Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.456
    Допаѓања:
    38.506
    И на моето од Ексомега на А дерма му се влоши дерматитот. Нешто од составот не му одговара.
    Сега после долго користење на Blue cap, зедов мустела стелатопиа, бидејќи моментално е добра состојбата. Само еден мал дел на лицето има и не е воспалено. Се надевам ќе му одговара.

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    9.012
    da, aderma exomega taa e za atopicna koza. inaku atopicnata koza mora dva pati dnevno obavezno da se macka a osobeno posgle banjanje zosto mnogubse susi, utvrari toa e atopicen dermfatit mnogu suva koza i mora so kremi da se odrzuva vlaznosta. nas adermata ni e super, jas kremot go koristam i super e vo kombinacija so kupkata sega nemame nikakov problem fala mu na boga.

zemi si ja skender raat da vidis. i isfrli alergeni od ishrana obavezno, kako mleko, jajca,riba, jagodi malini i takvi ovosja, portokal limon, neznam sto jade ama ocigledno nesto mu smeta

3. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @TheSecret само жолчака имаме пробано друго не..Млеко не давам на доење сме

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    9.012
    of, epa vidi ti sto jades. probaj so eliminaciona dieta,znaci jadi nekolku dena eden alergen i doj go vidi kako ke bide, pa posle drug alergen pa tret itn. i zemi si ja skender epten pomaga

На victoria и blessed.an им се допаѓа ова.
  5. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Најпрво тоа го побарав и прашав кога отидов на кожен лекар да направат алерго тест да не само шлапам креми едноставно да си знам со што си имам работа но ми рекоа дека алерго тест после година ипол, а ние сме 6 месеци. Инаку и млеката ги менував и ништо фајде и од нив не видов. Од кремот на скендер три дена мачкав само наутро и навечер. еве веќе неколку дена не мачкам па не му се појавиле нови брунчиња ...радости сум

6. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @TheSecret каде може да се најде таа крема

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Што состав има кремата што магично исчезнуваат акните?

8. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    2.216
    Извини да те прашам со хипоалергено пробавте ли? Кај нас како што пишав имаше подобрување на кожата од такво...

9. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    2.216
    Не се акни,суви вцрвенети лишаи се.. не се знае составот,фамилијарен рецепт стар 300 год. и нема кортико...(така кажуваат они)

На TheSecret и joy1 им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Ја земаат за повеќе проблеми со кожата не само за лишаи.Сум читала ја фалат и на други форуми

11. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Да имаше подобрување ама го повраќаше млекото и имаше запек од него. Птимер ако изел 120мл 20ги поврнуваше што не беше случај со другите креми
    За составот не се знае и затоа чекав 6месеци за да ја земам кремата ми беше страв а и уште ми е. Но во најлошите ситуации сум мачкала афлодерм најмногу три дена па пак го немаше тој ефект. И сега мачкав пак само три дена и да има кортико да не направам белја поголема. Колку што читав и низ други форуми имало луге кои ја носеле на тесрирање кремата за да де утврди појавата на кортико е сеа колку се точни инф. незнам. Не сум за чисто лице по секоја цена се разбира. Сега ако повторно му излезат незнам дали би ставила пак од кремата

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Ако толку бргу исчезнува проблемот значи има кортикостероиди, нека не ве лажат имале 300 години традиција, и 600 ако сакаат нека имаат.
    И на моиве им се појавуваат брунчиња, обично наутро, по станување и црвени се како убод од комарец, а не е, па по некое време исчезнуваат а на местото останува ситно брунче кое не е црвено. На ќеркичката пак на веѓите почесто и се појавуваат ситни брунчиња кои наутро знаат да поцрвенат или кога напнува да плаче за нешто. Се надевам дека ќе поминат, зашто не ми се носат на кожно, не ми се тестираат разни креми на нив, доста беше со такви проблеми како бебиња. Инаку сега имаат девет месеци.
    Би ви препорачала да внимавате и намалите со нанесување на секакви креми и масти, бебешката кожа е нежна и чувствителна, таа сега се развива и погрешна крема може штетно да и делува.
    И ќерка ми во втор месец се исипа цела, суви брунчиња кои се распукаа, се лупеше а јас не ја однесов на лекар. Среќа дома имав Павлодерм, неколку пати ја премачкав со него, кремата е мрсна и целата кожа и омекна, се смени и доби потполно нова мека бебешка кожа, малку шаренка, но сега веќе се изедначи бојата.
    Препорака од мене-не трчајте веднаш на лекар за секое брунче и полека со медицинските креми.

13. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    2.216
    Скендер има неколку типа на креми за кожни проблеми,освен оваа за егзем има за бубуљици,за изгореници,за нешто што се вика мајасол и други...

На TutiFuti, TheSecret и joy1 им се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    9.012
    Nutritivni alergotestovi se pravat I pod godina, a inhalatorni pokasno. Eve nie sme 10m I pravevme na klinika

@Abeja od bubuljcinja sto pominuvaat sami po sebebe do ova http://images.medicinenet.com/images/slideshow/baby_skin_care_s6_dermatitis_eczema.jpgveruvaj ima ogromna razlika ogromna. Slikava e od net sakav samo da ti pokazam kako izgleda atopicen dermatit, znaci ne e bubuljicinja kako sto poveketo mislat.
    taka da koj si ja nemal vistinskata maka lesno e da kaze svasta...
    @blessed.an eve ti br 071892251

Последна измена од модератор: 12 јуни 2017
    На irenna, Grungie и Annath им се допаѓа ова.
  15. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Дали е можно да се дознае од што настанува дерматитот од храна надворешни влијанија или друго..Денес го носев синко на друг лекар и ми рече мора да е од нешто и со многу труд може да се открие што го предизвикува

16. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    2.216
    Доколку цица,ќе се ставиш на диета без кравјо млеко и млечни продукти,потоа доколку нема подобрување ќе престанеш да јадеш од појаки можни алергени и еден по еден ќе пробаш да процениш дали има подобрување.
    Најверојатно го внесува алергенот преку твоето млеко...

На TheSecret и blessed.an им се допаѓа ова.
  17. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Grungie ти благодарам многу почнувам уште утре

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    9.012
    I rekov i jas isto ama koj me slusa...obavezno eliminaciona dieta. I toa nekolku meseci zosto treba vreme da se isc isti organizmot o d produktot koj go restriktira

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Eve i jas da pisam na ovaa tema.Pred se,se izvinuvam za latinica, od telefon sum.
    Kaj nas se podsredi dermatitov,otkako celosno bev raspametena i posetiv 4pedijatri.
    Osnovata na AD e alergen,megutoa ne e tipicna alergiska reakcija.Sepak nikoj ne znae kako nastanuva i do koga ke trae.Nekoi deca(poveketo) go nadrasnuvaat.Kaj nekoi vozrasni,od nemaj kade,ke se pojavi...
    Prvicno se macka so kremive(eucerin,mustela,bioderma,aderma..) a ako ne pomogne se pewminuva na kortiko.
    Iskreno,mnogu me pogodi situacijata na sinko bidejki mnogu se izmaciv od vestacka hrana prwminavme celosno na doenje i ocekuvav detevo pupunec da mi e!A toj kutriot rana do rana na gradite se napravi.Ama posle 3dena koristenje na biodermata nemase rezultati,preminaavme na Aderma.E od nejze recisi se isciti bebeto moe.
    Spomna nekoj pogore eliminaciona dita,i jas sakav da probaam pri sto ne bi konzumirala.mlecni proizvodi.Megutoa pedijatarot me iskara deka mlekoto moze da mi se namali i bi morala so nutricionst da razgovaram.
    So lesno na site mami....Toa e,ni ostanuva da mackame kremi i da se nadevame deka ke go nadrasnat.
    A da..me sovetuvaat na sonce bebeto da e pogolem del od denot,more,plaza super bi.mu odgovarale...

На TheSecret, victoria и blessed.an им се допаѓа ова.
  20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мене па ми рекоа на сонце да не го вадам, кратко бањање бидејки дополнително се сушела кожата и млака вода..Сите различно кажуваат ние најдобро си ги знаеме децата и знаеме што им одговара