Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Матичен гинеколог може да те прати. Нем филозофија.
    Се проверуваат хромозоми, не гени.

На Ygritte, Снегулк@23 и Stark им се допаѓа ова.
  2. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Одговорни се 120 гени, особено оние кои влијаат на создавање на мозокот. Се наследува спорадично, значи само индивидуата ќе ја има болеста, но секако ако во семејството има некој синдром, малформација, тоа е плус оптоварување.

едит: Старк друже, јас и ти за друго ќе се тестираме, немаме ние ризик од аутизам за наредниве поколенија.

Кариотипот ни го покажува вк. број на хромозоми и нивни структурни и нумерички аберации. Секвенционирање на геном ни покажува сите гени и нивните мутации, дали се silent, non-sense, и сл.
    Дауновиот синдром може да го наследиш и како мозаицизам, некои клетки да го имаат, некои не. Ти најверојатно си го наследила вака- мозаицизам. Доколку прават кариотип твоите баби и дедовци и мајка ти и татко ти ќе се види кој е носител. А може пак од тебе и да почне, па да се пренесе на новите генерации.

Ви благодарам :)

Последна измена: 4 април 2022
    На JoyJoy, mal.ecka, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.894
    @Ygritte , едно прашање може?
    Која е веројатноста на деца да се "пренесе" даунов, ако го има во фамилија од страна на мажот, поточно братучед на мажот?

4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Како се знае пред време дека се нема ризик за Аутизам?

На mal.ecka, eli25 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  5. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    804
    И мене ова ме интересира и тоа многу... Прашував од бремени жени што испитувале матичен гинеколог и сите со истиот одг демек нема како да се испита...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.359
    Зошто се плашите од фактот дека е можно да родите дете со аутизам?

7. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    804
    Затоа што е се почест кај децата... Прво зошто да се мачи и тоа и а и родителите ако има можност да се испита и плус најбитно ако доволно се работи со детето можи да има ментален развој... Зависи за каков Аутизам се работи има полесни форми на Аутизам има форми каде што децата и се агресивни и не можат да си го извршуваат основните работи.

На Stark, mal.ecka и Matotheja им се допаѓа ова.
  8. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.359
    Татко ми имаше аутизам. И беше сакан и успешен човек.

На KateKaterina, Цвет88, Волкот и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    804
    Како што кажав зависи од дете до дете. Има случаи каде што тие се многу интелигентни

На Snowflake97 и Matotheja им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мислам дека затоа што живееме во Мк каде нема никакви услови, нит помош за деца со било каков проблем дали поголем или помал.
    Буквално никој не помислува на нив.
    Ете кој е заинтересиран може револтот да го искаже денеска пред влада во 12 на штрајк.

На kikikikirika, Indiegurl, Maca Macka и 11 други им се допаѓа ова.
  11. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    968
    Почест е зошто се дијагностицира за разлика од порано. Што не значи дека вистинската бројка сега е поголема. Исто како депресијата, што порано не ни "постоела" и ред други болести.

Аутизмот има огромен спектрум на форми. Еднаш еден родител на дете со аутизам баш во врска со ова изјави - ако знаеш еден аутист, ти знаеш точно еден аутист, ништо повеќе.

Кај нас се стигматизира ако некој малку накриво чекори или пак има крив нос (ова малку преувеличено ама до негде реално), не пак луѓе со посериозни проблеми. За жал тоа уште долго нема да се искорени, зошто не се ни работи на искоренување. На родителите им е претешко секако, зошто се тажни, лути на општеството што ги отфрла децата, немоќни да најдат лек, кој го нема, а и гневни поради тоа што мислат дека ете да не била вакцината, немало децата да им се болни. Е тука ова може да се смени, само треба да се има желба и доволна е поголема информираност наместо слепо верување дека виновникот е вакцината.

На Indiegurl, Snowflake92, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.125
    Допаѓања:
    4.435
    Точно е нема како

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Ваљда не се зезаш со прашањево.

На simoncelicius, m346, Matotheja и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Негде низ инстаграм ми се појави видео мислам за америка беше дека 86% луѓе со аутизам се невработени. Што со тоа дете кога родителите ќе починат...
    Може во друга држава има шанси да ми е помалце страв, ама во МК колку пати сум слушнала :Ауу бегај со аутизам е болно детето, или не се дружи со него.
    Буквално кај роднина потпишуваа петиција детето со аутизам да го префрлат во друг клас бидејќи ПАЗИ ги деконцентрирало другите деца, затоа што станувало и шетало во училница. А нема везе што другиве деца ко мајмуни по маси скокаат, кршат прават бељи. Нивните деца се "здрави прави".

