Атеисти

Дискусија во 'Религија' започната од Tabby, 29 јуни 2010.

 1. marama

  marama Форумски идол

  Се зачлени на:
  20 април 2010
  Пораки:
  4.725
  Допаѓања:
  61.654
  Пол:
  Женски
  Се согласувам со тебе, но некогаш кога ќе размислам можеби ние не веруваме поради тоа што сме изгорени, татко ми е починат долго време, па поради тоа не верувам во господ. Одам во црква само да запалам свеќа за татко ми, инаку што е до мене не би отишла, а да и кога ке се венчавам несакам да се венчам во црква, па не верувам, зошто би го направила тоа?
   
 2. UnA...-7

  UnA...-7 Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 јануари 2010
  Пораки:
  63
  Допаѓања:
  15
  Tabby mnogu me intersira dali imas poveke od 15 god (20 sigurno nemas) i SVOE `JAS` ? (izvinete za of-topik :) )
   
 3. Wild.Child

  Wild.Child Популарен член

  Се зачлени на:
  12 јануари 2010
  Пораки:
  5.573
  Допаѓања:
  6.682
  - Можам да наведам неколку причини,доколку малку подразмислите ќе видите дека Бог ПОСТОИ.
  (за таа цел ќе искористам еден текст од Мерилин Адамсон)

