Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Да, за син ми го земав, бидејќи му се појавија ситни црвени брунчиња на лицето, кои никако не поминуваа туку се зголемуваа. Го мачкав сабајле и навечер додека му се исчисти лицето. Што се случи за 2-3 дена. Сега го мачкам само навечер и така ќе продолжам бар уште ден два, потоа планирам со мустела стелатопиа.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.631
    Допаѓања:
    201.991
    Да, го мачкав малото, а после со Логона и НатураВерде. И кокосово масло повремено.

3. Masnickaaa

Masnickaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    947
    Ние користевме А дерма, ама како да и се засити кожата. Еуцерин воопшто не ни одговара. Сега по препорака на дерматолог, ставаме павловичева оргинал со АД маслени капки. Таа комбинација помагала за регенерација на кожата. Инаку за мелемот на Скендер само пофални зборови, само искрено многу се плашам за составот, дали е кортико или не, дали има жива итн.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    Морам да ја пофалам кремата и купката blue cap. Минатата година кремот го користевме и единствено со него се смируваше лицето, но по потрошувањето бидејќи немаше ништо, решив да ја земам мустела стелатопиа за нега на сувите делови. По кратко време пак се појави дерматитот. Пробав неколку креми и мелемот од Скендер, само од него имаше ефект, но пак се појавува. Минатата недела состојбата на лицето му беше страшна, на неколку места имаше, почна да се чеша, крв си пушташе. Бевме на преглед и докторката ми го спомна blue cap, па решив пак да го пробам. Морам да спомнам дека пред да го земам ништо од дома не помагаше, ни мелемот, ни кремите, апсолутно нешто. Со blue cap буквално за еден ден се смири лицето. Црвенилото и чешањето се изгубија, останаа само раните од најсувите делови и од чешањето. Може ќе му помогне на некоја од вас мислењето. Еве и слики од малото пред и по мачкањето на еден дел од лицето во спојлер, иако во живо повеќе се гледа разликата.
    Цената е 800 денари на кремот, 770 на купката, во Зегин.
    Почнав и пробиотик да му давам, па се надевам подолготрајно ќе имаме подобрување.
    IMG_20171231_115703.jpg
    received_1925759100797507.jpeg IMG_20171231_152313.jpg

На victoria, Mia.milicka, Grungie и 4 други им се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    А дали кремата скендер може да се порача бидејки уште тоаа ни остана да пробамее ништо не помага бидејки не сум од Скопје..?

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.843
    Допаѓања:
    109.627
    @kristina.k каква врска има пробиотикот со дерматит??
    И кремава мора да е препишана или? За каква крема станува збор??
    Ако може составот постирај.

И бејби моја има дерматит, ни се појави на обравчињата, позади ушите и под вратчето :(
    Одма превзедовме мерки и се смири за 2дена, инаку како беше нафрлан страв ме фати :( ја купивме кремата од Мустела стелатопија, веќе едвај и да има и обравчињата му омекнаа.
    Ќе се мачкаме, ќе следам, ќе купам и за бањање од истото, па се надевам нема да имаме пак мака, иако ни рекоа додека не се навикне кожата на надворешни влијанија ќе се нафрла :(

Совет добивме во поладна просторија да го држиме, односно да не дозволиме да се поти и лесно облечен да е, памучно исклучиво. А и кога го држиме обавезно со памучна пелена на рака, да не му доприра лицето на нашата облека.
    Бидејќи го дојам мрсно да не јадам (мајонес, прженици..) и благо што помалку.

А да и да не го нервираме, кога се нервира му букнуваше лицето :D

На kukla21 и Ano им се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    @emkaemka кај моето се појави негде кон третиот месец, ама беше скоро на цело лице и во многу лоша состојба. Кај твоето може и се работи за контактен дерматит, предизвикан од надворешно влијание штом се смири веднаш.
    Во врска со пробиотиците, според нови истражувања помагале кај деца со дерматит така што цревата и дигестивниот систем се борат внатрешно со алергените од храната.
    Кремот е на база на цинк пиритион и прв пат за него прочитав тука уште првиот пат ко се појави кај моето, но не е препорачливо долг период да се користи, па затоа го сменив. Сега пак се смири целосно од него дерматитот, па ќе го користам повремено.
    Составот е многу ситен, па го препишав, на слика ништо не се гледаше.
    Aqua. Isopropyl palmitate. Diethylhexyl carbonate. Sucrose Cocoate. Polygyceryl-3-methyglucose distearate. Glycerin. Cyclopentasiloxane. Ceramide3-ceramide 6 II-ceramide 1-phytosphingosine-cholesterol-sodium lauroyl lactylate-xanthan gum. Glyceryl stearate. Propyleneglycol-Diazolidinyl Urea-Methylparaben-Propylparaben. Stearyl alcohol. Methyl gluceth-20. Bisabolol. Zinc pyrithion. B.H.T. Carbomer. Methylparaben. Propylparaben. Tocopheryl acetate. Parfum: Cinnamyl alcohol. Isoeugenol. Benzyl salicylate. Coumarin. Genariol. Methylpropional butylphenyl. Linalool. Benzyl benzoate. Citronellol. Hexyl cinnamal. Alpha isomethyl lonone

