Форумџика на годината

Асос и во Македонија

Дискусија во 'Мода и стил' започната од rossonerka, 14 ноември 2011.

1. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Не се споредува Асос со Алиекспрес, тука можете и да најдете од оние брендови со вртоглави цени ама оригинал се сто посто сигурно. Има и средна класа на брендови кои ги има и кај нас како на пример Манго, со тоа што знаеш што купуваш и по стандардни квалитети и величини.
    Брзина на испорака, 100% сигурност за враќање на парите ако не ви стигне или се изгуби некаде, плус можете да ја вратите ако не ви е нешто точно, само постапката е малку покомплицирана ама постои и таа можност и пак враќаат пари и за тоа.
    До 45 евра е без царина.

На ivancekitty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Све е оргинал на тој сајт или само одредени работи?

3. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Се. Имаш Адидас, Пума, Најк, Келвин Клајн имаш, и 100 други.
    Имаш од средна класа брендови до овие високо буџетните.
    Еве ти листа на сите брендови
    http://www.asos.com/men/a-to-z-of-brand ... 61&via=top

Јас лично немам нарачувано нешто од овие високо буџертниве, ама имам читано коментари од хрватски форуми они се со длабок џеб имаат купувано се и свашта и немало сомнеж во оригналноста на робата.
    Цела европа нарачува од сајтов, англиски е, не е кинески.
    Затоа и цените се солени, за разлика од али да се забораиш од купување, сума 1500 денари.

На ivancekitty, Marick14 и rainlover им се допаѓа ова.
  4. abcde

abcde Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    13
    Феминки денеска ми стигна писмо дека имам пакет тежок 74кг во Скопје и дека доаѓа од Асос, Велика Британија. Не знам што може да биде јас си порачав 2 фустани и тоа е се и цената не е повеќе од 45евра....дали ви се има случено такво нешто, и јас сега треба да платам пари да ми отворат пакетот и да го царинат а не знам ни што е. Му се има ли на некој случено ова досега????

5. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Најдобро е да одиш да провериш за што се работи во царината кај пакетско (или таму кај што ти пишува дека треба да отидеш). Да не има некаква грешка, 75 кг сепак е премногу за 2 фустани и да се провери цената. Можеш да понесеш испечатено колку си платила и што си порачала.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.249
    Допаѓања:
    170.406
    Е ова ти се вика кој ке го најде он ке си знае некој со пратки и по 100 евра не плакаат царина ама некој како тебе ке си плати и за нив
    Сепак земи си извод од банка да докажиш колку си платила за производт и се надевам дека е грешка во килажата па ке си поминеш со мала сума ако не имаш опција и а го вратиш производот назад дека не го примаш

7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.249
    Допаѓања:
    170.406
    Мене ме интерсира тиа што имаат порачувано оригинали дали на царина му прават проблеми за тоа што се оригиали???

8. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Да не си купила лав од некоја зоолошка? :rofl: :rofl: :rofl: 75 кила многу е бе.... :lol:

9. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    и мене ми стигна такво известување денес и ми побараа само ф-ра
    зато што отприлика знам кои документи им се потребни јас го направив следново
    си го испечатив confirmed order -emailot од нив и на сраната view order има опција за печатење и тоа и го однесов на царина-под мостот не првата, втората врата во истиот објект на поштата . Му ја дадов ф-рата односно тие листови
    ми ги земаа и ми рекоа дека се е во ред .Нарачката ми е под 45 еур но не сум имала срека овој пат па земале да ми го проверат -оцаринат пакетот.Зошто кај нив е работа на избор, јас велам еци пеци пец.
    И сега ке си платам царина ;( .Сега за сега чекам да ми пратат бело ливче за подигање на пратка од пошта па ке ви пишам колку ми зедоа. Ми рекоа дека царината е 6 еур се надевам дека ке си поминам само со толку.
    што ти е заокружено на листот што да им однесеш ?

10. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    kolovoz дали нарачката ти е околу 40 еур? Да не ти наплатат само ддв за таа сума, бидејќи ако плаќаш царина тогаш вклучуваат и ддв + проверка (и евентуални "+ 3 од карти"), а ти кажале доста мала сума (дајбоже да е така ниска).

11. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    се извинувам што одговарам дури денес , снемав мрежа вчера и буквално се ми беше блокирано :envy: а мразам новата технологија кога снемува мрежа немаш ни ТВ ни фиксен ни интернет се вракаш 20год назад...тешко им било на моите :lol:
    да бев мажена можеби ке правев деца :D
    Инаку да претпоставувам дека се работи само за ДДВ затоа што порачката ми 31,86 еур. Ама така ми кажаа на царинско. Воедно ми спомнаа дека овој период имале почести проверки така да сите што имате порачано не се чудите ако ви стигне писменце од царина . Е сега ми кажаа дека сигурно на таа сума ке имам и поштарина и лежарина. Баш сум љубопитна колку ке излезе.

12. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Порачував од Асос и прво ми ја потврдија нарачката,а потоа добив меил,во кој ми бараат да им испратам копија од пасош и од платежната картичка.

Ви се случило ли и вас вакво нешто? Пишуваат дека ќе ги уништат податоците по потврдата,ама пак језиво ми е некако испраќањето на лични податоци. Ако им пратам податоци ќе ми ја испратат ли нарачката?

