Најчесто пратките се подигаат со лична карта во главната пошта (ако си од Скопје) и се плаќа во истата просторија само неколку шалтера подоле, така да освен ако не сакаш да се буниш на цената за царината нема трчање по шалтери. Над 22 евра се плаќаат 18% и над 40 или 45 евра мислам уште плус 5%. Ама зависи како ќе ти се погоди, јас понекогаш не сум требала да платам ништо а ми стигале пратки од по 30 евра, а понекогаш ми наплаќале 100 денари зошто им бил сомнителен пакетот па го отвориле не дека тоа им е работа, ама ај..
Фала ти најмногу во меѓувреме сакав уште да прашам- во случај кога пратката е под 22е пр. фустан 20е +3е шипинг=23е дали за тоа се плаќа царина (затоа што ја надминува сумата од 22е) т.е дали И ШИПИНГОТ треба да влезе во таа сума од 22е за да не се плати ништо???
Направив порачка од 30 фунти од Асос и сакав да споделам дека се дојде уредно запакувано, пред временскиот рок, и сум презадоволна. Нарачував костими за капење конкретно од Asos и Missguided и сум презадоволна и од квалитетот и од изработката, тука за таа цена и тој квалитет ништо не се наоѓа. Фала на сите феминки што ме советуваа
Кога ги нарача? Јас чекам пратка која ми е итна. Секогаш за 10денови ми е дома, сега кога ми треба ја нема.
Ги нарачав на 12.06 ми стигнаа на 23.06 (во официјалниот меил ми пишуваше delivered on or before monday 25.06) што значи два дена порано Ајде се надевам и тебе ке ти стигнат, no worries!
Невесто, што бидна, ти стигна фустанчето навреме? Имав и јас порачувано итно, требаше вчера да биде тука, и си стигна на точниот датум. Затоа многу си го сакам Асос. Уште едно прашање за сите. Кога се плаќа ДДВ, порано се плаќаше во пошта кога ја подигнувавме пратката, па дури тогаш ти ја даваа. Сега ми ја дадоа пратката само со 102 денари за некакви глупи трошоци. И имаше посебна уплатница со 497 денари за ДДВ кои треба да си ги уплатам. А фустанот веќе си го зедов, па некако комплицирано ми дојде целава постапка. Не ја ни забележав уплатницата кога земав таму. Сменале нешто во процедурата изгледа, кај сите е вака? Инаку, преубаво ми е фустанчето.
Женски, гледам има интересни маички за машки, ме интересира плаќањето преку PayPal ли оди? Процедурава со праќање нешто ко ebay и aliexpress e?
Не Ливинг, и уште го нема. Искрено незнам што е проблемот. Рокот за пристигање веќе помина. Секогаш ги добивам за недела дена или 10 денови најмногу. Тоа е,за некоја друга прилика ќе го имам во предвид.
Штета... Пиши им обавезно, ќе ти ги вратат парите или ќе испратат нова пратка, а и старово ќе ти стигне кај да е. Од Зави така направив кога доцнеше пратката, па на крај завршив со два џемпери по цена на еден. А твоето сигурно на царина заглавило некој ден плус.
Ќе почекам до крајот на неделата па ќе им пишам. Мислам дека проблемот е во нашите пошти. Во ек на одмори се најверојатно. Им верувам на Асос.
Пристигна мојата прва нарачка од Асос.Малку каснеа со доставата овие од нашиве пошти дури помислив пратката ми е изгубена и нема да стигне па почнав да им праќам пораки на Асос. Инаку мислев дека ќе ми пристигне картонче за да пратката си ја подигнам од пошта но еден фин дечко ми ја донесе дури на врата што не очекував.За кавалитетот, на интернет може да изгледа едно а во живо друго да не се изненадите кога ќе ги видите работите во живо. Направив нарачка и од boohoo, британски бренд, имаат доста интересни работи по пристапни цени.
Имате искуство со враќање на пратки од асос? Нарачав една јакна, 6ка, сега ја мислам дали ќе ме собере, сомнителна ми е некако бројката.
Јас вратив чизми, ми ги вратија и парите за поштарина зошто целата пратка ми беше згрешена. Ако ти е мала јакната може да ти ја сменат ако има останато уште бројчиња, но нема да ти ги вратат парите за праќање на пратката (мене ме фати 600 денари). Мислам за 2 недели дека им стигнаа чизмите таму и ми ги вратија парите во рок од недела дена.
Денес ми стигна известување од Карго центарот на ТАВ дека ми е стигната пратката, заедно со копија од товарен лист и изјава. Не ми е баш најјасно, ќе ми ја царинат пратката и ќе ми ја пратат, а ова го праќаат во случај ако сакам да се откажам од пратката и царинење? Или треба да ја пополнам изјавата како дозвола да ми ја царинат пратката? Прв пат вакво нешто ми стигнува, а за пратка од 25 фунти се работи. Само да се комплицирало... @duffi , anyone else? Спојлер
За царинење како ќе им текне веќе ми е познато. Кај мене никогаш не стигнало вака културно да потпишам дали смее да се царини. Обично ми пишува на картончето сумата која треба да ја платам. Инаку да, имат право да го вратат назад. Тоа е на трошок на Асос.
Порачувам од Asos уште од 2011, а од пред година-две и од boohoo. На почетокот имав 2-3 утки што ги враќав додека да си најдам која големина ми одговара, а инаку презадоволна сум.
Леле Дафи не знаеш што испадна со праткава... Откако пишав овде, вртам на бројот на ТАВ и ми викаат па тебе пратката ти е стигната од пред 10 дена, ДХЛ требало да ме известат, за 10 дена лежарина ми викаат 1500 денари до вчера, секој нареден ден за 100 плус, плус и да одам до Аеродром по пратката, па после и ќе ми ја царинеле... Среќа познавам некој таму, па ќе ми среди да поминам без трошоци, инаку претерано е... Јас после ова блокирав Асос. Не се осмелувам повеќе да ризикувам.