1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атеист во Македонија

Дискусија во 'Религија' започната од Anon, 8 мај 2016.

1. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Ateist sum ziveam spored istite eticki normi sto gi ima vo religijata, ne zosto tamu se opusani tuku zasto jas taka cuvstvuvam deka e vo red. Ne veruvam vo Bog kako kreator, ali potpolno se slagam so etickiot i moralen sistem na religijata kako opstestveno ureduvanje. Da se odi po toa nema da ima vojni:D. Sakav da kazam deka so postov mi dopre do srce, se najubavo :l:

2. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    731
    Можеш да ги имаш најдобрите дела на светот не можеш да бидеш оправдана пред Бог и спасена за вечност. Оправдувањето и вечниот живот доаѓаат лично од Бог само преку вера во единородниот син негов Исус Христос и неговата жртва на Крстот за откуп на гревовите.

И привид е тоа дека можеме да бидеме добри без религија дури сега го гледам тоа откако се бавам активно со верата нешта што не сум ги сметал порано како страшни всушност се страшни и многу лоши и непобитен факт е дека сме многу многу грешни и далеку од божјиот стандард за праведност и неговата слава затоа без вера не можеме да бидеме оправдани и да наследиме вечност и јас порано додека не бев во верата мислев дека доволно е да се трудиш и да бидеш добар но според нашата христијанска вера тоа воопшто не е така баш напротив а делата произлегуваат самите кога ќе ја прифатиме верата.

А какоме ова поврзано со атеизам?

Според Божјите критериуми не може ни верниците ни неверниците да бидат добри едино може да се оправда човечката несовршеност преку прифаќање на Христовата жртва за вечност да поминеме со Небесниот Отец.
    Индивидуален е повикот, има многу кои рекле па ја нејќам да поминам вечност, тоа си е нивен избор, Бог го дал изборот, ја најмалку би го одземал некому.
    Адвентистите сметаат дека не е вечен пеколот, повеќето Христијани сметаат дека е вечен за тоа сведочи и Светото Писмо, ако душата е вечна а отсуството на Бог си го одбрал свесно, тоа е вечно мачење и тормент, душата вечно ќе пати по Креаторот.

Откровение 20:10, 14–15
    Евреите 9:27
    Лука 16:19–31
    Матеј 10:28

Не, ама не е ни тоа темата добро.:D

И атеист и морален релативист не е исто. *
    И едното не дава автоматски право за другото.

Последна измена од модератор: 9 јули 2025
    На Angelllla и sino.o.oka им се допаѓа ова.
  3. Freedom Fighter

Freedom Fighter Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    156
    Моралот секако не е релативен туку апсолутен таков каков што Бог го утврдил во Библијата.

али ок не е тоа темата :D
    Не мора да значи, има атеисти кои се многу подобри во делата од декларирани верници.
    Не е добар ваквиот наратив пошто само фрла сомнеж
    во Христијанството поради многу декларирани Христијани кои не се придржуваат до моралот и автоматски го претставуваат во лошо светло. А Бог за таквите вели подобро да врзат камен околу врат и да се фрлат во морето отколку да саблазнат и одвратат други луѓе од верата.
    А и религиската гордост исто така Бог многу ја осудува а произлегува од такви изјави.

Последна измена: 8 јули 2025
    На Wideperpetual му/ѝ се допаѓа ова.
  4. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    97
    Точно така, а се познава по делата и плодовите, и резултатите од исти, на индивидуата.

Ама и пак во цитатите не се зборува за тоа,... а ни тоа што пиша.

А и пак не е тоа темата. :D

На Angelllla и Wideperpetual им се допаѓа ова.
  5. Freedom Fighter

Freedom Fighter Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    156
    Цитатите се за вечниот пекол.

На UnderTheSun му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Wideperpetual

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    731
    Мноштвото атеисти се морални релативисти како што се мноштвото на верници декларирани или млаки верници нешто што особено го осудува Бог во Библијата нема сива зона или си со Бог и се придржуваш до заповедите или против нема средина "голема е жетвата малце се работници" цитат што многу добро ја одсликува духовната реалност денес

На Freedom Fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.311
    Погрешно протолкувани цитати, некои инспирирани и инфилтрирани од ѓаволот со цел да ги држи луѓето подалеку од Бога - бидејќи од она што се плаши човек, почнува и да го одбегнува на несвесно ниво. Тнр. пекол е само привремена состојба на душата која може под околности да биде долг процес на чистење кој мерено со човечкото, овоземно време делува како да е вечност.
    Каде би била праведноста и ммилоста Божја кога луѓето и душите би ги казнувал со вечно мачење за гревови кои траеле, во најлош случај, само неколку децении? И што би била придобивката од тоа за Бога? А за душите? Наместо тоа Христос е спасителот на сите души, ниту една душа нема да остане во некакво проклетство туку сите еден ден ќе се вратат во изворната татковина, Небесното Царство. Исус посведочил за тоа во споредбата за изгубениот син но и спомнувањето на бројните празни живеалишта во Небото.

