Здраво девојки, дали некоја од вас имала проблем со атопичен дерматит кај бебе и ако знаете да ми препорачате добар дерматолог во Скопје.
Мамички ние сме 5+ и имаме атопична кожа, од почетокот на месецов почнавмр со дохрана, до сега имаме пробано јаболче,круша,тиквичка,морков,кајсија. Пред два дена и дадов праска помешана со банана бидејки чиста праска не сака да ја јаде и наредниот ден забележав црвенило по мешето а предходно немаше таму црвенила и под гушичката и обравчињата црвенило ја чеша и како да и се проширува нагоре по лицето. Предходно имате малку на рачињата и коленцата. Совет како да постапам сигурно нема да и давам праска и банана дали може да се направи алерго тест на бебе и каде. Искуства за ваква ситуација Фала ви
А од што е реакцијата? Дали се нафрла кога даде чиста праска, или само сега, кога даде првпат банана? Алерготестови не се прават на бебе, не се веродостојни, а нутритивните алергии најчесто се губат после некое време (обично после третата година).
банана прв пат и дадов многу малку колку да проба и немаше реакција. Праска чиста не сакаше да јаде и затоа и додадов банана и забележав наредниот ден исфрлано на мешето, коленчата и под брадичето. И денеска и ги прекинав кашичките ја мачкам со еуцерин атопик контрол утре да ја носам на лекар да видам со ке кажат, дали да продолжуваж со кашички и што да и давам што не ...
Од праската е, следи ситуација. Нема да даваш некое време, ќе воведуваш друго. Иначе малку рано ви било и за праска и за банана, се даваат со 6 полни најрано, и тоа меѓу последните што се воведуваат во тој период.
Да да направив пауза некој ден па почнав повторно да и давам јаболче неколку дена, па ке продолжам со круша,морковче,тиквичка На доктор ми кажаа да внимавам и јас да не внесувам праска,патлиџан бидејки може дополнително да се иритира. Сега и се потсмири па ке видиме како ке биде.
Атопичен дерматит се манифестира само со црвенило? Моето има на вратчето и стомачето сува темна кожа (како тенка кора му се има направено). Еден педијатар за тоа на вратчето рече ништо не му е, од етикети па се потел... Сега друг за тоа на стомачето ми рече со Мустела стелатопиа да го мачкам. Вака изгледа атопичен дерматит или се работи за нешто друго? И дали од Мустела само на тие места треба да го мачкам? Иначе претходно го бањав со Еуцерин маслена а после почнав со Веледа. Не знам дали е случајност ама се поклопува периодот кога му се појави.
Може да се работи и за егзема. Мачкај Стелатопија насекаде, можеш и А-Дерма поубава текстура има и не само кај сувиот дел, цел мачкај го. Чим си приметила промена кога си почнала со Веледа врати се пак на Еуцеринот, тој е помрсен и ја хидрира кожата па не се суши. На мојов не му прија ич Веледа на кожата, јас го бањам со Еуцерин атопик, со млеко Еуцерин атопик и го мачкам.
Врати го еуцеринот. Ние имавме сува кожа, божем дерматит. Претходно бањав со веледа, сменив со еуцеринот маслена купка. Супер е сега. И мачкав со а дерма, се среди ептен брзо. Пробав и стелатопиа, не и одговараше баш.
Pazi i so bananata i taa dava reakcija. Od mnogu malku kako sto si dala nekogas i ne se javuva odma reakcija, koga ke dades cela pazi.
Вчера ја однесов и кај матичниот бидњјки и беше на одмор и кажа дека круша,праска,банана и кајсија биле као поврзани ако од едно се појавило реакција сигурно ке појавело и од другите овошја. И еден месец стагнација да не ги давам воопшто па да видиме како ке бидеме понатаму. А ни воведе втор оброк со зеленчук и тоа ориз,компир,брокула,карфиол,блитва и палента. Ваши искуства околу овој зеленчук да не има реакции?
Toa povrzani sigurno misli na fruktozata. Inaku sekoja namirnica posebno moze da dade reakcija. Zatoa vnimavaj na se. Za iskustvo so alergii ne me prasuvaj ke treba cela kniga da napisam. Ako sakas mozes da pobaras vo moite prethodni postovi.
Девојки да ве прашам дали некоја има искуство со козметиката за атопична и чувствителна кожа на La Roche-Posay, ми ја препорача педијатарката на син ми во Ремедика, а и дури го мачкаат гледам помага. Каде може да ја набавам и искуство да сподели некој? Ви благодарам.
Da,nie ja koristevme La roche Possay lipikar baume AP+ megutoa kako da se zasiti kozata... Probavne mnogu,i najmnogu mu odgovara Mustela Stelatopia,sega pauziram i od nea zatoa sto kozata mu e ok,predu eden den mackam Avene xera calm i babylove sensitive mleko od Dm sekoj den Vo zimski meseci kaj nego e poizrazen dermatitot,sega da ne go podrecam kako da se povlece,megutoa seuste sum pretpazliva so banjanje,machkanje itn. Avene xera calm se pokaza ok megutoa nemozam da kazam deka od nea se povleche,ke vidam i koga ke e poladno kako kje bide..
И мене ми рекоа за таа линија на Ла Роше. Ќе видам како ќе биде па може и ќе сменам на Мустела Стелатопија. Само за бањање и лосион користеше од линијата на Мустела? Нешто посебно? Фала ти на одговорите.
Za banjanje koristev uriage malsena kupka,pa mustela kupka,sega sme na bioderma...od kupkite ne prinetuvav nekoja razlika,mislam deka pobitna e kremat,sekako jas nabrzinka go banjam ne dozvoluvam da se brchka mnogu vo vodata zatoa sto toa dopolnitelno ja sushi kozata (Se izvinuvam za latinicata nemam mk na ovoj telefon) Ima na fb edna grupa hrvatska,atopijski dermatit,tamu prochitav dosta korisni informacii