Аутизам кај децата

Discussion in 'Дете' started by Hipica, Apr 16, 2011.

1. Joraa

Joraa Истакнат член

Sto te terat da mislis deka ne sum e nosela??? Nemas nikakvo pravo da go vikas ova vaka! Sigurno ne sum ni prva ni posledna majka sto od strav na nesto se plasit za svoe dete! Ako ne znaes da mi kazis nesto za toa sto prasav nemas voopsto potreba i da mi odgovoris ne pa ti da cenis dali jas sum e nosela ili ne na pediatat!!!

Снегулк@23 likes this.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

А пред се да пишуваш убаво? Глава ме боли од твоите постови, ни точка, ни запирка, а и не се разбира што пишуваш. И употребувај кирилица. Извини, но навистина потруди се за твоите постови да бидат попрегледни за да може да те разбере човек.

Srcka28, lovely91 and JoyJoy like this.
  3. Joraa

Joraa Истакнат член

Na postov imas 20’!!!! Se nadeva deka mozis da gledas ako ne IZVINI I TI ama ke treba da posetis doktor. A ako tolkuu rabota ti otvarat da citas ne gi citaj sto se zamaras tolku;)

4. Black girl

Black girl Форумски идол

А зошто ставаш извичници? И зошто јас да посетам доктор, м?

5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

@Joraa иако аутизмот е нешто шо го има детето од бебе, многу е тешко да се дијагностицира пред 2-3 години. Дури и да не прај контакт со очи, да има сензитивност на храна и облека и слично, никој педијатар, психолог, невролог итн нема да можи со сигурност да ти кажи: има аутизам, односно нема аутизам на та возраст. Дури и на покасни години процесот до дијагноза не е едноставен. Па дисфазија е, па не е, па социјална неадаптираност е, па не е, итн.

Шо можиш ти сега да прајш е да работиш со детето и да работиш на себе. Не е добро за тебе, ни пак за детето, ако ти како primary caregiver си под константен стрес.

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Епа да си го однела детето на педијатар сигурно веќе го имаш прашано дали детето има аутизам, нели?

Не судам али треба прво едуцирање што е аутизам и кои се рани знаци за да го приметиш тоа!

Има уште милијарда болести и синдроми што постојат на светов, тебе што те наведе да мислиш дека 5 месечно бебе има аутизам? Многу членки те прашаа и не одговараш. Ако сакаш помош пиши го проблемот кој е со бебето, а не дека роднина имала аутизам па ќе се тресеме.

Ако некој примети дека не е нешто во ред со бебето тоа е ПЕДИЈАТАР и он ќе те посочи каде понатака. И кога бараш помош посочи го проблемот, а не да бараш проблем онаму каде што нема.

7. tambelina

tambelina Популарен член

@Joraa според мое блиско искуство можам да ти го препорачам Prof.D.Vladimir Trajkovski како стручњак за оваа материја! Бебето е мало за да се постави дијагноза Аутизам.
    кај нас повеќето дечиња со атипичен развој за жал немаат ни точни дијагнози.И не е точно дека дури на 2-3-4 год може да се постави дијагноза.Кај нас може и на 10годишна возраст да нема дијагноза аутизам бидејќи немаме доволно стручен кадар(да ми простат неколкуте стручњаци во државава)! Во развиените држави аутизмот го препознаваат и во првата година од животот.Рана и точна дијагностика се од големо значење. Според мене не треба да се потценува мајчинскиот инстинкт.Некои ќе те сметат за луда ама фрли тоа на страна, за многу ,,луди,параноични,, мајки се испоставило на крај дека биле во право што интервенирале и ДА -мајката (скоро) секогаш знае што е најдобро за нејзиното дете!
    Ова не значи дека твоето дете има аутизам, само си заприметила дека најверојатно не се развива со исто темпо како нечие друго бебе на иста возраст,а сето тоа е нормално и индивидуално!
    Еве јас имам 3 деца, првото прооде на 11месеци,на 2год можеше да кажува строфа од 4стиха и не носеше пелени,третото има 4год сеуште не е прозборено како што треба и сеуште носи пелени(ќе посетува дефектолог-логопед на моја иницијатива), второто дете на 3год имаше говор како првото на 18месеци и носеше пелени до 3ипол год(сега има 7год здрава како дрен посетува логопед за корекција на неколку гласови).
    Полудев од грижи додека не прозбореа.Камо да ме насочеше некој порано да започнам со посети на логопед и дефектолог!Самоиницијативно отидов директно и кај логопед и кај дефектолог без дијагнози и ми помогнаа повеќе од докторите кај кои се имав претходно обратено.

Аутизмот е широк спектар,не си ставај дијагнози,нормално е да се плашиш мајка си, слушај си ги инстинктите и посети педијатар,невролог,или ете контактирај го професорот направи консултација за да смириш душа!

И не се наоѓај веднаш навредена од членките тука, најдобронамерно ти даваат совети само ти веројатно лошо ги перципираш бидејќи си под стрес и исплашена .

8. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се согласувам, кај нас непотребно се губи драгоцено време, не се доволно стручни и упатени, реално 2-3ца се во цела држава што ја познаваат оваа тематика. Не разбирам зошто се чека до 3 години за да се постави дијагноза. Секако има многу форми и наликува и на други работи но факт е дека детето доцни во развојот.

