На мене ми стана навика да се поздравувам со луѓето. Посебно кога влегувам во продавница. Јас дури заборавам што сакам за да им угодам на продавачите или продавачките. Дури и купив неколку пати нешто што не ми се допаѓа. Е извинете драги Госпоги продавачки, јас не сум апарат за правење пари па да купувам нешто во кој бутик или продавница да влезам. Има малку да се преваспитате, па после да работите меѓу луѓе. Не реков дека не постојат и разгалени муштерии. Постојат муштерии бетер од продавачки... Се однесуваат како да тие се кралици и влегуваат со кренат нос и мора вработените да им бидат слуги таму. Ова важи за секој човек на планетава: Преваспитај си го понашањето па после излегувај и мешај се меѓу луѓе!
Пред десетина дена бев во Сити Мол, па луѓе не арогантни не знам какви треба да се однесуваат со муштериите. За греота, прв пат до толку да видам хаос по бутиците, значи гардеробата беше повеќе на земја отколку на рафт. Се испомешано, разбуричкано, па на што личи на земја да се фрла, па греота е, и тие луге работат. Тој ден отидовме доцна бидејки не сме од таму и околу 8 часот бевме, а во 10 затвараат, значи тие луге треба уште 3 часа најмалку да средат. Треба орден да им дадат и за смиреност и за работа.
Скоро и да не сум наишол на арогантни продавачки или продавачи, исто важи и за угостителски сектор. Ако се земат условите под кои работат, мислам дека услугата е и повеќе од добра, според мене одлична. Не може бре да се очекува од келнерка која дел ден е на нога, ако е барем симпатична и се припуштаваат пијани мајмуни цела вечер со умрени финти кои си ги бара назад 2004, треба да дешифрира дијалекти и што све не, да се церека од уво до уво. Доволно е да донесе нарачката и тоа е све, секоја и чест. Сега некој ќе каже тие се платите, мора да работи проефсионално. Да мора, како што македонските фудбалери се професионалци ама завршија 23 од 24 екипи на европско. И Англија и Италија и Шпанија се исто профи ама не сите профи се профи. Не е све во парите и условите на работа ама едно добри 90% од мотивацијата е во нив. Не паметам некоја посебна случка нешто да ме изиритирале продавачки или келнери/келнерки.
До девојчето што работи во Posh бутикот во Охрид, со долгото репче... Биди си искрена ако не ти се дава сметка кажи. Цело време додека бевме во продавницата залепена до нас, како обезбедување пред соблекувална.. океј, може така и е кажано. Ама ако те прашам за сметка откако сум платила 4000ден и со насмевка ми кажеш се е во кecата(нормално пред неа не земав да барам, зошто би ме лажела нели?).. а не е, не биди сељак! Или кажи немаме моментално, заборавив... Биди си искрена, не дека ќе ги враќам ама па од вакви луѓе почнувам да губам општo верба во сите. Многу разочарувачко..
Знам добро на што мислиш, имаш чувство како ураган да поминал. Ама Зара е таква скоро секаде во светот кога има попуст. Не е само кај нас. Мислам дека и самите вработени се спремни на тоа.
Не беше само Зара за жал, Зара и претходно ја имам видувано во таква состојба, имаше и други продавници. Неубаво за гледање Мислам дека уште долго нема да ми текне за Сити Мол.
Никогаш, апсолутно никогаш не сум била арогантна кон продавачи/келнери/вработени во услужните дејности и кон луѓето што ми зврцкаат стално по телефон за анкети. Особено па во маркет, кога ќе ми текне колку работат а како се платени, ми иде да исчезнам од лицето на земјата, колку е животот нефер и неправеден. Многу сум осетлива на лош збор и не го кажувам, едноставно преќутувам. Не сакам ничиј ден да расипам и некому да биде неубаво ради мене, или пак да биде казнет ако нешто згреши. Разбирам дека работата со луѓе е многу предизвикувачка и тешка, особено за еден мочан минималец. Кога се арогантни, не возвраќам. Не се сеќавам дали ми се случило некој да биде дрзок, можеби неколку пати у живот. Мене ми е па тоа мотив да бидам уште пофина, понасмеана. Си викам секогаш дека не знам што се крие зад таа дрскост, можеби некоја мака и срце не ми дава само да ја влошувам ситуацијата. Животот е ионака сјебан без моето кенкање.
Не прочитав други мислења. Јас сум на страната на работниците, но не се сите продавачки китки за мирисање и таквите треба да се пријавуваат. На арогантни муштерии им се тресат од страв и после ќе најдат некој мирен и културен да се издуваат на него. Бев сведок пред велигденот кога имаше полициски час, еден куп продавачки внатре оговараат, а само една каса работи, и муштериите како сирочиња пред врата чекаат да дојдат на ред. "Не ги пуштај, нека чекаат, македонска работа, кај беа досега, ми дошле приквечер, вакви-онакви, не ќе им одам по ќефот" беше коментар на едната од нив. Јас се погодив внатре, и кога слушнав како гледаат на потрошувачите, како злоупотребија мерка за заштита од вирусот со цел да забушаваат и да се изживуваат, ич не ми се влегува таму. Иако ми е најблиску и е многу снабден почнав да го избегнувам тој маркет. И други испади имале, не е само тоа. И не знам која е функцијата на повеќе каси кога најчесто само една работи, нека се отстранат, да не зафаќаат место. Иначе, мислам дека најмногу зависи од раководното лице во конкретниот маркет како ќе се однесуваат продавачките. Зашто во различни продавници од ист ланец имам забележано небо и земја разлика во однесување на персоналот, а и ред и хигиена во самиот простор.