Некој со слично искуство? :)

13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Ау, не знам, многу чудно, особено што за Асос се работи. Мене никогаш не ми побарале вакво нешто, нити па познавам некој што му побарале. Ајде картичка ќе разберам, иако бројот на картичката го внесуваш уште кога првично се регистрираш, но зошто би ти барале пасош? :wasntme:

Кое е објаснувањето во мејлот, што поточно пишува?

Јас би им пишала во Customer Care за да се осигурам дека навистина од Асос ти ги бараат документите, да не случајно некој им го хакнал сајтот и слично (не дај Боже).

14. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Копија од пасош,лична карта или возачка. Не знам зошто бараат. Во спојлер е мејлот што го добив од нив.

We’re sorry we’ve had to cancel your order.

After checking the information provided, we haven’t been able to validate all your details – we need a few extra pieces from you before we’re able to complete your future orders.

What’s next? You’ll need to send us the following:

A copy of your passport, ID card or driving licence.
    A copy of your payment card statement dated within the last three months, clearly showing your name and billing address. Please blank out your card number, but leave the last four digits visible.
    The delivery address and the name of the person who will sign for future orders. If this is a work address, please provide the company name.

Please ensure that the billing address on your account is the address associated with your payment card.

Save documents as jpg, gif or pdf files, and email them back to us. If we need anything else from you we’ll let you know right away. Once security checks are completed, the information supplied will be destroyed.

Just so you know:
    Because this order has been cancelled, we haven’t taken any money from your account.
    When an order is placed, ASOS gets authorisation from your card issuer to debit your account. However we don’t take the money until the order is sent to our warehouse.
    If the funds haven’t been released back into your account, please speak to your card issuer. They’ll be able to let you know when they can release the funds back to you – usually within 10 working days.
    We’re sorry we’ve been unable to validate all your details and look forward to hearing from you soon.

Thanks,

ASOS

15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Очигледно они кај нив имаат некој проблем и не можат да ти ги проверат податоците. Би те советувала да прочепкаш низ интернет за ова, по странски форуми, сигурно има некој со вакво искуство со Асос.

Работата е што пишува дека им требаат податоциве за да можат да ти ги обработат сите идни нарачки, што значи дека доколку сакаш пак да нарачуваш во иднина, треба да им ги дадеш деталите. Значи, според мејлот, тие сега немаат ни твое име и презиме, ни број на картичка, ни ништо.

Не знам, значи некогаш стварно го тупат, а со давање на лични податоци мора многу да се внимава. Не ми е јасно како е можно, ама во последно време ужасен им е сајтот и customer care услугата и нон стоп имаат некои технички проблеми :^) Пребарај по нет, разгледај убаво, пиши им уште еднаш во што е проблемот... Би те советувала да не избрзуваш. Пиши што си направила :)

На Waka-waka и ivancekitty им се допаѓа ова.
  16. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    во никој случај, !!! што ке им се нив сите тие податоци, јас кога се зачленував ништо од тоа не им пишав
    сигурно нешто друго е брзо смени си лозинка и на маил и на асос...
    и стави си лозика која вклучува големи и мали букви и бројки
    A copy of your passport, ID card or driving licence.
    A copy of your payment card statement dated within the last three months, clearly showing your name and billing address. Please blank out your card number, but leave the last four digits visible.

најлесен начин за да ти ја користат картичката ...ако ти е кредитна не е лошо во наредните денови да си ја следиш трансакцијата

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    4.522
    Јас мислам дека проблемот е во адресите кои си ги дала нема врска со крадење податоци и слично...дали картичката е на друго име а не твое? дали billing и shipping адресите ти беа различни? дали billing е истата адреса што си ја доставила во банка? побарав на форуми малку и највероватно е проблемот со адресите и картичката затоа ти бараат лична карта за да ја потврдат адресата... во Billing ќе ја напишиш адресата што си ја дала во банка,а во Shipping каде сакаш да ти биде доставен производот

јас на пример нарачувам со картичка од сестра ми,чија адреса по лична карта е различна од адресата со живеење а иста со таа каде што сакам да ми биде доставен производот..и мене ми беше страв,банката да не ми ја одбие трансакцијата заради тоа ама ги внесов адресите според податоците што тие ги имаат во банка и немав проблем ни со банката,ни со Асос

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Картичката е на мое име,дебитна е и адресата за доставување ми е иста со таа што ми е наведена на картичката. Досега многу пати имам нарачувано со истата картичка и секогаш уредно стигнувало. Не знам што е работата сега.

Инаку речиси истовремено направив две нарачки,за едната нема никаков проблем.Еве ми пратиле меил дека е пратена пред 2 часа.

Сега ќе им пишам зошто бараат такви сензитивни информации и дека не се осеќам удобно да им ги доставам.Не знам ни дали законски смеат да ги побараат.

19. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    4.522
    епа штом е така,пиши им..ако не ти враќаат маил пиши им на страната на фб и тоа не во инбокс туку на ѕид,да видиш како одма враќаат :lol:

На Sexybaby86 и Waka-waka им се допаѓа ова.
  20. Libera

Libera Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2011
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    5.908
    Дали на некој му доцни нарачката повеќе од 11 дена? Требаше да стигне до 20ти најдоцна, а еве нема ништо. Во пошта бараат некаков поштенски код на нарачката, не order number. Од customer care на Асос ми велат да почекам до 5ти и ќе почекам иако немам никаква надеж веќе. Пишуваат и дека провериле и дека ми е доставена нарачката од нашиот поштенски сервис. Некој со сличен проблем?