IRBBB and tambelina like this.
  9. Joraa

Joraa Истакнат член

Ти благодарам многу од душа за овој одговор. Знам дека е рано знам дека паничам ама тоа не е непто што јас ножам да е контролирам. Како човек што имам растено со сестра со специални потреби, со дете од тетка со синдром доун и сега и дете од прва братучетка со аутизам мислам дека од се тоа насобрено ми идет ова паника. Прво дете ми е и верувај зад глава му висам и како дишит. Знам дека за се имат педијатар и доктори но и знам дека е рано кај и да е носам затоа и се обратив тука мислев ке најда една мајка што нема да ми викат “будала си” и да е смирам малку психата оти стварно ден и ноќ ова на глава ми се вртит. Кај др Трајкоски напраив хистероскопија и беше прекрасен човек и баш ке е имам во предвид и ова, па макар и само психата да е смирам.фала ви на сите за одговорите дсј боже да е само една паника од мене

10. Eli23

Eli23 Форумски идол

@Joraa мали се упте бебињава, некои подоцна се развиваат, некои покасно.
    Ако некое бебче фаќа играчка на 5 месеци, не значи дека секое мора.
    Педијатрите и да не кажуваат, ценат дали бебето има симптоми.
    Така да не се секирај, следи го бебче, посвети му внимание, зборувај му и уживај.
    Највероватно не е ништо.
    Ако на година не врти на име, тогаш ќе се сомневаш.

Srcka28 and Mother of 2boys like this.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Никој не те праве будала, само треба сама да си свесна за тоа како се развиваат бебињата и што и како треба да знаат да прават во одреден месец. Не можеш на бебе од 5месеци да му кажеш дај ми ја играчката,зашто нема да те разбере. Енос почнало да ја фаќа таа играчка. Опушти се малку и не мисли на тоа. Остави си го бебето да се развива, ставај го на меше, давај му играчки и му ги тргај кон тебе за да пруже раче да ги фати. Енос и ќе почне да седе. Посвети му внимание на развојот и ќе видеш дека ќе биде во ред.

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Тоа што имаш луѓе околу тебе со „проблеми“ во развој не значи дека и твоето дете ќе има нешто од тоа.
    на 5 месеци детето е многу мало за било каква дијагноза. Аутизам реално како дијагноза може да се постави малку покасно. Под година дена никаде во свет не се поставува дијагноза аутизам. Први знаци може да се насетат накај 10/11 месеци ако детето не се врти на име, не се смее и не фокусира, некаде кај година дена ако нема повеќе аспекти (покажување со прст иако на пример моето дете со нормален развој никогаш со прст не покажуваше кон ништо, повторно смеење, обиди да се воспостави комуникација со луѓе, повеќе репетитивни движења - налик на клатење на тело, хипер-сензитивност и слично).
    На 5 месеци можеш само да стимулрираш развој со пеење, играње со играчки. Телевизор, таблети, мобилни телефони никако на дете зашто може да успорат развој на говор па да имате непотребни паники.

Така што сега за сега само уживај со бебето и труди се да стимулираш развој.

Srcka28, IRBBB and Снегулк@23 like this.
  13. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Само да ти кажам дека доктор Трајковски од New Born не е истиот Трајковски за аутизам. Професорот ќе ги најдеш на факултетот за специјална рехабилитација и едукација на филозофскиот факултет. Доста активен е и на ФБ.

Srcka28, Joraa, karak and 2 others like this.
  14. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Во Гаспар врши прегледи.

Attached Files:

Joraa, karak, Волкот and 2 others like this.
  15. karak

karak Популарен член

Pokraj gaspar beshe i vo srars centar za rana intervencija rast i razvoj Srars pishete i tuka no Vladimir e super za procenka

tambelina and Joraa like this.
  16. referentka

referentka Moderator Staff Member

Бидејќи темата е СЕНЗИТИВНА, Ве молам!!! кога пишувате постови или реплицирате, БИРАЈТЕ ЗБОРОВИ.

17. Amy1

Amy1 Истакнат член

Zdravo, ve molam za sovet. Dali ako deteto pleska so racete i cesto igra so raboti koi moze da gi nishka e za zagrizuvanje? Pritoa ima kontakt so oci, saka gushkanje, nema problem so guzva inoromena na rutina. Se raboti za dete od godina ipol

18. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Мислам дека не е, ако имате немир и ве мачи тоа појдете на дефектолог чисто за совет

19. Amy1

Amy1 Истакнат член

Se rasprasuvav i mi kazaa deka vo Sistina imalo komisija od defektolog, nevrolog, logoped i pshiholog koi procenivaat grupno dali se raboti za autizam ili ne. dali nekoja clenka ima povekje info i kako da zakazam takov pregled? Isto taka ako moze nekoja poupatena clenka da mi preporaca doktori i pregledi. Dali kandidata na creva se leci nekako so terapija ili samo so ishrana? dali decata so autizam bi mozelo da kasnat so motorika? Dali na testot za genetika bi pokazalo dali se raboti za autizam? Izviente Mnogu prasanja ama mnogu raboti ne mi se jasni

Last edited: Feb 27, 2023
  20. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Секаде се работи на тој принцип, тим составен од невролог, дефектолог..., мора сите да го видат детето. Јас би ви ја препорачала др. Олга Јотовска во Калинка, кај нас е најупатена на оваа тема и многу темелна. Кандида со терапија не се лекува, само исхрана, исфрлање на шеќери, внес на пробиотици, месо...
    На тестот за генетика во МАНУ има параметри кои ги гледаат и им укажуваат на нешто... не би знаела многу стручно на таа тема да ви објаснам.

Amy1 likes this.