Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Асос и во Македонија

Дискусија во 'Мода и стил' започната од rossonerka, 14 ноември 2011.

1. monpan

monpan Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    135
    Мене сеа ми стигна пратка, кило ипол 6 парчиња облека.. ништо не платив. Може јакни и обувки праќаат по дхл, пошо пообемни се пратките.

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Мојата беше јакна. Стандардно пратена.
    Стварно не знам по кој основ праќаат ДХЛ, ама баш стана лотарија работава.

3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    856E41E7-FDA6-4998-992A-8B9577AEEC30.jpeg Ја пуштив нарачката вчера и сега ја следам, пишува дека е пратена со DHL од Лидс. А на апликацијата ми стои дека е со standard dilivery. Колку излегуваат трошоците со DHL? И дали рефундираат ако не ја подигнеш?

Последна измена: 26 јануари 2020
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Што им е со ова ДХЛ?:drunk: Трошоците се скоро колку пратката или на пола.
    Можеш и да не ја подигнеш. Ќе ја вратат назад и ќе ти ги вратат парите.
    Ќе ти стаса фактура на маил мислам. Ако ти одговара земај ја. :)

5. malecka1818

malecka1818 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    25
    Дхл праќаат потешки пратки, од 2 кила. Ако е помалце од 2 кила стандард. Сите капути и чизми што тежеа 2 кила ми беа испратени преку дхл. Страшно високи цени 1,600 + ддв.

На BoaVista, duffi, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Мене пратката ми е во Германија сега. Се јавив во ДХЛ да прашам кои би ми биле трошоците, кажаа има трошоци околу 1600 денари плус данок, а незнаат да објаснат по кој основ. Ми викаат царина. Им кажувам дека пратката е под 90 евра, не подлежи на царина, па ајде викаат за данок ДДВ биле. Ок, ама ДДВ е 700 денари а не 1600 и плус пак данок.
    Им викам дека пратката е со free shipping и дека е под 90 евра, и освен ДДВ нема да платам ништо плус, па ме вртеа демек тоа биле царински трошоци, таква им била процедуртата. Какви царински трошоци кога пакетот нема да се царини? Ќе чекам да стигне, па ќе видам што и како. Пишав и во АСОС, они стандард, жалат што има плус трошоци ако сакам да ја вратам ќе ми рефундирале.

На Doozy и duffi им се допаѓа ова.
  7. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Ми се јавија од ДХЛ, стигнала пратката, сега ќе ми пуштат на меил фактура, па да видам дали ќе ја земам. Инаку сега ми кажаа дека тие 1600 денари уствари биле за цариснки услуги, зашто праќале лице од ДХЛ што ги водело сите царински процедури, независно дали има или нема царина, ако не тоа сум требала да го правам ја лично. Муабетите им немаат смисла ни логика. Исто ми кажаа дека од оваа година речиси сите пратки ги носи ДХЛ, зашто од оваа година имале договор со сите поголеми фирми за онлајн шопинг.

Последна измена: 28 јануари 2020
    На la-chicka, Doozy и duffi им се допаѓа ова.
  8. malecka1818

malecka1818 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    25
    Да, 1600 денари се плаќаат за дхл, ако сама си средиш 1.000 денари, на тоа ти додаваат ддв на цената на пратката.
    Премногу скапо за жал :(

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Луѓе ако пратките се праќаат праќаат преку ДХЛ, 1000 денари е лежарина, 600 денари се шпедиторски услуги. Ако сакаш можеш сам да си ги вршиш, да одиш по царини и со документот од царина пак во ДХЛ да платиш 1000 денари лежарина. Што не се исплаќа ич. Глупости ова со ДХЛ. Изгледа само кај нас ДХЛ ова го прави. Ми стигало во Бугарија со ДХЛ немало вакви глупости. Каква царинска постапка за производ што не се царини. И каква им е таа лежарина? А замисли па да треба и достава да платиш.
    Од Асос немаат поима, само се правдаат дека не е тоа трошок од кај нив. Испаѓа трошоците скоро како нарачката, што е нон сенс. Нарачката е 51 фунта и тежи 2.11 кг.
    Дај кажете која е сега процедурата да не ја подигнам пратката? Кој ќе ги сноси трошоците до сега и за враќање назад? Асос ќе рефундира, ама износот повчелен од картичка. Немој да ми стигне после преку извршител за овие лежарини.

На Mishela, Doozy и duffi им се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.089
    Допаѓања:
    87.759
    Лажат за трошоците,зошто лежарина да наплаќаат?Лопови едни!

Лежарина во пошта е 70 ден од ден ама ако стои пратката во пошта и не ја подигам.
    Имав нарачано од jdsport патики,40 еур.
    Ги донесе ДХЛ и денар не платив.
    Пробај вака.
    Најди некој што има шпедиција,тој нека ја превземе пратката,им ја знаат финтата.

