Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атеизам

Дискусија во 'Религија' започната од Papillon.Papi, 8 март 2016.

1. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Интересно е прашањето Зошто луѓето веруваат во натприродното?, а уште поинтересен е одговорот на ова прашање кој го дала науката.

Направените истражувања покажуваат дека верувањата во натприродното всушност се однапред „програмирани“ во човечкиот ум, односно дека секој од нас има таков ментален склоп што му овозможува да верува.

Ова секако не значи дека религијата или Бог се нешто што е дел од самите нас од раѓањето, туку дека начинот на кој функционира човечкиот мозок ни овозможува да веруваме во натприродното, најверојатно како нуспродукт на еволуцијата на мозокот.

Најверојатно религијата своето потекло го должи на развојот на интелигенцијата кај животните, поточно кај луѓето. Но, дури и некои високоинтелигенти животни, како приматите на пример, покажуваат склоност кон ритуали и обреди – нешто во што може да се видат почетоците на религијата. Ова е можеби најизразено кај слоновите, кои, откако ќе почине член на стадото, се собираат околу неговото тело, и стојат немо и неподвижно, „оплакувајќи“ го починатиот. А имаат и навика да ги посетуваат местата на кои починале нивните сакани и да ги милуваат нивните посмртни остатоци.

Истражувањата направени со деца на многу мала возраст покажале дека уште од 3 години тие имаат тенденција да веруваат во натприродното, односно да веруваат во „интелигентен“ или наменски дизајн на дури и најтривијалните нешта. Кога истражувачите ги запрашале „Зошто некои камења се остри?“ тие одговориле „За да животните не можат да седат на нив и да ги скршат“, а на прашањето „Зошто постојат реките?“ одговориле „За да можеме да одиме на рибарење“.

И возрасните ја имаат оваа тенденција да пронаоѓаат шеми и подлабоко значење дури и онаму каде што го нема – особено оние кои се чувствуаат дека немаат доволно контрола во своите животи. Во експеримент кој бил осмислен намерно да им ја разниша самодовербата на учесниците, кажувајќи им дека одговорите не им се точни дури и кога биле, учесниците кои се чувствувале „како да немаат доволно контрола“ потоа многу почесто успевале „да видат“ некаков предмет или лик во целосно произволно расфрлани точки на хартија.

Поради тоа и не треба да не чуди што толку најсиромашното и најнеобразовано население, кое живее во несигурна средина, во постојан страв е групата на луѓе во чиј живот религијата има главна улога. Религијата и верувањето во Бог, како и идејата дека позади целиот хаос и несигурност во нивните животи сепак постои некаков ред и повисока цел, се она што на луѓето им дава чувство на поголема контрола врз нивните животи. Од друга страна, истото е најверојатно и причина зошто Норвешка е единствената земја во светот во која бројот на атеисти е поголем од бројот на верници.

Верувањето дека позади некој навидум обичен или произволен настан стои нешто повеќе некогаш имало своја еволутивна предност и поради тоа, ова е длабоко всадено во нашиот ум. Звукот на шушкање на трева може да значи дека едноставно дува ветер или дека позади шушкањето стои предатор кој ни се прикрадува скриен во тревата. Пралуѓето кои верувале дека позади секое шушкање стои лав и бегале, дури и кога во прашање бил само ветерот, се оние кои ги преживеале потенцијалните напади од лавови и оние чии претци сме ние денес. Но, нивната претпазливост и верување во нешто што всушност не постои се и причината поради која денес луѓето се способни, па дури и склони да веруваат во работи кои реално не постојат и во подлабоко значење на нештата кое всушност го нема.

Уште една биолошка предност во прилог на религијата е способноста на луѓето да паметат неверојатни приказни. Во еден експеримент за помнењето кај луѓето, им биле прочитани неколку приказни – од секојдневни до приказни кои опишувале неверојатни и натприродни случувања. Иако краткорочно луѓето подетално ги запомниле секојдневните приказни, во долгорочно сеќавање подолго и појасно им останале оние со неверојатна содржина.

