Важи, пошта е крива шо ДХЛ Експрес врши грабеж. Кај прочита ти дека јас ти наредив дека не смееш да плаќаш? Дадов мислење и препорака. Ако ти е коректно да плаќаш достава + 1600 денари за ДХЛ + царина + данок, слободно плаќај си, не е од мој џеб.
DHL си е компанија и нема што ти да оправаш. Тие се трифите. Кога идеа по DHL ecomerce и по обична пошта и немаше плаќања. Е дека каснеа и им враќаа пари, а после добиваа пратки си се пребаци ја на DHLExpress. Ако ти одговара нарачувај, ако не и без тебе ќе постојат. Класика македонче само да избегне да плати.
Значи ова шо се случува со ДХЛ, односно сите овие дополнителни давачки се само во МК, проверено и потврдено. Арно ама, тоа со франшизата не е уредено, ниту пак со закон и си дрпаат пари. Не се работи за македонска скржавост, туку за чисто македонско профитерство.
Ама тука е што е. На нас е дали ќе нарачуваме преку ДХЛ експрес или не. Побитни работи во државава не се крена народ да смени, до тарифата на ДХЛ ни дојде.
Да. Лежарина и ддв ми наплатија.Јас завршив со Асос искрено. Битна ми беше праткава инаку ќе ја вратев. Ама Асос за мене е минато. Идеа преку DHL ecomerce и преку МК пошта немаше плаќања.. ама сега само преку DHL express. Ова ми наплатија Почитувани, Вкупните трошоци за вашата пратка изнесуваат 2135 денари (1593 денари ДХЛ услуга (1000 мкд магацински трошоци за складирање на пратката во царински склад и 593 мкд за поднесување на царинска декларација) + 542 денари увозни давачки).
Ова треба да се препрати некаде да се проверат овие нашиве како работат. Не знам кој е надлежен. Па не можат да наплаќаат увозни давачки и царинска декларација Толку ми е криво за Асос. Најдобро онлајн место за пазарење беше.