Јас само навечер мачкам. А лицето и навечер и преку ден дека ја мијам постојано на лице. Ако видам по телото некаде таму мачкам 2 пати додека помине. Ако ја бањам на 2 дена мачкам на два дена а ја бањам навечер. Ја одмивам во газето почесто и ноџињата може да ги намачкам и после миење некогаш. Понашај се како со обични потреби, обично млеко за тело и лице.
Денес пак бевме на дерматолог на контрола бидејќи пак му се јави црвенилото, цитирам: „Не му се секирај многу. Ќе се појавува, ќе исчезнува и пак ќе се појавува“.
Со растење има тенденција да се јавува поретко и послабо, тоа да, точно е. Ама не значи дека не треба да му се мачка нешто. Колку посува кожата, мислам полошо им е..
Здраво мајки бебе ми е 4месеци, црвена е на лицето и позади увото и многу ја чеша,бевме на дерматолог ни кажа дека имала атопична кожа. Мачкав 3 дена афлодерм и плус со козметиката на биодерма atoderm intensive baume крема и маслена купка и се смири црвенилото и чешањето но за 2 дена пак се појави и се шири. Само со биодерма не и поминува а афлодерм е кортико и не смеам многу често да ја мачкам. На доење сме дали јас треба да внимавам на исхраната и дали да пробам со eucerin atopic control или иста е со биодерма кремата што ја ставам сега и плус читав за скендер крема дали имате искуство со неа? Или нешто друго да ми препорачате исто и пробиотик давам и дома сме со навлажнувач за воздух.
Кај нас биодермата се покажа подобра од еуцеринот. Кортико смееш да мачкаш 5 дена само и тоа само ако има јадеж, инаку не (така ми рече дерматологот). Немам искуство со кремата на скенер, ама мислам дека е со кортико, негде така имам прочитано.
Ќе мачкам биодерма се надевам брзо ќе помине. Афлодерм и ставав 3 дена претходната недела е сега следен пат кога можам пак да и ставам ако и се влоши случано повеќе?
Стварно не знам, нека сподели искуство мајка што знае. Знам само дека не се користи често бидејќи ја атрофира кожата, ама ако има реална потреба кога следно можеш да користиш, не знам. Ќе ја повикам @Annath можеби таа знае.
Читав на нет дека се прави пауза од неколку недели,ќе почекам само биодерма ќе ставам ако не гледам некое подобрување но може си треба време. Фала ти многу.
Мајка само Биодерма мачкај и ќе биде во ред. Цело тело наутро и навечер. Додека се потсмири кај ушињата и по неколку пати на ден. Бањај ја во вода и ќе ставиш од маслената купка на рацете и ќе ја мачкаш. Значи купка не тураш во бодата.Стави ја малата во пешкир така да поделува маслото за бањање неколку минутки и после ќе ја истушираш. И ќе си ја избришиш во чист пешкир. Потоа цела ја мачкаш со млекото и ја облекуваш.Така ни кажа нас дерматологпт и така се управи детето. Ништо друго не е потребно
Нема по телото има само на лицето и позади увото,ја користам маслената купка и мачкам биодерма но не поминува и се шири повеќе,чешањето го смирува само моментално и ноќе се буди и се чеша. Мачкам веќе 3 недели и нема подобрување. Подолг период ли треба да мине за да има резултати?
Nekoi clenki za cesanje go koristele sos sprejot ama jas nemam toa koristeno. Vidi i mojata nema po teloto bas nesto mnogu ama ako ne ja mackam togas i se pravi kozata suva i rapava. A na licenceto ima 2 lisajcinja i ne i pominuvaat samo se pod kontrola so biodermata. Jas stavam koga e vloseno filagrin toa mi e po preporaka od dermatologot
Читам за Афлодерм дека треба да се прави поголема пауза, јас мачкам само на лицето и позади уши кога ќе му стане многу суво и црвено (еднаш неделно). Океј ли е тоа? Или е многу често? Биодерма си мачкам редовно, некогаш еднаш, некогаш два пати дневно
Тие што го имате користено кремчето blue cap, дали го измивавте со вода по 15 минути? Н упатството така гледам пишува а дерматологот не ми спомна ништо посебно околу тоа, ме буни само дека е крем а треба да го мијам, затоа. И што продолживте да користите после тоа? Јас пробав да ја смирам ситуацијава со биодерма атодерм пошто ми помагаше за првото дете со атопичен дерматит ама кај второво дури и се влоши, не само што не помогна.
Девојки што би ми предложиле поекономична варијанта на креми за сува осетлива кожа? Од педијатар ми беше објаснето дека бебето има атопична кожа. Постарата ќерка имаше атопичен дерматит при пад на имунитет, после 2 години дерматитисот престана да се појавува но остана апла сува кожа, зимно време потенцирано нормално. За неа пробував со Ла рош, Еуцерин и Адерма без ефект и некако изгубив верба во фирмиве. Сега бебуш ми е слична приказна, позади ушиња, на зглопче на стапало и слично има баш рапава кожа а уште чистам и теменица (2 месеци е). Актуелна е биодермата гледам, туку ме интересира дали има некоја поекономична варијанта па да ја мачкам и големкава секој ден по тело
Majki so kakov detergent gi perete alistata na bebusite so atopicna koza. Momentalno koristam persil senzitiv ama sakam da smenam da vidam da ne e do detergentot. Pred toa koristevme becutan ama smenav bidejki mnogu kruti bea alistata.