Сте правеле ли алерготест? Зошто џабе ти е дерматолог, ако не се открие причината. Но може и едноставно да има атопична кожа, без да има алергија на нешто. Не знам дали си пробала да исфрлиш се што користиш, да видиш дали е до тоа. Пример да не користиш никаква купка и извесно време само со вода да ја капиш. Водата да не е многу жешка и да биде кратко туширање зошто и долгото капење може да смета. Фрошот не верувам дека смета зошто викаш на главата се чеша, евентуално ако реагира од постелнината, мада не верувам. Мустелата исто прекини ја на некој период да видиш дали ќе има подобрување. На мојата пример ниедна крема не и се погоди и од сите и се влошување состојбата, кога прекинав да ја мачкам се подобри кожата. Исто така добро е да се провери кандида во столицата, зошто и таа може да е причината.
Нема да даде алерго тест ништо кај мало дете. Го поминав истово со син ми, еве го 4 ипол има уште има периоди на интензивно чешање. Сите испитувања му се правени. @Erika.greeneyes за да има ефект сирупот треба да даваш подолго, јас не би давала летизен, аериус или рупафин се ппнова генерација антихистамиици со помалку side effects. За доза прашај ја матичната. Тие црвените што ги има се јавуваат во зима, на лето ќе се изгубат, поебно после море, одма се губат. Па во зима пак ќе де појават и така дур не порасне. Тие мпжеш да ги мачкаш со кортико (афлодерм) максимум 7 дена. Чешањето исто му се јавува некои денови, ама ти кажав сум приметила дека е од бигор и од бои. Лидија Бисеркоска е добар дерматолог во ремедика.
На ќерка ми прв пат и правевме алерго тест на 4 месеци и еве сеуште ги има истите алергии што тогаш излегоја на резултатите. Тоа дека нема да даде ништо алерготестот не е баш така како што кажа. До 3 години не се релевантни резултатите затоа што алергиите се променливи на таа возраст. Еве кај мојата покажа на млеко и на ореви и сеуште реагира на истите иако не сум правела алерго тест од тогаш. Во Козле ги правевме тестовите, од Имунологија не испратија таму, веројатно докторите знаат повеќе.
Ние правевме на имунологија, излезе дека не е на ништо алергичен, а он јавува алергии. И таму ни кажаа дека кај мали деца под 3г не се многу релевантни тестовите.
Правевме алерго тест и не покажа апсолутно ништо. А јас приметувам дека реагира на млечни производи. Ама сигурно реагира и на друго нешто. @KuklickaSk еве два вечери пред спиење како давам сируп, се намали чешањето. Пак се чеша ама не како што беше секој момент
Ај да прашам и тука може има некој сличен проблем. На малиот му се појавува овај период дерматит само на лицето. Земам крема од еден дерматолог во пензија, му се смирува за 2 дена. Овој пат му се појави како црвенило под очите. Читав дека се појавува како последица од дерматитот, некој вид на алергија. Навечер му се смирува и преку ден пак се вцрвенува. Ќе помине со тек на време, треба да му дадам нешто против алергија? Тој нема проблем со истото, не го чеша воопшто, ама па ептен ми е жал да го гледам така
Нас Биодермата ни помогна. https://zegin.com.mk/mk/bioderma-atoderm-krem-za-normalna-kon-suva-i-chuvstvitelna-kozha-500-ml https://zegin.com.mk/mk/bioderma-at...e-za-chuvstvitelna-suva-i-atopichna-kozha-1-l
Јас уште го користам Еуцерин AtopiControl,смирувачки крем - за син ми, сум го пишувала во темата и претходно. Многу му помага нему.
@Luminary @Lizi Дали им се среди после некое време? И моето има црвенило на чело и слепоочници, му се појавува и губи. Ама се надевам дека по некое време ќе се среди, 3 месеци има.
Да, се средува, па пак се појавува (обично вака ладен период), моето има 2.5год, на бутови му се појавува (Thighs), позади колена, мачкам почесто и ги снемува. Инаку за дерматит, најефикасно е морската вода, после море, ги снемува еден период, па ладно кога фаќа, пак. (бар за моите деца вака) пс. кај ќерка ми (6год), ладно време се појавува исто , но само во лице.
Кај моето знае наутро да му се воспали, најверојатно што се чеша, а попладне веќе да се смири. Читав дека кај бебиња се јавува најчесто на лице, а понатака кај колената, лактовите. А искрено се надевав дека ќе е само период дека нема да има атопична кожа ама ме плаши дека ќе се бориме и понатаму во животот. Со првото немав вака проблем, никогаш го немам намачкано ништо ни лосион, ни млеко.
Моите го имаат наследено од мене најверојатно, како што растат не е толку изразен како кога беа бебиња пример, и вака периодично што се појавува. Не ми е страшно веќе, го третираме и проаѓа, така да, верувам ќе биде полесно понатака и за вас.
Големиот од бебе од раѓање со егземи што се вели беше, еве го 5 год сега го мачкав со бетаметазон, ако се чеша многу тогаш бетаметазон ставам 1 или 2 пати па биодерма, сиве години го капам со маслената биодерма и лосион исто биодерма, ама не секој ден, зимно време ги има па се губат. Малото досега пу пу супер е. За него веледа само користам со ништо не е намачкан на тело досега. Воопшто.
Не е страшна таа атопија. Да ви пуштам слики од бебево да видите атопија од гчава до пети црвенила.. биодерма не помага ич.
Од која сте повеќе задоволни повеќе за дерматит еуцерин или биодерма? И дали користите само крема после бањање или и маслена купка? Јас користам мустела ама не ни помага