Атопичен дерматит кај бебе

Discussion in 'Бебе' started by lavica-e, Mar 3, 2014.

1. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

Од каде зема тестер?

didisi likes this.
  2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Со атопичен дерматит (пример само на рачиња), може да се стави вакцина?

didisi likes this.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Зошто да не може, нема врска вакцината. Моето има на цело тело и ја ставиме првата ДиТеПер, сега втората ќе ја ставаме за 2 недели. Никаков проблем немаше.

Mimmi39 likes this.
  4. wings

wings Популарен член

Има врска, можеби со имунитетот незнам.
    Синот пред да прими прва вакцина на 3,5м беше со атопичен под вратот и малку на рацете,во диспанзер докторката рече дека може вакцина зошто локализирано е,не е по цело тело инаку ќе не вратела назад.
    После вакцината дерматотот го зафати секој дел од телото,па за секоја следна чекавме мало затишје да има за да го боцнеме

Mimmi39 and lackygirl like this.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ок можи незнам, сега му е влошено има на мешето, на рачињата и на ножињата, тогаш мислам немаше толку. Сега за следна сме на 02.04 па ќе видиме што ќе кажат, а дотогаш можеби и ќе му се смири. Го мачкам со Еуцерин Атопи контрола.

6. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Дали некој има искуство со др Андреј Петров во Систина?

7. Pelargonium

Бидејќи никој не одговори, еве јас тазе искуство да кажам, може ќе му се најде на некој.
    Докторот беше трпелив пред се :D јас го нападнав со прашања од старт и на сите ми одговори. За жал ми потврди дека бебуш има атопичен дерматит. Ни рече дека во случајов кортико е неизбежно, така што си добивме афлодерм. Лицето и телото да ги мачкам со атодерм интенсив на биодерма, аериус сируп краток период и да продолжам со маслената купка на еуцерин како и досега, само да додадам и шампон за сув скалп исто тој на еуцерин. За храна ми рече да му давам се да јаде, бидејќи е сеуште мал за да се утврди било каква алергија. Само да не давам јаткасти плодови, циструси и јагоди.

Е сега заборавив да го прашам за влијанието на пробиотикот врз атопикот па ако имате позитивно/негативно искуство споделете.

lackygirl likes this.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Колку месеци има бебето? Моето на 10ти април ќе прави 4 месеци и сега пред недела пак му се влоши, го мачкам со Еуцерин Атопи контрол, а за капење со биодерма атодерм купка. Почна сам да се чеша на колениците и на главчето цел се прави со крв :( а сега најзразено му е на подлактиците, на градите и на ножињата, јас исто јадам цело време немам сменето исхрана, само на доење е. Досаден е мн овај дерматитов

9. Pelargonium

Моето има 7 месеци, а со дерматитот се бориме од 3 месеци. Досаден е навистина, ама мора да се бориме со него заради нивно добро. Бебуш се чеша најмногу на лице и позади на главчето, затоа ми го препорача др шампонот. Ние сме на аптамил х.а. заради дерматитот, но и кога беше само на доење лишаите сепак беа тука.
    Докторот ми посочи дека најважно е кожата да е постојано хидрирана за да се спречи преголемо ширење на лишаите.

lackygirl likes this.
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Прочепкај наназад баш една членка има постирано линк (мислам дека во оваа тема беше), кој вели дека при последните испитување пробиотикот делува позитивно и се препорачува да се дава.

Но личното искуство ми е што кај бебе мое правеше запек и не го давам од 3+ месеци, но за среќа дерматитот е под контрола.
    Најмногу беше исфрлан околу 3-4от месец и се исчисти со Скендер.
    Тогаш ме советуваа да бањам, мачкам со медицинска козметика, па ја користев линијата на Еуцерин атопик. Но мислам му се засити кожата па пред 2м зедов за дерматит на La Roche, одлично му прилега и таа.
    Сепак дефинитивно за жал исти креми немаат исто дејство кај сите дечиња..

Во однос на храната цитруси дадов 9+, јатки 11+, јагоди не сум дала бидејќи чекам сезона.
    Кај бебе мое се воспалуваше дерматитот од млечни производи.

lackygirl and Pelargonium like this.
  11. Pelargonium

Јас се сомневам на млеко и полен, ама навистина е мал за да се провери тоа.

Засега давам Ваја пробиотик и нема мака од него. Планирам да нарачам еден полски и него да го пробам, по хрватските групи доста се фалат од него. Прашав да видам какво искуство имаат и мајките кај нас.

12. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки што користите за лице
    Сакам да земам некој крем за лице малиот ми е со атопичен дерматит за тело користиме Мустела стелатопија па сакам и за лице некој крем
    Моите се поголеми 4 и 3год

13. forumce

forumce Форумски идол

Од аптека.

14. Pelargonium

Јас користам атодерм интенсив на биодерма и за два дена веќе приметувам подобрување. Се користи и за лице и за тело. Мустелата ако ви е погодена за тело, пробајте и на лице би требало да ви одговара.

blessed.an likes this.
  15. blessed.an

blessed.an Популарен член

А дали би пречело да ставам и на керка ми бидејки таа не е со атопичен дерматит
    Сакав крема за лице погодна и за двајцата
    И малиот на лицето нема ништо само им се суви лицата сега од топлото по цел ден надвор се валкаат
    @Pelargonium

16. Pelargonium

Не знам искрено, најдобро прашај во аптека. Чим приметуваш сува кожа, веднаш реагирај да не му се направат лишаи.

blessed.an likes this.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

На моето ова досега беше најмногу изразено, му се направија егземи на подлактиците :( го мачкам 2 дена со адвантан (препорака од кожен др) па сега е подобар.

Attached Files:

18. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

Мислев од која поточно? Јас барав во неколку, не можам да најдам.

19. Pelargonium

Јас го купив од зегин, а знам дека има и во еурофарм. Провери кај нив за тестери.

20. pufi-cufi

pufi-cufi Популарен член

Девојки јас го решив проблемот со крема од кај Скендер ( Битола) Кремите се на природна база , тој ги прави! Кремата се става на сабајле и на вечер 20 дена , кај нас уште вториот ден немаше ништо ама продолжив до крај да не се врати пак случајно.

Шеќерно likes this.