Освен тоа, тука е и биолошката тенденција на децата да веруваат во се што ќе им биде кажано од родителите. Ако родителите ги учеле на вистински факти за животот – како се лови и приготвува пленот, кое растение е отровно, а кое не – работи чија корисност и точност лесно може да се провери и потврди – а попатно ги учеле и за религиозните преданија на нивното племе, јасно е дека детскиот ум не може да разликува што од ова е навистина така, а што не. Ако се друго што родителите ги научиле за природата и светот околу нив е вистинито, како можат децата да знаат дека можеби и нешто од она што го научиле како мали можеби и не е точно – како религијата, на пример?

Во раните општества, религијата имала и своја социјална цел – обединување на луѓето. Пред настанувањето на нациите, припадноста на луѓето кон одредена средина била определена токму од истата религиозна припадност на членовите на едно племе. И всушност, токму религијата е одговорна за оформувањето на првите нации на земјата.

Покажано е дека кај верниците всушност религијата го менува начинот на кој функционира мозокот. MRI скенови на верници кои се молат на Бог покажале дека во мозокот се активираат истите области кои се активни и кога човек разговара со некој. Ова значи дека верниците молитвата кон Бога ја доживуваат подеднакво реално како и разговор со друг човек; за нив и во нивниот ум, постоењето на Бог навистина е реално. Од друга страна, кај атеистите на пример, ваква мозочна активност не е забележана, дури ни кога читале молитва или се молеле во себе. Што значи, Бог навистина постои, ама најверојатно само во умот на верниците.

Нашиот човеки ум, колку и да е напреден и совршен, толку е и несовршен и често може да не доведе до заблуда во однос на светот во кој живееме. Ако се потпираме само на нашите сетила, многу лесно можеме да донесеме погрешни заклучоци. На пример, дека Земјата стои во место – иако е покажано дека ротира со брзина од речиси 1700 km/h.

Но, за ограничувањата на нашите сетила сме сите, помалку или повеќе, свесни и сме нашле многу различни начини да ги надминеме истите во осознавањето на природата и универзумот во кој живееме.

Ама, потребно е да бидеме свесни и за ограничувањата на нашиот ум и разум, за да можеме да ги надминеме и нив. Физичарите кои се занимаваат со релативноста и квантната механика се свесни за овој проблем – во природата постојано се случуваат работи кои се контраинтуитивни и во спротивност со она што нашиот разум ни вели дека е логично и возможно. Но, и покрај нашите разумски предрасуди, овие работи се случуваат, без оглед на тоа дали нас ни делуваат логично или не. Луѓето кои се занимаваат со истражување на овие области мораат секојдневно да се борат против својата човечка интуиција, која не е еволуирана за да искуствено ги сфати случувањата во природата на квантно ниво – ние сме макроскопски суштества, еволуирани за живот во макроскопски свет.

Треба да бидеме отворени за можноста дека и религијата е можеби нераскинлив дел од нашата човечка психологија, како што е и расизмот, ксенофобијата и генерално верувањето дека групата во која ние припаѓаме е „подобра“ од останатите.

Но, и покрај тоа што практично се раѓаме со нив, расните предрасуди повеќе не се прифатливи во цивилизираното општество и за нив знаеме дека се само психолошка илузија, која веќе ја нема својата еволутивна корист за луѓето која некогаш ја имала во зачетоците на првите општества.

Прашањето е – дали е и религијата таква – илузија, резултат или нуспроизвод на нашиот интелигентен, човечки мозок? И дали (и кога) ќе сфатиме дека користа која можеби некогаш ја имала, од личен и од општествен аспект, во денешно време е многу помала од штетата која ја предизвикува.

