Атопичен дерматит кај бебе

Discussion in 'Бебе' started by lavica-e, Mar 3, 2014.

1. abdurahman

abdurahman Истакнат член

Pocituvani,

Ke spodelam so vas recept za mast za atopicna koza, celta na mastot e da hidratira i da go namali cesanjeto, osnovnata sosotjka e glicerol, mastot lesno se podgotvuva, poveketo sostojki mozat da se kupat vo apteka osven stearil alkohol.

vaselinum album (bel vezalin) 90 g

stearyl alcohol 17 g

Glycerol liqidum (tecen glicerol) 27g

Parafinum liqidum (tecen parafin) 4 g

Se odmeruvaat komponentite i se stavaat site zaedno vo metalen sad (nema pravilo na raspored na stavanje) i se zagrevaat ( na temepratura do 100 stepeni) se dodeka ne se stopat i ne se dobie bistar rastvor, odkako ke se stopat se mesa so metalna lazica rastvorot edna minuta. Odkako ke se dobie relativno bistar rastvor posle mesanjeto i topenjeto sadot so sodrzinata se trga od grejno telo i se mesa se dodeka ne pocne da se zgusnuva sodrzinata (od bistar rastvor preoga vo bela zele sodrzina). Stom se zgusne se prodolzuva so mesanje so mixer se do celosno ladenje na sodrzinata. masta e podgotvena. Vaka podgotvena ima rok na traenje do 2 meseci. se upotrebuva ednas do dva pati na den.

srdacan pozdrav

lackygirl likes this.
  2. abdurahman

abdurahman Истакнат член

Pocituvani,

Ke spodelam so vas recept za mast za atopicna koza, celta na mastot e da hidratira i da go namali cesanjeto, osnovnata sosotjka e glicerol, mastot lesno se podgotvuva, poveketo sostojki mozat da se kupat vo apteka osven stearil alkohol.

vaselinum album (bel vezalin) 90 g

stearyl alcohol 17 g

Glycerol liqidum (tecen glicerol) 27g

Parafinum liqidum (tecen parafin) 4 g

Se odmeruvaat komponentite i se stavaat site zaedno vo metalen sad (nema pravilo na raspored na stavanje) i se zagrevaat ( na temepratura do 100 stepeni) se dodeka ne se stopat i ne se dobie bistar rastvor, odkako ke se stopat se mesa so metalna lazica rastvorot edna minuta. Odkako ke se dobie relativno bistar rastvor posle mesanjeto i topenjeto sadot so sodrzinata se trga od grejno telo i se mesa se dodeka ne pocne da se zgusnuva sodrzinata (od bistar rastvor preoga vo bela zele sodrzina). Stom se zgusne se prodolzuva so mesanje so mixer se do celosno ladenje na sodrzinata. masta e podgotvena. Vaka podgotvena ima rok na traenje do 2 meseci. se upotrebuva ednas do dva pati na den.

srdacan pozdrav

3. eli25

eli25 Форумски идол

Сеуште не му се јавил. Очекувам од следна недела кога нагло ќе залади.
    Ама од пролетта на местото каде имаше црвени промени има бели како флеки и не му се тргаат:( страв ми е да не му останат така. Ќе морам на кожен .

4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Исто и кај син ми. Флеките се големи и бели. Ме плаши да не остане така. Како промена на пигментсција. На нозете е лом:worried:.
    Но сигурно ке се изедначи. Со сунчање можеби следното лето(fingers)

eli25 likes this.
  5. slavica999

slavica999 Популарен член

Ќе се тргнат флеките со тек на време, мачкај зимно време со кокосово масло инаку не се сончаат флеките се додека ги има. Кога целосно ќе се тргнат од кожата тогаш може да се исонча тоа место

eli25 likes this.
  6. drugarka

drugarka Популарен член

Навечер три дена мачкам кортико за едно лишајче што стои два месеци. Пробав и еуцерин и мустела стелатопија и една друга (не ми текнува име) избегавав да мачкам кортико иако ми кажа докрорката, ама не проаѓа, па се чеша многу, крв пушта копа со рацете коа ќе го закачи. Е сеа денски да го шетам, да го измијам и да ставам мустела одозгора или? Не е на сонце имам чадорче со ув, ама пак излезени сме долго, па го кревам, не е скроз под сенка. Инаку не е поминато уште. Уште денес ќе го мачкам па ќе видам.

7. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Ќе го измиеш и намачкаш мустела, намачкани со кортико не треба да се изложувате на сонце

drugarka likes this.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Јас па мислам дека со флеки не ни смее многу на сонце, а не па да се сонча. Баш напротив може уште повеќе да се ишара кожата.

@eli25 "дерматитот" од образот се изгуби кај баткото твој?

Happyinlove and eli25 like this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Уште оддамна. Не му ни беше нешто изразен ама ова ме нервира сега :(

emkaemka likes this.
  10. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Нас такво мало лишајче ни пројде со Веледа, мачкање навечер и насабајле на местото 2 или 3 дена и го снема. Пробај со кремите што ги имаш два пати да го мачкаш да видиш дали има ефект..

11. drugarka

drugarka Популарен член

Од пред два ипол месеци го имаме, пробав по подолго време. Еве го проаѓа ама пак има ко белегче.

cinderella5 likes this.
  12. SarChee

SarChee Истакнат член

Здраво мами, за беба користиме биодерма атодерм и сум задоволна но на лиценцето и се појави како иритација, поточно како црвени точки околу устето и носето се па сега ни го дадоа ова кремче за тој предел.. Ве молам за искуства

Attached Files:

13. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Во Зегин случајно видов купка и крем за атопична кожа на Фрези Дерм, цената им е доста поприфатлива отколку на другите фирми. Ме интересира дали некој има искуство со колекцијава, не знам дали вреди да ја пробам.

14. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Зимово со каков крем да го мачкам на лице кога ке бидеме надвор излезени?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Јас а купив на baby love на дм, планирам да ја пробам малку да видам како ќе изреагира.

16. hub

hub Истакнат член

Здраво мајки, бебо ми се нафрли на двете рачиња, делува како осип, можно да е егзема
    Матичната ни даде Адвентан 2х1 да го мачкам..инаку до сега го бањав со гелчето на мустела и го мачкав со кремата исто на мустела..предходно со хип..мислам дека грешка ми беше тоа со хипот многу сува му ја направи кожичката ја оправивме со мустелата но сега ова му искочи дури некогаш и црвени му се..вие да ми кажете некоја крема што ви помогнала или да не треба да пазам и на исхраната на доење сме само...

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Биодерма е добра за превенција, повеќето ја користиме.
    На исхраната, внимавај на млечно најмногу.

hub and The Unicorn like this.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Пробај со Bioderma Atoderm Intensive.

hub likes this.
  19. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

На бебе му се појави ова,дали се работи за дерматит?Секако ќе го носам на лекар во вторник.

Attached Files:

20. Annath

Annath Форумски идол

Не е ова дерматит, бебешки акни се, се чисти бебето. Нема два месеци, нели?

lackygirl likes this.