Ај и јас да споделам една ваква случка. Бев тргната до една продавница за облека ама успат ми текна да си купам црвено пенкало и влегов во една книжарница која се наоѓаше во близина на продавницата. Е арно ама имав земено 1000 денари со мене, ништо ситно немав бидејќи кога тргнав од дома немав во план да купувам пенкало. И сеа влегувам јас и си бирам пенкало од 15 денари и свесна дека имам 1000 денари со мене ѝ викам демек не е проблем ако платам со 1000ка? И оваа кога почна да превртува очи, па со другата продавачка си разменаа погледи демек види ја за 15 денари ми дава 1000ка. Па уште ми рече добро ајде побрзо само пред затворање сме и во тој момент другава и вика а да го исклучам светлово да не влегуваат повеќе што викаш? И така, го исклучи светлото додека јас сѐ уште бев во книжарата. Абе страшно...
Здраво, не знам колку има врска со темава ама или сум јас проста или не знам, дали потрошувачот треба да му каже на продавачот фала? Често, да не кажам скоро секогаш јас кажував фала, наместо продавачот да каже фала, малце е глупаво потрошувачите да кажуваат фала, ваљда треба да е обратно. Пак ќе кажам можеби грешам.
За жал културата кај нас е на најниско ниво. Што очекуваш од народ кој место на пешачки да застане со колата да поминат пешаци он ава уште толку гас, а ти се чудиш за едно фала.
Jas preeska imav edno stvarno neprijatno iskustvo od terá market od strumica znaci vlegovme so kerkickata sakase da i kupam sok ama i vikam oti takov sok tamu vo tera ama aj ke vlezeme sakam nekoi drugi stvari da vidam i vleguvame I jas I kerka mi I ja prasav kasierkata za Edna fiskalna smetka Dali moze da ja skeniram i mi rece zemi ja i posle zemavme sto zemavme so kerka mi I otidovme na kasa naplativme i zemav catalog za akciskite ceni I taa sto bese na taa casa odkade sto go zemav katalogot mi vika pred site guzva bese pazaren den sabota narod polno gospogo vrati mi go izvestajot i I vikam kakov izvestaj jas ja prasav koleskata ti za fiskalnata sto ja zemav i katalog sto zemav i nisto drugo ne zemav a I toa sto si pazaruvav i me natera I tasnata I keseto da gi otvoram za da vide sto Ima vnatre i jas togas I rekov a zasto bi mi bil mene toj izvestaj sto ke mi e na mene izvestajot pred cel narod istrpev takov sram kako da sum kradec i rekov na mm jas poveke tamu ne vleguvam takov nered ima tamu nez nez niz drugite marketi toa go nema
Пријави ја кај шефот во маркетот па нека си сноси последици. Пиши и рецензија на Гугл дека се никакви.
Не смее продавачката да ви врши претрес дека така и текнало. Претрес може да врши исклучиво полициски службеник, или со судски налог за претрес. Во случајот си можела да не отвараш ташна и да чекаш тука на лице место да повикаат полиција, одкако ќе се утврдило дека немаш ништо украдено со записникот кај лекар психијатар кој ќе ти издадел потврда дека психичкото здравје поради тој настан ти е уништено и кај адвокат поднесуваш тужба кон вработената и одговорното лице на маркетот поради нарушување на психичкото здравје и уништување на угледот и честа. Со такви безобразници само на овој начин треба да се постапи па кога ќе им удриш по џеб и ќе се рашири приказната што се случило ќе се сменат за 365 степени.
До глупата у веро Џамбо на каса. Јас и дадов до знаење дека ќерка ми сама цела години на собираше пари за да си ги купи сите тие играчки, и ќерка ми гордо вади парите и плаќа. Оваа вика сто денари сте кусур, а јас и ја дадов картичката две мин пред тоа и ја игнорирам и викам пак, браво, сама си собра и сама си плаќаш, оваа идиоткава ја зема картичката и вика а јас со 100 денари??? Викам ете од картичка што ти дадов. Значи до толку да не укапира, чудо некое. И се врти накај ќерка ми и вика фалат 100 денари. Како се воздржав не знам. Што кур те боли тебе да зборуваш со ќерка ми? И картичка ти дадов. Можда е само на каса ставена случајно, оти е преглупа за таму. Ако не и се работи, нека си оди дома, има способни што ќе работат и ќе си ја сакаат работата.
Може да ги прегледуваат торбите, тоа е веќе закачено како предупредување во сите маркети, барем во Скопје каде што пазарувам јас, последно го прочитав пред некој ден известувањето во Жито во Центар. Не мислам дека е толку драматична проверката, ако се направи како што треба, без драма и галама. Впрочем, толку се краде по маркети што скоро ѝ да не се случува да нема мањак кој вработените не си го даваат од свој џеб.