1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    24.312
    Oursensoryfamily ;)

На abvggvba му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.116
    Допаѓања:
    4.420
    Се согласувам бебе што повеќе треба да е на земја и погледнете вежби за моторика и главче

3. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Vi blagodaram zenski.Vezbame konstantno denovive.Se nadevam se ke bide vo red.Pozdrav do site

4. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @abvggvba мислам дека си создаваш непотребна вина и непотребни стресови. Вежбајте зацврстување сега на вратче, за се друго е мало бебче. Нормално е да ги фаќа и испушта играчките бидеќи сега е мн радознало и сеупте нема баш осет за играње.

@Снегулк@23 дали ќе можеш ако не е проблем тука или во л.п да ми кажеш освем изостанок на говор дали примети и други работи ?

5. Mama329

Mama329 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Добровечер на сите мамички...
    Вака сега ептен сум загрижена за керка ми, скоро читав на интернет за аутизам и од тогаш почнав да го следам секој чекор на керка ми, таа е 20месеци зборува по нешто не многу но кажува мама тато баба дедо тета Роби Ало мнјам мнјам, hallo чао бај, бај браво и слично многу е ''живо,, детенце си игра со играчки пее песнички си игра со други деца се смее не гушка сите се гали со нас но..
    Ги читав симптомите на аутизам и испаничив само заради тоа што не секогаш ама се случува например кога игра со некоја играчка да не се сврти кога ке и викнам по име, за команди да не зборам воопшто не ме слуша и некогаш несака да ме погледне во очи, што мислите дали има причина да мислам да е аутизам или..?

6. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Дали комуницира со вас? Дали зборовите имаат значење? Дали има контакт со очи?
    Дете со аутизам не реагира на своето име и скоро никогаш не извршува команди.

На karak, Снегулк@23, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Mama329

Mama329 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Па комуницира со тие неколку зборови што ги знае, некогаш реагира на името но доколку се игра нешто ако е занесена не реагира и јас одам до неа таа се смее, за команди реално не извршува а и не сум ја терала ништо до сега може да и кажам донеси го телефонот на мама таа го фрла не го носи.. Контакт со очи некогаш да некогаш несака да ме погледне за зборување не сакам да ја форсирам сепак мала е уште нема ни 2 години докторот ми кажа дека до 4 години се толерирА

8. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Вие не ја форсирате, туку ја стимулирате да зборува кое е нормално да го правите од најрана возраст.
    До 4 години се толерира не изговарање на гласови, но не и немање говор.

На Leksikon, Снегулк@23, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.116
    Допаѓања:
    4.420
    Дали ве разбира кога зборите, дали покажува со прст?

10. Mama329

Mama329 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Разбира се, но не покажува со прст

11. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.116
    Допаѓања:
    4.420
    Штом разбира не би требало да има проблем

На Mama329 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.246
    Те молам пиши како е профилот?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    Оursensoryfamily.

На Снегулк@23 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  14. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Zdravo zenski.Da ve izvestam deka nekoi raboti se promenija.Pocnavme ubavo da ja drzime glavata i pocna da se vrti uste pred 3 nedeli od grbce na stomak.Se smeska,me prati celo vreme.Edinstveno sto ne prestanuva i mnogu mnogu me zagrizuva toa mdranje so prsti i grebenje na sve zivo sto ke se dopre,dali e pod,dali e mojata spavaca,igracki.Bukvalno so se.Mnogu me plasi ova i nikako ne prestanuva eve veke 2-3 meseca

15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    И моето дете гребеше и бебе греби. Со самото тоа ги осознаваат предметите и материјалите.
    Нели забележуваш на одредена играчка има еден материјал шушкав,плишан,гумен тие се намерно така правени за бебе да разбира дека е опкружен со многу различни материјали.
    Па мора да осознаваат
    Не се плаши. Учат само

На koritsaki, kukla21, Снегулк@23 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да потврдам дека и моиве гребат :)

17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    Mssa makedonsko zdruzenie za autizam pobarajte go prof vladimir trajkovski, vrven vo ovaa oblast. Sega imaat i obuki ne gi ostavame roditelite sami a ke imaat i so lica od stranstvo razgovori i se vo vrska so autizmot.
    Deteto veke od 15 mes.treba da se sledi pod nadzor dokolku otstapuva
    Jas bi gi preporacala i dr. Duma kako i def. Valentina kaj Duma za procenka na razvoj na dete. Drug defektolog ne bi preporacala.
    Megutoa site koj se somnevate ubavo e da napravite eden pregled kaj logoped pa defektolog, nie veke 5-6 meseci rabotime kaj logoped a za procenka pominavme deka nema osteruvanje ili zastoj vo razvoj iako ke se sledi pak za 6 meseci. Ostanuvame na rabota so logoped, edna od pricinite koja mi ja kazaa a moze da ima so zastojot vo govor e gestaciskata nedela so kilazata, iako zasto kasni govorot nema objasnuvanje, samo preporaka od site doktori vo vakva situacija da me vakcinirame mrp,
    Kako i za autizmot zasto nastanuva kako nastanuva isto nema objasnuvanje nitu vo natalen nitu vo prednatalen period, nitu e nasledno nitu nisto ednostavno ima mnogu pricini. Pobarajte ja i aleksandra karagirova oni imaat isto logopedski centar skopje i veles mislam ona ima objasnuvano i za prisustvoto na aluminiumot vo teloto kosata na deteto i vrshat ispituvanja.
    Sepak zasledete gi mssa na fb imaat korisni raboti za autizmot.

На kikikikirika, danichap, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.116
    Допаѓања:
    4.420
    На која возраст најчесто се дијагностицира и кој ја поставува дијагнозата?

19. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Дијагнозата се поставува откако ќе се направат сите прегледи и се добие мислење од повеќе стручни лица. Може да останете без дијагноза, доколку се сомневаат помеѓу аутизам и некоја друга дијагноза, па се почнува со третман и се чека да се види какви резултати ќе даде истиот.
    Може и на година, може и на 2, 3 и повеќе. Се зависи кога ќе приметите и кога ќе го однесете на преглед.
    Дијагнозата треба да ја постави детски невролог, невропсихијатар.

На theowndemon и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  20. Elena878

Elena878 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    369
    Извинете, за која вакцина/ревакцина зборувате? Мрп?