Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Bioderma - Cicabio и на Solvis atopia

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    мамички ние сме 40 дена ни дијагностицираа егзема целата сум прашалници незнам дали е од само раѓање, на почетокот др вика се чисти ќе помине и вчера бевме кај педијтар ни казаа да мачкаме биодема и пробиотик панда сакав да прашам со каков прашок перете јас корстам персил сенситив бебешки,иначе сме комбинирано на цицање и ад бебилан,др ми каза да избгнувам млечни производи не знам што др да превземеме, IMG_20200201_180858.jpg

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.282
    Допаѓања:
    18.399
    Биодерма, Биоклин, Еуцерин или Ла рош?
    Треба да купиме некоја од овие,да биде маслена купка и за атопична кожа.
    Има лишаи по нозете и мешето.

4. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    6.323
    За жал, дур не пробаш неможеш никако да знаеш која највеќе ке му одговара:|
    Ние користиме Bioderma Atoderm Intensive. Гел за туширање и млеко за тело кое може да се користи и на лице. Ако мора да е маслена купка, имаат и таква од линијата Atoderm. Кај нас го смирува дерматитот, меѓутоа кога е многу пламнат користам и Афлодерм (не препорачувам без препорака од доктор бидејќи е кортико) и само тоа помага скроз.
    Се надевам ке ја погодиш правата козметика од прва.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Истата комбинација ја користиме како @The Unicorn, ни се погоди од прва, мислам дека е најагресивна со вакви работи ама немора да значи дека ќе одговара.

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.002
    Допаѓања:
    123.775
    Многу е тешко да погодиш. Кај нас ефектот се постигна со еуцерин атопик контрол.
    Претходно сменив-мустела,биодерма, а-дерма.... Дури се погоди ќе изнадаваш пари , ама тоа е јас си ги користев после :)

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.605
    Допаѓања:
    201.932
    Ако може да најдеш тестери по аптекиве, да пробаш така, оти скапи се доста повеќето од овие средства. На моето Логона му одговараше, имав среќа што се погоди да биде првото што ќе го земам. Лошото е што кај сите не помага иста козметика, мора да се пробува. А максимално користат со цениве :|

На Sofi.ja и eli25 им се допаѓа ова.
  8. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Само со пробување за жал.
    Кај нас ефект покажа уријаж маслена со биодерма атопи превентив крема.
    Сите маслени ги пробав и сите креми. Од оваа комбинација има ефект подолго веме.
    Има ден повторно ке пламне,но не е секојневно.

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.282
    Допаѓања:
    18.399
    Боже цениве плафон(facepalm)
    Успеав да најдам тестери од Еуцерин маслена купка, атопи контрол купка и лосиони атопи контрол и од црвената линија пх5.
    Во еурофарм ми дадоа 3 од овие 4, без никаков проблем,во зегин лосионот за атопична кожа едвај го извади како од дома да го донела.
    Ги почнав маслената купка и атопи лосионот,па ќе видиме резултат. Вака на прво користење убава му е кожичката,мека,ми се допаѓа.
    После колку време да очекувам резултат?

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    кај нас после 4 дена имаше видлив ефект,

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.282
    Допаѓања:
    18.399
    Две недели користам Еуцерин, прво маслена купка со атопик контрол лосион,па последнава недела атопик купка со атопик контрол. Му капнувам во водата од купката и плус дополнително ставам на рака и ги поминувам ноџињата.
    Кај нас дијагноза нема поставено,не ни знам дали треба да одиме на дерматолог, педијатарот само рече да земеме козметика за атопична кожа.
    Лишаите по ноџињата не се суви како претходно,ама се останати потемни од нормалната боја на кожата и сега не знам дали делува козметикава или да пробувам друг бренд?

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.379
    Не експериментирај толку со бебешка кожа, викаш има за 2недели ефект, мачкај чим помогнало и толку, лошо е кога не помага ич и се шири.
    Продолжи си со Еуцеринот..

На Pelargonium, BabyT*, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    127
    Што да користам за да залечам ранички предизвикани од егзема, влажни и се ноџињата, и тече лимфа од нив.. не можам да и ги затворам раничките никако. Некој спреј, нешто? Ставам пудра во прав и бивацин прашак ама не помага..
    Требаше да одам во понеделникот на дерматолог, ама ми откажаа ради ситуацијата и ми беше страв да ја однесам било каде...

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Кортико маст како Травадем, Афлодерм, Белогент. Не треба да се користе долго време.

15. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Чим е отворена раничка покрај кортико мора да се користи и антибиотик. Не би сакала да тресам информации од ракав така што ќе ги тагнам @Annath и @Alishan30 . Исто одржувајте ја кожата хидрирана со козметика наменета за атопичен дерматит. Бањање со маслена купка, не многу топла вода и краткотрајно. Во вашиот случај би помогнало и влажни повои, прогуглајте повеќе варијанти има. И секако водете дневник што јаде детето, а ако е на доење и што јадете вие за да се види дали реагира на одредена храна.

16. Matano

Matano Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    8
    Здраво мајки бебето ми е 2 месеци и се соочуваме со атопичен дерматит,но бидејќи сме со насолзени очи,кивање и зелени мрсулчиња ни рекоа од алергиска реакција дека е има ли некој вакво искуство?

На done му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.002
    Допаѓања:
    123.775
    Дали сте ја корителе кремата линола фет?
    ми ја препорача кожен, помагала и за белите дамки после лишаите и на лице рече да го мачкам.
    Ќе пробам па ќе споделам,чини 360 ден само во еурофарм ја има

18. Шеќерно

Шеќерно Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Ние ја користевме но кај нас не помогна ништо а многу ја фалат, пробајте па ќе видите на секој е различно.позз

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.002
    Допаѓања:
    123.775
    Многу му е помекана кожата а за ефект искрено и јас веќе во ништо не верувам.
    А и дерматологот рече многу тешко ќе ги снема белите дамки :(

20. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Мајки, ве молам за совет, бидејќи прв пат се сретнувам со атопична кожа (поголемата немаше ваков провлем).
    Земав Биодерма млеко по препорака на педијатар, ама никаква разлика не приметив. Сега сакам да пробам Еуцерин, ама во аптека различни ми понудија. Не сакав да се задржувам во аптека периодов за да читам кое што е и излегов. Што да земам, знам ми понудија некое малечко, некое поголемо...?