Атеист во Македонија

Discussion in 'Религија' started by Anon, May 8, 2016.

1. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Воведот вели:
    Не се лаже. Едноставно, ако ги земеш слободни празниците што се неработни само за православна вероисповед, после и да сакаш не можеш Курбан Бајрам да го земеш, пошто "Хеј нели беше православна?" :D (Пишав погоре дека на католик не му беше даден Успение, пошто не ги работеше католички Божиќ и денот на сите светци).
    Тука, околу празниците, генерално прашањата беа упатени кон атеистите, дали одат на работа за празници што се верски, а не се неработни за сите граѓани и ако ги земаат за слободни, кои ги земаат, православните/ католичките/ исламските?

Orthophill and Feminka22 like this.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Епа на претходна страна @Cka пишала дека се лаже. По мене е логично да ги земеш православните во православна земја (во најголем процент), бидејќи има најмногу неработни денови. Атеист или не, што има да се дискриминира работникот. Политичарите па кој ги натера и Духовден да го стават неработен ден, ко да малку беа веќе? Не е народот крив, што може ќе си искористи.

Angelllla, Angie.sec, Lella and 3 others like this.
  3. worrieddd

worrieddd Популарен член

Мислам дека можете да си основате заедница. :)

4. kravce

kravce Форумски идол

Јас пак мислам дека има премногу неработни денови во државава и барем пола треба да се укинат. И имам и работено на православен празник, а неработено на муслимански. Во приватна фирма верските празници кога важат, кога не важат, и онака многу ги има.

crimson likes this.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Зависи каде.Кај татко ми на ниеден државен празник не се работи освен ако своеволно не отиде некој што ретко се дешава.Барјам,Божиќ,Водици тоа е неработно

Orthophill likes this.
  6. Lella

Lella Форумски идол

Се збори за верските празници што не се државни, од типот на Богородица, Бадник, Духовден, Курбан Бајрам...

kravce, MarigoldA and Feminka22 like this.
  7. Orthophill

Orthophill Популарен член

Празници си има доволно. Во скоро сите европски земји има по олку неработни денови (да и во европските секуларни земји верски празници се неработни). Реално ретко кој од вработените (посебно во приватниот сектор) го искористува целосно годишниот одмор и ако не се празниците ќе нема кога да здивне и да се одмори. Вака со празниците дури и да оди на работа, барем ќе заработи некој денар повеќе.

Angie.sec and baba Rada like this.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Oсвен ако не се православни. Тогаш ќе нема кога да здивне и одмори или пак да земе дупла дневница :^)

9. Orthophill

Orthophill Популарен член

Православната Црква е отворена за сите. :) Бидете Православни, ќе добиете +5 неработни денови. :D

Да ги оставиме препукувањата, реалноста за жал е таква, да работничките права слабо се почитуваат, особено слабо се почитува правото на одмор, a на сите ни e потребен. Ужасно е што повеќето од вработените во приватниот сектор работат 6, па и 7 дена неделно.

orevokrsacka and Angie.sec like this.
  10. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

И да ги намалат не е решение. Газда приватник кој не дава слободни денови, и два празника да се нема да ги даде. Тука други закони треба да се исфорсираат, не тој за празници.

Angie.sec, Feminka22 and Emy867 like this.
  11. Angie.sec

Angie.sec Активен член

Сабота и недела се законски слободни денови а и во секоја држава има два слободни дена неделно не мора да значи дека се фиксно сабота и недела така да за ова грешиш

Ако си верник така ќе мислиш за мене атеист тоа е чиста глупост шо не држи вода

Last edited by a moderator: Sep 4, 2018
  12. Priroden

Priroden Популарен член

Единствени последици ми се осудувања од следбеничките на пастор кајшаров. Кога не знаеа шо сум, благослови ми делеа. Кога дознаа секоја слика на фб со женска(сестра, другарка, девојка) детални испрашувања шо ми се и ако ми е девојка, држење предавања со цитати за погрешноста на допирите пред брак. Забавно беше до пред неекое време

Angie.sec likes this.
  13. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Што е тоа пастор кајшаров? :wasntme:

14. Angie.sec

Angie.sec Активен член

Види вака нешто најмногу што мразам е кога на една цела нација афтоматски и припишуваат една религија. Македонка сум и сум Атеист не припаѓам на ниедна религија.А кога сме тука што велиш за македонските муслимани или според тебе они не се Македонци а? Тоа што сум Атеист не значи дека не сум патриот си ја сакам Македонија.

15. Angie.sec

Angie.sec Активен член

Да си жив ме насмеа :D

16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Jас па ем сум непатриот, ем атеист, за кај сум?:D

Не си ме разбрала, поентата ми беше дека ова е православна земја и неработните денови треба да важат за сите, без разлика дали практикуваат религија или не.

Someonespecial and Angie.sec like this.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Не препишуваме аФтоматски ние ништо аФтоматски тоа така му доаѓа.Има Македонци муслимани и тако даље ама тоа уше од Турско влече навака.Тоа се торбешите ако не сум грешка.Или менуваш вера или јазик така нешто беше сум заборавила искрено.

@Emy867 аа готово треба во пеколот да гориш(facepalm)
    :rofl:.Те поддржувам во последново мислење(y)

18. Angie.sec

Angie.sec Активен член

Епа да тоа така да биде зошто не сите во оваа држава имаат подеднаков третман па шо да праиме снајди се па живеј

19. Angie.sec

Angie.sec Активен член

Епа сега е ново време ете има и Атеисти Македонци ( сигурна сум дека има Атеисти и од другите националности што живеат во земјава) и тоа треба да се земе во предвид и во графа на верска припадност да се стави Атеист но за жал во оваа држава многу споро одат промените

20. dayla

dayla Популарен член

^Атеизам не е верска припадност.

Може да стои поле не сум религиозен. Што е потполно различно.

WildMk, Feminka22 and MarigoldA like this.