  Зарем не би сакал барем еднаш некој да ти докаже дека Бог постои? Без залажување и без изјави како: „Едноставно мора да веруваш.“ Ова што следи е обид отворено да се наведат причините кои укажуваат на тоа дека Бог постои.
  Но првин размисли за следново. Ако човек се противи дури и на помислата дека Бог постои, тогаш каков било доказ не би можел да го разубеди во спротивното. Тоа е како некој што одлучил да не верува дека човекот бил на месечината и покрај несоборливите докази што ќе му се предочат. Разните слики од астронаутите кои биле на месечината, интервјуата со нив, собраните примероци камења... сите тие докази би биле безвредни затоа што тој човек однапрад одлучил дека човек не може да отиде на месечината.
  Кога станува збор за можноста дека Бог постои, Библијата вели дека доста луѓе виделе доволно докази, но сепак одлучиле да не веруваат во Бог.Од друга страна пак, за оние кои сакаат да Го запознаат Бог доколку навистина постои, Тој вели: „Ќе ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце и ќе оставам да Ме најдете.“Пред да ги разгледаш фактите за постоењето на Бог, првин запрашај се следново: Ако Бог навистина постои, дали јас би сакал да Го запознаам?Еве некои причини за кои вреди да размислиш...
  1. Дали Бог постои? Низ историјата, во сите култури во светот, луѓето биле убедени дека има Бог.
  - Милијарди луѓе кои доаѓаат од различна социолошка, интелектуална, емоционална и образовна позадина и средина, веруваат дека постои Создател, Бог кого треба да Го обожаваат. Но тоа што толку многу луѓе веруваат во нешто не значи дека е вистинито. Но кога толку многу луѓе со векови се лично убедени дека Бог постои, дали може да кажеш со стопроцентна сигурност дека сите тие биле/се во заблуда?
  „Антрополошките истражувања покажале дека дури и во најизолираните и најпримитивните племиња денес, постои општо прифатено верување во Бог. Исто така и во најраната историја и во разните усно пренесени легенди од разни народи низ светот, се гледа дека првичниот концепт секогаш бил Бог, Кој бил и создателот. Дури и во денешните политеистички општества изгледа дека порано тие обожувале еден Бог.“
  2. Дали Бог постои? Нашата планета е толку сложен систем што неизбежно укажува на тоа дека постои Создател кој не само што ја создал целата вселена со намера, туку и ја одржува.
  - Можат да се наведат безбројни примери кои укажуваат на тоа дека Бог го создал овој свет со план, но ќе наведеме само неколку:
  Земјата... нејзината големина е совршена. Големината на земјата и нејзината гравитација се така ускладени што одржуваат тенка обвивка од водород и кислород до 80 километри над површината. Доколку земјата беше помала, ќе ја доживееше судбината на Меркур. Ако беше поголема, во атмосферата ќе имаше слободен (неврзан) водород, како што е случајот со Јупитер.Земјата е единствената позната планета која има атмосфера со таков состав на гасовите што е доволен за одржување на растителниот, животинскиот и човечкиот живот.
  Земјата е поставена на вистинската оддалеченост од сонцето. Температурните разлики кај нас се од -35 до +50 степени. Ако земјата беше малку поодалечена од сонцето, тогаш сите ние ќе се смрзневме. Ако бевме поблиску, ќе изгоревме. Дури и најмала промена на земјината местоположба во однос на сонцето би го оневозможил животот на земјата. Земјата ја одржува оваа совршена оддалеченост од сонцето кружејќи околу него со брзина од околу 108 000 км/ч. Таа исто така ротира околу својата оска, овозможувајќи целата нејзина површина соодветно да се лади и загрева.
  И нашата месечина ја има совршената големина и се наоѓа на совршена оддалеченост од земјата за да изврши токму онолку гравитационо влијание врз земјата колку што е потребно. Месечината ги предизвикува плимата и осеката на океаните и морињата со цел водата да не стагнира и во исто време спречува истите да се прелеат на копното.
  Водата... безбојна, без мирис и вкус, а сепак ниту едно живо суштество не може да преживее без неа. Растенијата, животните и човечките суштества се состојат пред сè од вода (две третини од човечкото тело е вода). Сега ќе видиме зошто карактеристиките на водата се толку уникатно подобни за одржување на животот:
  Има невообичаено висока точка на вриење и замрзнување. Водата ни овозможува да живееме во средина со флуктуирачки температурни промени, одржувајќи ја температурата на нашите тела на постојани 37 степени.
  Водата е универзален раствор. Оваа карактеристика на водата значи дека илјадници хемикалии, минерали и хранливи материи можат да бидат пренесени низ нашите тела до најмалите крвни садови.
  Човечкиот мозок... процесира огромно количество на информации во единица време. Мозокот ги регистрира сите бои што ги гледаш, температурата, притисокот на твоите нозе врз подот, звуците околу тебе, влажноста на воздухот, сето тоа што го допираш, разните емотивни реакции, мисли и спомени итн. Во исто време мозокот води сметка и за сите телесни функции како дишењето, движењето на очните капаци, гладта и придвижувањето на мускулите на телото за сите движења што ги правиш.
  Човечиот мозок процесира повеќе од милион пораки во една секунда.Твојот мозок ја одмерува важноста на сите примени податоци, селектирајќи ги важните и отфрлајќи ги релативно неважните. Оваа селективна функција на мозокот ти овозможува да се фокусираш на важното и успешно да функционираш во светот. Мозок што се справува со повеќе од милион информации во секунда, а згора на тоа ја оценува и нивната важност за да ти овозможи да дејствуваш во однос на најважната информација... дали навистина може да кажеме дека ваков орган е создаден по случајност?
  Кога НАСА ги лансира своите шатл мисии, се подразбира дека интелигентно и разумно суштество го осмислило целиот план, а не мајмун. Како да го објасниме постоењето на човечкиот мозок? Само битие што е поинтелигентно и со повеќе знаење од човекот можело да го создаде човечкиот мозок.
  3. Дали Бог постои? Да се каже дека светот настанал по случајност не е соодветен одговор за да се објасни целото создание.
  - Познатиот астроном Сер Фредерик Хојл покажал од математичка гледна точка колку е апсурдно аминокиселините спонтано да се спојат за да создадат клетка. Сер Хојл ја илустрирал слабата страна на „случајноста“ со следнава аналогија: „Кои се шансите едно торнадо да помине низ еден отпад кој би ги имал сите делови од боинг 747, случајно да ги состави сите делови на вистинското место и авионот да биде подготвен за полетување? Веројатноста тоа да се случи е толку мала до ништожна, дури и кога би било можно торнадо да помине онолку отпади колку што се потребни за да се исполни сета вселена!“
  Кога човек ќе ги земе предвид сите детаљи за животот и вселената, разумно е да се помисли дека еден интелигентен Создател, исполнет со љубов, обезбедил сè што ни е потребно за живот. Библијата вели дека Бог е создателот и одржувачот на животот.
