Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Астрономија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Captain-Omni, 22 октомври 2015.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Ти треба темно место, вештачките светла го попречуваат видикот. Негде надвор од градот, најди неосветлено а не толку страшно местенце. :D
    Во Охрид, обично одиме Рамне или Велестово (пред селата, всушност), ама и од дивите плажички се гледа убаво. Важно е да нема сијалици.

На Annath и BlackAndWhiteSwan им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Оваа година ќе биде многу послаб од лани, плус месечината е полна па нема многу да се гледа. Во секој случај ти треба место кое не е "загадено" од вештачка светлост.

На BlackAndWhiteSwan му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    3.305
    Сама во темни местенца - некако не би. Звучи како сцена од хорор филм хах За жал не познавам личност која изразува интерес за метеори, ѕвезди & all that. Може ќе убедам некој, ако не, ќе ги земам комшиите за друштво :)

4. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    На Someonespecial и Briar Rose им се допаѓа ова.
  5. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    На Someonespecial, DAngel и Ketchup им се допаѓа ова.
  6. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    @Ketchup ова е еден одличен астрономски сајт на кој сум subscribed.
    Знам дека имаше многу збунетост во врска со лансирањето на ракетата, и притоа многу луѓе помислија дека се работи за UFO.
    Во секој случај, можеш да дознаеш повеќе информации за тоа овде :)

https://www.space.com/39200-spacex-rocket-launch-not-ufo-spectactular-photos.html

На Someonespecial, Lianna Anna, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.614
    Допаѓања:
    167.374
    Јас се разочарав. :sweat:
    Ама сепак странава ќе си ја имам при рака. :hai:

На Briar Rose и Ketchup им се допаѓа ова.
  8. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Trump's 'Back to the Moon' Directive Leaves Some Scientists with Mixed Feelings

И покрај прогласената намера на претседателот Трамп да испрати човечки истражувачи на Месечината пред Марс, астрономерите и планетарните научници останаа претпазливи.
    Додека некои го изразија својот ентузијазам за планот, други се сомневаа дали некогаш ќе стане реалност.

Всушност, на 11 Декември Трамп потпиша Директива за космичка политика 1, документ кој ја менува политиката на САД, насочувајќи ја NASA да прати астронаути на Месечината, пред да ги испрати на Црвената планета.
    На настанот, Трамп изјави: "This time, we will not only plant our flag and leave our footprint, we will establish a foundation for an eventual mission to Mars,"

На theowndemon, Bender Rodriguez, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Причината поради која ја објавив оваа вест на темава е поради тоа што искрено сум загрижена за фактот дека доколку ова второ патување на Месечината навистина се оствари, тие подетални истражувања ќе остават уште повеќе непотребен отпад на месечината кој и така го има во доволни количини ...
    Ако САД повторно ја посети месечината и притоа уште повеќе ја загади, нејзиниот удел во загадувањето уште повеќе ќе се зголеми во проценти според моите пресметки.

Дали вие сметате дека е воопшто потребно повторно да се оди на Месечината?

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Трамп сака да се врати на својот home world :D.

*Actual слика од Марс

На theowndemon, Ketchup, Briar Rose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Supermoon 2018: When and How to See January's Two Full Moons

When the "Full Wolf Moon" rises on Monday, Jan. 1, it will also be the first of two "supermoons" in 2018, both of them in January.

The moon becomes full at 9:24 p.m. EST (0224 GMT Tuesday Jan. 2).
    That peak comes hours after the moon reaches perigee, its closest point to Earth for the month, at 4:54 p.m. EST (2154 GMT).

January's supermoon is actually the second of three back-to-back supermoon full moons to come in the next two months.
    The full moon also occurred near perigee on Dec. 3 and will again on Jan. 31, according to NASA, which billed the line up as a supermoon trilogy.
    The Jan. 31 supermoon is also the second full moon of January, making it a blue moon, and also occurs during a total lunar eclipse.

The first supermoon of 2018 peaks at 9:24 p.m. EST (0224 GMT Tuesday Jan. 2).
    While the moon is officially full on Jan. 1, it will still appear full to the casual observer the night before and after.

The second supermoon of January will occur on Jan. 30 and 31. The moon will reach perigee at 4:54 a.m. EST (0954 GMT) on Jan. 30, at a distance of 223,069 miles (358,995 km) from Earth.

Then, on Jan. 31, the moon reaches its full phase at 8:27 a.m. EST (1327 GMT) coincides with a total lunar eclipse.

На Kohlensäure, Bender Rodriguez, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Првaтa е вечервa? Дa спремaм aпaрaтoт. :lol:

На Matotheja и Briar Rose им се допаѓа ова.
  13. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Да ! :D

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    First Blue Moon Total Lunar Eclipse in 150 Years Coming This Month

The first eclipse of 2018 will be a lunar one that comes at the very end of the month, on Jan. 31.

It will be a total eclipse that involves the second full moon of the month, popularly referred to as a Blue Moon.
    The eclipse will take place during the middle of the night, and the Pacific Ocean will be turned toward the moon at the time. Central and eastern Asia, Indonesia, New Zealand and most of Australia will get a fine view of this moon show in the evening sky. Heading farther west into western Asia, the Indian subcontinent, the Middle East and Eastern Europe, the eclipse will already be underway as the moon rises.

After this year, the next time that a Blue Moon passes through Earth's umbra will be on Dec. 31, 2028, and, after that, on Jan. 31, 2037. Both of these eclipses will be total.
    So, the upcoming eclipse on Jan. 31 will be the first total eclipse of a Blue Moon in nearly 152 years!

На blonde_supergirl, Someonespecial, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Once in a blue moon :D

На Someonespecial, theowndemon и Briar Rose им се допаѓа ова.
  16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.651
    Допаѓања:
    79.489
    Не знаев за ова, ама ја забележав. Сега видов што била работата што Месечината ми ја осветли собата како никогаш досега. :D

На blonde_supergirl и Briar Rose им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Само супермесечина е сега, целосното затемнување е на 31 Јануари и нема да биде видливо од Македонија.

На Briar Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.651
    Допаѓања:
    79.489
    Добро, прочитав. :D

19. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    За сите љубители на астрономијата би сакала да ве потсетам дека денешениов ден (6-ти Јануари) е 50-годишница од кога последниот вселенски брод Surveyor бил лансиран за да ја истражи Месечината! :party:

На 6 јануари 1968 година, НАСА го лансираше седмото и последното вселенско летало на мисијата за истражување на Месечината.

Како и неговите шест претходници, Surveyor 7 беше роботски вселенски брод испратен за да ја демонстрира можноста за правење меки слетувања на Месечината. Две од овие мисии не успеале со своите меки слетувања и случајно се урнале, ама Surveyor 7 пристигнал во едно парче, успешно завршувајќи ја програмата Surveyor.

Surveyor 7 се спуштил на работ од месечинскиот раб Tycho, каде што собрал голем број научни податоци и направил повеќе од 21.000 слики.

На theowndemon, Kohlensäure и Someonespecial им се допаѓа ова.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.637
    На Joi, Lella, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.