Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. abdurahman

abdurahman Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2019
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    9
    Pocituvani,

Ke spodelam so vas recept za mast za atopicna koza, celta na mastot e da hidratira i da go namali cesanjeto, osnovnata sosotjka e glicerol, mastot lesno se podgotvuva, poveketo sostojki mozat da se kupat vo apteka osven stearil alkohol.

vaselinum album (bel vezalin) 90 g

stearyl alcohol 17 g

Glycerol liqidum (tecen glicerol) 27g

Parafinum liqidum (tecen parafin) 4 g

Se odmeruvaat komponentite i se stavaat site zaedno vo metalen sad (nema pravilo na raspored na stavanje) i se zagrevaat ( na temepratura do 100 stepeni) se dodeka ne se stopat i ne se dobie bistar rastvor, odkako ke se stopat se mesa so metalna lazica rastvorot edna minuta. Odkako ke se dobie relativno bistar rastvor posle mesanjeto i topenjeto sadot so sodrzinata se trga od grejno telo i se mesa se dodeka ne pocne da se zgusnuva sodrzinata (od bistar rastvor preoga vo bela zele sodrzina). Stom se zgusne se prodolzuva so mesanje so mixer se do celosno ladenje na sodrzinata. masta e podgotvena. Vaka podgotvena ima rok na traenje do 2 meseci. se upotrebuva ednas do dva pati na den.

srdacan pozdrav

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. abdurahman

abdurahman Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2019
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    9
    Pocituvani,

Ke spodelam so vas recept za mast za atopicna koza, celta na mastot e da hidratira i da go namali cesanjeto, osnovnata sosotjka e glicerol, mastot lesno se podgotvuva, poveketo sostojki mozat da se kupat vo apteka osven stearil alkohol.

vaselinum album (bel vezalin) 90 g

stearyl alcohol 17 g

Glycerol liqidum (tecen glicerol) 27g

Parafinum liqidum (tecen parafin) 4 g

Se odmeruvaat komponentite i se stavaat site zaedno vo metalen sad (nema pravilo na raspored na stavanje) i se zagrevaat ( na temepratura do 100 stepeni) se dodeka ne se stopat i ne se dobie bistar rastvor, odkako ke se stopat se mesa so metalna lazica rastvorot edna minuta. Odkako ke se dobie relativno bistar rastvor posle mesanjeto i topenjeto sadot so sodrzinata se trga od grejno telo i se mesa se dodeka ne pocne da se zgusnuva sodrzinata (od bistar rastvor preoga vo bela zele sodrzina). Stom se zgusne se prodolzuva so mesanje so mixer se do celosno ladenje na sodrzinata. masta e podgotvena. Vaka podgotvena ima rok na traenje do 2 meseci. se upotrebuva ednas do dva pati na den.

srdacan pozdrav

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.004
    Допаѓања:
    123.784
    Сеуште не му се јавил. Очекувам од следна недела кога нагло ќе залади.
    Ама од пролетта на местото каде имаше црвени промени има бели како флеки и не му се тргаат:( страв ми е да не му останат така. Ќе морам на кожен .

4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Исто и кај син ми. Флеките се големи и бели. Ме плаши да не остане така. Како промена на пигментсција. На нозете е лом:worried:.
    Но сигурно ке се изедначи. Со сунчање можеби следното лето(fingers)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Ќе се тргнат флеките со тек на време, мачкај зимно време со кокосово масло инаку не се сончаат флеките се додека ги има. Кога целосно ќе се тргнат од кожата тогаш може да се исонча тоа место

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Навечер три дена мачкам кортико за едно лишајче што стои два месеци. Пробав и еуцерин и мустела стелатопија и една друга (не ми текнува име) избегавав да мачкам кортико иако ми кажа докрорката, ама не проаѓа, па се чеша многу, крв пушта копа со рацете коа ќе го закачи. Е сеа денски да го шетам, да го измијам и да ставам мустела одозгора или? Не е на сонце имам чадорче со ув, ама пак излезени сме долго, па го кревам, не е скроз под сенка. Инаку не е поминато уште. Уште денес ќе го мачкам па ќе видам.

7. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Ќе го измиеш и намачкаш мустела, намачкани со кортико не треба да се изложувате на сонце

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.841
    Допаѓања:
    109.397
    Јас па мислам дека со флеки не ни смее многу на сонце, а не па да се сонча. Баш напротив може уште повеќе да се ишара кожата.

@eli25 "дерматитот" од образот се изгуби кај баткото твој?

На Happyinlove и eli25 им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.004
    Допаѓања:
    123.784
    Уште оддамна. Не му ни беше нешто изразен ама ова ме нервира сега :(

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Нас такво мало лишајче ни пројде со Веледа, мачкање навечер и насабајле на местото 2 или 3 дена и го снема. Пробај со кремите што ги имаш два пати да го мачкаш да видиш дали има ефект..

11. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Од пред два ипол месеци го имаме, пробав по подолго време. Еве го проаѓа ама пак има ко белегче.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    368
    Здраво мами, за беба користиме биодерма атодерм и сум задоволна но на лиценцето и се појави како иритација, поточно како црвени точки околу устето и носето се па сега ни го дадоа ова кремче за тој предел.. Ве молам за искуства

Прикачени фајлови:

13. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Во Зегин случајно видов купка и крем за атопична кожа на Фрези Дерм, цената им е доста поприфатлива отколку на другите фирми. Ме интересира дали некој има искуство со колекцијава, не знам дали вреди да ја пробам.

14. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Зимово со каков крем да го мачкам на лице кога ке бидеме надвор излезени?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Јас а купив на baby love на дм, планирам да ја пробам малку да видам како ќе изреагира.

16. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    615
    Здраво мајки, бебо ми се нафрли на двете рачиња, делува како осип, можно да е егзема
    Матичната ни даде Адвентан 2х1 да го мачкам..инаку до сега го бањав со гелчето на мустела и го мачкав со кремата исто на мустела..предходно со хип..мислам дека грешка ми беше тоа со хипот многу сува му ја направи кожичката ја оправивме со мустелата но сега ова му искочи дури некогаш и црвени му се..вие да ми кажете некоја крема што ви помогнала или да не треба да пазам и на исхраната на доење сме само...

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Биодерма е добра за превенција, повеќето ја користиме.
    На исхраната, внимавај на млечно најмногу.

На hub и The Unicorn им се допаѓа ова.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    6.323
    Пробај со Bioderma Atoderm Intensive.

На hub му/ѝ се допаѓа ова.
  19. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    647
    На бебе му се појави ова,дали се работи за дерматит?Секако ќе го носам на лекар во вторник.

Прикачени фајлови:

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.607
    Допаѓања:
    201.939
    Не е ова дерматит, бебешки акни се, се чисти бебето. Нема два месеци, нели?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.