Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атеизам

Дискусија во 'Религија' започната од Papillon.Papi, 8 март 2016.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    The spirit of Nietzche made me do it! He said, God is dead.:|
    Bloody bastard.
    Nietzche I mean,not god.

На Anabelle.Amorette, Lella, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ednostavno zborot ateist nema nikakva vistina.

Atestite se isto vernici.

Duri ete i toa im e laga nametnata.Kolku samo luge se lovat na toj lazen zbor.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Значи претходно кажав. Теистите веруваат во Бог и натриродното, односно верник е човек што настаните ги поистоветува со Божја воља.
    Атеистите не веруваат во натприродното, туку во законита одреденост и логична поставеност според науката најчесто
    Ако верувам во нешо (било шо), не сум верник. Верниците се приврзани со религијата, атеистите со науката.
    Не мешајте баби и жаби.

На Anabelle.Amorette, Papillon.Papi, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Кажи уште 100 пати, џабе ти е. :D

Ти веруваш дека атеистите не веруваат во ништо, значи сепак веруваш во нешто.

И ти си верник, тоа ти е. :party:

На Anabelle.Amorette, BoneMachine, Papillon.Papi и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Fridrih Nidze znaesh kako zavrshi na kraj.Kako psihichki nezdrav.
    Knigata Volja za mok cela mu ja imam prochitano ,doma mi e.

Mnogu raboti ubavi kazuva od onaa filozofska strana koga bi go iskluchile negovoto napaganje na religijata.Ima raboti koi se slozuvam i jas.No nametnuvanjeto na omrazata i napaganjeto na religijata e neosnovano.

Posebno neosnovano bidejki toj go napaga katoicizmot samo.A pravoslavieto nema vrska so katolicizam.Kusogledite poradi katolicizmot vo ist kosh go stavaat i pravoslavieto.

I ne samo Fridrih Nidze tuku Nikolo Makijaveli isto so knigata koja ja imam The Prince(Vladetelot) mnogu raboti od filozofija se mudri za vojuvanje so neprijatelot iako ne mu gi prifakam site.No samo za zal i toj napagajki go katolicizmot nekoi chitajki go smeta deka toa vazi i za pravoslavieto,shto ne e taka.

I Makijaveli i Nidze pogreshno go sfakaat hristijanstvoto.Edniot zavrshuva kako psihichki nezdrav((tokmu kako shto veli pravoslavieto deka toj shto se zanimava so filozofija napagajki go hristijanstvoto moze taka da zavrshi),a drugiot go ubivaat vo bunt koj toj go organizira.

A pa da ne zboruvam deka ima isto voeini mudrosti koi poteknuvaat od filozof koj filozofira od aspekt na religija kako shto e Sun Cu,Umetnosta na vojuvanjeto.Kako shto tvrdi toj "Vojuvanjeto e Tao na izmamata" .......Ova chisto da znaesh deka voenata nauka ne poteknuva samo od ateisti.

6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Мене ми е многу драго што си ги прочитал, @Bulgarian, знаеш дека Ниче тоа учел, меѓудругото.. за религијата? Дека од таму и се разочарал и изгубил верба?
    И, не ми е јасно,како може некој да чита такви дела и да стигне до: „I Makijaveli i Nidze pogreshno go sfakaat hristijanstvoto.Edniot zavrshuva kako psihichki nezdrav((tokmu kako shto veli pravoslavieto deka toj shto se zanimava so filozofija napagajki go hristijanstvoto moze taka da zavrshi),a drugiot go ubivaat vo bunt koj toj go organizira.“
    Бар брилијантноста и чистината на умот да им ја имам. Па, сакало на крај и јас да завршам како нив, бидејќи ја напаѓам религијата и се оптеретувам со филозофија:| Ц.

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    :rofl::rofl:

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ne smetam deka imaat brilijantno sfakanje za voenata filozofija koja diskutiraat i Nidz i Makijaveli i Sun Cu.Za religijata veke kazav deka ne ja sfakaat.

Chitajki gi site jas imam mnogu podobro sfakanje za vojnata od site trojca.Taka da nemaat posebna brilijantnost i samite tie se nadopolnuvaat od uchenjata na drugi.Ne se originalni.

9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    :|
    Стави во онаа темата, размена на книги во ПДФ, некои од твоите дела, толкувања на било кои од темите - војна, политика... со задоволство ќе ги прочитам.
    @Bulgarian

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Imam pishuvano po drugi forumi za moite mislenja i za politika i za vojna.Imam izlozeno mnogu moi mudri mislenja.Ama kako shto kaj Makijaveli na pochetokot ne naishle na popularnost za otposle drugi generacii da uvidat deka taa kniga ima mnogu mudrosti.Pa smetam deka i kaj mene e taka.Ima vreme mozebi na postari godini bi napishal i kniga.Ova ne se zafrkavam,bidejki sum bil golem ljubitel za voenata filozofija. ;)

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Не следам други македонски форуми така што, немам налетано на твои мислења на друго место, освен тука.

Инаку,никогаш не се знае...re: книгата.:wasntme:

Можеби, на некоја друга тема неповрзана(!) со религија, како воена филозофија и стратегија би се нашле. И јас сакам такви работи. Макар сум од оние.. make love not war. :)

12. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Malku chudno vojnite i politikata se odlika na mazi neznam kako tebe te interesiraat. :)

Inache imam i drugi voeni knigi kako na primer Osvojuvachot za mongolskite vojni kade se opishuvaat mnogu itri voeni taktiki na vodenje vojska i na vojuvanje.A posebno shto tokmu Kublaj Han vojnite gi vodi pouchen tokmu od knigata na Sun Cu za Umetnosta na vojuvanjeto.