  4. Дали Бог постои? Човечкото внатрешно чувство за добро и лошо (правилно и погрешно) не може да се објасни од биолошки аспект.
  Во сите нас, без разлика на културата на која припаѓаме, постои едно универзално чувство за тоа што е добро, а што лошо. Дури и крадец ќе почувствува дека му е згрешено кога некој ќе украде од него. Чинот на грабнување и силување на дете се осудува како зол и се јавуваат чувства на бес и гнев за тоа дело, без оглед на културата. Од каде се имаме здобиено со тоа чувство дека некои работи се лоши? Како може да го објасниме тој општ закон во свеста кај сите луѓе кој вели дека убиството е лошо дело?
  Од каде се јавиле и чувствата на сомилост, љубов, чест, должност, храброст, умирање за добра цел? Ако луѓето се обичен производ на еволуцијата и преживување на најдобрите и најиздржливите, тогаш зошто се жртвуваме едни за други? Зошто си ги даваме животите и сме спремни да ги положиме своите животи за најблиските? Од каде е во нас тоа чувство дека некои работи се правилни, а некои погрешни? Тоа најдобро може да се објасни со Бог кој се грижи за хармонијата меѓу луѓето и одлуките што луѓето ги носат.
  5. Дали Бог постои? Бог не само што се откри преку работите што можат да се видат во природата и човекот, туку уште повеќе во самата Библија.
  - Археолошките откритија повеќе ја потврдуваат, отколку што ја побиваат точноста на Библијата. На пример, едно археолошко откритие во Северен Израел во август 1993 год., го потврди постоењето на царот Давид, авторот на многу Псалми во Библијата.10 Свитоците од Мртвото Море и разни други археолошки откритија продолжуваат да ја подржуваат историската точност на Библијата.
  Библијата е напишана во период од 1500 години, од 40 различни автори, на различни места и континенти, на три различни јазика, покривајќи различни теми во различни моменти во историјата.11 Сепак, и покрај сето тоа, нејзината порака ни најмалку не е нарушена. Низ целата Библија се повторува истата порака:
  • 1. Бог го создал светот во кој живееме и нè создал нас за да имаме врска со Него.
   2. Тој длабоко нè љуби.
   3. Ние згрешивме против Бог и сме под Негова осуда, и ни треба Неговата прошка.
   4. Бог обезбеди начин како нашите гревови да бидат простени.
   5. Тој нè повикува да ја примиме Неговата прошка и да започнеме врска со Него која ќе трае вечно.
  Библијата ни го открива Божјиот карактер на конкретни начини. Псалм 145 е типичен пример во кој се опишани Божјиот карактер, мисли и чувства кон нас. Ако сакаш да Го запознаеш Бог, Тој е тука.
  6. Дали Бог постои? Ниту едно друго Божјо откровение не Го отсликува Бог толку јасно, како што тоа го прави Исус Христос.
  - Зошто Исус? Погледни ги останатите главни светски религии и ќе откриеш дека Буда, Мухамед, Конфучие и Мојсеј се нарекувале себеси учители или пророци.
  Ниту еден од нив никогаш не тврдел дека е Бог. Исус тврдеше дека е Бог. Токму тоа Го одвојува Исус од останатите. Тој рече дека Бог постои и дека гледаш во Него. Иако Тој ги рече тие зборови за Неговиот Татко на небесата, не го рече да изгледа како да е одвоен од Таткото, туку дека Тој го има тоа блиско единство со Него. Исус рече дека секој што Го видел Него Го видел и Таткото, и секој што поверувал во Него, поверувал и во Таткото.
  Тој рече: „Јас Сум светлината на светот. Кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има светлината на животот.“ Тој си припишуваше такви атрибути што му припаѓаат само на Бог: да им ги проштева гревовите на луѓето, да ги ослободува од навиките на гревот, да им дава изобилен живот и вечен живот на небесата. За разлика од другите учители кои ги тераат своите слушатели да ги слушаат нивните зборови, Исус ги упатуваше луѓето кон Себеси. Тој не велеше: „Следете ги Моите зборови и ќе ја откриете вистината“, туку рече: „Јас Сум Патот, Вистината и Животот. Никој не доаѓа кај Таткото, освен преку Мене.“
  Каков доказ приложи Исус за да потврди дека е божествен? Тој го правеше тоа што луѓето не можеа. Исус правеше чуда. Тој исцелуваше луѓе... слепи, сакати, глувонеми, па дури и воскресна двајца мртви. Тој имаше моќ над разни работи... создаде храна од воздух, доволно да нахрани неколку илјади луѓе. Тој извршуваше чуда над природата... одеше на површината на едно езеро, и заповеда на една бура да престане. Насекаде каде што Исус одеше, луѓето Го следеа бидејќи Тој постојано ги задоволуваше нивните потреби, правејќи чуда. Тој рече дека ако не веруваат во она што Тој им го вели, тогаш барем да веруваат во Него поради чудата што ги гледаат како ги прави.14
  Што ни кажа Исус за Божјиот карактер? А што за Божјите мисли, очекувања и Неговите чувства за човештвото? Исус Христос Го покажа Бог како нежен, полн со љубов, дека е свесен за нашите маани и себичност, но дека сепак тежнее да има длабока врска со нас. Исус ни откри дека иако Бог нè гледа како грешници кои ја заслужуваме Неговата казна во целост, поради Неговата љубов кон нас, Тој смисли поинаков план. Тој одлучи Неговиот Син да ја прими казната за нашиот грев. И Исус своеволно го прифати тој план.
  Исус беше измачуван со камшик кој имаше девет бодликави краја. На Неговата глава беше набиена круна од трње, чија големина достигнуваше и до пет сантиметри. Потоа го распнаа на крст забивајќи клинци низ Неговите раце и нозе. Знаејќи ги чудата што Тој ги имаше направено, немаше шанси едни клинци да го задржат на тој крст. Неговата љубов спрема нас е таа што го задржа на крстот. Исус умре наместо нас, за да може да ни биде простено. Од сите религии што му се познати на човекот, само преку Исус ќе видиш како Бог ја подава Својата рака кон човештвото, обезбедувајќи ни начин да имаме врска со Него. Исусовиот пример ни потврдува дека има Божјо срце полно со љубов, кое може да ги задоволи нашите потреби и кое нè приближува кон Него. Заради Исусовата смрт, може да ни биде простено и да бидеме целосно прифатени од Бог и да ја доживееме Неговата љубов во целост. Бог вели: „Те љубам со вечна љубов, затоа ти запазив милост.“ Ова е Бог на дело.
  Најуверливиот доказ дека Исус беше еднаков на Бог е Исусовото најиспитувано чудо - Неговото воскресение од мртвите. Исус рече дека ќе се врати во живот три дена по Неговиот погреб. На третиот ден од Неговото распетие, карпата тешка два тона, што го затвораше влезот во гробот, беше поместена од своето место.Доброобучената римска стража виде заслепувачка светлина и ангел. Гробот беше празен, освен ленените повои со кои Исус беше повиен. Разни правни, историски и логички анализи се извршени низ вековите за да се објасни Исусовото воскресение, но сепак, најлогичниот заклучок е дека Исус воскресна од мртвите.
  Дали Бог постои? Ако сакаш да знаеш, тогаш испитај го Исус Христос. Речено ни е дека: „Зашто Бог толку го засака светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој кој верува во Него да не загине, тука да има вечен живот.“


