Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    15.937
    Значи по таа логика генетиката лежи во матката :D.
    Ете вие сте поначитани по Google и поупатени во темава па можеби знаете која е причината за драстичната промена на генетиката во последните 20 години. Еве за САД конкретно има и официјални податоци.

Од 1:10 000 во 1979 на 1:59 во 2020 :o
    TACA-Occurrence-Graph-2020_c-copy-scaled.jpg 17578.jpeg

Пред да ме нападнете дека сум антиваксер, чисто инфо дека моето дете ја прими првата доза ММР на 11 месеци а сега во мај на 23 месеци ќе ја прими втората.

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Многу прост одговор ќе ти дадам што сигурно и на гугл го има. Или ако има на гугл нешто друго сподели не ми се гугла.
    Расте популација , зголемен е скрининг кај деца и правилно дијагностицирање и општо популацијата стана свесна за оваа состојба.

Во 90тите сакаш да кажеш дека некој зборел за аутизам? Или па МК доктори знаеле да дадат дијагноза...мхм

Не би те напнаднала за антивах посебно ако живееш во странство таму не е како во мк да бираш :shake:

На ElenaOfRivendell, Camille84, Волкот и 5 други им се допаѓа ова.
  3. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    968
    Исто интересен е фактот дека родителите да ги "заштитат" децата од аутизам не ги вакцинираат воопшто или задоцнето, но пак затоа скоро истите тие му тупнуваат на мало бебе телефон во раце да седи мирно, да јаде, да не се досадува итн. иако е докажано дека е доста штетно и може да предизвика лажен аутизам, што и не е така наивна појава зошто не само што го нарушува правилниот развој туку и здравјето на детето и со тоа остава последици за цел живот. Ама важно детето е најадено и мирно.

На ElenaOfRivendell, Snowflake92, Kom.pot и 9 други им се допаѓа ова.
  4. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    15.937
    Хмм 180% зголеменост за 20 години... До толку се зголемила популацијата наеднаш и се случиле нагли промени во третирањето на оваа состојба.

Само едно ќе ви кажам, имајте почит кон мајките овде што се соочуваат со оваа состојба пред да излезете со констатација дека и возбудата при чекањето на автобус може да биде тригер за аутизам. За жал имам блиска пријателка која има дете со аутизам и ја знам нејзината верзија од приказната, од лично искуство а не само од тоа што пишува на google.

И да, не знам зошто го користите англискиот збор тригер кога има и превод на македонски за истиот. Ама некако изгледа не се вклопува во розевите приказни.

Јас не се трудам да докажам никому ништо само сакам да ја разберам логиката на вашите тврдења.

Последна измена: 5 мај 2022
    На elenaklasik и Didajo им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Ова за цртаниве потврдрувам. Уште од пред годината му пуштав цртани и кога приметив дека нешто не ми штима згасив можеби 6 месеци не знаеше за тв и ептен напредна, се среди се. Дури и ден денес ретко гледа цртани само додека јади ама и не се интересира толку, повеќе ми бара документарци.

На mal.ecka и Madrugada им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.775
    Допаѓања:
    40.575
    1. Многу поголема свест за аутизам за разлика од минатиот век. Ова е дефинитивно најбитно, колкава драстична разлика има во препознавањето на аутизмот. Порано мислам дека внимание се посветувало повеќе на најтешките случаи, денес не(океј ова во нормалните земји секако не кај нас).
    2. Ако најголема улога имаат генетски фактори и фактори кои влијаат на развојот на плодот интраутерино, не значи дека се единствени, секако има простор и за други фактори кои може не се толку истражени, јас не го негирам тоа.Ама за вакцинава најмногу се зборува и таа теза за поврзаноста на мрп со аутизам е поактуелна од било кој друг линк.
    Еве на пример горе членка сподели статија за можна поврзаност на парацетамол, ама не гледам некој друг да искоментира за тоа.
    3.
    Не разбирам што сакаш да кажеш, т.е што кажав погрешно? :D. Поентата беше дека аутизмот е најверојатно предодреден уште пред да се роди детето.

Последна измена: 5 мај 2022
    На elimkd и nevermet18 им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.776
    Допаѓања:
    22.794
    Ако беше вакцината директен предизвикувач, ваљда ќе имавме едно добри 90% аутизам од тие што сме ја примиле.

На Jana06, elimkd, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Кога едно дете аутизмот го носи во гените, значи оти ќе биде аутистично?
    Може глупо ми е прашањето, ама навистина не ми е јасно.