Последна измена: 3 јануари 2018
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.631
    Допаѓања:
    201.991
    Ова е состав на Blue Cap кремчето? Не ми се допаѓа баш... ама, ако помага и јас се мислам да го земам. Малиов има осип околу устата. Навечер е најизразен. Сабајле кога ќе стане е ок, скоро ништо нема, ама преку ден се појавува и се вцрвенува. Прво мислев дека е од што се лигави многу бидејќи вади заби (пред месец дена извади три наеднаш, две двојки и едно четворче), ама осипов воопшто не се смирува, не исчезнува. Мачкав со крем со цинк оксид, мачкав со кремот од Скендер, мачкав со Веледа, мачкав со Логона, ништо... следно ми е ова кремче да го земам, старосватицата многу е задоволна, ама го користи за вакви осипи, не за дерматит, немаат нејзините.

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    @Annath да, ова е составот на blue cap. Не се разбирам многу во составот, гледам дека има парабени и многу хемија, и прилично јак делува, затоа и не го купив пак по првата потрошена туба. Но, и на самото паковање пишува да не се користи долго време. А факт е дека е многу ефикасен, поради цинкот. Мене алтернатива ми е мустелата за денови кога нема ништо, за да не е суво лицето и телото, а овој ќе го користам само ако се повтори ситуацијата од претходно. Кај моето е лошо што баш како рана е дерматитот, не е како осип.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Кај нас Мустелата не помогна воопшто. Од мал го бањам и мачкам со Мустела и пак проблем се појави. Сега земав маслена купка на Биодерма и лосион за мачкање. На рацете каде што има лишаи го мачкам со Еуцерин. Засега сум презадоволна од масленаѕа купка, ги нема веќе тие брунчиња како комарци да го каснале. За Еуцеринот ќе почекам уште малку да видам дали ќе ги смири и исчиси лишаите.

11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.843
    Допаѓања:
    109.627
    @kristina.k немам појма каков дерматит има, јас искрено мислев дека се нафрли од што му е топло и се поти..

А со што го бањаш??

Јас со Веледа ама планирам да купам од истата линија на Мустела..

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    @emkaemka претходно со еуцерин купка, а сега исто со blue cap, само на критичните места. Моментално за тело и коса имаме од corine de farm за сува кожа, најчесто од аптека купувам и менувам за во водата, сака меурчиња да има, а не му ставам на тело дирекно, само газето и главчето. :)

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    На моето ушињата почнаа да му се лупат :( со што да го мачкам?
    И јас веледа земав, ама дрнес кѕпив мустела, па ќе видам како ќе реагира

14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505

Се обновува кожичката. И на моето се лупеше на некои делови.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Денес хорор беше :(

16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Мачкај ја слободно со кокосово ладно цедено органско.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    @kukla21 на моево дури и мешето му се излупи тогаш. Јас мачкав јекодерм краток период, ама мирисот не е баш пријатен. Штом се смени кожата ќе нема мака после.

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Фала ви женски. Ве читав тука цело време и викам, ај еден месец супер помина. Кога тоа преку ноќ се стори. прво кога ја видов, паника кренав. рапаво, рапаво кожичето..

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.843
    Допаѓања:
    109.627
    @kukla21 и моево на некои делови од лицето се лупеше, првутеше, главчето, челото, кај очињата, увцињата. Колку страшно, не знам што е за тебе страшно, јас го знам како нормална појава.
    Знам дека не сакаш, но ако не се смири со Мустела зеди Јекодерм, на моево преку сила 2дена му траеше со по 2пати мачкање, мачкав само на сувите делови :)

На *Лорена* и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Многу мирише тоа бе :( ќе ми се усмрди девојчето :(