Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Арогантни продавачки

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од prettygirl, 27 ноември 2009.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Па побогу кога ќе ја прашам нешто у цицка лева ли да ја гледам?

На Waverly Raven, FreeToGo, Marble и 5 други им се допаѓа ова.
  2. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    6.112
    Во некои светски култури некултурно е да се гледа право во очи или да му го ловиш погледот на некому.

3. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Ако сакам и два саати ќе се задржам за еден продукт и нема право никој да ми рече зашто бираш толку долго. За мои пари колку сакам ќе бирам.
    И да, крајно безобразни и невоспитани се продавачките. Искомплексирани.
    Никој не им е крив што немаат слободен ден или зимаат ниски плати или услужуваат 100 луѓе во текот на денот.

На Waverly Raven, Meckicja, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  4. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Не барај култура од народ што се начукал со лук од 8 сабајле.

На FreeToGo, Meckicja, katalina и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Добар ти е изговоров.
    Кога ќе му превртиш очи на некој купувач таму кај што си продавачка, кажи му го ова, да не мисли човекот дека си некултурна, а ти уствари светски човек.

На Ena05, Maca Macka, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  6. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    6.112
    Цццц веднаш мозокот и се напнува дека сум продавачка. Читај тоа што го пишува а не што работи тој што го пишува. А па и зборот лева ц... доволно кажува.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    И што добиваш што ќе се изнервираш вака?
    Не си продавачка океј, но и да си, на форумов не можеш да ја поправиш работава ниту да смениш нечие мислење.
    Затоа relax, не се напнувај олку.
    @izabela.nik

8. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    giphy.gif

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Во кои светски култури?

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    13.479
    Во еден бутик во местото каде што живеам продавачките си дремат на каса и си се смеат, Боже пази да те прашаат дали треба нешто. Кога ќе ги прашам да ми покажат нешто, стопати ќе превртат очи. Светска култура еј, еве ти не просветли тука. 8-|

На Ena05, Maca Macka, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    За некоја која не е продавачка многу се напна. :D
    И не си во право.
    Има арогантни продавачки, исто како што има и муштерии.Темава е за такви, сигурно нема да ги фалиме.
    Кај нас луѓе во очи се гледаат.
    Човек очекува љубезен одговор на прашање за продукт, не игнорирање или груб одговор.

На cresa-jagoda и Just.do.it им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Во некои, каде е нормално да превртуваш очи на муштерии... :D

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Е каде тоа? :^)

Кој будала ќе толерира такво несоодветно однесување на продавачка кон муштерија?
    Никој.
    Никој нема ни да влезе да купи нешто покрај тоа за брзо ќе банкротира.
    Етика.

На cresa-jagoda и LiliBoz им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    Никаде де, никаде.
    Ама еве членкава вика во СВЕТСКИ култури нормално е да со арогантен и да се силиш на муштерија дека имаш право да не му замениш нешто што го купил... и може да си арогантна, таман раб. светска култура е тоа...
    :puke:

На cresa-jagoda и buba4e89 им се допаѓа ова.
  15. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Колку што има арогантни продавачи/ки, толку има и арогантни муштерии.
    Нејсе...
    Сум приметил дека ако е помал бизнисот, и продавачот е некој од газдите, имаат поинаков став, и пристап. Некако повеќе се грижат за бизнисот и се поуслужливи.

На многу продавачи вработени во поголеми продавници не им е толку грижа да го придобијат муштеријата.

Според мене, трговијата и продажбата си бараат одреден сет на вештини. Буквално треба да те бива со луѓе, и да те бива ко продавач со цел да го убедиш човекот да купи што е можно повеќе, поскапо, или едноставно да купи а не да излезе со празни раце.
    Епа најчесто кај нас тоа го нема, бидејќи повеќето со таму затоа што едноставно тоа нашле работа.
    Во никој случај продажбата не е работа од втор ред, со оглед на тоа што мислам дека стварно треба да те бива и треба да се стекне чувство за продавање.

