ќе се заљуби во вас П.С Купувачот е секогаш во право
Ве читам и право да ви кажам крајот не ви се наоѓа Едни викаат дека ги нервира тоа што продавачките одат по нив, ви кажав тоа не го прават затоа што така сакаат тие, така им е наложено од газдите... секој бутик си има свој концепт како ќе работи, во Калиопе или теранова не идат по вас, за разлика од нив пак во Евроазија или во Васидора одат...ама јбг така треба, сфатете дека не се криви тие... Од друга страна пак ве нервира ако пијат кафе, ако решаваат крстозбор... мислам навистина ја претерувате...Не ги бранам јас, сум налетала и на никакви( по карактер) и на совршени продавачки...дај имајте малку трпение и ако ве нервира тоа што иди по вас продавачката, љубезно кажете и дека само разгледувате и ако ви треба помош ќе ја викнете... ќе ве разбере секоја...
Ауу мене ова многу ме нервира бог да чува да те избрка од продавницата а не да те натера да купиш нешто.Пред некое време купував ланче од итал силвер абе таа продавачката намќор ни да ми покаже ни ништо да ја моли човек,а па кога го платив уште од глава да ми го треснеше ни повели ни ништо.Ама и јас не и останав должна и кажав Фала за ништо и и лупнав врата хаха.А рака на срце си има и многу фини продавачки да ти е мерак да купиш и ке ти покаже и ќе си направи муабет како човек,како една во Шатци абе девојчето сирото целата се испрска со парфеми за да ми покаже
Арогантните продавачки многу ме нервираат ако начекам некоја таква не купувам од таму ке одам од друго место ке си купам каде што убаво ке ме услужат.
Леле бре луѓее бидејќи сум од дома воспитена да не враќам,да бидам културнаа не и прозбореев,а ме извади од такт.Одам во Поштаа и еднаа постара жена онака културно ме упати на другиот шалтер и одам јас и сега прв пат праќам што знам што требаа и ја прашуваам и ми се развика дали сум одил на училиште,општа култура сум немала и што ли уште не,јас само ја погледнаав сегаа ме копкаа зошто не и вратив :- "Па ти да беше толку вообразувана немаше да се однесуваш така " но ете поминаа уфф
Значи поглупа идеја од твојава нема, па што мислиш дека ако е продавачка ќе ти даде тебе нејзини податоци на слепи очи, ало девојко прво ќе се легитимираш ако си од некаква си "асоцијација" кој е глуп да ти дава лични податоци без соодветна легитимација??!! Боже.....СВАШТА
Значи немора да и бараш лични податоци, доволно е да кажеш дека си таен купувач, а продавачките носат легитимации со име и презиме, така да ко што знам не е потребно други податоци...
хахахаах читам и не ми се верува, па тајниот купувач не се издава ако е таен купувач, знаете ли вие воопшто што е таен купувач? Ако знаете пишете па после ќе правиме муабет
Хах, не бе не знам што е таен купувач, ти знаеш повеќе од мене... Туку ај ме мрзи сеа со тебе да се објаснувам, гледам не си го сфатила муабетот, прочитај убаво за што зборувавме па може ке ти се разјасни
Значи во светот на маркетот нема емоции. Доколку вработениот има проблеми дома, таа треба проблемите да ги остави на прагот од продавницата и да влези ведра и насмеана. Сепак никој од купувачите не и е крив за нејзиното/неговото лошо расположение. А воедно, купувачите се секогаш во право и немаат право да се инаетат во врска со тоа.