Колку гадости и од наставници сум чула како им сметаат и слично.
    Гадостии...
    Толку сме чуден народ, да се сити, да оговара, да навредува и повредува тоа е чудо.

Во маало има дете со даунов синдром од кое сите бегаат. Само јас и син ми одиме и играме со него затоа што многу го сака и да го гушка и му се смее... а дојде на лулашки сите бегаат. За срамови сме искрено. Срам ми е што некои луѓе и ми се фамилија со такви размислувања.
    Се надевам ќе си ги научиме децата како што треба, ама надежта ми пропаѓа со само тоа што на децата им викаат "Ако не бидеш мирен ќе бидеш како ХХХ со посебни потреби дете....":puke::puke::puke::puke::puke::puke:
    Искрено посакувам да не сме вакви не знаеме што се животот ни носи.

На simoncelicius, Ygritte, Волкот и 16 други им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.459
    Синко има во градинка со него и аутист и даун. Тоа со аутизам е така со поблаг може, па многу не го спомнува, ама ова со даун е толку мило, едно со плави очиња и убава насмевка, неодамна се пресели карши нашата зграда и кога и да го видам си поплакувам :( Мн. е мил. Зборува, разбира и одговара на прашањата. Е синко најмногу него го сака. Кога ќе го види трча и го гушка. Дома знае да рече ми е жал за….. го фатив за раче денес и го галев. Имавме една непријатна случка со него. Ама може учителките беа криви што не внимавале повеќе.
    Е сега дома имам друг проблем со синко. Почна да се смее “чудно” и да испушта крици некои како него , искрено некогаш морничаво ми е. И кажува дека они скокале по маси, шкафови, столчиња и еве истото го прави веќе извесен период. :( Најинтересни им се они.

Мајката кажа кога го имавме проблемот со него, дека сакаат да го исфрлат. Секој ден и звонеле на телефон, и кај директорката пријавиле неколку пати. И рекле да си плаќа придружба а вика пари немам. Не и следувало. Вика му давам дупло бедоксини да е мирен. Дури и одобрено е да го тепаат ;(
    Една вечер, цела го исплакав детето ;(

На Волкот, Indiegurl, JuLleE и 10 други им се допаѓа ова.
  16. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    5.607
    А Nifty тестот, со сигурност ли покажува аутизам пример кај плодот? И дали воопшто може со нифту да се детектира аутизам?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.750
    Има толку многу синдроми, реакции на надворешни материи, дефицити во организмот или нарушена работа на некои органи може да предизвикаат реакции чие манифестирање би било како симптомите на спектарот...
    Не е аутизам но е нарушена работа поради икс причина. Најчесто тешко и се диференцираат, полесно е се под една капа место да се направат детални анализи.

На Ygritte, Цвет88, Волкот и 7 други им се допаѓа ова.
  18. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Сите луѓе еднакво на секого треба да му дадат и внимание и почит и убаво да се однесуваат . Убаво напиша не знаеш животот што ни носи. Универзумов е интересен секогаш знае да изненади. Не му посакувам апсолутно на никого лошо но,секој што се однесува гадно кон невини луѓе треба да размисли дека еден ден ќе има деца и внуци .

Патем и кај мене има човек 30 годишен со даунов и е пре мил. Стално го заигрува син ми,го смее дури и внимава на него.

На KateKaterina и Milkiway им се допаѓа ова.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.255
    Допаѓања:
    35.076
    Ниту еден пренатален тест не детектира аутизам. Аутизмот сеуште не се знае што точно го предизвикува и затоа не може пренатално да се открие. Не се детектра лесно ниту кај бебиња, дури над годинка може да се почне со дијагноза.

@eli25 кожа ми се наежи од тоа какви нелуѓе имаме.

Инаку кај син ми во одделение имаат аутистично дете, ама работи со асистент поголем дел од времето и порано оди дома. Наставничките се трудат во се да биде вклучен. Мојот е индиферентен кон него. Прифаќа дека е различен и комуницира по малку, ама вика нема баш време со него да се комуницира. Веројатно како ќе растат така ќе почнат да комуницираат повеќе со него.

На Ygritte, Волкот, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    5.746
    Со ни еден пренатален не се детектира аутизам.

На mal.ecka, KuklickaSk, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.