  Дали ти сакаш да започнеш врска со Бог и вистински да знаеш дали си прифатен од Него?
  Ова е твоја одлука, без никакво присилување од страна. Но ако сакаш Бог да ти прости и да имаш врска со Него, тоа може да го сториш уште сега замолувајќи Го да ти прости и да влезе во твојот живот. Исус рече: „Еве, стојам пред вратата (на твоето срце) и чукам; ако некој го чуе Мојот глас и ја отвори вратата, ќе влезам кај него (неа).“Ако сакаш да го направиш ова, но не си сигурен со кои зборови да се искажеш, еве мала помош: „Исусе, Ти благодарам што умре за моите гревови. Ти го знаеш мојот живот и знаеш дека ми треба Твојата прошка. Те молам прости ми сега и влези во мојот живот. Ти благодарам што сакаш да имаш врска со мене. Амин.“
  Од Божја гледна точка, твојата врска со Него е вечна. За сите оние кои што веруваат во Него, Исус рече: „Јас ги познавам и тие одат по Мене. Јас им давам вечен живот и никогаш нема да загинат и никој нема да ги отме од Мојата рака.“
  Значи, дали Бог постои? Разгледувајќи ги сиве овие факти, човек може да заклучи дека постои Бог, Кој е полн со љубов и дека може да се запознае одблизу и лично.