На Lella, Priroden, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Погоре спомнав - ако веќе ништо не може да биде создадено од себе - тогаш од каде таа такозвана интелигенција што наводно не создала нас луѓето? И ние сме интелигенција и животните, а не сме можеле да настанеме со еволуцијата. Знам дека на почетокот земјата била абиогена средина, имало многу вулкани (можеби грешам сепак), а за пред создавањето на животот, постои тн теорија на коанцерватни капки, кои се делеле, но немале својство на живи организми поради тоа што немале генетски материјал. Тука не гледам нелогичности за еволуцијата и вметнување на теориите дека Бог го создал животот. Ако ние сме се создале наеднаш, тогаш што е со изумирањето на диносаурусите? Ги создал па ги убил сиротите, за нас да не напраи. така да пред постоењето на тие коанцервантни капки, и иљадници години пред тоа, можеби сеуште не е докажано, но тоа не значи дека единственото објаснување е Бог. Сме немале докази за еволуција? Има - палеонтолошките, сличноста меѓу некои животни, делови од телото кои со тек на време се изгубиле. А сепак едно дупче во таа теорија е доволно за сите тие истражувања да се негираат да се заменат со само едно верување во натприродното, за кое пак нема докази.
    Општото верување во религијата, во некој Бог до негде сфаќам, но верувсњето дека тој не создал како луѓе и во адам и Ева, и дека науката везе си нема ми е веќе ептен примитивно. Отфралњето на тие факти, автоматски значи дека ги отфрлате сите научни теории, не само од биологијата, туку и физиката и медицината.

На nevermet18, Anabelle.Amorette, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Pri bidejki poveke znam za istorijata na crkvata od tebe nemozam da se slozam deka izmenila neshto za kontrola na narodot.I liturgiski i spored predanieto se e vo sklad so biblijata i sushtinata sochuvana od pochetokot.
    Ako e taka nemashe mnogu drzavnici da ja gonat crkvata i do deneshni dni tuku ke im odgovarashe za kontrola na narodot.
    Ne gledam tuka nikakva nepravda.Tuku bidejki nie nepravedni ne sakame da ziveeme pravedno i samite si presuduvame.Nemoze nepravednik da zivee so pravedni.Sakash zemnata nepravda da ja nosish i vo rajot?
    Vernicite vo vatikan ne se pravoslavni i nishto chudno shto ima takvi sluchaevi.A ako zborime za pravoslavieto sekoj moze da bide nepraveden bez vrska dali ima i crkovna funkcija.No zaradi nepravdata na takov treba li i nie da vrshime nepravda?No i da ne zivee nekoj pop pobozno,zaradi funkcijata shto ja ima treba da se slusha i pochituva i da ostavime na Boga.Zaradi funkcijata bogosluzbata shto ja vrshi voopshto ne e beznachajna.

Edno treba da se sfati.Bogatstvoto voopshto ne e prechka za spasenie na dushata dokolku ziveejki bogato mozesh da gi pochituvash zapovedite i da ziveesh pobozno.Vo poboznosta sekoj sam treba da si proceni dali kako siromav polesno ke gi pochituva zapovedite i ke zivee pobozno ili kako bogat bi mu bilo polesno za pochituvanje na zapovedite.Iako bogatstvoto sepak nosi poveke iskushenija.No onie koi znaat da ne pagaat na iskushenija i imaat navika tie mozat i bogati da bidat,a pobozni.Takvi primeri ima i vo biblijata kako Solomon itn.
    Za taa odluka ne sum voopshto teolog da ja razmisluvam.Bi dodal deka i shirenjeto na hristijanstvoto e dobro delo.A dali krtot ili da se dade pari na siromashno dete toa e crkovna politika i ne mi e od stepen da diskutiram.Tie se teolozi i se poupateni vo toa.
    [/QUOTE]

На Orthophill и Rama им се допаѓа ова.
  4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    4.252
    Не реков такво нешто, иако тоа би било тешко изводливо поради другите цареви. Не случајно Исус одбил да биде световен цар.
    Не си ме разбрал. Напротив! Ја имало и токму тоа е проблемот. Исус дошол и укажал дека тоа е создадено од ѓаволот и дошол да ја укине таквата институционализирана религија.

Го спомна Давид како пророк, но тој не бил пророк . Тој само имал делумен контакт со Бога, повеќе како чувство, но не бил доволно слободен од сопствените гревови и мисловните шеми кои потекнувале од многубоштвото.