Другарка ми има 3год. дете, двајца доктори во Мк и дијагностицирале аутизам кај детето, направиле генетски испитувања и ЕЕГ на глава, се покажало дека го има генот за аутизам и од ЕЕГ дека може да има епилепсични напади.
    Глупо ми беше да прашам што кога го има генот бидејќи таа не ја прифаќа таа дијагноза.
    Живеат во странство, повторени се испитувањата и таму им е речено дека детето е во ред, нема никаков проблем. Така се однесувало (не зборува, вика, жив е, не застанува) како последица на јазиците.
    Рече дека почнале да зборуваат само на еден јазик, на тој што зборува и во градинката и имало напредок.

Се надевам ќе биде во ред.

На Снегулк@23, eta и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.349
    Пред да го вакцинирам прашував во два различни града педијатри матични и специјалисти баш со овој муабет дали има простор за грижа, сите до еден ко на мајтап во смисла што ти е не е возможно ништо такво, безбедна е вакцината, кога јас ги вакцинирам моите внуци истото ти го советувам, горе доле иста рекција од сите и зелено светло да се вакцинира, го вакцинирав, ми е само чудно како тоа вас ви кажуваат доктори да не се вакцинира?

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.589
    Исто и нашиот педијатар кога ја прашувавме за мрп,вика со две раце ќе потпишам дека е безбедна.

11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.349
    Ако ме веруваш в очи ми се смееа, во смисла доста со такви нелогичности и рекла казала муабети, затоа тука читам и стварно ми е чудно, ниту еден доктор не ми кажал нешто против

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.957
    Допаѓања:
    187.374
    Едно на 33 деца е сега. Пред 5, 6 години, било едно на 64.
    Не го корелирам со ништо, ама изгледа нешто ја расипува генетиката, не само за аутизам туку општо, за многу состојби.

На Снегулк@23, Milkiway и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Абе може не викам не ама свесни сме штп е се променето: храна, вода, воздух, технологија... начин на живот, доба на мајката..

На Biljarkata и lovely91 им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.957
    Допаѓања:
    187.374
    Гмо:wasntme:

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.895
    https://www.slideshare.net/Vladotra...e-prichiniteli-na-regresiven-autizam-21092019

Сите доктори со две раце ќе потпишат, ок, освен професорот и претседател на МНЗА - Македонско научно здружение за аутизам.
    Слушав порано од него предавање за влијанието и содржината на вакцините. До 3 години на дете дијагностицирано со аутизам, направени му се испитувања и де покажало присуство на олово. Вели - од каде на тригодишно дете толку токсини? Одговорот го бара во вакцините. Неговото изнесување беше издржано со факти. Секако како родители не ни е сеедно веднаш да го вакцинираме детето кога ти велат дека вакцините содржат жива олово.
    Мене ми е шубе, затоа одлагам.

Тој велеше, најчесто се дијагностицира до 3 години, подоцна пример до 4 5 поретко. Ептен ретко на 6 години, да било сѐ ок, па да се изнопачи нешто.

Не сакам наивно да гледам на нештата и да трчам на вакцина по секоја цена. Оставам да го следам развојот, да го зајакне имунитетот, да биде што повеќе во допир со природа, па понатака да му ја дадам. Мене ми е рано толку мало суштество, со малечок имунитет, толку агресивна вакцина да прими.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ако знаеме што јадеме.. . Во МК бар гледаме што дишеме ако ништо

На mal.ecka, Снегулк@23, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.895
    На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Колку е сето ова точно за докторите. Со чест на исклучоци ама јас тој исклучок штета што не сум го сретнала. Еднаш кога чекав во чекална со бебето за рутинска контрола, докторов на една мајка што загрижено прашуваше за вниманието на детето, како што ја испраќаше низ ходникот и рече вака : абреее какви кандиди, каков глутен. Сте се научиле на глупости. Па во мојава кариера само еден пациент имам со глутен.. и сфатив колку е сатот. Муабетов ми е ,колку само не се замараат. Сакав да му речам баш тој "еден" пациент може да биде апсолутно секој. Ама си поќутив за да не се навреди и да ми го прегледа девојчето правилно. Човек на секој збор треба да внимава со докториве...

На elenaklasik и Kbr им се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.589
    Бев на една обука, баш спомна професорот дека има поврзаност на кандидата во црева со аутизмот.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kbr

Kbr Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.589
    Абе човек да не влезе во тие врати, нормално е дека секој ќе каже така, кој ќе признае дека згрешил - никој, секој ќе си го брани своето. Ама кога ќе видиш здравството ни е катастрофа ама и без нив не се може... Пишував дека имам во фамилија дете со посебни потреби што се немаме видено од доктори, дрски и безобразни, и тие биле најдобри во нивната професија а се испоставило на крај дека не е така.. И сме добивале одговори глупи, како во стилот "Доби напад од радост" а едвај можеа да го спасат и такви ми ти работи...

На Волкот му/ѝ се допаѓа ова.