1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Асос и во Македонија

Дискусија во 'Мода и стил' започната од rossonerka, 14 ноември 2011.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    24.949
    На колкав % попуст беше јакната?

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.704
    Screenshot_20210706-000029_ASOS.jpg
    40%

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    24.949
    Јас пробував со Адидас и најк маички и патики, ниедна не поминуваше на checkout :(. Сите беа 40/50% off.

4. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    47.994
    Си нарачав пратка од Асос,нормално со стандард деливери и еве денес ми стигна порака од дхл дека преку нив е пратена пратката.Не сакам да ја подигнам,сакам назад да им ја вратам.
    Двапати до сега се имам зезнато со праткиве од Асос,платив плус пари на дхл,сега не сакам,инает ме фаќа.

Што треба да направам?Да одбијам да ја примам пратката?Или да ја подигнам и назад да им ја вратам?
    Ако одбијам да ја земам од дхл,кој ќе ги сноси трошоците околу испораката назад?Како пди постапката околу враќањето?

Фала ви однапред

5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.250
    Допаѓања:
    12.164
    Не сум апсолутно сигурен, но мислам дека доколку не ја подигнеш, автоматски им ја враќаат пратката. Не ти се исплаќа да ја подигнеш и ти лично им ја праќаш назад, ќе се оддадеш од пари.

А нели прекинаа да ги праќаат пратките по дхл? Од каде сега пак преку нив? (facepalm)

6. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    47.994
    Не знам од каде,ама сега ми стигна и смс и мејл дека со нив е пратена.
    Не им ја подигам,не ми се фралаат пари на дхл.
    А уште почудно е што на апликацијата ми стои дека очекуван датум на испорака е 26-ти август.

Ќе ја вратам секако,само не ги знам насоките,затоа и прашувам како треба да постапам.

7. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.250
    Допаѓања:
    12.164
    Треба да ги извештиш од дхл дека не сакаш да ја подигнеш пратката, а мислам дека треба и од асос да ги известиш за тоа, па кога ќе им стигне ќе ти ги вратат парите.

На ph.orhideja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Heart of Steel

Heart of Steel Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2015
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    268
    Почекај прво нека пристигне пратката. Јас скоро примив пратка од Ирска испратена по ДХЛ, ми стигна во пошта и не платив ништо (вредноста на пратката со шипинг беше околу 50 еур). Чекав 2 недели.

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.704
    Од кој дхл ти стигна порака/мејл?
    Ако ти пишува дхл Германија,така само пишува,стига во пошта.

10. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    47.994
    Да,пишува на мејлот Deutsche post dhl gorup .И ми кажуваат дека на 13-ти август ќе ми ја достават,а сега е предмет на царинска постапка.
    Од друга страна,на апликацијата ми пишува дека се очекува на 26-ти да стигне.

Ќе почекам до петок и ќе видам.Ако бараат да им платам на дхл,ја враќам сигурно,ќе одбијам да ја примам и нека си ја вратат назад.

Фала ви за одговорите.

11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.704
    Немај гајле.
    На 26 или околу тој датум ќе стигне во пошта,ништо нема да платиш.
    Две пратки над 50 евра ми стигнаа со германскиот дхл.ништо не платив,така ги праќаат сега.

12. Atmosphericdisor

Atmosphericdisor Активен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    Sakav da prasam kako naracuvate be preku asos nonstop mi vika cannot be delivered to north macedonia

На Iren4ep му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.241
    Изгледа имаш среќа. Јас 3 имав периодов (околу 60 евра) и на сите ми наплатија по 1,000ден, :( редовна пошта ама за ДДВ платив.

14. Magnolija35

Magnolija35 Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Здравоо, да не има некој проблем сличен ко мојов или барем да не знае што да напраам.. нарачав на 2ри август неколку работи од Асос, се заедно фати над 65 евра и имав доволно за стандард шипинг. Сум нарачувала и претходно од асос, секогаш со стандардна испорака и секогаш работите стигале во обична пошта (при што можев да следам дали пратката е влезена во Мк или не е преку тракинг сајтот на мак.пошта). После неколку дена од направената нарачка ми текна да ја проверам до каде е, се уклучив од асос апликацијата и на track order ме однесе на страна на dhl каде што пишува дека последна информација за пратката има на 3 август, кога од Франкфурт била пратена за Скопје со соодветен тракинг број LY*********DE. Кога прочитав dhl одма им пишав на асос дека сепак сум избрала стандарден шипинг, а не преку dhl ама ми рекоа дека безразлика што сајтов за следење е дхл, пратката ќе ми стигне во обична пошта. Очекуван датум да стигне беше 20ти август. Имам проверено пак и на dhl сајтот - таму стојат истите информации постојано (за тоа од каде-до каде е пратена), а на тракингот на нашата пошта - нема никакви информации за пратка со таков тракинг број. Уствари, откако наводно е пратена од Франкфурт праткава пропаѓа во земја и еве касни веќе 10тина дена. Пишав повторно на Асос ама ми рекоа да почекам до 14 септември па пак да им пишам, за да сме го решеле проблемов.

15. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.241
    И мене ми касни нарачката. Требаше да стигне на 27ми ама сеуште ја нема. Претпоставувам ја немаат обработено кај нас во пошта/царина зошто тракинг бројот сеуште не се појавува на линкот на posta.com.mk. Тоа ДХЛ што го гледаш всушност значи дека Германската пошта е дел од ДХЛ групацијата. Значи ти е пратена по нормална пошта. Е сега затоа што е над 45еур можно е да подлежи на ДДВ т.е. царина. Или ќе ни стигне писмо од царина или ќе ни помине низ обична пошта. Зависи како се расположени кај нас. Најмногу ми има закаснато околу 20 дена.Пр. требало да стигне на 29 Април а ми стигнала на 21 Мај. Запази си го само рокот од Асос, тие дополнителни 30 дена. Гледај тие да не поминат.

На Magnolija35 и renata77 им се допаѓа ова.
  16. monpan

monpan Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    135
    Веќе 2 години зголемен е лимитот за бесцарински пратки, до 90 евра не се плаќа царина. ДДВ и царина не е исто. ДДВ знаат да наплатат 18% за било што над 22 евра и тоа по случаен избор, ама најчесто не се замараат. А веќе ако пратката е подложна за царинење, тогаш и царина и ддв се плаќа.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.241
    Е значи од деталисти преку глава. Намерно напишав така зошто царина е таа која ти ги бара документите. А плаќаш ДДВ и лежарина над 45еур, царина над 90еур. Ти изгледа си од оние кои никогаш не направиле порачка ама битно е да се направиш паметен. Друга работа е што незнаеш што сум купила, затоа што НЕ се е ослободено од царина безразлика што било под 90еур.

18. monpan

monpan Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    135
    Misleading информација даваш. За разлика од тебе, јас никаква претпоставка не направив за тебе и тоа што имаш купено. И очигледно само последните објави ги имаш читано од темата. 10 години се ебавам со поштата наша, ги научив веќе сите правила и регулативи.
    Олабави се, тука сме за да помогнеме, а не да се правиме паметни.

На poppie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. waya

waya Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Дечки, сакам да нарачам од асос за прв пат и нарачката е 31 евро, пред да нарачам само да си прашам - дали сигурно нема да ми наплатат царина? Фала ви однапред на одговорите :)

20. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    24.949
    После 1 година се одлучив да си ја пробам среќата и пак да нарачам од Асос. Ги нарачав производите во две посебни нарачки, па се надевам дека нема да ги пратат преку ДХЛ Експрес (fingers)(fingers)