1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    2.857
    Сте правеле ли алерготест?
    Зошто џабе ти е дерматолог, ако не се открие причината.
    Но може и едноставно да има атопична кожа, без да има алергија на нешто.

Не знам дали си пробала да исфрлиш се што користиш, да видиш дали е до тоа. Пример да не користиш никаква купка и извесно време само со вода да ја капиш. Водата да не е многу жешка и да биде кратко туширање зошто и долгото капење може да смета.
    Фрошот не верувам дека смета зошто викаш на главата се чеша, евентуално ако реагира од постелнината, мада не верувам.
    Мустелата исто прекини ја на некој период да видиш дали ќе има подобрување. На мојата пример ниедна крема не и се погоди и од сите и се влошување состојбата, кога прекинав да ја мачкам се подобри кожата.
    Исто така добро е да се провери кандида во столицата, зошто и таа може да е причината.

На starfish и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Нема да даде алерго тест ништо кај мало дете. Го поминав истово со син ми, еве го 4 ипол има уште има периоди на интензивно чешање. Сите испитувања му се правени.
    @Erika.greeneyes за да има ефект сирупот треба да даваш подолго, јас не би давала летизен, аериус или рупафин се ппнова генерација антихистамиици со помалку side effects. За доза прашај ја матичната.

Тие црвените што ги има се јавуваат во зима, на лето ќе се изгубат, поебно после море, одма се губат. Па во зима пак ќе де појават и така дур не порасне. Тие мпжеш да ги мачкаш со кортико (афлодерм) максимум 7 дена.
    Чешањето исто му се јавува некои денови, ама ти кажав сум приметила дека е од бигор и од бои.

Лидија Бисеркоска е добар дерматолог во ремедика.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    2.857
    На ќерка ми прв пат и правевме алерго тест на 4 месеци и еве сеуште ги има истите алергии што тогаш излегоја на резултатите.
    Тоа дека нема да даде ништо алерготестот не е баш така како што кажа. До 3 години не се релевантни резултатите затоа што алергиите се променливи на таа возраст. Еве кај мојата покажа на млеко и на ореви и сеуште реагира на истите иако не сум правела алерго тест од тогаш. Во Козле ги правевме тестовите, од Имунологија не испратија таму, веројатно докторите знаат повеќе.

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Ние правевме на имунологија, излезе дека не е на ништо алергичен, а он јавува алергии. И таму ни кажаа дека кај мали деца под 3г не се многу релевантни тестовите.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    Правевме алерго тест и не покажа апсолутно ништо. А јас приметувам дека реагира на млечни производи. Ама сигурно реагира и на друго нешто.

@KuklickaSk еве два вечери пред спиење како давам сируп, се намали чешањето. Пак се чеша ама не како што беше секој момент (fingers)

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Ќе се регулира, затоа ти реков давај подолго сируп. Исто е и син ми

7. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    248
    Ај да прашам и тука може има некој сличен проблем. На малиот му се појавува овај период дерматит само на лицето. Земам крема од еден дерматолог во пензија, му се смирува за 2 дена. Овој пат му се појави како црвенило под очите. Читав дека се појавува како последица од дерматитот, некој вид на алергија. Навечер му се смирува и преку ден пак се вцрвенува. Ќе помине со тек на време, треба да му дадам нешто против алергија? Тој нема проблем со истото, не го чеша воопшто, ама па ептен ми е жал да го гледам така

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.334
    Допаѓања:
    249.327
    За бебе со дераматит, изразен на лице која козметика да се земе? Со слики ако може? Фала

9. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    44.919
  10. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Јас уште го користам Еуцерин AtopiControl,смирувачки крем - за син ми, сум го пишувала во темата и претходно. Многу му помага нему.

На Polyincognito и JuLleE им се допаѓа ова.
  11. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    2.437
    @Luminary @Lizi
    Дали им се среди после некое време?
    И моето има црвенило на чело и слепоочници, му се појавува и губи. Ама се надевам дека по некое време ќе се среди, 3 месеци има.

12. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    44.919
    Да да, си мачкаме по 1 или 2 пати на ден, му се повлече и до сега му се нема појавено пак. :)

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394

Да, се средува, па пак се појавува (обично вака ладен период), моето има 2.5год, на бутови му се појавува (Thighs), позади колена, мачкам почесто и ги снемува. Инаку за дерматит, најефикасно е морската вода, после море, ги снемува еден период, па ладно кога фаќа, пак. (бар за моите деца вака)

пс. кај ќерка ми (6год), ладно време се појавува исто , но само во лице.

14. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    2.437
    Кај моето знае наутро да му се воспали, најверојатно што се чеша, а попладне веќе да се смири.
    Читав дека кај бебиња се јавува најчесто на лице, а понатака кај колената, лактовите. А искрено се надевав дека ќе е само период дека нема да има атопична кожа ама ме плаши дека ќе се бориме и понатаму во животот.
    Со првото немав вака проблем, никогаш го немам намачкано ништо ни лосион, ни млеко.

На Lizi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Моите го имаат наследено од мене најверојатно, како што растат не е толку изразен како кога беа бебиња пример, и вака периодично што се појавува.

Не ми е страшно веќе, го третираме и проаѓа, така да, верувам ќе биде полесно понатака и за вас. :)

На lackygirl и Isabel им се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    На кој не му помага ни атодерм, земете риластил.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.734
    Допаѓања:
    23.219
    Големиот од бебе од раѓање со егземи што се вели беше, еве го 5 год сега го мачкав со бетаметазон, ако се чеша многу тогаш бетаметазон ставам 1 или 2 пати па биодерма, сиве години го капам со маслената биодерма и лосион исто биодерма, ама не секој ден, зимно време ги има па се губат. Малото досега пу пу супер е. За него веледа само користам со ништо не е намачкан на тело досега. Воопшто.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Не е страшна таа атопија. Да ви пуштам слики од бебево да видите атопија од гчава до пети црвенила.. биодерма не помага ич.

19. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    274
    Од која сте повеќе задоволни повеќе за дерматит еуцерин или биодерма? И дали користите само крема после бањање или и маслена купка? Јас користам мустела ама не ни помага

20. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    Нас само ова ни се покажа ефикасно, да напоменам на лице сме немале проблем.

Прикачени фајлови:

• IMG_5764.png
      IMG_5764.png
      Големина на фајлот:
      231 KB
      Прегледи:
      13
    • IMG_5763.png
      IMG_5763.png
      Големина на фајлот:
      228,1 KB
      Прегледи: