Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    639
    Може ли да ми препорачате дерматолог за бебе 6м во Скопје?

2. Nena.m19

Nena.m19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2022
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    29
    Kade ima da se najde mastot afloderm
    Kazaa deka e deficit
    Ima li vo Grcija

3. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    12.246
    Кај ќерка ми се повлече дерматитот, т.е беше стабилно до пред еден месец и одеднаш пак и се појавија суви делчиња црвени кои мн ја чешаат. Беше настината па не знам дали од пад на имунитет пак и се влоши...со Еуцеринот и се повлекува, смирени и се црвенилата..дали имате приметено промени периодов кај малите? Како е кај вас ситуацијата?

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    4.872
    @Cherry blossom89 Само Еуцерин имаш користено?
    Јас почнав со Мустела стелатопија, а сега со Биотерма атодерм. И двете не помагаат. Кога го мачкам бебето уште поцрвена станува кожичката. Ако оставам ден-два да не го мачкам, се повлекува само од себе. Не ми е јасно.....:smirk:
    Се мислам дали и со Еуцерин да пробам.

5. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    12.246
    Ќерка ми е 2 год и 3 месеци, прв пат вака и се појави како бебе и почнавме со Еуцерин, и се повлече и тогаш, со друго немам пробано. Немала проблем па сигурно година ипол, и еве сега пак и се појави па ме интересираше дали и кај др деца со ваков проблем им се појавило баш периодов. Инаку јас мора да ја мачкам, потешко и поминува само од себе...пробај со Еуцерин ако си приметила друго дека не помага.

6. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    814
    Мислам поради ладното време доаѓа до повторување. И на син ми му се појавија повторно откако залади :drunk:

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    4.312
    Ова дерматит ли е? Пред два дена и се појави како лишајче. Сменив купка, користиме од претходната недела mixa baby и користиме лосион на уријаж.
    На допир е суво.
    Утре ќе ја однесам на доктор ама ме интересира и ваше мислење.
    2EDEDA72-F554-4156-BE1F-1BDD848EA323.jpeg

8. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.660
    Да..така изгледа..суво и рапаво. Моето имаше на вратче и обравчиња мн краток период, средивме со јекодерм за 4 5 дена.

9. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    18.202
    Така изгледа.

На бебка и се јави околку вториот месец на ножињата, приметив местото дека е рапаво, забележувам дека се шири, сега има на рачињата кај лактите, а од скоро и малку на грбчето, после бањање се вцрвенуваат, не сум забележала да ја чеша, од педијатар препорака само да мачкам емолиент. Читав дека после вакцина се активира и кај бебе неделава се прошири претходно имаше, но не волку изразено како сега.

Последна измена: 5 март 2026
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.384
    Допаѓања:
    8.461
    До 10 март еуцерин е на попуст во зегин. Јас со првото дете све живо пробав на крај најверојатно си надрасна сам, сега решив да почнам со Еуцерин, почна бебе да има сува кожа што се лупи и рапави површини, не е апла атопичен ама ќе видиме како ќе биде.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.537
    Зимава и ние многу проблеми имавме....и на неколку места имаше баш изразено и матичната ми даде белогент маст....и помина па по некое време на други места и се направија...и таму мачкав по еднаш белогент и по два дена и се повлекоа па под тогаш на уријаж за атипична кремот ја мачкам по два пати на ден за да не и се повтори

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.870
    Исто и мојот на лактото има и околу него, само на едно место, му врви и ако не мачкам емолиент пак се прави, пред два месеци и многу изразено беше и црвено, сега де среди ама пак е рапавко ако заборавам некој ден да ставам крема.
    Исто и на ноџињата имаше кај листовите долу ама таму помина, на мешето некогаш има ...
    Кај нас прво на образите се јави, Германија ни рекоја реакција од некоја храна што јадам јас, се сомневаа на млечни работи, не знам.
    Во Плодност атопичен ми рекоја и уријаж ми препишаа, ќе земам деновиве.
    Нас од пенатен ни врви ама не го имам видено тука да го има

13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    4.872
    И јас му ставив Белогент 3-4 пати и се повлече за два -три дена. Само што помислив дека се реши проблемот, по неколку дена повторно се појави црвенилото и тоа по цело телце.

Страв ми е повторно да мачкам Белогент, сепак е јак крем за бебе.
    Колку дена ставаше од кремот? По еднаш на ден? По цело телце?

14. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.537
    Само на местото каде што имаше егземи...еднаш на ден...два до три дена...тие се повлекуваат за тоа време па по неколку дена на друго место се правеа и потоа таму мачкав...и откако исчезнаа сите ја мачкам со уриаж два пати на ден и еве последниве десетина дена нема нови...а штом веќе ќе и се напраеја егземи без кортико не и поминуваа

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.214
    Допаѓања:
    78.410
    Ај пробај и пантенол... Која Биодерма ја зема? Маслената е убава. И со што переш? Ставај ги алиштата на дупло плавење..