Ќе ги пријавиме.
    Дај ми мејл од ДХЛ.
    Нема што ние да плаќаме 1600 ден.процедури.

Последна измена од модератор: 29 јануари 2020
    На Bozica1980, Doozy и duffi им се допаѓа ова.
  11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Мене мејлот ми е пратен од некој си Данило. И ја би ги пријавила ама каде? Сами си ствараат трошоци, за да може да извлечат повеќе пари, еј пази трошок за ДХЛ (лежарина и шпедиторски услуги 1597 денари, ДДВ колку ќе ти пресметаат и 350 денари за барање да те ослободат од царина. Па не ме зезај бе барање за да те ослободат од царина, а царина по закон нема за таа пратка. Од тие трошоци, за државата трошокот е најмал реално, само ДДВ, ама за тоа си запознаен.Па добро ако е таква царинската постапка зашто тогаш кога ќе стигне преку пошта ги нема тие трошоци? Ова апла сами си ги ствараат трошоците.

Последна измена: 28 јануари 2020
    На mula, Doozy и duffi им се допаѓа ова.
  12. malecka1818

malecka1818 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    25
    mkbroker@dhl.com
    danilo.djokovic@dhl.com
    Мене ми испраќаат од овие

474A8DF5-9EA2-4F48-87FB-B37A078B7232.jpeg

Асос исто ми врати дека не смее да има трошоци преку ДХЛ, само да ти ја донесат до врата. Единствено само царината.

Последна измена од модератор: 28 јануари 2020
    На duffi и BoaVista им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.089
    Допаѓања:
    87.759
    Фала ви.
    Ова мора да го решиме.
    Не е во ред Асос да плати поштарина со ДХЛ ,а ние на непостоечка царина да плаќаме некакви измислени трошоци.
    Вака ништо не можеме да нарачаме.
    Џабе зголемување на прагот на 90 еур.

Ќе ве информирам .

Фирма се за поштенски и шпедитерски услуги,да се праша во пазарен па да упатат тие каде.

Стварно еј тие пари им биле за складирање:headbang: да се убиеш.:envy:

Последна измена од модератор: 28 јануари 2020
    На la-chicka, mula, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Nadica1002

Nadica1002 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Здраво, сакам да порачам од Асос па сакам да прашам дали се плаќа нешто поштата каде што ќе ти стигне испораката? поз

Сакам да си порачам едно нешто и како што прочитав низ форумот ако имаш еден item не ти го праќаат со ДХЛ? А со обична пратка не се плаќа царина?

Последна измена од модератор: 29 јануари 2020
  15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Царина не се плаќа за нарачки под 90 евра. За да имаш бесплатна достава во Асос мора да нарачаш над 55 евра. Нарачка над 40 евра подлежи само на ДДВ. За со ДХЛ нема правило, било која пратка може да ја пратат со ДХЛ. Трошоците за ДХЛ се независно од царината и данокот и се 1600 денари.
    Среќа па Асос се коректни, мене ми пишаа дека ако не ја подигнам пратката, ќе им ја вратат, нема да имам дополнителни трошоци.
    А многу ми се свиѓаат работите што ги нарачав, ќе видам до утре, може па и ќе ги земам. Ги фатив на убав попуст, плус искористив и код од 25 посто, супер цена добив. Е сега попустот од кодот ќе оди за ДХЛ :D

На mula, Sexybaby86, Nadica1002 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Nadica1002

Nadica1002 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Фала ти многу на одговорот! Имам уште едно прашање : Што пишувате кај county при запишување на податоците?

Прикачени фајлови:

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Macedonia

На Nadica1002 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    2260 денари трошоци за ДХЛ за нарачка од 51 фунта. Решив да платам, да не се замарам више со нив, ама безобразни бе, немале достава до домашна адреса, сум морала да идам во ДХЛ Скопје или најблиското претставништво на ДХЛ до мојот град и да си ја подигнам. И ме изнервираа и им реков ако не ми доставите на лична адреса пошто ви е платено од АСОС достава до лична адреса ништо не подигам. И еве сега ми се јавија ќе ми прателе по брза пратка на нивен трошок. ОМГ :D

На mula, Sexybaby86, Doozy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    А некна се мислев дали да нарачувам чизми и сега ја читам сагава и тебе и на девојчето од претходна страна. Какви лоповииииииииии! :o

На Sexybaby86 и duffi им се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Веројатно кога само едно парче праќаат стандард, а повеќе во пакет по дхл.
    Само не знам од каде ги вадат цените и зошто.

Во Бугарија колку пати си подигам од дхл , денар плус немаме платено. И на пакети над 100е. А нашиве баш лопови.

На Sexybaby86 и Doozy им се допаѓа ова.