  Знам дека текстот е премногу долг,но намерно го постирав скоро целиот.Има безброј докази,причини,случки и работи кои научно никако НЕ можат да се докажат.Ајде некој нека наведе волку причини за да не веруваме во Бога,волку причини дека НЕ постои.Нека најде некој логично и прифатливо објаснување за сиве овие работи.
   
 4. Tabby

  Tabby Истакнат член

  Се зачлени на:
  28 мај 2010
  Пораки:
  128
  Допаѓања:
  23
  Не кажав јас дека сум Атеист само го споделив мислењето на Атеистите со вас ;)
  Не сум тука да се карам, така да ако сакаш верувај ако не никој ништо не ти вика ;)

  Поздрав
   
 5. Wild.Child

  Wild.Child Популарен член

  Се зачлени на:
  12 јануари 2010
  Пораки:
  5.573
  Допаѓања:
  6.682

  Во никој случај не е карање тоа ако не се сложуваш со нечие мислење,сепак ова е форум.А како што гледам ти се сложуваш и со атеистите и со оние кои веруваат во Господ,тоа е нештото што не можам да го сфатам. :)
   
 6. Tabby

  Tabby Истакнат член

  Се зачлени на:
  28 мај 2010
  Пораки:
  128
  Допаѓања:
  23
  Епа изгледа дека нешто погрешно сте сватиле, затоа што јас мислам дека секој си ма право на свое мислење и верување нели ?
   
 7. anima

  anima Истакнат член

  Се зачлени на:
  14 декември 2009
  Пораки:
  559
  Допаѓања:
  268
  Текстот е многу убав wildchild,ќе може ли да ми кажеш од каде го постираше?
   
 8. garudamon

  garudamon Истакнат член

  Се зачлени на:
  6 мај 2010
  Пораки:
  164
  Допаѓања:
  59
  Ногу лесен одговор- човечки измишљотини. Или според тебе Библијата е пратена по факс од небото???
   
 9. Wild.Child

  Wild.Child Популарен член

  Се зачлени на:
  12 јануари 2010
  Пораки:
  5.573
  Допаѓања:
  6.682
  Јас не сум сфатила ништо погрешно,секој си има право на свое мислење,но мене не ми е јасно како ти си и Атеист и не веруваш во ништо,а во исто време си и верник ?

  (прашањево ти го поставив бидејќи гледам дека се согласуваш и со атеистите и со верниците)


  Анима текстот е од Мерилин Адамсон (како што напишав погоре) и е извадок од една книга со апологетска содржина,меѓутоа мислам дека го има и на порталот премин,но не сум сигурна (извини спор ми е интернетот и не можам да проверам). :)
   
 10. Tabby

  Tabby Истакнат член

  Се зачлени на:
  28 мај 2010
  Пораки:
  128
  Допаѓања:
  23
  Не сум атеист, само кажав дека секој си има свое мислење ;)
   
 11. Wild.Child

  Wild.Child Популарен член

  Се зачлени на:
  12 јануари 2010
  Пораки:
  5.573
  Допаѓања:
  6.682
  Да секој си има свое мислење, но баш поради тоа дека секој различно размислува не можеш да се сложуваш со сите.
  нема врска и така веќе отидовме офф топик. ;)
   
 12. done

  done Истакнат член

  Се зачлени на:
  19 ноември 2009
  Пораки:
  114
  Допаѓања:
  71
  Порано бев голем верник, но животот неколку пати си поигра со мене и станав голем атеист. Одам во црква ради моите дома, имам свои верувања, не верувам во попови, во оставање пари и дарови на иконите, сето тоа е непотребно. Според мене верата постои одамна, но црквата и поповите постојат за да се контролира народот, во минатото народот требало да им плаќа данок на црквата, за да бил Господ со нив, или требало да им работи во дворот на црквата, тоа не е вера, не е религија, тоа е искористување. Секој има право да си верува во што сака. Поздрав :)
   
  На stewart му/ѝ се допаѓа ова.
 13. baguf4e

  baguf4e Популарен член

  Се зачлени на:
  17 мај 2010
  Пораки:
  2.878
  Допаѓања:
  3.917
  Пол:
  Женски
  За мене ова не важи.Голема канта со глупости.БОГ е еден и единствен,тој постои и не сака и чува сите нас :)
   
  На Chica.Loca и Serafima им се допаѓа ова.
 14. natasaltd

  natasaltd Истакнат член

  Се зачлени на:
  2 април 2010
  Пораки:
  51
  Допаѓања:
  44
  mene ova religiive mi licat na politicki partii....a i zatoa se sozdadeni ,za da se kontrolira masata narod.Zosto covekot najmnogu se plasi od nepoznatoto.nevidlivoto.neopiplivoto...
   