Мојсеј пак бил пророк Божји, но не бил свештеник туку свештенството после неговата телесна смрт му ги подметнале нему и другите пророци сите тие крвави гнасотии кои ги среќаваме во Стариот Завет т.е. се обиделе да му ги стават на Бога во уста сите ѕверства кои силите на темнината телепатски ги емитувале од сатанските хиерархии во обид да го осуетат Божјиот план за спасение. Зарем навистина веруваш дека Бог можел да објави и нареди такви хорор гадотии преку својот праведен пророк? И тоа преку истиот преку кој најпрвин ги објави своите заповеди на праведност и мирољубивост?
    Попрво би се рекло дека делови од Библијата во старт биле погрешно запишани. И тоа не затоа што Бог згрешил, туку оние кои тоа го запишувале и препишувале. Тие списи во голем дел ги рефлектираат спомените и сфаќањата на луѓе кои не биле совршени како и бројни митови и легенди на различни древни народи кои понекаде делумно а некаде воопшто немаат допирна точка со вистинските прастари збиднувања и учења на Божјите пратеници.
    Само по себе не е, зависно како си го стекнал, за што и како се користи. Но знаеме дека голем дел од богатството со кое располагаат црквите католичка (таа е „рекордер„ во тој поглед) и православна било и е стекнувано со кршење на Божјите заповеди (Не убивај, Не кради, Не давај лажно сведоштво против ближните и тн.). Како тогаш да очекуваме атеистите да се преобратат? Па корумпиран може да се биде и како неверник, религија не е неопходна за тоа.
    Ако сакаш мисли така, не мораш да ме читаш. Сметам дека тебе моментално тоа така привидно ти изгледа бидејќи работите ги набљудуваш од точка на веќе спомнатата „институционализирана религија„ и нејзините догми. Кога ќе се ослободиш од прангите на конфесиите работите ќе можеш да ги видиш и во поинаква светлина и ќе ти бидат појасни.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.857
    Допаѓања:
    267.196
    Јакичко ви е, камо мене некој да ми кажеше да бегам од биологија.
    Животот сигурно ќе ми беше полесен.

На Tan4ence, Lady Phoenix и Winter Lady им се допаѓа ова.
  6. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Jas sum razmisluval i vo poednostavuvanje na poboznosta,kako shto ima mnogu prmeri vo biblijata kade na kratki crti im se kazuva na lugeto kako da ziveat,no i vo usloznetosta i sekogash sum doagal na toa mislenje na koe sega sum.Ne e samo da chitame,moze pak da neznaeme.Tuku treba chovek .....

7. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.020
    Мене ми е многу поприфатлив настанокот на универзумот според Биг Бенг и настанокот на животот на Земјата од едноклеточни организми, отколку слепо да верувам дека некое си интелигентно суштество наречено Господ, појавено од нигде никаде решило да го контролира универзумот. Религијата, или поточно, верата во натприродното нема никакво логично објаснување за ништо.
    (Стар чичко со бела брада што нè гледа од горе не е логично објаснување)

За религиите, тие се многу лоша работа. Сите религии си имаат различни објаснувања, и верниците на секоја религија се убедени дека тие се во право.
    Не е многу тешко да се согледа дека некои од нив не се во право и вистината би можела да биде само една религија. Според мене, ниедна.

Само, ова натпреварување чиј Бог е подобар, не му носи ништо добро на светот. Еве, се наближува Трета светска војна. Што мислите, која е причината?
    Зошто вашиот Бог дозволи толку луѓе да изумрат?

Настрана оваа уште неслучена војна. Зошто еврејскиот Бог дозволи милиони негови поколеници да бидат толку сурово убиени?
    Едноставно, премногу работи му се имаат случено на светот за да веруваме дека Бог е најправедниот и најдобриот.

Мислам дека еден ден религијата ќе се искорене, ама тогаш ќе биде многу доцна.

На nevermet18, ell, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Зошто побогу би слушале и почитувале некој покварен тип само затоа што е поп? Дали самото тоа што завршил богословија и стигнал до некаде во хиерархијата на црквата му дава некакви посебни права и привилегии? Па тие луѓе не се одбрани лично од Бог; тоа се рандом фаци кои, некои од религиозни, а некои богами и од материјални побуди, станале свештени лица. И тоа е тоа.

