Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аткинсова диета-диета без јаглени хидрати

Дискусија во 'Диети' започната од vesna31, 14 октомври 2010.

1. maria2563

maria2563 Нов член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    срцкиии може некоја диетаа ? :D што има ефект

2. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Да пиеш зелен чај, но да се качиш на планина да го береш...

На bojana.pec му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994

Здраво Марија, не му замерувај на Стефшеф, он е професионалец :rofl: I am being sarcastic, of course. :D
    Во контекст на твоето прашање, јас ќе ти одговорам, иако прашањето не ти е за во темава, админите можеби ќе го префлат.

За почеток, диетата не треба да ја сфатиш како нешто привремено туку како како режим на исхрана кој ќе го практикуваш во текот на својот живот без да си отфрлаш одредена храна која на твоето тело му е потребна, или да се изгладнуваш. Да научиш да конзумираш разновидна храна во правилно време, правилни комбинации и во оптимално задоволителна количина. Во однос на тоа, најефективната диета е онаа во која ќе ги смениш своите навики, односно како што кажав, да го регулираш внесот, комбинацијата и начинот на исхрана. На форумов имаш различни диети, разгледај, но сепак мислам дека на крај се се своди на тоа што ти го кажав погоре. И не ја заборавај физичката активност.

П.С. Стефче кога го видов последен пат некако не ми беше у форма, може до блузонот било, од кај да знам. А може па и не берел чај од планина. |(

На maria2563 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Бев саркастичен,од милион теми секогаш ќе излезе некој вака па мора малку да бидам реален и искрен.
    Да се поврзам со темата се согласувам со тебе, а тоа што тресам зелени таков сум си, не ми замеравајте, сепак има милион теми поврзано за тоа, имам и јас напишано малку за како да си составете режим.
    fitnes/rezim-za-topenje-masnotii-t18001/
    Што е до аткинсовата диета не ја препорачувам на никого, освен ако не знае што прави со неа.
    Ако знаеш што правиш можеш да направиш убаво тело, оксидацијата на мастите е зголемена за разлика од другите видови на диети,но не ја препорачувам на долг рок.
    Нормално секогаш преферирам правилна исхрана, како што е на темата отколку тренди диети.
    А што е до мојата форма и дали сум фит јас сум супер качував мускулна маса до пред некое време сега полека симнувам за до април,мај да бидам тип топ.
    Има такви периоди во фитнесот каде што мораш да се подобриш од претходниот пат.

5. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    ајде друштво ми треба за држењљ некоја ден колку за проба ????
    јас си давам на себе 4-5 дена а ако можам повеке ке биде супер инаку за месо душа савам така да нема да ми биде проблем благото ми е проблем мене :lol:

6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    не ми е јасно сувомеснати пример чајна врат смее?и урда дали смее?

7. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    ^ На официјалната страна на Аткинсовата диета, стои дека смеат да се јадат вакви работи - умерено нели, башка има и искуства на темава каде што жени ослабеле и со нивно привремено конзумирање. Можеш значи да пробуваш од време на време и сувомеснати. Имај ја на ум само умереноста!

Иако, јас сум строго против нив, и општо сум против и надвор од диетава.
    Не знам, еве мене лично не ми годат во склоп со диетава и не ги препорачувам на луѓе. Со Аткинсов повеќе сум на варијанта да се обрне внимание на печено и варено место, риба и слично, него ли на производи штетни од тој вид.

Јас сум трет ден од Аткинс, веќе смкнав 2 кила, вода нели.
    Јадам печена риба, пилешко месо печено, јајца варени и печени без масло, салати, овошје секако не во првата фаза, туна конзерва, пијам многу чаеви без никакви додатоци, и плус многу вода... Минатиот пат, сериозно не знам што беше работата, ја држев но не симнав ништо, ме разочара така многу и ја прекинав. Сега за сега оди добро, се надевам на задоволителни резултати кон кон крајот на месецот.