Не сум работел никогаш во продажба, ама сум работел со наплата на услуги и општо со луѓе. На сите муштерии сум им го правел филмот.
    Повеќето работни места, општо, вклучуваат контакт со клиенти на некој начин. Е сега, со оглед на тоа колку ти е важен бизнисот и сакаш да е успешен, така и ќе се однесуваш со клиентите.
    И не сметам дека продавач зема плата само за да реди производи на рафт.

Како и да е, сум приметил дека општо некои продавачи особено при крај на смената се понапнати. Особено ако имале лошо искуство со некој муштерија. И автоматски се во муд дека секој нареден ќе им направи некаков проблем.
    Но, обично ако им се поставиш пријателски, и им помогнеш да се осеќаат пријатно и ненападнато, се многу пофини. Шо според мене е океј, за комуникација и однос треба двете страни да се на исто рамниште, или ете да речеме комуникација со почит.
    Од друга страна, сум посведочил како муштерии им се дерат на касиерки зашто зејтинот бил 150 денари. Ко продавачките да се криви. Или зашо цените секој ден се менувале... Една продавачка убаво му рече на еден - и јас и ти пржиме со истиот зејтин.

Така да, сум сретнал и предрски продавачи, и предрски клиенти.
    Муабетот ми е, како сакаш да се понашаат со тебе, така треба и ти со нив.
    Нема врска дали е некој продавач или муштерија, има врска каков човек е.

На butterfly6223, Meckicja и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Јас сум работела како продавачка. И да се испонаша ке го истолерирам до некоја граница. Е веќе ако ја преминува границата друг муабет. А исто и за ке кажам во бутик. Влегувам здраво никој ништо не одговара. И почнувам да разглледувам. Најтрагично е што не купував за мене. Туку за поклони ми беа потребни. Јас трудна 6 или 7 месец. И вработената врти очи и кај не одговори на тоа што реков здраво ниту ми понуди помош туку дирекно ми вика "Нема големи бројчиња како за тебе, не гледај џабе" и мене хормони до плафон. И се свртев и викам Дали јас те прашав дали има бројчиња големи или не. И дали знаеш воопшто дали јас ке купувам за мене или некој друг. Ако ми треба помош ке те викнам. И намерно и растурив алиштата на рафт иако имаше изложено од нив. Земав неколку работи што коштаа може 5-6000 денари и одма фацата и се насмеа и кога дојдов на каса се "премислив" и и ги остадов. И и викам премногу беше културна и услужлива. Ке дојдам и друг пат. И нормално не влегов по втор пат во тој бутик. На крај фацата нема да и ја заборавам. Остана со отворена уста. Немаше време ништо да ми врати дека си заминав, не планирав да останам и да се расправам со неа.
    А претежно избегавам расправии во маркети, болници, бутици и кога има простор ги пуштам пред мене. Пример имам јас цела количка испазарено а после мене двајца тројца со по три работи ги пуштам пред мене. Нема смисла да ме чекаат со цела количка да поминам прва. Ама кога бараат кавга без потреба тогаш секој си добива заслуженото.

На cresa-jagoda, Meckicja, MeowMeow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Lily. 04

Lily. 04 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    587
    Pred nekolku godini i jas Bev PRODAVACKA i pak bi bila ako. Ima potreba od toa.
    Da razjasnime nekoj raboti.
    Taa prodavackata ode sabajle otvara ciste, rede roba, sprema za. Gospodata koga ce dojdat da im bide se podredeno.
    Rano sabajle Ide Edna GOSPOZA sto ne e prodavacka(i za koja prodavackite barem. U toa vreme bea omalovazuvani rabotnici)
    Go faka celiot leb... Bukvalno go stiska za na krajot od 100 leba kupe eden samo.
    Istata taa prodavacka cela den e nasmeana i uzluzliva a taka i treba i niz nejzinite race minat dnevno 2 kamioni so pijalok i edno 10 paleti najmalku roba. Za da na krajot nekoj dojde i rece aa voa go zemav ama ne go sakam, aaa de vidi voa parce kolku grama e ne mi se gleda, a de vidi koku pari ce mi pobarat na kasata..a ima i takvi koj sto odat da gi gledat cenite i na prvata pokacena cena se rasprava so prodavackata mislis ona od umot si gi vade.
    A ima i takvi Mazi/zeni so doma ce gi nalutat sopruznicite i idat u market da se isturat.
    Za na kraj istite tia da sednat na tastatura tuka i plukat po prodavackite.
    Bidejci tia prodavacki 8h gi. Minat za posteno da si zarabotat nekoj denar a posle tia 8h rabota so poslednite sili si odat doma.
    Toj sto.ne bil vo sektorot prodazba nemoze ni da go znae i razbere tovarot koj sto tia rabotnici go nosat.
    (pisav za market, oni od butik i onaka barem fizicki se odmoreni)