Според мене, ако некој не живее според правилата на христијанството, црковната функција му е тотално безначајна, а литургијата што ја врши – лицемерна. На луѓето, да, дури и на свештените лица, треба да им се суди според делата, а не според функцијата.

Се сложувам дека богатството не е пречка – ако до него си дошол на легален начин. Ама ако тоа богатство си го стекнал со земање од парите кои луѓето ги оставаат како донации во црквите, за добра среќа и здравје, тогаш сите треба да се запрашаме за твоите морални и етички вредности и за твојот кредибилитет како свештено лице кое го проповеда христијанството.

Што се однесува до паѓањето на искушенија – мене баш ми изгледа како да паѓаат на земни искушенија, пред се, скапи германски коли.

Не сакам да верувам дека стварно веруваш во ова, затоа ќе го сфатам само како обид да се одбранат сите постапки, дури и оние глупавите и непромислените, на нашата црква.

Зарем е потребно да бидеш теолог за да увидиш дека е подобро да се донираат средства за да се спаси нечиј живот, наместо да се прават железни крстови со енормни димензии, кои немаат апсолутно никаква корисна намена? И како џиновски крст ќе помогне во ширење на христијанството? Зарем ќе се најде човек кој ќе рече „Да, крстов е стварно закон, од утре ќе станам христијанин поради него!“

Според мене, покорисно за ширење на христијанството е ако црквата навистина ги промовира христијанските вредности со помагање на болните и сиромашните, а не со правење на бескорисни железни конструкции.

И да кажам нешто за контролата на народот.

Драг мој Булгариане, ако ти не размислуваш со своја глава, туку дозволуваш црковните теолози да го прават тоа наместо тебе, ако слепо ги браниш сите одлуки на црквата, не знаејќи ни самиот зошто и ако си дозволиш да црквата да те убеди дека подобро потрошени пари се оние за крст отколку за операција на мало дете, има ли поголема контрола на народот од тоа? Ти веќе си под нејзина контрола, бил свесен за тоа или не.

На Anabelle.Amorette, CameliaMiller, Lella и 3 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Како успеваат сите верници да му останат верни на тој еден единствен сетворец - бог покрај толкуте различни обреди итн. до кои држат нивните... различни религии и различни „богови“, м? :| Значи ли дека сите верници на крај ќе завршат во пеколот, прибидејќи.. многу веројатно да се молат на погрешен бог, да спазуваат погрешни обичаи или да го промашуваат тајмингот за обредот или... да почитуваат погрешни догми, пошто нивните духовни храмови ги учат на веројатно погрешни.Не може сите да се во право, а сите да зборуваат за различни богови, а бог е еден, да зборуваат за различни обреди... :|
    Зошто (од црквите) толкаво држење ко слепци за стап за некакви си обреди? Јас се си мислев Христос умре за да ве (не) спаси и,,, ослободи од таквите обврски, или? Дека, не е да човек се упијачува во тоа колку пати се прекрстил, со колку прста, дали постел без зејтин.. ами, до чистината на душата. Или?Кому се битни обредите? На бог или на црквата или? Оти?
    Инаку за попчињата.. душата на многу попови е.. многу нечиста за да тие истите праповедаат во име на бог. Пак, што за пример се тие? Како тие, такви какви се да ги насочуваат верниците кон „правиот“ пат? Каква слика оставаат тие за црквата, за мантијата и за бог? Нели е лицемерно да праповедаш за гревови и казни, зло и добро.. да им осветуваш куќи на луѓето, објекти.. да им пееш на душата на покојните, венчаваш и благословуваш деца, а самиот ти си нечист, извалкан... потонат во земни задоволства, прејадување, препијување.. разврат... и немаш намера да се промениш. :|
    @Bulgarian идолопоклонството е во склад со учењето на Исус и христијанствотo? Кој е правилниот пат? Православниот или католичкиот? А, муслиманите, будистите... тие погрешниот пат ли го одат? кој е во право? :)

На Anabelle.Amorette, Tan4ence, Lella и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Tebe ushte ne ti e jasno deka hristijanski dobri dela se pravat tajno,a ne javno.Koga pravish dobro delo da ne znae desnata raka shto pravi tvojata leva raka.Toa e zapishano vo biblijata ne go izmisluvam jas(ako vo sluchaj ne si ja prochital) .

