Па да тоа и планирам да направам. Вака е океј. Разбира многу работи , игра, бара внимание. Ама не зборува . Пример ако види маче ќе почне да мјаука или куче да лае или за коњ.. емитира доста работи ама не ги кажува по име. Во охрид сум и нема тука приватен логопед ни дефектолог. А педијатриве децидни се дека е мал и дека не би ме упатиле никаде. Исто така слаб контакт со очи има. И тоа сум го кажала ама педијатарот ми вели - еве ме гледа право во очи. И тоа сакав да му го објаснам ,кога ќе запознае нови луѓе или дојде некој што не го гледа често ќе ги гледа во очи додека сфати кој дошол и додека му се интересни. А со мене мн ретко. Ме гледа ако му пеам песнички, ако му речам види ја мама или ако сака да ми покаже нешто ,инаку не. Често кога му зборувам не ме гледа, дури и ќе ме послуша ако му кажам да направи нешто ама нема ни да ме погледне. Знам дека не се споредуваат деца,ама има деца те пијат со очи. И затоа ова ми е чудно.
Za gradinka ne ti treba mrp sega veke zapisji si ja. A toplo ti gi preporacuvam gaspar centar. Imaat logoped defektolog i neurofitbek super raborat so deca nie od 2 god i nekoj mesec odime. I prof. Vladimir ako go najdes zakazi i kaj nego pregled sega imashe besplatni pregledi mislam deka vo stars centar za stimulacija east i razvoj stars. Taka da javi se i tamu i tamu se ok.
Ама проблемот е што сме од охрид. И за брзо нема да можам да патувам, при крај сум со втора бременост. А ме мачи тоа што го пишав. Кај повеќе педијатри бев тука сите ми рекоја дека е мал и дека ми гарантираат се е во ред со детето. Ама јас сум мајка нормално си се мислам. Ете посебно за говоров. За нрколку месеци ќе правиме 2 години а тој нема поголем фонд од 10 зборови ,и сеуште иако вика мама, не ми се обратил лично мене. Да имаше тука приватно ќе го носев одма , нема лошо од тоа. Можеби тррба да го стимулирам на начин кој што јас не го знам. А за да ми дадат за државно термин ,мислам дека треба со пиштол да одам кај педијатарот негов. Упорен е дека не треба. П.с @karak сигурно ли не треба мрп ?
Нема потреба да ти е чудно секое дете е различно. Од моите скромни познавања според опишаново повеќе е родителска загриженост, штом разбира игра, бара вниамние, ако не му пречи друштво. За говорот ќе зазборува пополека, сепак центарот за говор се развива во втората година, но тука се и децата кои зазборуваат подоцна околу 3та или 4та година. Од тоа што гледам на инстаграм можам да ти препорачам, доколку користиш секако, има неколку што ми излегуваат постојано. Напиши ser. во search и ќе ти излезат, сер им е кратенка за специјален едукатор и рехабилитатор. Можеш да ги контактираш бидејќи работат и за рана стимулација и интервенција.
Od ona sto go sledam prof. e eden od najstucnite vo svojata oblast sega ima vo stars besplatni konsultacii. Ama ako nekoj bil neka kaze kako e navistina
Истото и јас го мислам знам и за старс ама се јавив немаше место, барем така ми кажаа... претходно во велес имаше исто бесплатни консултации мислев некој што бил да пише
@Снегулк@23 edno moe mislenje koe ete bar mozam da zaklucam kako se funkcionira vo nashava drzava za zal. Vakvi besplatni pregledi ete za del ili pomosh vo vrska so dijagnoza mozam da kazam deka se ok. Ke otides ke ti dadat sovet i toa e toa tcoe e da prifatis sa rabotis ili ne. Obicno vakvite besplatni i soveti kako kaj Vladimir ili ova sto pogore go prati se podrzani od nekoj nevladini, opshtini ili x lica koj samo zemat pari a nie sto imame problem sme im plis vo broj. Nikoj besplatno ne ti dava nisto ako nema realno nekoj benefit a kolku vnatre e seto toa izdrzano mislam ne. Izto kako drzavnote logopedi i defektolozi koj rabotat za plata i denes si mu samo pacient. Moe mislenje e da se odlucis za bilo koj logoped privatno koj maksimalno ke se posveti i ke raboti so deteto toj saat vreme. Ne lutaj vamu tamu zatoa sto ponekogas toj pat e makotrpen i ne sekoj e strucen. Znam deka i te kako se toa cini dosta pari no lutanje vamu tamu ovoj onoj e samo stres za cela familija, proleani solzi i nepotrebni nervozi. Posveti se i stacioniraj se na edno mesto eanata intervencija e najvazna. Mozam da kazam deka ete kaj nas ima i te kako podobruvanje ppcnuva dosta novi zborovi ima podobar fond, rabotime, rastrme i ostavam so lubov da pokaze vremeto. Samo eden najnaj dobronameren sovet
Здраво феминки, темата е доста потребна за сите нас, и секои негативни и квазимодо експертизи се сувишни за секој родител кој се соочува со аутизмот, спектарот и псеудо аутизмот. Воздржете се од тврдења од типот неодговорни родители, го оставаат детето пред екран и сега детето има аутизам. И вие перфектните мајки кои никако нели не им давате на своите деца да гледаат цртани итн итн. Кој овде лаже? Точно е дека вакцините и технологијата се само тригери на веќе постоечка лоша генетска поставеност или невролошка состојба, али е само тригер а не предизвикувачи! И ако веќе сакате да зборувате за штетноста за изложеноста на екраните, да, можат да пројават симптоми на така наречен вештачки аутизам, пазете родители, кажувам симптоми кои треба да ви бидат аларм и да реагирате на време. Првично би сакала да слушнам и прочитам искуства од прва рака, лични, кои се соочуваат со атипичен развој кај своите деца. Еве вака, јас имам веќе 3 годишен син, каде првите симптоми ги забележав уште на 6 шест месечна возраст. После годинката го однесов во центар за ментално здравје, но во меѓувреме дојдов до др. Драгослав Копачев. Еве веќе година дена ги следам препораките и правците од др. Копачев и врвен дефектолог, и можам да кажам дека детето ми напредува на завидно ниво. П.С. јас сум од оние "неодговорните" мајки, кои своето хистерично бебе, кое се месеци не се смируваше со ништо, најде утеха во екранот, и го стави пред екран на 8 месечна возраст, две години јадејќи се себеси внатре дека сум виновна самата за псеудо аутизмот,нели... За на крај да излезе дека состојбата на детето се должи на лекарска грешка при пораѓај за кое никој нема да одговара, нели? Кој е сега крив? А и знаете што? Врло битно... Фатете си ја на време работата, советувајте се за секоја дилема со педијатар, дефектолог или логопед, штета нема да има никаква. Тие ќе ве упатат каде што треба и ако треба, и не чекајте детето да направи 2 или 3 или 10 години за да реагирате, раната интервенција и стимулација е императив за успешна рехабилитација. Споделувајте искуства за доктори, дефектолози, третмани, дијагнози терапии и слично. Само така можеме да си помогнеме взаемно! Поздрав
Во целост се согласувам, само тој што си ја има маката може да разбере, од страна многу е лесно да се коментира... животот со дете со аутизам е премногу тежок и не треба да судите за ништо. Ќе можете да ми кажете каде работи докторот што го посочивте... И останати искуства сите што имате во врска со психијатри невролози споделете Сакам и една друга тема да отворам во врска со помошта за овие лица... дали постои некое активно здружение за родителите каде што може да се добие некаква помош, што им следува на овие деца и на родителите. Мене најтешко ми е што се нема слух за овие работи, јас како мајка на аутистично дете сум приморана да бидам со моето дете 24 часа и немам услови да бидам во работен однос. Ова е невифлива попреченост но 100% инвалидитет бидејќи секогаш тфеба да се со придружба.
Драга снегулка, др.Копачев е веќе пензиониран, само до лани знам дека работеше во ординација Павлов на повик. Можам да Ви дадам број од него ако сакате. Мислам дека поголем професионалец и експерт од Др.Копачев нема. Исто така би ви препорачала неврологија детска клиника, ако можете да стигнете до Филип Дума. А за помошта што треба да ја добиете или личен асистент, не знам каде да ве упатам. Можеби центар за ментално здравје треба да ви издадат таква потврда? Нека каже некој со искуство. Мери Бошковска ( детски невропсихијатар) и Владимир Трајковски ( доктор специјалист и професор на УКИМ) Се исто така еминентни имиња во професијата, кои можете да ги имате во предвид.
Презадоволна. И тоа е мал збор. Прегледот ни траеше 40-50 минути. Прво другарски да се запозна ( оти малата моја имаше фобија од доктори) па низ игра и го изврши цел преглед. Ќерками насмеана излезе од таму дури и ја гушна. За професионалност исто тска презадоволна. Темелна, се ни објасна, не испрати на испитувања кои сметаше дека се потребни. Ни даде и телефонски број нејзин за било што и да ни треба.
Ме интересира за искуства со Neurofeedback терапијата? Како сте задоволни и дали сте увиделе реален прогрес од неа?
Кои беа симптомите кои ги забележа на 6 месеци? Друго, терминот 'псеудо аутизам' прв пат го гледам искрено. Значи имаш дете кое покажува знаци на аутизам, а всушност нема аутизам? Појавата е наводно од гледање тв или како? Искрено не те разбрав баш што сакаше да кажеш, а ме заинтересира.