Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    6.323
    @Yowannty природна козметика како Веледа тешко дека ќе помогне за вакви проблеми. Најчесто бараат поагресивна медицинска козметика, ако ни тоа не помага, тогаш кортико.
    Инаку секако дека може да е наследно. И јас сум хаос по рацете. Најлошо е помеѓу прстите.
    За себе користам Адвантан или Бутавате.

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    @Yowannty Си пробала со шеа путер да мачкаш раце и суви делови? Кога се породив, катастрофа бев и кожата ми беше ужас. Лицето ѓон. И уште не ми е средена, а ми се средува само со редовни третмани на козметичар, за што сум ограничена сега поради ситуацијата и не сум била од времето кога не беше вирусиштево.
    Лактите и рацете од горната страна ми беа ужасни и само со шеа путер редовно мачкав и само со тоа ми се потсреди сувотијата.

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.952
    Допаѓања:
    177.749
    @The Unicorn И јас тоа си помислив, ама оти за газе и помага Веледа буквално од едно ставање, и за голем осип и големи црвенила одма средува, затоа си реков да ја пробам прво оваа. Па ќе видиме.

@0ли имам не ми помага сега, а до сега само шлакање со хидратантни креми беше доволно. Оваа зима прв пат до олку се влоши што веќе ништо не помагаше. Сум знаела некогаш кога сметав дека е полошо да намачкам судокрема и ми помагаше, а сега беше ептен лошо што морав на дерматолог. После 3 недели со терапија 3 пати на ден стапалата ми се топ. Е дланкиве се друга песна. Упиваат одма и пак се суви. Кремава што ја мачкам сега делува само моментално. Ако измијам раце пак лошо. На зима шлакање креми секојдневно ми било доволно, оваа зима сега не. Еве и нозеве од колена надолу ми се сушат и чешаат, ама после топла бања и крема се средува. Дланкиве ми се мистерија за сега.

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.233
    Уште не си купи сапун од козјо млеко?
    Да пробаше, да кажеше #самсвојлабглушец
    Не знам оти мистерија дланките, нормално е ако нон стоп се мијат и дезинфицираат да им се нарушува и пхбаланс и све.
    И малку као оф топик да сме во темава за бебе, ама пробај кога си дома и завршени водени лудории, да ги намачкаш со онаа смесата, маска за коса- мед, масло, жолчка- па плакнеш само со вода.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Мајки, жени, пишав и во групата детска козметика, ама не добив некој конкретен одговор, што би можело да е ова на лиценцево кај моево 3 месечно бебе, 3 или 4 дена е вака, се чудам од што е дали го претоплувам, од брадата на маж ми ли е, прашина ли имам дома,од ракавчињата ли е, пошто само се поминува со нив низ лице. Ваљда не го чеша чудово. На ад млеко е од раѓање и на другото обравче има повеќе.
    Живци кинам. Хелп или да одам на педијатар!

Прикачени фајлови:

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    123.762
    Друштво топло ви ја препорачувам Др. Горица.
    Ептен е против кортико, ми рече дека белите дамки по телото и лицето му се од кортикото . Горе доле таа е козметиката, освен што сега додаде од ла рош некое за епитализација само за одредени делови , да тераме со риластил плус ла рош тоа кремата.
    Друго , рече на атопична кожа никако маслена купка директ да се шлапа. Тоа било најлошо. Раствараш во литар вода и го плискаш по телото , потоа плакниш.

На VDT2906, dromka, Aerial и 2 други им се допаѓа ова.
  7. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Кај нас вака изгледа дерматитот, прво на рачето се појави сега има по цело тело со оправаме со козметика некат ќе се вцрвени и така цело време...

8. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.024
    И ние бевме кај др. Горица. Ми се допадна пристапот и објаснувањето, но брзо се разочарав. Ни даде од биодерма цицабио и од авен некој балзам. Но по прва употреба му се влоши ептен и му се прошири од цицабио, а балзамот не можевме ни да го најдеме низ аптекиве, го немало за увоз. И пишав да и кажам што се случи и само ми пиша продолжете со цицабио и биодермата што си ја користите а ние ништо др не користиме од биодерма нити сум и рекла дека користиме биодерма. Не ни предложи ни замена за балзамот. И пишав пак да не не се разбравме но не ми одговори. :/ И од страв да не му се довоспали од цицабио продолживме со еуцерин атопи контрол шти ни ја препорача педијатарот и засега е ок.

Кај нас е потполно исто на обравчето како кај вас. Нас ни помогна еуцерин атопи контрол. На атопичен дерматит сметало изложување на сонце.

На Anilove му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Купив ☺️

На emits му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Не знам во која тема да пишам, еве тука. Малиов е 16 месеци, од околу година почна да се исфрла на рачињата, рапавко осипче, како лишај. Полека полека почна да се влошува осипот и да се шири. На лекар ни дадоа афлодерм, му помогна. Првично мислев дека е од прашокот затоа што почнав да перам со нашиот. Вратив на бебешки, користам мустела стелатопиа за бањање и мачкање
    , но осипот пак се враќа и посилен е. Со кожата никогаш немал проблем до сега. Денес бевме на дерматолог, ни рече дека е од исхраната, односно од масни млечни производи и да избегнувам павлака, путер, кремсир, полномасно млеко. Да му земам млечни производи со помала масленост. Дали имала некоја сличен проблем и дали се решил со припазување на исхрана? Детево не цица од година дена и не пие никакво млеко, па секој ден гледав да му внесам млечно нешто..

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    123.762
    Мене од старт штом почна дерматитот ми рекоа исто, јаткасти не, цитруси , млеко... Искрено подобрување или влошување од тоа немаше. Па почнав да не водам ред. Др.Горица дерматологот кога и кажав ми рече греота детето , на диета :D

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Па прво матичната така ни рече, јаткасти да не давам. Ама мојов кога му се појави не ни имаше пробано јатки. И мене ми е гревче малце, ама ете урда и моцарела ќе јаде повеќе, само ова со обезмастениве млеко и јогурт ми е чудно. Путер, зденка, павлака и онака не се толку здрава опција како урда пример.. Ќе пратам ситуација, дај Боже да има подобрување.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    123.762
    Прати, мене тоа ми беше совет од Систина, ама еве Др.Горица се изнасмеа :) Дека нема врска

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Што користите за сонце?
    Ем да штите ем за ваква кожа да е океј.

15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Дојдов да ја испофалам Биодермата, не ми се веруваше што гледам. Само со 2-3 мачкања, уште првиот ден видов подобрување, кое воопшто го немаше од Еуцеринот.
    Се надевам дека ќе му ги досреди сувите кругови на рамениците.
    Од црвени, со Биодермава обледеа.

Ја зедов и маслената купка, 1 l е пакувањето, па ќе ја користам јас ако не му помага.

На попуст беа 25 %.

На dromka, Happyinlove, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.312
    Допаѓања:
    19.688
    Каде е на попуст биодермата? Инаку ако има на раменцата црвени кругчиња кој влажат можеш плус и цинкова крема да му ставаш јас му ставам и здраве крема на местото, прво го мачкам биодерма па со цинковата крема. Му се измазниа и скоро повлекоа не му влажат веќе.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Во Зегин се на попуст.

Не му влажнеа, само му беа ептен суви, рапава кожата.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. White king

White king Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    109
    и мојава веројатно од модар се воспалува, вратот и околу вратот цела е црвена

19. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    6.323
    Јас Мустела зимам. Можеш и на Биодерма да го пробаш. Тие две ми беа опција, земав Мустела зашто лани користев и немаше проблем.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Мустела и јас лани и зедов ама немаше лишаи, сега има затоа се мислев. Не знаев дека имат Биодерма баш ќе проверам.

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.