Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    @Ljubica87
    Не барав дијагноза туку пишав тука зошто има повеќе искуства. За тоа со прстите што ме загрижува дека е repetitive behaviour едно од знаците на аутизам, па ме интересираше некој дали има искуство со ваков ‘тик’. Не знам како да ја одвикнам. Забележувам дека кога е исплашена или нервозна најмногу го прави. Инаку ја носам во паркови кај што има дечиња секој ден, уште е мала за да си игра сама со нив, ама доволно за да се социјализира.
    Дали знаеш колку после колку време се стекнува имунитет од вакцината? Сега за сега мислам на есен да ѝ ја ставам тогаш ќе е 22-23 месеци и од следната пролет здравје,да тргне во градинка.

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Колку што читав 10 до 14 дена за имунитет да развие, мојов доста игра и со братучедите а ситњќе одат во градинка затоа сакам да ја прими побрзо( и баш ко што викаш уште е мал не знае толку да игра си дечиња ама се труди или поголемите да го играат)

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Вакцината сакав да ѝ ја ставам сега пролетва ама бевме настинати сите дома еден по друг. Сега во топлово не ми се става да треба да ја изолирам од луѓе 2 недели. Плус сакам да ѝ го пратам развојот. Може ќе ја однесам дирекно на специјалист ако продолжи да го прави тоа со прстите, да ми дадат мислење. Инаку друго сѐ за нејзина возраст развојно е супер. Педијатарот знам дека ќе ми каже обавезно да ја вакцинирам. Според стручњациве тука нема врска вакцината со аутизмот :?: А во диспанзер ме прашаа дали ќе ја одложиш, им реков а зашто да ја одложам? Па ми викаат, сите ја одложуваат демек да проодело убаво и да прозборело детето, глупости се тоа. Е со овие зборови на докторката во диспанзерот.
    Мене јасно ми е дека од вакцината аутизам не се добива ама од толку што имам свашта изначитано, ми е страв.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.775
    Допаѓања:
    40.575
    Со оглед на тоа колку посебно внимание се посветува на аутизмот во нашава земја, видеа и информации од интернет се одлична опција.

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Абе да тргнеш се ќе прочиташ. Си требала да ја прашаш докторката што со детето твое ако фати морбили? Што ќе биде тогаш? Каков исход може болеста да донесе итн... Ако нешто сфатив е дека не е секој за доктор во македонијава.
    Јас за друг проблем сменив 4 специјалисти и 2 педијатри за конечно да дојдам до решение за проблемот..па ти види сега дали вреди да се послуша секогаш стриктно еден лекар. Поготово кога тоа што го кажува не држи вода. Деца со аутизам и јас и ти знаеме дека зборуваат.

На IRBBB, eta, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Одлична опција се за информации и вежби ама не и за дијагноза. За тоа се оди на специјализирани доктори.

7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Пак ќе те цитирам зошто се сетив на нешто што го заклучив после толку работи што прочитав и видов. Кај нас тука покасно ги дијагностицираат зошто мислам дека прво родителите не се толку информирани и не забележуваат некои мали знаци кои детето си ги има. Некои работи (што ако ги изгуглаш веднаш ќе ти излезат дека се знаци за аутизам) се својствени за сите помали деца како на пример вртење на тркалцата на количките, вртење во круг, одење на прсти, неодзвивање на име секогаш и слично, ама веќе после одредена возраст таквото однесување станува нетипично и тоа им е првиот red flag да превземат нешто. Така барем мислам јас.

На Alcon и Milkiway им се допаѓа ова.
  8. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Јасно ми е за докторите…Кај тројца да одиш сите различно мислење ќе ти кажат :?: Почнувајќи од новороденче за општи работи како начин на хранење, па даље..

На elenaklasik и Milkiway им се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.896
    И моето на година и пол правеше така. Тогаш и немаше којзнае каков говор. И јас малку се задумав како тебе, го пратев како реагира. Сега на 2 години и 2 месеци почна да зборува, додуша од вториот роденден салам се пушти , а со прстињата ептен ретко ако му текне.
    Мислам покрај сите работи што ги наброи, тоа не значи ништо. Едноставно осознаваат повеќе со прстите, и им е како интересно.
    Така што верувам дека ќе продолжиш да следиш, ама сѐ е ок штом желба за дружење со други деца. А за стравови и моето се плаши, некогаш не сака да допре нешто. Порано од едно прасенце играче се одбиваше, сега го чепка, кажува како прави.
    @Ljubica87 ќе може да дадеш совет како се одби од прстето? Син ми исто цица палче.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.590
    Ишкртај му го ноктето со темен фломастер.
    Ова функционираше кај внука ми

