Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Мислев по адерма да одам ама ќе земам и стелатопиа мустела, да пробаме и со нејзе. Кажи ми само ја имаш тубата или шишето од 300мл? Овде читам има мала разлика меѓу нив, тубата како за поизразен дерматит да е.
    Имам судокрем дома, мачкав синоќа и сабајлево, ама гледам дека џабе мачкам. Му се појавиле и на долниот дел од грпчето на крајот на памперсот (facepalm) кремава што ни ја препишаа можам одма да ја фрлам. :(

2. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @Mari-Ja кај секое дете различна крема делува но сепак пробај со мустелата, таа како највеќе да помага, јас само таа ја користам за малиот

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Kazi mi samo tubata ili siseto od 300ml,imaat mala razlika, eve me vo apteka :)

4. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Туба голема

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.588
    кај деца со сува кожа можно е да се работи за недостаток на витамин д3.Никако не ги бањајте во када полна со топла вода туку само брзински туш затоа што водата додатно ја исушува кожата.Ако се шири дерматитисот тогаш лекар треба да ви препише медицинска крема со анти-инфламатарно дејство.

На AnaBub и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.052
    @Mari-Ja судокрем и слични на база на цинк оксид не се за сува кожа, уште толку ја сушат.
    Моево првпат се исфрла со суви лишаи кога имаше 6-7 месеци, помина од мелемот на Скендер.
    Тогаш користев Логона козметика, од 8 месеци (мислам дека имаше толку) почнав со НатураВерде зелената колекција, со овес и камилица.
    После година пак му се појавија, т.е кога залади времето и по тоа заклучив дека му е од ладното, пошто мојава кожа е иста, се суши и чеша на ладно, само не ми се прават лишаи. Малово има сега по некое, ама не како првиот пат, сега се помали, ама повеќе се чеша. Само мелемот на Скендер помага, друго ништо засега. Ќе видиме понатаму како ќе биде. Масло ако мачкам, уште повеќе се воспалуваат и чешаат.

На *Лорена*, Mari-Ja и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки пак јас..На синко дерматиот наеднаш му се влоши..Почнаа раните да му течат му се лепак по алиштата па кога ги одлепувам плаче..Рацете грбот и нозете му се цели на дтомак малку и по лицето почнаа да му излегуваат..Ве молам лек некој доктор било што искуство секакво ке ми биде од помош..Сакам да го носам и до Скопје да видам таму што ке кажат па секакви искуства се добредојдени

8. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Кажете мајки вие што сте ја користеле мустела стелатопиа дали по нанесувањето на кремата се вцрвуваат повеќе брунчињата?Јас кога ќе ја намачкам мојата малечка се сцрвенува повеќе.И дали се користи за цело лице или само на местата каде е нафрлана?

9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    8.999
    Ne treba da se vcrvenuvaat. Moze ne mu odgovara, jas sum najzadovolna od aderma exomega. Inaku se macka na celo telo ne samo na lice, kako sekoe mleko za telo.

10. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Оф мајка, читам и се ежам- мене ме боли. Многу е тешко да си го гледаш детето во таква состојба а да не знаеш како да му помогнеш. Еве ако нешто ти значи моето искуство кај нас уште во почетна фаза на атопичен дерматит помогна др. Старова со некоја крема што ни даде да ни ја направат во аптека. Докторот работи приватно, само со закажување и 1000 ден. е преглед. Друг не знам да ти препорачам зошто кај друг не сум била а сигурно има други добри кожни и во твојот град. Откога се смири детматитот со кремата продолживме со дотогашната козметика на Веледа која докторот ја одобри. Излезе дека не е потребна само добра хидратација туку и нешто повеќе зошто дерматитот почна да се враќа па на своја рака преминав на Мустела ( гелот обичен, кремата стелатопиа) и излезе дека оваа комбинација нас најмногу ни одговара. Дали ќе биде така и во вашиот случај никој не може да знае додека не пробате. Му се исчисти целата кожа иако немаше многу, освен едно мало лишајче од 1 см. на рамото. Ја земав кремата од Скендер и со 3 мачкања се изгуби и не се појави повторно. Инаку такво изразено перутање и пукање на кожата имам јас на прстите на едната рака. Баш сега е во фаза кога "се лигави" па се суши, после од затегање пука и пак во круг. Се намачкав од кремава од Скендер кога ми беше во најлоша фаза и за неколку дена нова нормална кожа. Е сега јас изгледа дека сум немарна и штом видам подобрување заборавам на мачкање па после некое време ќе се појави пак и ќе ми текне да се намачкам- и така се во круг. Не знам дали кога би била поупорна решението би било трајно. Во секој случај кремава помогнала кај многу, мислам и на форумов ги има. Составот од секогаш бил тема на дискусија затоа што е тајна па нели штом е делотворна мора да има кортико...итн.
    Штом до ваква состојба сте стигнале вас секако кортико терапија ќе ви дадат па мислам нема штета да пробаш.
    Ви посакувам да си го најдете лекот што поскоро. Среќно.

На do-re-mi и blessed.an им се допаѓа ова.
  11. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    21.663
    @blessed.an ја имате ли пробано кремата на Скендер ? Многу е добра.На син ми му се појави црвенило на обравчињата ,по препорака на педијатарот пробувавме и со Еуцерин крем и со Био Клин атопик , не ни помогнаа , се изгубија само од кремата на Скендер.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Ви благодарам на одговорите не сме ја пробале сеуште а имам читано многу позитивни коментари за неа..Ке го носиме на лекар па ке видиме..Дали знаете некоја приватна клиника каде имаат кожен..Филип мислам дека немат или се лажам..?

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Систина имаат, ама не препорачувам. Сум била 2 пати и двата пати било џабе пари. Се што ми дадоа не ми помогна.
    Не знам дали се применува кај дечиња, ама мене гинекологот ми препорача една крема Тридерм и ептен ми помогна. Ми беше дадена во бременост - има кортико и антибиотик и делува против габични инфекции. Затоа и има тројно дејство.

Еве линк подоле, само не знам дали може кај дечиња. Обично во бременост се внимава на терапија, па некако логички ми доаѓа дека може и кај дечиња.

https://apteka.framar.bg/19003315/тридерм-крем-15-гр-

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.052
    @blessed.an приватен дерматолог е Старова, во Мавровка работи, гледам и погоре ти го препорачале. Само тој ми даде точна дијагноза за малово, сите други кажуваа те едно, те друго. Лично имам високо мислење за него, го знам уште од факултетските денови, многу е професионален и темелен.

А кремот од Скендер на моево му помогна само првиот пат, кога пак му се појавија лишаи есенва не му помогна воопшто. Само со Логона го третирам, поминуваат, иако побавно, ама и не се ни големи ни бројни како првиот пат.

Друг дерматолог во Скопје, исто добар, е Коста Цветковиќ од Дерма Плус. Само не знам дали работи со деца.

Термини тешко се наоѓаат, ама кај Старова може да одите уште пред да отвори (а мислам од 9 дека работи), па нема да ве врати.

15. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Annath значи термин нема шанси да најдеме ке треба на срека..Ама за негово добро е па ке му кажам на мм може да идеме да видиме што ке рече тој..Сепак ти благодрам многу

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.052
    Мора да одите кај саглам доктор. Ако сакаш, ќе ти пишам број, ама и онака лесно се наоѓа на интернет, Derma Praxis е името на ординацијата. Јави се првин да видиш, може има нешто слободно.

На ЕленаАња и blessed.an им се допаѓа ова.
  17. AnaBub

AnaBub Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    55
    Да, внесот на витамин Д3 влијае на атопичен дерматит. Другарка моја за ќеркичката ги користи PROBalans Baby на PharmaS и имаат значително подобрување. Капките имаат д витамин и пробиотик, секој ден и дава.

Прикачени фајлови:

На GirlLove и joy1 им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    8.999
    Mislam nekolku pati i ja preporacav skender kremata, ama sekoja majka si odlucuva za svoeto dete. Plus, dermatitot treba da se leci od pricinitelot, t.e alergenot, dzabe kremovi kepomine od kremot po nekoe vreme pak ke se pojavi vo polosa sostojba i taka do beskraj Treba da se otstrani alergenot od ishranata sto go predizvikuva dermatitot. Najdobro e da napravite alergotestovi, najcesti alergeni koi predizvikuvaat dermatit se mlekoto i mlecnite proizvodi, jajcata glutenot. I sin mi bese so dermatit i otkoga go otsranivme alergenot, on e ma mleko alergicen, se e ok, nema ni traga od dermatit.

19. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Млеко не пие на доење сме, јајца несака да душне не пак да јаде леб јаде ама не многу повеке сака месо и зеленчук и не сака никакви грицки..И дерматиот му е од 2месеци кога беше и му беше во фаза баш како што е сега а тогаш бевме само на доење..Јас млеко не пијам благо јадам многу но бев околу месец време без благо состојбата си беше иста..Тогаш му помина од бетаметазон крема ја користевме само едн недела толку ни рекоа му помина и со био дермата му ја одржував донекаде во нормала кожата..А сега пак исто
    @Annath дај ми тел број па ке се јавам утре ке прашам

20. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    8.999
    A drugi mlecni proizvodi, jogurt, kiselo mleko sirenje.. Inaku i majcinoto mleko sodrzi laktoza, postojat bebinja koi se alergicni i na m.mleko. sepak ete koga ke odite na lekar prasaj i za alergotestovi ne e na odmet i ne e nesto kojznae sto eden kozen alergotest.
    Inaku betametazon e jak kortiko, zatoa samo edna nedela, dodusa i nesmee poveke da se koristi kortikoto od edna nedela, ne e lek tuku smiruva situacija i posle nekoe vreme pak se pojavuva i toa polosa klinicka slika. Zatoa ti rekov baraj go zaristeto na dermatitot, najcesto alergen, se moze da e alergen, ete duri i bananata e alergen sin mi e na banana alergicen i najmalo parce da izede odma okolu usta e crven. Preispitaj sto jade, posle koja namirnica mu se vlosuva kozata. I sin mi od dva meseci e so dermatit, samo na doenje pa na pet otkrivme alergija na mleko, nema vrska toa