И те како може наеднаш да не биде во ред. Има детенце на 2 години си збори и наеднаш прекинува. Незнам дали е вакцинирано ама дијагноза нема уште.
Обично мрп не дава бурна реакција,како на пример рота. Можно е да има висока тт 48ч,а многу и без тоа поминуваат. Да не се лажеме,мајчинскиот инстинкт може да открие несоодветно однесување на бебе/дете уште околу годинка. Но проблем е колку сме подготвени да се соочиме со реалноста и да прифатиме дека нешто не е во ред со детето.
Значи пак го предизвикало нешто тоа. Како што сум читала има и секундарен аутизам. Ама тоа ли е така преку ден ? Ако е така зошто каде што има предиспозиција родителот да ризикува со било што би можело да биде тригер.
Баш напротив тоа ти кажувам. Пример има 3г детето секој ден одите чекате автобус на иста станица. Секој ден поминуваат истите автобуси. Како што ја држите секојдневнава рутина наеднаш може однесувањето да му се смени т.е. било тригер за аутизам. Исто и со секој ден одење на тренинг. Не мора одма од прв ден ама со тек на време. Затоа и некои деца на 6г се дијагностицираат. Ова е школски пример секој дефектолог мислам би ти го кажал. Тоа дали некој ќе вакцинира мене не ме интересира. Секој за своето си е одговорен. Само ти укажувам дека грешиш за тригерите и дека она што за тебе е секојдневие за детето може да е тригер за појава на првите симптоми на аутизмот. Мислам без лутиш никого не напаѓам.меѓутоа сум учела факс и само пренесувам што е тоа што се истражува и учи. Понатака секој знае. Зборот ми е нема начин да го "спасиш" ако е преодредено да го има нарушувањето па макар на глава да се превртиш. Но има вежби со кои ќе можеш да му помогнеш. Колку порано се открие толку подобро за да се потисне , иако не исчезнува... тоа секако доктори ќе ви кажат. Е за жал за смрт од морбили нема вежби... после веќе се е касно. После џабе ни е се.
Не океј е, јас би сакала да не е така со вакциниве ,само сакам некој стручно да каже ,затоа што како што кажав, многу не збунуваат докторите. Убаво си објаснила.
Секој си има причини зошто и што кажува а никој овде не се потпира само на ставови од форум. Секој ќе си процени за своето дете и ќе си побара стручна помош. Баш дека секој го кажува тоа да се почека да прозбори,сигурно не го кажуваат залудно.
Кога ќе имам време ќе го најдам линкот каде имам читано. Што се не сум читала на темава. Испитувањата се прават кај дете кај кое има симптоми или има други предиспозиции да има аутизам. И не од причина да не добие аутизам од вакцината, туку ако веќе се утврди дека има аутизам а прими ммр вакцина,можело да се влоши состојбата. Мислам дека ммр вакцината можела да се раздвои. Затоа велат дека вакцина треба да прими здраво дете и затоа сметам дека вакцините не се заебанција и дека секое дете пред вакцина треба да се испита.
Zdravo! Sakam da prasam, dali tuka ima nekoja majka na dete diagnosticirano so autizam, dali ste pravele eeg?
Kade pravevte i kako? Eeg mu pravevme i na sin mi, no bidejki hrcese vo tekot na celoto snimanje rezultatite ne ni se smetaa za tocni, drug doktor pedijatar ni ima kazano deka rezultatite se mnogu losi bez objasnuvanje sto konkretno e loso. Ni zakazaa pak termin za drugo eeg snimanje togas sin mi se razbole i go otkazavme snimanjeto. Ima problem so tretiot krajnik i skoro sekogas hrci vo spienje, ne znam kako bi uspeale da napravime novo snimanje.
Isto i nie pravevme vo son vo kalinka, ni gi citase dr. Olga, pedijatarot koj go spomnav prethodno e od simpo, togas imase 3 god. sega ima 5
Олга е многу добра за читање резултати... Ние правевме на 2,5 години сега е 4,5 Некои вика да се повтори еег други викаат нема потреба зошто реално многу е тежок процесот а нема ништо поразлични резултати да даде, најважно е однесувањето на детето Секако третманот е тој... работа со дефектолог, логопед...
Можеш кога сакаш да ја ставиш со тоа што се оддолжува и втората доза како и ризикот не дај боже да фати морбили. Едит: најдоцна до 14г возраст.
До 3 максимум би сакала. Инаку, за в градинка здравје од септември, би бил 2 и пол. Да помине сега жешково, од октомври ете би се согласила. Дури и тогаш ми е шубе, ми е створена аверзија кон вакциниве, ама мора.
Мора. Јас сакав месецов ама се премислив пред септември онаму за во градинка. Ако си ме читала по горе ќе видиш и зошто.
Аутизмот постои уште од матката. Не е дека детето магично ќе стане аутистично. Вакцината е тригер. Меѓутоа, ако детенцето има предиспозиции, без разлика дали ќе прими вакцина, можеби нешто сосем трето секогаш ќе биде тригер за тоа генетско нарушување да излезе на површина. Затоа нема поголема глупост од одложување на една таква исклучително важна вакцина.