Леле жено многу си напорна Еве ти Спојлер Тајните купувачи се лица кои по потреба остваруваат анонимни посети на компаниите, претставувајќи се како редовни купувачи и од купувачка гледна точка објективно го мерат квалитетот на услугата наспроти претходно дефинирани критериуми. Последователно тие подготвуваат соодветни извештаи за своето купувачко искуство. И ако некоја продавачка ме изнервира и ако и кажам дека сум таен купувач, сигурно дека нема да и биде сеедно, без разлика дали јас ке се идентификувам или не, и без разлика дали тајниот купувач има право да каже дека е таен купувач или не... Башка многу од продавачките сигурна сум дека не ни знаат што е таен купувач... Така што, ако имаш нешто паметно да пишеш на темава пиши, ако не не го тупи многу
ги има да и тоа многу ги скенирам еднаш од горе до долу вртам полу круг во дуќанот и ќе ме видат уште еднаш на кукуш а и да си имам гнасно карактерче да му поминувам оикрај дуќан со кеси полни и да му се смеам у фаца
Мислам дека поарогантни створења ( можам да ги наречам баш така ) од продавачкиве во Скопје, НЕМА! Баш прееска купував ракавици, и дотичната продавачка мислам дека не можеше да ме поднесе, не и се збореше, не и се живееше, мислам дека, и кај и давам пари за ракавици и викам убави ви се овие обетки, ама дека со цвет не ми се свиѓаат - и она мене ми вика - Е па што да ти правам -....ја гледам вака и и се дерам во себе, ај пак си викаш, ако она е некултурна, да не се спуштам на јас нејзино ниво...иако заслужуваат многу повеќе, и уште многу други работи, на пример во бутик и бараш некој фустан, па се туфка пола саат, а за тебе ли, аха ок, е па нз, аха, ова , она, па те загледува налудничаво, те анализира, нели ко она многу подобра од мене........ми иде сите такви да ги кажам некаде, да ги пријавам!!!! Па, мајку му стара, ако не ти се работи, нека ми каже, нека стане, јас ќе работам на нејзино место, и така не сум вработена, некој плаче за работа, јас на пример дипломирана, а не можам да најдам работа ни во бутик ( толку ми е среќата и таква ми е кармата ), а они дремат, значи ништо не работат, освен што го отвораат и затвораат дуќанот, ПЛУС земаат плата до 12000 во ГТЦ, и толку......Сега, кога веќе си на некое работно место, а секојдневно си со луѓе, ќе си истрпиш сестро златна, колку и да те боли стомак, и да ти се лоши, или едноставно не ти е денот - ЌЕ СИ ИСТРПИШ!
mila 85 може би не си ги пронашла вистинските дуќани за шопинг. мислам дека не е фер да ги ставаш сите во исти кош, можеш да си го кажеш мислењето за оние дуќани каде што си се нашла навредена вака мислам дека не е фер има толку прекрасни продавачки и луѓе просто да ти е мерак да те услужат, а многу од нас тука работат како продавачки и мислам дека воопшто не е така како што опишуваш ова не ти треба
Епа тоа е работата што ти мислиш дека ако се продавачки не се информирани или не се доволно паметни да знаат што работи тајниот купувач? Убаво си го извадила ова од нет за тајниот купувач што верувам дека претходно и не си знаела што всушност значи таен купувач! А ти ако сега отидеш во некоја продавница и ако продавачката те изнервира и ти тогаш се претставиш како таен купувач па кој ќе ти поверува ма, мислиш дека продавачката ќе ти поверува, па тајните купувачи се професионални во својата работа и ако се навистина ангазирани тоа нема да го казат и мислам дека секоја продавачка го знае тоа. Затоа информирај се поубаво пред да напишеш некоја глупост, а таквите како тебе што по ова "не го тупи" показува каква некултурна особа си, не ни заслузуваш да бидеш соодветно услузена во било која продавница. По ова само се гледа дека ти си една арогантна особа, барем тоа го показа тука!
Карак, немој да ме сфатиш погрешно, не реков дека сите се такви, еве на пр.продавачките во бутик МИЛА во Бисер префини се, потоа во ЕУРОАЗИЈА ептен ми се фини, БОДИЛАЈН ГТЦ ептен се фини, кај мене во населба сите се фини, не генерализирав, ама навистина има неуслужливи, и те гледаат попреку, па те оговараат и се смејат кога ќе излезеш ( половина во Рамстор се вакви на пр. ) Инаку, и јас сакам да работам во бутик,ама не можам да најдам работа, па мислам дека ако најдам, кога ќе најдам, од среќа што сум нашла рабора, нема да ја тргнам насмевката!!! Извини ако те навредив..
нема врска ок е не дали јас сум се нашла повредена ќе се најдат многу. сепак сите не се исти има и фини има и неподносливи, и јас коментирав на темава за одредени места и личности но сите не се за исти ќош.
Најфини се продавачките во маркети за технологија (мое мислење) се трудат да ти објаснат едноставно на некој начин те привлекуваат да се заинтересираш уште повеќе за производот за кој прашуваш.