На eva11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    "Both the low-glycemic index diet and the very low carbohydrate diet were designed to prevent surges in blood glucose after a meal," Cara Ebbeling, Ph.D., associate director of the New Balance Foundation Obesity Prevention Center at Boston Children's Hospital and one of the co-authors of the study, tells HealthySELF. "For the low-glycemic diet, this was accomplished by focusing on sources of complex carbohydrates that are digested slowly, like non-starchy veggies, fruits, beans and minimally processed grain products. The low-carb diet accomplished this by restricting carbohydrates."
    http://www.self.com/blogs/flash/2012/06 ... t-and.html

9. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    не разбирам англиски ај преведи господине штеф

10. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Аткинсовата диета предизвикува губењењ тежина'но и предизвикува маркери за кардиоваскуларни болести.Решението е ниско гликемични јаглехидрати.

11. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    знам дека давам ама прашање до оние што ја држеле диетата кога да ги очекувам првите резултати?

12. Cakica

Cakica Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    7.665
    После недела дена се забележуваат резултати

На eva11 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. plavusaa

plavusaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    3
    Јас сум веќе 5 ден на оваа диета и полека се навикнувам и немам некои тешкотии само имам криза за благо ама не попуштам морам да издржам :)

14. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    вчера бев цел ден надвор од дома и се осекам дека прекршив нешто односно ја зезнав диетата
    не апнав ништо што не треба него мислам количински зезнав
    појадок салата од 1краставица/ручек 1 стек +3 кубаски на скара
    вечерта испаднав и пак стек +ребро +салата
    што мислите тие кои ј аимате држено зезнав нешто ?
    веке ми е 6 ден и се приметувам дека намаливам на вага покажува-3 кг а апетитот ми е видно намален
    јас сум месар така д амене освен благото другото ми е се ок без мака си се придржавам

15. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    10 ден --4 килограми :^) :lol:

На FoodLover му/ѝ се допаѓа ова.
  16. veliborka

veliborka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    јас сум презадоволна од диетава, ја дрзев пред 7-8 месеци, бас пред да останам бремена. Ја држев 2 недели и ослабев 7 кила. Килограмите сега почнаа да доаѓаат што е нормално во бременост, качив 6 килограми за 6 месеци. Имамо пробано и ун диета мене не ми одговара. Мислам дека ова диета највеќе одговара на луѓе со 0 крвна група, зошто теба да внесуваме месо. Крвта не ми заслабна, и не ми се лошеше. Јас сум зависник о д благо така да цело време пиев коко-кола зеро бидејќи има 0 јх . и имаше одлични резултати. Секоја пофалба за диетава. :D

17. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    Нов циклус од аткинс овојпат се борам да симанм 4-5 килограми
    Првиот пат симнав4 кила за 10 дена и ја прекратив бев на нормална балансирана храна 20дена и сега сакам пак 2 недели пак на аткинс
    Симнав 5 килограми овој месец и 13см у обем на стомак
    Има ли некој што ја држи моментално да си се бодриме заедно???????????

18. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    http://www.precisionnutrition.com/low-carb-diets
    Интересно.
    The problem with not eating carbs
    As a weight loss strategy, cutting carbs (while reducing the total number of calories) clearly works pretty well for some people. If it didn’t, then Atkins would have never been popular in the first place.
    Here’s the thing, though: Carb reduction costs us.
    You see, most of us require some level of carbohydrates to function at our best over the long term.
    Sure, we can cut carbs temporarily if we need to lose weight quickly. But for most of us, keeping carbs too low for too long can have disastrous consequences.
    This is especially true for those of us who work out.
    If you’re sedentary, your carb needs are lower. So you might be able to get away with more restriction.
    But if you like to exercise regularly and enthusiastically, restricting your carb intake too drastically can lead to:
    decreased thyroid output
    increased cortisol output
    decreased testosterone
    impaired mood and cognitive function
    muscle catabolism
    suppressed immune function.
    In other words: Your metabolism slows, your stress hormones go up and your muscle-building hormones go down.
    You feel lousy, spaced-out, sluggish, cranky… and maybe even sick.

19. TitiBu17

TitiBu17 Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    dietava e extra jas sum prezadovolna do sega da cuknam vo drvo ima rezultati...za 2 nedeli 7 kila sto e odlicno :) odam ponataka od ponedelnik mi pocnuva 3tata nedela.Planiram da ja drzam 4 nedeli.pozdrav

20. Betta

Betta Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Дали знае некој кај можам да најдам табела каде што има кој продукт колку јагленихидрати содржи( мислам на зеленчикот, јајца, месо и др.) ама по можност на македонски или српски не на англиски