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Veronika N

Veronika N Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    21
    Здраво, моето дете е 2 год и 6 месеци, сеуште не зборува, и не разбира се, одиме на дефектолог и психолог. Од искуство сакам да прашам, дали доколку има контакт со очи ќе биде се во ред? Почнува да рабира некои наредби, и ствари ама не е доволно... Ни рекоа дека не е аутизам од проценката, ама сум многу загрижена.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Цуцла не цуца? Моето синче од 2м бебе фати палче да цица и опседнат беше, ако немаше цуце во уста, обавезно палче имаше. А се изнервираше, а беше гладен, а му се спиеше, он палчето го цицаше. Решив демек ќе му тргам цуцла на 2ипол г, ама толку многу бетер се опседна со палецот, па му ја вратив цуцлата после неколку дена. Си реков боље цуцла, бар е анатомска, вака палчето веќе нокте му се луштеше, заби напред влечеше... Кај нас финти не успеваа со мачкање нешто и сл... Гледав искрено нонстоп да е со цуцла за да не му текне на палецот и по некое време скроз го заборави. Многу лоша навика е и може лесно да остане и до поголема возраст... Затера до 3ипол г цуцла, ама бар палецот го заборави. Сега е 7г дечко, не цица палче, не му ни текнува дека некогаш цицал :D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    6години да имало дете па да дијагностицирале аутизам За тие 6години детето со аутизам уште толку ќе пропадне,говорот ќе му исчезне скроз (ако веќе го има). Јас па се чудев оти тие дечиња немаат напредок само во оваа држава. Во светот се прават напори уште од 12 месеци да се почне со поставување/елиминирање на дијагноза нашиве 6години чекале.Неспособни.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    2.419
    Имам многу истражувано на темава со вакцината и аутизмот. Нема ниту едно научо истражување што ги поврзува овие две работи. Коинциденцијата, и тоа што многу всушност веруваат дека вакцината е “виновникот” , произлегува од тоа што возраста во која детето се наоѓа е одприлика онаа во која што и инаку почнува да се разликува абнормалното однесување. Муабетот со тоа дека е тригер, исто така е воздржан, затоа што вакцината е “појака” па како што кај дечиња со нормален развој има знаци како температура, болка и слично, кај дечињата со аутизам го “активира” аутизмот ако можам така да се изразам, кој што секако некогаш ќе се активира.
    Секој си одговара за своето дете, меѓутоа дајте да размислуваме разумно, враќаме болести кои одамна се искоренети. И јас сум против неиспитани нови вакцини( за ковид, хпв..), ама ова се вакцини што години наназад сме ги примале.

На mariz и lovely91 им се допаѓа ова.
  15. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Дали ја следи некој конференцијата SEECA2022?
    Имате ли линк од онлајн настанот?
    Не знаев дека имало регистрација до вчера.
    https://seeca.info/

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Не знам кој го следи настанов но предобро е се организирано. Во Белград се одржува, вчера, денес и утре.
    За проблеми од аутистичен спектар.

Seeca Conference 02-04.06.2022.

Date & Time Jun 2, 2022 01:00 PM Belgrade, Bratislava, Ljubljana
    Jun 3, 2022 08:30 PM Belgrade, Bratislava, Ljubljana
    Jun 4, 2022 08:30 AM Belgrade, Bratislava, Ljubljana

Webinar ID 811 3871 4746

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_eN0MWqfTS0q_NbX22cySNQ

17. Поддршка Права

Поддршка Права Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    34
    Да создаваме еднакви можности за сите, преку подобрување на услугите и примена на системски решенија со кои децата и возрасните со атипичен развој ќе имаат подобар квалитет на живот и поголема интеграција во општеството.

Да се фокусираме на вештините, наместо на попреченоста и да работиме на подигнувањето на јавната свест за луѓето кои се различни.

На mal.ecka, tari и Nina 2014 им се допаѓа ова.
  18. Lola 19

Lola 19 Нов член

Се зачлени на:
    20 јули 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majki, sakam I jas da spodelam. Sin mi Sega napolni 2 godini, proode od 9 ipol meseci. Znaci kacuva skali, se simnuva bez problem. Nie zborime doma drug jazik, dodeka nadvor slusa drug jazik. Jade so viljuska, so lazicka bez problem. Ne stoi na edno mesto, Celo vreme trca, se zaigruva Sam, broi na racete so prstinjata, kazuva kako prai kuceto maceto, on koga Saka. naredbi ne slusa, kontakt so oci Ima. No ne se vrti na ime, mnogu retko skoro ic. Ne znae da si igra so drugi decinja, se Sam si igra. Od septemvri ke trgne vo gradinka. Dali moze da mi dadete sovet, mnogu sum zagrizena. Bi mi znacelo mnogu

19. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.130
    Допаѓања:
    4.439
    По ова напишаното, нема место за паника, далеку е тоа од аутизам

На Lola 19 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lola 19

Lola 19 Нов член