1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Атопичен дерматит кај бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од lavica-e, 3 март 2014.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    6.920
    Женски аман значи аман.
    Беше цела нафрлана, дадоа кортико мачкав колку мачкав ги снема.
    Еве сега после два дена пак излегоа на грбчето. Не знам што да правам.
    Пак ли да мачкам кортико. Смее ли толку често?
    Прво користевме една крема без кортико со некоја парафинска бања, па друга исто без кортико, па кортико и сега биодерма 10 дена веќе.
    И сега што да правам? Колку често уствари смее да се менуваат кремите. За два месеца еве колку сменивме.
    Имам уште една дома, ама и таа е како парафинска бања со бадемово масло. Се посомневавме тогаш дека од неа полошо и е. Па затоа не ја користиме кремава од истата линија. Тие доктор ни ги даде.
    Заби вади. Можно ли е од нив толку да ја исфрла или е храната. Млекото го користиме со месеци веќе, немаше ништо сега последните два месеци е вака.
    Аман ќе полудам. Алергени не сме ни вовеле. Каде сега со ова што ја исфрла не смеам ни да пробам..
    Ми останува сега овес да исклучам неколку дена, да не случајно е од неко? Ако го исклучам и е од храна, за колку време би се намалило?

2. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.169
    Моево има најизразен дерматит на лице и под брада. Само ла рошов ни помага колку толку, од се друго се влошуваше. Особено од лосионот сум презадоволна.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    кој ла рош може слика ???

4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    Еден е за атопија, липикар е линијата.
    Едното е маслена купка другото млеко за тело и лице.

Прикачени фајлови:

• IMG_5763.png
      IMG_5763.png
      Големина на фајлот:
      228,1 KB
      Прегледи:
      26
    • IMG_5764.png
      IMG_5764.png
      Големина на фајлот:
      231 KB
      Прегледи:
      28
    На Tess36, Antebellum и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  5. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    фала

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Моето е 5м, цел е нафрлан, лице, стомак, грб, раце, нозе... Изби атопија после воведување круша и праска. Ми дадоа последно риластил лосион (не е кортико) и зиртек да давам.
    Потсмирено е, ама не е поминато.
    Не знам ни дали ќе помине ни што ќе јаде, буквално на скоро се реагира. Моето е алергично ј на млечен протеин, реагира и јас кога ќе внесам цитруси, а он цица.

Пробај со Риластил ако не сте пробале. За скоро ќе го носам кај Старова, ќе споделам што терапија ќе даде.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.864
    Допаѓања:
    178.864
    Храна и прашоци.
    Овесот гледај да е деклариран без глутен. Млеко пробај без лактоза, појма немам дали и какви формули има.

8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    6.920
    Ама прашањето ми е повеќе колку стално смее да пробува човек нови креми и по колку долго? Некако премногу да не е?
    И кортико како смеам сега пак да давам?
    Некна ставив, се смири, за три четири дена пак се вратија.
    Има Билко. Ама нели ако беше проблем ќе беше од сам почеток.
    Истиот прашок на фрош. Не користам омекнувач. Пет месеци немаше ништо а ја комбинирано доев. У моментот кога се одби и почнавме со вкусови почна и иритација.
    Сомнеж беше на крави протеин. Не на лактоза. Сменив козјо млеко, чиј протеин многу малку се разликува АМА кај некои деца доволно е. Е се беше ок три месеци и сега последните два е нафрлана, од кои последниот е ептен акутен.
    Ќе менувам изгледа пак формула ХА. Ама предходно кога пробуваме со ХА имаше повраќање дури.
    Сигурно и храна друга тригерува ама не можам да откријам која.
    Она реално треба веќе глутен и да проба. Вчера дадов од нашиот, предходно давав бебешки инстант. Денес е дури и на глава подзади исфрлена. Ќе стопирам овес. Негде читав и моркови. И тоа.
    Ама не можам нова храна да воведам ништо, а треба веќе да проба и јајце и к.млеко.
    Сакав да се смири за да видиме од кисело млеко како ќе изреагира и ако е тоа, да бареме чаре друго.
    Умрев значи со млекото. Едвај чекам годинава да помине и да не мора веќе млеко. Па понатака се надраснува.
    Јас сум со делимично атипична кожа. Ама само од студот. Како дете имав егземи ама не вака.
    Најдов крем за лице што ми одговара и не менувам. И тука е исто. Треба да најдам која дневна базик крема ќе и ја одржува состојбата.
    И на што реагира нормално :@. Како бе да откријам?
    Кога почна да реагира стопирав цврста храна и не се повлече. Не знам како да терам.

9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    6.920
    Чекај и уште ова. А сега крушка и праска даваш?

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Не, не давам и не е исфрлен на нови места, тоа што има се повлекува. Ако пиете и Д вит со омега и тоа прекини. Симонида ми кажа да прекинам се овошје освен банана на некое време, житарки без глутен само, млечно ништо да не пробува сеуште.
    Ништо не правиш со ХА формула, јас земав за каши, и џабе, има млечен протеин и таа, пак повраќаше и се исфрли.
    Имаш на аптамил без млечен протеин -pepti syneo формула.

За колку долго креми да се користат не знам ни јас. Користев атодерм 3м, откога се осфрли скроз ми рекоа да почнам риластил. Кортико 7 дена се мачка...
    Во март Сме кај старова, ќе прашам и за кремиве.

11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    6.920
    Значи ја уште не сум го пронашла тригерот :@. Мора да е нешто што дадов на сам почеток. Ама беше само со три четири егземи некое време и после букна наеднаш.
    На педијатар и да одам дали и термин ќе ми даде или преку слика ќе ми пребае...
    Седум дена ставав само на една. Другите после три поминаа. Ама сега пак ако се расчеша ќе морам да ставам.
    Вит Д чист. Ради егземите воведов пак бигаја. Други суплементи недаваат на деца тука.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.864
    Допаѓања:
    178.864
    Искуство со повозрасен човек, кој веќе по дефиниција има опаднат имунитет. Почна да реагира наводно на овошје, млеко веќе беше исклучено. Се смири по недела, две, без глутен. Не беше до атопија ама беше чешање.
    Види формулата што вели Кукличка, ќе да е до млекото.

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Во Германија си? Види дали го има овој пробиотик, кај нас го нема, а мнпгу помагал за атопија
    download (1).jpeg

И ова ако го има, не е кортико, а доста помага

Бепантен за егзема
    bepanthene-eczema-50g_1.jpg

14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    6.920
    Има има се има. Се мислев за овој пробиотик. Сум користела за мене од фирмав. Одлични се.
    Фала ќе нарачам.

15. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.095
    Дали може слика од риластил за бебе? И крем и купка?

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Бев кај Старова со бебето, ми кажа нови работи и совети. Ако сакаш пиши ми порака ќе споделам се што кажа.

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Нема купка, а ете го лосионот. Има во Еурофарм Screenshot_20240320_220040_Gallery.jpg

18. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    2.810
    Може да споделиш што ти кажа те молам. Пиши ми пп ако повеќе ти одговара.

19. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    2.437
    Мајки како да му помигнам на бебево, му ставам и ракавички, но жал ми е цело време да му се затворени рачињата, а многу се чеша. Таман скоро го исчистивме лицето со биодерма атодерм, со тоа што се чеша повторно се вцрвува :(.

20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    Ако сакаш и мене пиши ми.