I jas nekni se iznervirav od aptekarkite znaci sto tuku si dojdov od bolnica me operiraa od papocna kila i dr pisal amoksiklav a tie od aptekata mu dale almacin na mm bez da mu kazat oti ke mu dadat zamena i jas gi ispiv almacinot i nekni pred nekoj den dr mi go pobara izvestajot sto mi go dade koga me otpusti od bolnicata vidov oti e pisal amoksiklav a jas piev almacin i pokraj toa sto piev almacin ranata pocna da se vospaluva i posle mi dadea amoksiklav i klindamicin ama dzabe e kasno bese pocna da gnoi mnogu ranata i sega mi zemaa bris i mi dadea eritromicin i prestana da gnoi i ne molcete za ova jas koga ke odam ke im kazam vo oci na aptekarkite sto mu dale zamena na mm bez da go prasaat dali saka zamena ili ne oni nemaat pravo ova da go pravat
Не беше за лекови грешката, туку за производи од тип на креми за сончање пример, не знаат да ти објаснат убаво и да најдат што каде е. Не би да именувам никого, во повеќе места ми се случило. Некако неписмен е младиот кадар или не им се работи, се забележува секаде. Нејсе, тој ден нервозна бев од маж што згрешил што ни треба па сум напишала, не ми се плука сега по никого.
Kako i da e ne molci odi kazi im vo oci za ova oni treba da ti go dadat toj proizvod sto go baras a ako go nemaat da ti preporacaat drug proizvod oti gledas na mene mi dadele zamena na lek a toa nemaat pravo bez znaenje na kupuvacite da go pravat
Нормално дека не смеат да прават смена во терапијата. Тие воопшто не знаат за давање терапија. Не се стручни за тоа. Тоа што треба да го направат е да го продадат лекот кој е јасно напишан во извештајот од докторот.
За таа намена некои Зегин имаат додатна каса кај хемијата, ама тие секогаш се празни. А инаку мене не ми се случило да барам нешто на рецепт и да речи вработена "извини јас сум за делот со козметика, сега ќе ја викнам колешката". Во секој Зегин има "козметичарка" ама барем да имаа беџ па да знаевме која е која, барем јас не сум заприметила. Јас знам дека не смее да ме услужи ама од каде да знам дека навистина ме услужува фармацевт.
Tocno e za aptekıte deka nemaat sıte farmacıja zavrseno, ısto moı poznanıckı od sredno edna rabotı vo Alkaloıd edna vo apteka.Isto bas ı jas se cudev nasıot smer vrska nema so medıcına..
Има вонредно медицинско средно, многу завршија зошто тоа има работа. Тоа колку медицински сестри такви има што завршија, не па за друго. Мене друго ми беше зборот што не знаат многу, фини биле, далеку од арогантни, сакаат да помогнат ама не може да се снајдат. Се млади вработени, како изгубени. Или јас на такви налетувам.
Секој може да врши продажба на суплементи, витамини, пробиотици, сирупи односно се што не оди на рецепт. Веројатно на аптеките им е полесно или поисплатливо да најдат такви. За аптеките знам дека мора да има барем еден фармацевт во смена. Јас најчесто во Зегин сум налетувала на такви што и кога ги прашуваш не се трудат да ти помогнат или да те насочат. Од таа причина секогаш кога за нешто не сум сигурна што да земам и ми требаат повеќе информации одам во било која аптека (што не е Зегин или Еурофарм) во кои најчесто самата газдарица е вработена во аптека, а и да не е, секогаш и вработените таму ќе се потрудат ако ти треба помош.
Океј во врска со ова. Не можи т.е. не смеј аптекар да ти дај то шо не е на рецепта или да ти смени друга генерика. И чувај паковање од Алмацинот за доказ ако е така пошто во иднина можи полоша грешка да се напрај и јас би реагирала. Пошто Амоксиклав е amoxicillin/ clavulanic acid. Алмацин е само amoxicillin. Во случај да земаше ко- алмацин, тогаш нема грешка. Пошто ко- алмацин е исто шо и amoxicillin/ clavulanic acid. Нема врска фирмата, ако генериката е та. Ама велиш дека ти дале Алмацин, а не Ко- Алмацин, па би реагирала во тој случај. Сите овие информации можиш да ги потврдиш на регистарот за лекови ако сметаш дека треба, како доказ во смисла, консултирај се и со доктор. . . . Инаку да, Зегин има вработени кои не се техничари или дипломирани фармацевти. Ама тие не се на каса. Најчесто се во здрава храна, козметика и кај работите за деца ( храна и играчки) и ова во големи аптеки само, нема можност за сегде. Исто и суплементи смеат да дават. Ама ова во мој град можи во една аптека сум забележала. Нема реална можност за во сите пошто се мали. А и не е дека би му се исплаќало поќе козметичар да платат место техничар. Исто ги кошта. Само козметичар ако го фатат на каса со рецепти можи поќе да ги кошта ( казни).
Леле, леле Ќе не умрат аптекариве. Слична ситуација имав. Имам астма и докторката ми дала некој антибиотик за дишење, немам појма кој, а аптекарот сосема нешто друго. Добро поминав ко за среќа, а ти добра си сега?
Шо праиме со моментов? Ова заслужува директ пријава у полиција. Ме тера ѓаволот да идам вечер таму да пазарам. Нека ми рече отвори ташната.
За шо кур им се камери ако прават вакви глупости? Ако сакам да украдам нешто, може и у гаќи да го пикнам. Плус замисли сум се сретнала со некој претходно и ми дал чоколадо и го ставам во ташна. И сега пред дотичната ќе немам оправдание. Камерите за украс.
Ама буквално. Башка не би се брукала за едно чоколатце. Плус не ни смеат да го прават тоа. Само обезбедување мислам, и тоа да ѝ рече да извади сѐ што има. Полицаец не смее да ми допре ташна, не па продавачка. Има КАМ у ваздух да им го дигнам.
Да де ова со чоколадово чисто пример како можеш да наебеш, а не си крив. Да земеме и ние вагите да ги провериме и цените во компјутер дали нѐ крадат.
Кам ми е посебна приказна. На аеродром не ми е толку страв како во Кам. Избегнувам да влезам, како крадец се осеќам. Сум била сведок и на ситуации каде шо ми беше жал за луѓето и како ги третираа, ќе се испостави дека алармот на врата свирел за џабе и ни извини ни ништо, само те избрукале пред 10 души.
А, што е толкав проблем да проверат кога не сте крадци? Така им е наложено.Некои крадат и ете мора да проверат. Не е страшно.Ташни и торби ни проверуваат, не нè тераат да се соблекуваме.