 15. UnA...-7

  UnA...-7 Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 јануари 2010
  Пораки:
  63
  Допаѓања:
  15
  eee Wild да си жива и здрава и јас ова неможев да го сфатам :D Tabby никој нема намера да се кара јас само сакав да те прашам нешто чисто онака од љубопитност незнам зошто ко да ми се причини дека на постовите одговараш со иронија од моите мислења или то е дел од мојата бујна фантазија ? ;) за жал не добив одговор ама ок твое право :)
   
 16. snake

  snake Истакнат член

  Се зачлени на:
  23 декември 2009
  Пораки:
  877
  Допаѓања:
  120
  НЕ ВЕРУВАМ ВО ПОПОВИ АМА ИЧ А ВО ГОСПОД ВЕРУВАМ
   
 17. Bright

  Bright Популарен член

  Се зачлени на:
  25 ноември 2009
  Пораки:
  2.547
  Допаѓања:
  5.488
  Според животот и делата на Исус Христос (Нов Завет) и самиот почеток на светот (Стар Завет).
  Останатите свети книги исто така се напишани според животот и делата на Исус Христос, значењето на самата религија, животот и делата на светците, поучни слова (текстови), па духовна литература од самите светци, монаси - објаснување на суштината на верата, совети, примери и итн...
   
 18. RainBow

  RainBow Глобален модератор Член на тимот

  Се зачлени на:
  3 декември 2009
  Пораки:
  18.915
  Допаѓања:
  47.546
  Пол:
  Женски
  Поповите постојат, не се предмет за верување или за неверување. Има докази дека постојат, за жал :lol:
   
  На sweet-star му/ѝ се допаѓа ова.
 19. Bright

  Bright Популарен член

  Се зачлени на:
  25 ноември 2009
  Пораки:
  2.547
  Допаѓања:
  5.488
  Сметам дека темата забега.

  Atheism - критика или одбивање на метафизичките верувања во Господ или божествени суштества. За разлика од агностицизмот, кој го остава отворено прашањето дали вистински постои Господ, атеизмот е позитивно одбивање. Потекнува од редот на философските системи. Античките грчки философи Демокрит и Епикур се расправале за ова прашање во контекст на материјализмот. Во 18 век Дејвид Хјум и Имануел Кант, иако не биле атеисти, расправале против традиционалните докази за постоењето на Бога, со што всушност верувањето е само начин на верба. Атеистите како Лудвиг Фјорбах тврделе дека Господ е само проекција на човековите идеали и дека само ако се сознае оваа фикција тогаш е возможно самосознанието. Марксизмот го објавил модерниот материјализам. Почнивајќи со Фридрих Ниче, егзистенцијалниот атеизам прокламирал смрт за Господ, а човековата слобода да ја одреди вредноста и значењето. Логичниот позитивизам, пак, тврди дека грижата околу постоењето или непостоењето на Господ е крајно бесмислено.

  Има ли атеисти на форумот?
  Нека го искажат своето мислење.

  Да не дојде до забуна... некои сметаат дека атеизмот е вера....ама: If atheism is a religion, then bald is a hair color.

  Како прво прашање (го имам поставено и предходно), за атеистите која е смислата на животот?
   
 20. princessofthedark

  princessofthedark Популарен член

  Се зачлени на:
  15 април 2010
  Пораки:
  1.018
  Допаѓања:
  141
  значи вака да почнам од почеток со религијата и нејзиното настанување.
  неолит(7000-3000год.с.е.)
  луѓето претежно се занимавале со земјоделство.Земјата ја поистоветувале со жената(таа раѓа), значи нивно најважно божество била земјата односно мајката.Од тука произлегува религијата тие имале потреба да се молат на мајката земја за да им роди плод од што зависел нивниот опстанок. Религијата настанала како потреба. Децата како мали ја имаат нивната мајка таа е тука да им помогне да ги утеши, кога ке пораснат ја немаат нивната мајка пак се јавува потреба од некого, сеа немаат мали проблеми колку поголеми се проблемите толку повеке се јавува потребата да се верува во нешто поголемо, надприродно. Ете ја првата појава на Господ.
  следува енеолит(3100-2100) - сточарство и машки принцип(нова форма на религија),халколит(2100-1100) урамнотежување на двата принципа машки и женски(повторно нова религија).Рана антика(600/500-168)- се јавува политеистичка религија. Во Асир е првата политеистичка религија но во таа религија не постои грев. Гревот подоцна е измислен од сумерците. Буквално сите работи од библијата се преземени од овие стари политеистички религии, се е ова поткрепено со факти. голем дел од приказните во библијата се забележани и на стари плочи кои се датирани многу порано од самата библија.Старите свештенци биле многу паметни ги плашеле луѓето со тоа ,, боговите ќе ве казнат,, со тоа ја контролирале целата маса.
  уште нешто самите луѓе имаат потреба да веруваат во нешто. Како што кажа и еден мој професор ,,тоа е вградено во нив,,
   
  На Blackandwhite123 и Night.Star им се допаѓа ова.