Дали дете со аутизАм кое не зборувало, почнало да зборува со вежби кај дефектолог, логопед. Дали работењето доведува до подобрување на состојбата до некој степен.
Секако дека се подобрува состојбата доколку се работи, а конкретно за говорот не можат тука ништо тоа е до самото дете...
Jas po ona sto go imam citano prashuvano razgovarano sekoe rabotenje so strucno lice ke dovede do rezultat sepak se zavisi od toa kolkav stepen na autizam i sto konkretno e so deteto. Za sovet i rabota Vladimir trajkovski ke vi dade najdobar sovet
Devojki kazete mi kako da e smira psihata za autizam ke poludam den i nok mislam na toa a malava imat samo 5 meseci… imat nekoj doktor koj moze da e proverit od sega?
Не се врти на играчки, не фаќа играчки, не се врти на страна, не те регистрира? Мора да има причина зошто мислиш дека можеби има аутизам, пошо реално аутизам може да се препознае со сигурност како што ми кажале бар мене после 2-3 година. Заостанува ли во нешто бебето? Ако туку така ти текнало и те мава психа тогаш.. мислам дека треба сепак ти да разговараш со стручен ( не сваќај погрешно, ептееен сум ЗА разговор со стручен и кога не е баш "најпотребно", на секој му треба поддршка и ослободување на мисли)
Секој педијатар ако се посвети може да направи првична проценка,ама не е задолжително дека е точна.Почнете си педијатарот и кажете му зошто се сомневате.
Многу е мало бебето. На 5 месеци ни стручњак нема да ти потврди или негира аутизам. Први знаци може да бидат зачестено гледање односно фокусирање во една точка, мрдање со главата лево десно постојано, но ова може да го прават и бебиња без аутизам. Подоцна најчест знак и најпрв за загрижување е да не се врти на своето име. Кои работи те загрижуваат конкретно?
Уживај со бебето, овој период никогаш не се враќа. За проценка точна најрано по 2 години, не знам зошто сега воопшто размислуваш за аутизам.
Ако толку мислиш дека е тоа, најмногу ќе се смириш ако ја однесиш на педијатар, некој подобар ќе ја процени и ќе ти кажи. Но мало е бебчето шо не можи точно да се кажи дали има нешто.
Истата што претходно прашуваше дали вакцините предизвикуваат аутизам и какви вакцини се примаат на 4-5 месеци. Изгледа сега малата и има примено вакцина па прашува.
Imam vo semejstvo bas vo prva rodnina so autizam, i stavrno mozda i psiha ama sekoj pat ko ke e gledam se plasam za mojata,, prekrasno drvojce e ama imat mislam 3 stepen na autizam i lele dusata mr bolit ko kene vida.. znam deka mojava e mala uste no stvarno ne mozam od galava da e izva ova misla den i nokj…
Ако прва роднина има детето леукемија и ти ќе се тресеш и ќе го испитуваш детето без потреба само стресови ќе му набиваш иако детето сосема е во ред? Треба да имаш причина за да мислиш дека детето ти има аутизам, а не дека тебе така ти текнало. Педијатар го гледа во целост бебето доколку има нешто сигурно ќе ти каже ако воопшто и го имаш однесено на педијатар.