На Kikikikiri0405, Meckicja, Bratot и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.722
    Не е баш арогантни продавачи туку за неписмени. Сега баш маж си дојде од аптека со нешто погрешно купено, се изнервирав, не знаеле да му најдат тоа што бара, па друг производ што не ни треба земал од истата марка. Сосем погрешно нешто што ни е непотребно.

Последно време во која аптека и да влезам јас или сопругот, се некои неписмени дечурлана работат. Немам против младината да работи ама ако се неписмени, дај нека не ги вработуваат или нека се обучуваат долго.
    Јас не сум фармацевт, па што гледам на страната онлајн слики од производите знам како изгледаат и што имаат, повеќе од нив научив, а тие таму работат, срамота. Не знаат што имаат во аптеките, не може да најдат производите по рафтови. Со нив заедно ги барав, тројца вработени на 20тина години не знаат да најдат пола работи каде стојат. Не бев дрска, смирена останав, знам како е да си и од другата страна, но толкави суми во аптека оставам, за да не знаат вработените да најдат што каде е и да пола производи погрешни ми ги дадат ако не ги поправам. Сопруг не се замара толку како мене, па си купува погрешни работи.
    Подобро систем како во ДМ тогаш нека направат, сама ќе си барам што ми треба, чим тие не знаат да работат, на ништо не личи ова.

Во ДМ производите се поскапи од во аптеките, поубави попусти има во аптеки, а и некои производи ги нема во ДМ и затоа сум приморана да одам таму. Катастрофа невидена, не знаат да си ја работат работата.

Не беше порано вака, ова новиве генерации што се, врска немаат. Седнала со телефонот позади каса и кафенцето и не те услужува, какви се примероци вработиле. Работат во бел мантил, не касиерки во продавница, сериозни грешки може да се направат, не е ова црн и бел леб да згрешиш, дај малце нека се уозбилат.

Последна измена: 13 август 2022
    На Meckicja и awkey им се допаѓа ова.
  19. marristovska1

marristovska1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2015
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    136
    За која аптека поточно кажуваш?
    За погрешно даден лек се одговара, недај боже некој да испие погрешен лек.
    Срамота е ние што сеуште аптеките ги гледаме како продавници, а вработените како продавачки. Во други земји фармацевтите се ценети како докторите, а кај нас за жал ги множат со нула. Ова го пишувам од револт зошто моја блиска другатка заврши факултет и знам колку учеше и се мачеше да го заврши факултетот за на крај да ја нарекуваат продавачка...Да беше така лесно и едноставно ќе беше аптеката од отворен тип и оди влези купи си што сакаш.
    Искрено, од лично искуство можам да кажам дека сум многу задоволна од фармацевтите вработени во Еурофарм. Многу се поуслужливи и секогаш ми објаснуваат се што не ми е јасно.

На ani23, awkey, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Работат и без факултет.
    Знам девојка која заврши во мое училиште, благе везе со медицина нема, а ни со фармација, туку со право.
    Факултет не ни запиша, а не па да заврши.
    Работеше како секретарка долго време, сега пред некој ден ми се фалеше како и е топ во аптека. Така да... да, немаат појма, чест на исклучоци

На awkey, cresa-jagoda, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.