Ali pak ke ti kazam ne se tolku mudri kako shto mozesh da naidesh na neiscrpna mudrost na primer kaj Jovan Zlatoust,Grigorij Palama,Vasilij Veliki...Nivnite borbi se mnogu pojaki. :)

13. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Имаш добар начин на дискусија. Ај не ми се допаѓа Ниче ќе отфрлам што кажал бидејќи на крајот полудел. Kaко прво неговите гледишта немаат никаква врска со тоа што полудел, верувам дека има и доста религиозни луѓе што полуделе па никому ништо. Да ги поврзеш тие две нешта е голема заблуда.

Како второ ако веќе сакаш да го критикуваш треба да знаеш дека не треба да почнеш со "Волја за Моќ" бидејќи во тоа дело го немаш вистинскиот Ниче, имено сестра му ја објавила таа книга после неговата смрт, собрала негови текстови и мислам дека ги изменила. Тоа може да значи дека и воопшто немало да ги објави ако било по негово.

14. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Sepak se shto e napishano vo knigata si poteknuva od nego.Ne mi e voopshto poentata da naglasam deka greshka pishuval zaradi toa shto losho zavrshil.Tuku deka ednostavno greshka pishuval bidejki greshka pishuval.Ednostavno,se shto kazal za hristijanstvoto od pogreshno gledishte kazuval i od aspekt na katolicizam.
    Nakratko Makijaveli i Nidze kazuvaat deka nemozesh da vodish drzava ako si hristijanin.Ne e tochno.Car Konstantin vodel drzava i vojuval a bil hristijanin.Ete vo koj pravec vodi se toa pogreshno sfakanje.Zatoa i vikam mnogu od strategiite mozat da se primenat pa i kako hristijanski vladetel.Togash zoshto go napagaat bespotrebno hristijanstvoto.Zatoa shto se neznalici...

15. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Прво болдирано: Пишуваш многу убави реченици. :D Многу добро си го браниш ставот.

Второ болдирано: Тоа е доказ дека можеш да бидеш верник, христијанин во овој случај, и да војуваш и убиваш луѓе. Толку од шестата заповед "не убивај". Зошто Константин го прифатил христијанството? Тоа е широка тема, но главно од политички причини. Ако поголемиот дел од државата се христијани сигурно дека нема да ги прогонуваш.

Кога сме кај Ниче, треба да знаеш дека тој зборува за тоа како настанало христијанството, дека како такво настанало од робовите и слугите и прво почнало да се шири меѓу нив. Во тој период од римското царство во Рим имало многу повеќе робови од вистински Римјани па затоа и успеало толку да се прошири, а веќе подоцна станало општо прифатено за опстојувањето на Источното римско царство, дури по неколку века од кога настанало.

Ако уште на почетокот имало некој си христијански крај и ги покорил сите тогаш ти ќе беше во право ама не е така.

Последна измена: 26 март 2016
    На Anabelle.Amorette, Lella, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Нема ништо чудно во тоа, војните и политиката да ги интересираат жените. :) Не се тие одлика на мажите... карактеристично е дека само мажи се занимаваат и интересираат за нив, само во општества каде жените биле угнетувани, немале доволно права... римското е едно од тие.:) Не би да навлегувам во историски теми и војни, атеизам е темата тука. Не се раѓаме во калапи и убаво е кога,откако ќе се родиме,никој не ќе не држи во калапи со надеж дека ќе се смалиме или пораснеме да го пополниме. А, тоа го прави не само религијата...
    Но пак, тоа што е несвојсветно всушност е, она што и BoneMachine ти го болдираше во твојот коментар... некому да му се забавни војните уште полошо, да поттикнува и води војни и истовремено да се нарекува себе си христијанин.:) Јас да сум Христос би си го заштитил името и не би дозволил никакви изваденки од него да бидат користени од страна на луѓе кои убиваат, силуваат, измачуваат ... не пак да некој каже дека во име на верата војува, убива, силува. Затоа,заради таквите контрадикторности виз-а-ви човековата природа, склоност...и, она што праповеда христијанството, Ниче напишал..Бог е мртов, а Макијавели она што ти го напиша погоре.:)

На Anabelle.Amorette, Lella, Papillon.Papi и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    @zhap4e, кој рече дека христијанството е против војните? :D

Свештеник од руската православна црква си осветува пушки. Онака, лабаво. :D

На Tan4ence, Anabelle.Amorette, Priroden и 5 други им се допаѓа ова.
  18. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Бидејќи Бог ги создал пушките на осмиот ден кога видел дека на човекот му е досадно. :D

На WarriorAngel, Priroden, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Daleku od toa da mi se zabavni vojnite.A znaenjeto za vojuvanje i branenje na zemjata vo koja ziveeme ne gledam nishto losho.Se raboti za znaenje i nauka,a ne za zabava vo ubivanje.Za sekoj zaginat treba da placheme.No nemozeme da dozvolime nekoj koj ne napaga da ne si ja branime MK.Posebno vojnata so albancite.Ako sakash da znaesh mnogu policajci shto zaginaa vo vojnite i vo Kumanovo i vo 2001 mozat i so pravo da se smetaat machenici.Onie koi se vo vojskata toa im e zadacha.A ako nastane vojna pomegu dve hristijanski drzavi togash neznam.Teolozite podobro znaat.

20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Љубопитен ум, кој сака да знае... е едно, ум кој ужива (наоѓа задоволство) во крвопролевање и поттикнува е друго. Не ми беше на ум да речам дека ти, заради твојот интерес кон воена филозофија и стратегија, не треба да се нарекуваш христијанин. И јас имам еден тон теми за кои се интересирам, од чисто читателски аспект... од окултизам, до митологии, па, филозофија, психологија.... Само нека не е математика:D