Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    Што точно прашуваш? Детето по напишаното има нормален развој.

На Sofi.ja и eli25 им се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Тоа и да праша, овде нема да добие одговор. И стручни лица да има на форумов, на невидено нема никој да постави дијагноза.
    Праша за мислење жената.

Јас колку што сфатив, освен тоа што не се врти на името, друго сѐ е како што треба за таа возраст.

На theowndemon, Снегулк@23 и Milkiway им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Тоа и јас ќе и кажев...кој може да каже има или нема...

4. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Дали има аутизам ми е прашањато. Не барам тука некој да постави дијагноза, туку мислење....

5. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.126
    Допаѓања:
    4.435
    Јас мислам дека немате место за загриженост.

6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.349
    Мое мислење според пишаното е дека нема простор за паника, секое дете различно се развива, моето пак на годината се вртеше на име ама па не мафташе за чао, некаде на година и пол почна

На Снегулк@23 и moon1 им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.776
    Допаѓања:
    22.787
    Јас не бегам од деца со аутизам или даунов или слични синдроми и состојби. И би ми било тешко ако утре имам дете со некоја состојба од причина што ДЕЛ од тие деца не се способни да се грижат сами за себе. Истото важи и за некои потешки генетски состојби, секому му е страв дека на детето цел живот ќе му е тежок, фала богу. Да, знам дека има меѓу нив паметни и успешни и самостојни ама не е со сите случај.
    Малце полека со етикетиве.
    Не за џабе се прават и скрининзи во бременост за рано откривање секакви состојби.

На Снегулк@23 и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  8. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Виновник можеби е вакцината а за тоа е виновна државата, односно здравствениот систем. Пред мрп вакцината МОРА да се направат генетски испитувања кај детето. Ако се појават проблеми и симптоми на однесување од аутистичен спектар, не смеела да се прими вакцината. А овде се дозволува детето да прими вакцина и без обична крвна слика. Многу работи се трули во ова општество ама најтрули сме ние луѓето изгледа. Како прво, не знаеме да се прифатиме меѓусебно со сите наши мани, не се почитуваме, не си помагаме. Од друга страна системов не дотепува. Немале средства да зголемат парична помош за лица со посебни потреби, ама имаат пари секој ден да гнетат бизони, фстаци, кавијари.. Од бизони нека се удават. Со 5 илјади помош што може човек да направи, особено кога се има предвид дека едниот родител на дете со аутизам обично мора да се откаже од својата кариера, бидејќи колку и благи симптоми да има, тоа дете не може да се остави само.

На Kbr и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  9. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Следи ја состојбата барем додека да наполни 2 години. И одложувај ја мрп вакцината додека убаво да прозбори. Сите работи кои ги наброја се нормални. При реагирањето на коли, дали има некое нетипично движење на рацете, дланките? Обично кога се премногу возбудени, среќни ги тресат рацете и искривуваат/грчат прстите. Ќе следиш понатаму дали прави некои работи по шема, дали се опседнува со нешто, обично предмети, дали дава одговори на прашања или го повторува прашањето итн.
    Сега е уште мало детето мислам.

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    Каде се прави крвна слика пред вакцина? Во UK, Германија, Франција коа ќе дојде ред ги боцкаат само со обичен преглед.

На drugarka и andromedae им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Какви се тие генетски испитувања како се прават ?

На KuklickaSk и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  12. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    968
    Муабетот е вакцината може да е тригер, не виновник.

Моето има изнапримано доста вакцини. 1+ е. Досега ниту една кр. слика ни немаат направено.

Во Мк. баш не се штеди на тоа и се прават испитувања ради реда и кога ќе му се ќефне на некој. Оти ако не даде матичен упат или одбие испитување, не го бива матичниот, па ако е од мал град, сите ќе разберат како може така и ќе биде муабетот, од џеб да не ги дава, а уствари и он и сите даваат за банални работи ама не се свесни оти не ги плаќаат во тој момент. Па после немало пари за здравството. Не е само до парите, до менаџментот е.

На KuklickaSk и NewMama им се допаѓа ова.
  13. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Вакцината секако планирав да ја одложам. Иначе не прави ништо такво со рацете, туку скока од радост, писка и се смее. Фала на одговорот.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Пак она не ја ставај вакцината додека не прозбори убаво.
    Ова веќе секој го кажува.
    Добро а зашто е во календар од 13 месеци, не секое дете збори убаво на 13 месеци плус и задожителна вакцина за во градинка.

На Snowflake92 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Кога го однесов син ми на проценка во тимот А, Стефи ме праша дали е вакциниран со ммр и кога и кажав дека не е и дека се двоумам ми рече па вакцината не е причина ама тригер е во некој случаеви.

На elimkd, mal.ecka и Ygritte им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ама тригер може да е и по газе да го плеснеш, да му викнеш, да падне од точак, чекање на автобус за во школо, транзиции во денот пример пдење од дома до школо или градинка, одење на викенд, јадење во кафетериа или места со океан систем како молови, цртани, насилни игрици. Значи ништо од ова не правите бидејќи може да биде тригер?

На Mikha4, IRBBB, Snowflake92 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Се тоа ок ама еве ако е тоа така еден да искочи и да објасни како што треба.
    Ако има некаков тригер да не вакцинираме.
    Баш од кај Стефи група мајки бевме уклучени нс истражување анкета за рана интревенција кај дечињата имаше чинам две мајки кој промените ги забележале баш после примената вакцина.
    Е сега нели баш на 3 години ако нешто нее ок се приметува и тука се пклопува си вакцината.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. darleen

darleen Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    74
    Се дава на 13 месеци затоа што тогаш се губат антителата од мајката во детето и вее нема заштита. Ако се дади порано, бидејќи има антитела од мајката нема да се развие имунитет, а секако колку повеќе се одложува вакцината толку повеќе се зголемува ризикот да заболи детето, особено кога ќе почне во градинка и други активности затоа што тогаш му се шири кругот на луѓе со кои доаѓа во контакт, а со тоа и можната експозиција.

На elimkd, mal.ecka и Milkiway им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Се тоа го знам јас зборам за тој тригер што го кажуваат скоро сите.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @Milkiway јас не тврдам за вакцинава , само се убацив повторно на темава затоа што дефектолозите а и доктори некои не збунуваат како родители. Јас не сум ја ставила и не планирам во блиска иднина иако имав решено. Да, се може да биде тригер ама дете кое што тргнало на школо или оди на тренинг магично нема аутизам да добие. Исто така здраво дете нема аутизам да добие од вакцината.Јас конкретно се плашам бидејќи син ми од ротата (која е вакцина со 5 живи вируси) имаше дијареа месец и пол и по 6 столици на ден. Се плашам поради имунолошката состојба која е поврзана со апсолутно сите болести и состојби. Сигурно нема да одам на - шо е господ никој не е (муабет што често го слушам од доктори кога е во прашање вакцината ) .

@monik55 да и јас велам нека излезат и нека кажат како треба а не да прават збунки. И да од 3 години е нај приметливо се, ама секоја мајка приметува ако има детето било какви остапки дури и по 2рата година. Ако мајката тврди дека детето комплетно се сменило после вакцина нека пријави нека се испита тоа. Нека направат анкети за тоа дете. Неможе детето да и биде во ред и наеднаш во 3та година знаци на аутизам да покажи. Или има врска вакцината или мајката не е комплетно искрена. Исто нека кажат дали треба да се вакцинира детето ако има било какви отстапки.

На elimkd, mal.ecka, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.