Од Небото сме дојдени, во Небото еден ден ќе се вратиме - некој порано некој подоцна, работа на слободен избор.

8. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Poentata e da se stremime da bidime podobri licnosti od vcera. Rajot i pekolot se na zemjata metaforicki ako gledas, kako gi tretiras lugeto takov tretman ke dobies, sto si posejal toa i ke poznees.

9. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Ve molam bez propovedi temava e za ateizam, mozes da citiras licno mislenje kroz diskusija.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Sekoj e individua so mani i doblesti, sovrsen nema. Sekoj si bara slicni na sebe za vo svoj krug. Religijata e premnogu ekstremna za denesnava realnost. Ima ubavi raboti vo nea ama skroz da ja sledis spored mene ne mozes ni svoj zivot da imas ni svoj stav. Neli imame mozok svoi stavovi, e sega tie moj stavovi so sum gi steknala vo tekot na zivotov jas ednostavno nemozam da zamizam na niv i da pram ko so rekol nekoj vo nekoja kniga.

11. Wideperpetual

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    731
    Па тоа е поентата на религијата да се одречеш од себе и своите страсти и да го следиш Бог токму тоа го кажува Исус Христос да го распнеме стариот човек и да станеме ново битие кое дава добри плодови пријателство и некакво вклопување со денешниов свет е е во директно непријателство со Бог а таа некаква слобода што сите ја бараме е слобода да правиме грев така да не бара религијата ништо екстремно кога е моралот во прашање туку да се стремиме да бидеме најдобри што можеме и да го отфрлиме целосно гревот

На Angelllla му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Za stremenjeto kon podobro se soglasuvam toa treba sekoj covek da go pravi za da ima napredok da bide podobar vo idnina porazumen, no ima i eden fakt neporekliv toa glasi: toj sto e klet vo dusata ke e klet sekogas, samo covek so dobra dusa moze da gi prati pravilno vo celost tie religiski nacela i toj nacin na zivot, ama nema potreba od religioznost za da vodis takov nacin na zivot treba dusata da ti e takva. Religijata e eden dobar koncept za nacin na zivot kako treba a kako ne. Sekoj ja sfakja kakov so mu e nacinot na funkcioniranje na umot. Ova ne e aj sega mi tekna ke citiram biblija i ke mi se iscistat grevovite. Sustinata e kakva dusa nosis takov i si bez razlika na vera nacija rasa. Zatoa mene i ne me interesira nikoj na koja religija pripagjate tuku odnesuvanjeto, nacinot na iskazuvanje, odrzuvanjeto na zborot i kako gi tretirate drugite okolu vas. A za dusata covek stvarno ako ima kapacitet da sogleda deka nesto pogresil i saka da se popravi, e za tie luge sum najgolema poddrska:l:

Последна измена: 9 јули 2025
  13. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Ne sakam da bidam navredliva i ne go pisuvam ova so namera da navredam nekoj sekoj si ima pravo na svoe mislenje i izrazuvanje: Tie sto se raligiozni i imaat dobra dusa se top luge i moi prijateli, tie sto se religiozni i ja zemaat zdravo za gotovo religijata i se trudat na drug da ja nametnat pritom nemajki ni svoe licno mislenje se prosti lugje za mene bez svoe jas, i treti lugje tie prokletite so ja koristat religijata kako guma za brisenje na grevovi i se krijat zad nea zboruvajki sekomu kako treba da pravi i sto e pravilno, a tie pravat najprokleti raboti mu go kopaat grobot na brata si od niv sto podaleku begaj tie religijata ja koristat kako maska ali kaj inteligenten covek toa ne mu pali :D

Последна измена: 9 јули 2025
  14. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Brakja sestri Ateisti ne strametese od toa sto ste ne plasete se da kazete koi ste sto ste kako razmisluvate. Toj sto e normalen covek kje ve razberi ceni i pocituva za licnosta koja sto ste , a ne dali veruvate vo nadmokjna sila , kreator ili slicno. I dobriot Ateist ima razbiranje za site normalno ako se luge, kade ima sloga ima i boga sto bi rekle Srbite. Jas sum bila i otfrlana i se i so e najinteresno kje se mazam za Hristijanin koj ne me otfrla ama e dobar covek i koga kje mi rece se molam i za tebe znam deka e od dobra namera a se sto e dobro e dobredojdeno. I od moja strana nisto ne go ogranicvam, toa ne e poentata, poentata e da se nadopolnuvame da se pomagame i poddrzuvame. Na pocetok koga mu se otvoriv bese malku zacuden me rasprasuvase zosto taka razmisluvam i slicno no nikogas ne me osudi, me poznavase dovolno kako licnost i me sudese vrz toa. Sega ke pravime svadba pa jas od postovanje prema nego kje pravam i vencavka vo crkva i so site adeti. Mene toa nisto ne mi znaci ama nemu mnogu mu e vazno, i sum srekna sto nego kje go gledam sreken. Samo napred prijateli :inlove::l: