Членката е веројатно поупатена, па ќе ме исправи ако грешам. Од мое скромно познавање, псевдо аутизам е активиран од надворешни фактори/влијанија или погрешна стимулација (недостаток на соодветна). Во нејзиниот случај, надворешно влијание што се случило на самиот пораѓај, а пример за надворешна стимулација или несоодветна е прекумерна технологија. Оваа форма уште се нарекува и виртуелен аутизам. Спротивно на тоа аутизам е генетски. Хромозомски проблем е и не е предизвикан од околината. Никако од телевизија или вакцини. Симптоматиката кај првото, наликува на реалното нарушување на аутистичниот спектар, ама тоа не е. Затоа е потребен добар дијагностичар, заради соодветно и ефективно третирање и на едното и на другото. Јас не познавам родител кој на детето никогаш не му пуштил цртани. Ако има таков, да се запознаеме. Копачев е иначе одличен, на друга тема имав консултации со него за првата ќерка. Не знаев дека е во пензија. А колку што разбрав, кај членката е некој проблем кој настанал од лекарска грешка на самиот пораѓај. Имаше една доста упатена членка на оваа тема, само сега не ми текнува на името. Мислам беше Софија. Ама никако не сакам да означам погрешна.
Фала ти на опширното објаснување. Ние немаме никаков проблем, но повремено ми доаѓа една мисла и ме држи неколку дена и доста размислувам. Малиот од негови 6 месеци имаше моменти кога ги стега рацете во тупаници и се тресе. На почеток ретко се случуваше, по неколку месеци почна неколку пати на ден и сега е премногу ретко, дали еднаш во 2 недели. Го гледавме дека намерно тоа го прави (не изгледа како напад) ама бевме преплашени. Се консултиравме со неколку педијатри дури и се стресе на еден преглед и докторката го виде. Сите ни рекоа дека покажува незадоволство и еден период водев дневник за да видам во кои моменти се тресе. Секогаш се случуваше дома особено ако неколку дена не беше шетан (нонстоп сме надвор ама дома бевме кога беше ладно) или ако некоја желба не му е исполнета во моментот. Држеше вода мислењето на докторите ама мм една вечер што му требаше да гугла, најде една жена која имаше направено видео за ептен рани знаци на аутизам кои ги забележала кај син и (меѓу нив и тресење). Неколку дена бев за никаде ама после го прегледав уште еднаш видеото и беше тешка глупост зашто стварно тие 'симптоми' се скроз нормална работа кај децата (како вртење на тркалцата од коли, камиони). Друга работа која ме смири е искуството на една членка која ми кажа дека истото се случувало и со син и ама дека веќе од година ипол прекинало. Од таа причина ме заинтересираа тие рани симптоми кои членката ги забележала. Телевизорот кај нас секогаш е пуштен, пуштам музика на YouTube, малиот многу ретко погледнува. Сум пуштила некој интересен спот во периоди кога не јадел или кога се возиме во кола, но само затоа што гледам дека не покажува интерес. Ако видам дека детето е 'парализирано' пред тв, секако дека нема да го пуштам. Инаку, педијатарот во диспанзер ми рече дека вакцината може да биде само тригер, но не и предизвикувач на аутизам исто како и обична настинка. Сепак, таа касно ги вакцинирала. Малку контрадикторно.
Симптомите првично беа ПРЕД да вклучиме телевизор и тоа: хистерично плачење, немање контакт со очи, не се одзиваше на името и слаба моторика. После 8миот месец го ставив пред екран и тука детето се смири, е сега првично дијагнозата беше псеудо аутизам, затоа што генетички анализите беа чисти и хромозомските испитувања, а симптомите ги имаше. Детето како што си нараснуваше се подобри многу, но последните анализи покажаа дека не е псеудо аутизам, не е генетски, туку лекарска грешка при пораѓај, каде кислородот касно стигнал до мозокот. Така да првичната дијагноза се отфрли, и сега сме под развојна дисфазија со аутистични елементи, која верувам дека заедно со др.Копачев ќе извлечеме максимум рехабилитсција. Во секој случај псеудо аутизмот ( ВЕШТАЧКИ СТЕКНАТ аутизсм)е реален и постои, сепак ќе напоменам секое дете е приказна за себе. И ако веќе е, со самото отргнување од екраните и работата со рехабилитатор детето ќе се нормализира нели? ние не сме од нив ☺️Јас имам две деца кои подеднакво исто ги негувам и одгледувам, па ете, првото е со типичен развој, второто со атипичен.
Јана, според мене, лаечки како мајка нели, работи кои треба да го загрижуваат еден родител се: дсли се врти на име, контакт до очи, комуникација повратна, т.е кај е мама ова или она и детето да погледне. За се друго мислам дека немаш потреба да се грижиш. С за вакцините да, и јас брв и сум до иститот став, и со првото дете ги одлагав до 3ттаа година, по бекоја логика имунолошки да е веќе изградено и подготвено. А со второто, освен тие на раѓање, други вакцини нема примено, обично нели за ДТП и ММР најмногу поврзаност има. Професорот Владимир Трајковски на youtube има одличен презентиран став за вакцините и аутизмот, што и некако ми држи вода. Сепак нели тоа е мое лично размислување, јас ги одлагав до 3ттаа година.
Истово или барем слично, го имаше и син ми, а го имам поминато и со двете ќерки пред него. Еј, дали ти си јас? И тогаш и сега, уствари за секое од нив и покрај искуството (што го немав само со првото, па ај ќе си простам) читав и барав дијагнози кои не постојат. Скроз непотребно, ама родител е тоа и меѓудругото работа му е и да паничи. Инаку, фокус, извршување/одговор на наредби, контакт очи во очи, реакција на името, се најважните насоки по кои може да се забележи дали има или нема проблем. Дури и кога изостанува говорот, ако ги има овие, во најголем број од случаите е ништо или барем нешто многу многу помалку сериозно. Во врска со технологија, освен ако има потреба и стручно лице препорача целосно изоставување на истата, не мислам дека е сериозен проблем ако е ограничено и контролирано и секако не без соодветна социјална интеракција. Сега, секое дете е различно и кај секое влијанието на едно или друго делува различно.
Фала ви многу, сите други работи кои ги спомнавте ги прави соодветно возраста затоа и не се грижам. Си ја наоѓа сам цуцлата кога ќе му речам, ми носи памперс, името одамна си го знае, ги игра сите игри што може до 13 месеци, да не должам многу буквално се развива по книга. Телевизорот особено сега откако се стопли е на минимум зашто најчесто е надвор, собираме ливчиња, цвеќиња, играме со топка итн. Фала ви уште еднаш.
Dali za bebe od 2 meseci e premnogu rano da mislam za autizam? Mnogu tesko odrzuva kontakt so oci.. nekogas koga ke mi go fati pogledot znae da se nasmee ama primer 2-3 pati vo denot i obicno na sabajle..koga ja drzam vo race postojano gleda levo desno nikako vo mene kako da me izbegnuva edino samo koga lezi togas edvaj ke me pogledne vo oci ke ispusti nesto ko guganje i taka. Najmnogu me zagrizuva sto ne go fokusira pogledot na mene i so drugi luge kako nezainteresirana
Мајка не се грижи. Бебињата до 3 месечна возраст имаат нејасен вид. Те гледаат, те препознаваат и по лик, ама повеќе по глас и мирис. Најјасно ги гледаат јаките бои, на пр. Земи некој предмет или облека со јака црвена боја и приближи и го пред очи и поместувај го лево десно, ако го следи со поглед се е во ред. Сепак е многу мало на 2 месеца да одржува долг контакт со очи. А викаш и се смее, значи не се грижи и уживај.
Kerka mi e 2 ipol godini no za nejzinata vozrast zboruva mnogu malku i za nekoi zborovi gi izgovara samo poslednite dve bukvi od zborot, na primer za mleko kazuva samo ko. No ne me zagrizuva samo toa, sekoj den za mala pricina ili bez pricina ima tantrumi so vreskanje i placenje, ako i kazam da ne pravi nesto (ne frlaj igracki kon TV itn.) vreskanje nevideno. Isto pribirliva e i za jadenje pa cesto imame tantrumi i so toa. So deca normalno si igra vo gradinka no jade po mnogu malku od hranata sto i ja davam. Ima li prostor za zagrizenost ili ova e normalen razvoj na dete?
Секое дете е индивидуално но сепак посоветувајте се со логопед за говорот и дефектолог за тантрумите, ќе ви дадат насоки како да реагирате во тие моменти да ја смирите....
Крв од детето треба да однесеш и од родителите, упат за ману треба на клиника да ти дадат и таму му земаат крв на детето, а од родителите сами носите. 6000 ден е
А дали знаеш дали може крв да се даде од чичкото на детето како најблизок роднина бидејќи таткото е починат?
https://pedijatar.mk/ne-sledi-predm...a-se-prepoznaat-simptomi-na-autizam-kaj-bebe/ Може на некого ќе му заврши работа статијава.