Значи по таа логика генетиката лежи во матката . Ете вие сте поначитани по Google и поупатени во темава па можеби знаете која е причината за драстичната промена на генетиката во последните 20 години. Еве за САД конкретно има и официјални податоци. Од 1:10 000 во 1979 на 1:59 во 2020 Пред да ме нападнете дека сум антиваксер, чисто инфо дека моето дете ја прими првата доза ММР на 11 месеци а сега во мај на 23 месеци ќе ја прими втората.
Многу прост одговор ќе ти дадам што сигурно и на гугл го има. Или ако има на гугл нешто друго сподели не ми се гугла. Расте популација , зголемен е скрининг кај деца и правилно дијагностицирање и општо популацијата стана свесна за оваа состојба. Во 90тите сакаш да кажеш дека некој зборел за аутизам? Или па МК доктори знаеле да дадат дијагноза...мхм Не би те напнаднала за антивах посебно ако живееш во странство таму не е како во мк да бираш
Исто интересен е фактот дека родителите да ги "заштитат" децата од аутизам не ги вакцинираат воопшто или задоцнето, но пак затоа скоро истите тие му тупнуваат на мало бебе телефон во раце да седи мирно, да јаде, да не се досадува итн. иако е докажано дека е доста штетно и може да предизвика лажен аутизам, што и не е така наивна појава зошто не само што го нарушува правилниот развој туку и здравјето на детето и со тоа остава последици за цел живот. Ама важно детето е најадено и мирно.
Хмм 180% зголеменост за 20 години... До толку се зголемила популацијата наеднаш и се случиле нагли промени во третирањето на оваа состојба. Само едно ќе ви кажам, имајте почит кон мајките овде што се соочуваат со оваа состојба пред да излезете со констатација дека и возбудата при чекањето на автобус може да биде тригер за аутизам. За жал имам блиска пријателка која има дете со аутизам и ја знам нејзината верзија од приказната, од лично искуство а не само од тоа што пишува на google. И да, не знам зошто го користите англискиот збор тригер кога има и превод на македонски за истиот. Ама некако изгледа не се вклопува во розевите приказни. Јас не се трудам да докажам никому ништо само сакам да ја разберам логиката на вашите тврдења.
Ова за цртаниве потврдрувам. Уште од пред годината му пуштав цртани и кога приметив дека нешто не ми штима згасив можеби 6 месеци не знаеше за тв и ептен напредна, се среди се. Дури и ден денес ретко гледа цртани само додека јади ама и не се интересира толку, повеќе ми бара документарци.
1. Многу поголема свест за аутизам за разлика од минатиот век. Ова е дефинитивно најбитно, колкава драстична разлика има во препознавањето на аутизмот. Порано мислам дека внимание се посветувало повеќе на најтешките случаи, денес не(океј ова во нормалните земји секако не кај нас). 2. Ако најголема улога имаат генетски фактори и фактори кои влијаат на развојот на плодот интраутерино, не значи дека се единствени, секако има простор и за други фактори кои може не се толку истражени, јас не го негирам тоа.Ама за вакцинава најмногу се зборува и таа теза за поврзаноста на мрп со аутизам е поактуелна од било кој друг линк. Еве на пример горе членка сподели статија за можна поврзаност на парацетамол, ама не гледам некој друг да искоментира за тоа. 3. Не разбирам што сакаш да кажеш, т.е што кажав погрешно? . Поентата беше дека аутизмот е најверојатно предодреден уште пред да се роди детето.
Ако беше вакцината директен предизвикувач, ваљда ќе имавме едно добри 90% аутизам од тие што сме ја примиле.
