Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Кандидата е страшна работа.Моето дете ја имаше.Сеуште пие пеебиотик.Има две ипол години.Оди во градинка од скоро,оди на логопед,дефектолог.Сеуште не зборува ама има напредок.Почна да разбира да реагира на наредби да има многу интереси.Нема стереотипи.Не оди на прсти.Понекогаш не зачудува кога ни реагира на некој муабет што мислиме дека на слуша,не го разбира.Секој ден се будам со благодарност кон бога што напредува и молба побрзо да прозбори.Логопедот вика дека се ја разбира.Дека кај него има влијание и кандидата,и изолацииве со корона и тврдоглавоста.И во градинка се разбирал.Дома не зеза.

На Kbr, Sofi.ja, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Во последно време често читам за кандида во црева (или порано не ми привлекло внимание).
    Поради кои индикации испитувате, како се испитува?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Беше агресивен,тантруми многу,не спиеше ноќе.Како изгубен беше.

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Значи кандидата воопшто не е наивна како што мислев. Искрено, изненадена сум ептен, не знаев прво дека ја има во црева, а второ дека може такви проблеми да направи. Барем сте откриле и ќе го решите проблемот.

5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Како се испитува?

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.841
    Ммр втора доза не се прима на 23 месеци, си помешала.

Во врска со промените од 1979 до сега види околу тебе само. Загадување на вода, воздух, почва, пластика насекаде, зрачење радиоактивно, физичка активност 0, храна процесирана и гмо. Лекови колку пиеме ние, колку пиела баба ми ... од аналгини до хормони.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.265
    Па не ме ни чуди присуство на кандида на нашите простори,со огледа на тоа колку матичните препишуваат антибиотици од ракав.За секое црвено грло или калшица одма аб даваат.Па после се нарушува цревната флора,мн нормално.

Инаку симптомите што ги опишала @maticka може да се знак и на скок во развој,хиперактивност,внес на премногу шеќери и мн др состојби.Колку што знам тантруми има секое второ дете,што не значи одма дека постои здравствен проблем кој мора да се испитува.

На KuklickaSk, Larahappy, lovely91 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Се прима втора доза од 18 до 24 месеци, во сите еу земји.

9. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Се прави копрокултура.Од три примероци ден за ден,преку два дена...И за секој примерок има резултати.Јас правев на микробиологија и во пролече

10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    15.937
    Остај 1979. Од 2000 до 2020 е зголемена стапката за 178%, за само 20 години. :x Ако вака продолжи, каде ни е крајот во наредните 10-20 години.:wasntme:

11. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Пишував и во друга група ама тука можеби сте поупатени. Малата е 18 месеци, супер се развива за возраста. Има фонд од 60 зборчиња и ономатопеи со значење, разбира сѐ, реагира на име, си го кажува името, сака деца, ги гушка, бакнува, игра со кукли, во ред е сѐ.
    Ме загрижува тоа што веќе месец и пол ги вкрстува палецот и показалецот (fingers) еве вака. Го прави тоа кога ја пресоблекувам, кога гледа тв, кога ја возам во количка, и кога се плаши од нешто. Значи во ситуации кога ѝ е досадно или стресно. Во последно дури и намерно како да го прави. Ѝ велам пушти ги прстите, она си продолжува уште толку и во очи ме гледа. Не сум ја вакцинирала уште за ммр, мислев да почекам да видам дали ќе престане да го прави тоа со прстите.
    И друго, кога ќе се уплаши во некој момент целата се вкочанува и се тресе неколку секунди. Треба ли да се грижам, да ја носам некаде по доктори, или ќе поминат сами од себе овие работи? :^) Многу блиски ми кажуваат дека многу деца имале чудни однесувања на година и пол, па поминале со тек на време…Ама јас некако многу читам и се замарам и не знам што да правам, и за вакцината сум некако на два ума.

12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Можеш да видиш со педијатар најдобро и на дефектолог веројатно...

13. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    За со прсти незнам ама син ми штипка, штипка за да заспие, кога му е досадно, или ако гледа песнички за рака ме штипка, ако го искарам или му ја тргам раката се лути мислам нормална работа им е за возраста

14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    И многу се плаши. Од секакви глупости ;( Од лаење на кучиња, бубачки сака да ги гледа ако ги допре се стресува, од непознати луѓе и места каде што прв пат оди. Се плаши од звучни играчки и сликовници, особено ако имаат појаки звуци, ама после одреден период се привикнува. А дома да дојдат луѓе што ги гледа прв пат е многу дружељубива. Ги пречекува на врата, малку се усрамува и веќе после 2 минути се спријателува. Надвор ѝ треба повеќе време да се опушти и во такви ситуации ги вкрстува прстите или ги фаќа ушите. Се надевам дека е период зошто ништо друго сомнително не сум приметила, а доста читав и видеа гледав, други знаци не покажува. Сепак решив да ја одложам мрп до 2 години. Сега лето ќе фати и не сакам во топлово да ја вакцинирам. Не оди секако во градинка.

15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    И син ми штипка мислев дека сме единствени :) не знае да каже Нана па доаѓа ме штипе и тоа е знак дека му се спие. Не сум го тргнала или искарала ама некад многу штипе цела рака ми беше модрици :?:

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    За вакцината како сакаш само многу нема да ти менува дали ќе чекаш дп 2г или нема да чекаш, затоа што до 4-5 години тешко дека некој ќе ти постави правилна дијагноза ако станува збор за аутизам. Веројатно и сама знаеш во Симпо тек на 6г ги дијагностицираат. А до сега да имало нешто ќе ти кажеле.
    Можеби си е такво детенцето по плашливо. Ако читаш на нет за секој симптом ,ќе најдеш дека има 300 болести и состојби.
    Ама и пред тоа ти спомнав можеш да видиш закажи по некој педијатар консултација чисто да си бидеш мирна

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Немој да читаш и да гледаш видеа. Ако беше за така доктори нема да ни требаа. Посебно со видеата . Секое дете е засебно дури и децата со аутизам, неможеш да се водиш според видеа. Штом те гледа во очи , те разбира, се врти на име не би требало тоа што се плаши да биде лош знак. Пр. Внук ми кога е во ситуации каде што се срами или не е сигурен ги превиткува стапалата на надвор. А ништо не му фали си порасна годинава ќе биде прваче. За да ти е мирна главата кажи ги твоите стравови на вашиот педијатар и заборави на гугл доктори и гугл искуства.

На Lovebug01 и Kbr им се допаѓа ова.
  18. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    564

19. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Истооо, за карање зашто штипе не ама го карам кога премногу стиска рани ме прави, а не само мене и бабите кога го чуваат ги штипка.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Искрено не ми личи ништо поразлична, еве он се плаши од машинката за шишање, се исплаши од прасе кога виде прв пат до децата е а и уште мали се, плус мислам тоа што не одат во градинка може да си влијае таму оцврстуваат барем мое мислење пошто и мојов не оди сеуште ама јас сепак планирам да го носам деновивр на мрп пошто ме плаши дека читам пак епидемија може да фати дека многу дечиња не вакцинирани имало