Veruvaj deka onie koi rabotat vo crkvata napravile mnogu poveke dobri dela i od mene i od tebe.Mnogu pati sum chital za takvi dela,kade mpc ima i donirano sredstva vo domot za deca bez roditeli.Ako ne se lazam vo edna od crkvite kade odam ima dve kutii za ostavanje pari i na ednata od niv kutija pishuva nameneto za siromashnite(za ova bash utre i ke poglednam kako pishuva).

No ti shto sakash da vidish kako vladicite se slikaat donirajki javno pari za takvi dela isto kako shto go pravat mnogu svetski muzichki zvezdi?Kako Enrike Inglezias,Madona,Britni Spirs?Za da se pokazat pred lugeto kako dobri i lugeto da gi sakaat kako svoi idoli?Epa zalam ama navistina daleku si od sfakanjeto za poboznosta vo toj del.A za da ziveesh pobozno mora i toa da go znaesh.

11. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Ја знам дека многу болни деца и луѓе починаа, зашто немаа пари за операции и третмани. Помош немаше - ни јавно, ни тајно.

А исто така, гледам и дека јавно се расфрлаат со железни крстови, пари и бесни коли. Тајно се можда ептен скромни, не знам. :D

На CameliaMiller, Tan4ence, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Душата им посакува, Бендер - да се скромни, телото не им дозволува. Душата им е безгрешна, телото им е грешно. Посекако телото ќе им умре.Тоа им е казната. Душата ќе им е затоа вечна.
    Треба некоја религија да почнеме. Јас ќе ви ги кројам концетите,акУ?:rofl:

На Anabelle.Amorette, CameliaMiller, Tan4ence и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Onie shto imaat nemozat da bidat vinovni za onie shto nemaat ako steknatoto im e chesno.Sekoj shto strada za svoite grevovi strada.I da sakame site siromashni da gi spasime nemozeme,mnogu se.Dovolno e shto kolku tolku da pomagame,sekoj so svoite moznosti i zelbi.Makar i skromno podobro otkolku voopshto nepomaganje.
    A siromashnite sekogash ke gi imame.Taka barem kazal Hristos i navistina taka e do den denes.Edno od mnogute proroshta se ostvaruva i do deneshni dni.

14. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Како е стекнато чесно, бе човек? :D Од кај им пари за плати и коли на свештениците? Народот остава пари и донации за црквата, ама свештениците сами си одлучуваат колку нив ги следува од тоа.

Немаат никаква контрола, ни супервизија. Не се знае колку трошат и за што и колкави плати имаат. А ни данок не плаќаат. Во сите други случаи, ова се нарекува криминал и работа на црно и е казниво со закон. Освен кога се работи за религија, пошто таа е исклучок од све, нели.

Едит: Да се префрлиме со дискусијава у темата за МПЦ, пошто муабетов нема благе везе со атеизам. :)

Последна измена: 24 март 2016
    На Anabelle.Amorette, CameliaMiller, Tan4ence и 3 други им се допаѓа ова.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Значи дека сите економисти, политолози, аналитичари... се пророци.:|

16. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Пa мoрa дa им oдгoвaрa oблекaтa сo рaбoтaтa, инaку демoде е. ;)

На Anabelle.Amorette, CameliaMiller, nevermet18 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.020
    Excuse me? Дали ова значи дека поповите треба да си продолжат вака, да си купуваат скапи коли со нивните „чесно заработени“ пари, а болните деца да страдаат за своите гревови? :^) Се прочита ли воопшто што напиша?

На Anabelle.Amorette, CameliaMiller, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.
  18. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    686
    Не постојат атеисти затоа што веруваат во биг бенг, веруваат во дарвиновата теорија за еволуција... веруваат...
    Верници се.

19. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781

На Anabelle.Amorette, CameliaMiller, Lella и 9 други им се допаѓа ова.
  20. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    686
    Ајде пиши некој реферат