Кога едно дете аутизмот го носи во гените, значи оти ќе биде аутистично? Може глупо ми е прашањето, ама навистина не ми е јасно. Другарка ми има 3год. дете, двајца доктори во Мк и дијагностицирале аутизам кај детето, направиле генетски испитувања и ЕЕГ на глава, се покажало дека го има генот за аутизам и од ЕЕГ дека може да има епилепсични напади. Глупо ми беше да прашам што кога го има генот бидејќи таа не ја прифаќа таа дијагноза. Живеат во странство, повторени се испитувањата и таму им е речено дека детето е во ред, нема никаков проблем. Така се однесувало (не зборува, вика, жив е, не застанува) како последица на јазиците. Рече дека почнале да зборуваат само на еден јазик, на тој што зборува и во градинката и имало напредок. Се надевам ќе биде во ред.
Пред да го вакцинирам прашував во два различни града педијатри матични и специјалисти баш со овој муабет дали има простор за грижа, сите до еден ко на мајтап во смисла што ти е не е возможно ништо такво, безбедна е вакцината, кога јас ги вакцинирам моите внуци истото ти го советувам, горе доле иста рекција од сите и зелено светло да се вакцинира, го вакцинирав, ми е само чудно како тоа вас ви кажуваат доктори да не се вакцинира?
Ако ме веруваш в очи ми се смееа, во смисла доста со такви нелогичности и рекла казала муабети, затоа тука читам и стварно ми е чудно, ниту еден доктор не ми кажал нешто против
Едно на 33 деца е сега. Пред 5, 6 години, било едно на 64. Не го корелирам со ништо, ама изгледа нешто ја расипува генетиката, не само за аутизам туку општо, за многу состојби.
Абе може не викам не ама свесни сме штп е се променето: храна, вода, воздух, технологија... начин на живот, доба на мајката..
https://www.slideshare.net/Vladotra...e-prichiniteli-na-regresiven-autizam-21092019 Сите доктори со две раце ќе потпишат, ок, освен професорот и претседател на МНЗА - Македонско научно здружение за аутизам. Слушав порано од него предавање за влијанието и содржината на вакцините. До 3 години на дете дијагностицирано со аутизам, направени му се испитувања и де покажало присуство на олово. Вели - од каде на тригодишно дете толку токсини? Одговорот го бара во вакцините. Неговото изнесување беше издржано со факти. Секако како родители не ни е сеедно веднаш да го вакцинираме детето кога ти велат дека вакцините содржат жива олово. Мене ми е шубе, затоа одлагам. Тој велеше, најчесто се дијагностицира до 3 години, подоцна пример до 4 5 поретко. Ептен ретко на 6 години, да било сѐ ок, па да се изнопачи нешто. Не сакам наивно да гледам на нештата и да трчам на вакцина по секоја цена. Оставам да го следам развојот, да го зајакне имунитетот, да биде што повеќе во допир со природа, па понатака да му ја дадам. Мене ми е рано толку мало суштество, со малечок имунитет, толку агресивна вакцина да прими.
Колку е сето ова точно за докторите. Со чест на исклучоци ама јас тој исклучок штета што не сум го сретнала. Еднаш кога чекав во чекална со бебето за рутинска контрола, докторов на една мајка што загрижено прашуваше за вниманието на детето, како што ја испраќаше низ ходникот и рече вака : абреее какви кандиди, каков глутен. Сте се научиле на глупости. Па во мојава кариера само еден пациент имам со глутен.. и сфатив колку е сатот. Муабетов ми е ,колку само не се замараат. Сакав да му речам баш тој "еден" пациент може да биде апсолутно секој. Ама си поќутив за да не се навреди и да ми го прегледа девојчето правилно. Човек на секој збор треба да внимава со докториве...
Абе човек да не влезе во тие врати, нормално е дека секој ќе каже така, кој ќе признае дека згрешил - никој, секој ќе си го брани своето. Ама кога ќе видиш здравството ни е катастрофа ама и без нив не се може... Пишував дека имам во фамилија дете со посебни потреби што се немаме видено од доктори, дрски и безобразни, и тие биле најдобри во нивната професија а се испоставило на крај дека не е така.. И сме добивале одговори глупи, како во стилот "Доби напад од радост" а едвај можеа да го спасат и такви ми ти работи...