Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.457
    Бебе од година неможиш да очекуваш да извршува наредби според мене и доволно е. Ќеркми никогаш не кажва кое животно како прај дирек беше на куче маче. За говор е од 18месеци некој порано некој покасно. На година повеќе е проодување и моториката.

На elenaklasik, LiquidLuna, tanjaaa и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    а што очекуваш да прави дете од 1 година, уште е бебе? Само си правиме црвот да не јаде. Играј со него, шетај го, пејте.

На Ivaivaiva123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.853
    Допаѓања:
    11.891
    Јас по описов мислам дека детето е со уреден развој. Тие работи што ги прави се доволни. Колку точно има?
    Ехе и моето дете дури се научи да прави чао помина многу време. Да плеска со рачиња научи на 11 месеци, значи скоро полна година, а за животни звуци или конкретно за маче куче на година и некој месец.
    Следете го, но според мене најбитно е да има контакт, осет кон средината.

На Ivaivaiva123 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    Neznam kako ke me razberete znam deka naslovot e autizam i ima golem broj roditeli koj citaat i se soocuvaat so ovoj vid dijagnoza, no ima i golem broj od nas roditeli mladi so prvorodence koj ziveat vo strav i panika dali ima moeto dete autizam. Edno ke vi kazam majka sum na dete koe trgna od 2 godini po logopedi od paniki i strav iako mi e vtoro dete ( pravam sporedba so prvoto). Imashe otstapki vo razvoj DA pobavno napreduvashe nosam redovno dete na kontrola do kade sme. Sekade MAJKA GASI TELEFON i angliski jazik. Ako na prvoto ne mu smetalo na vtorovo i te kako. Mozam da vi kazam deka veke 2 meseci ne e na telefon gledame bibi i bodi, jana, nodi site makedonski prikazni a gi ima na youtube mnogu. Vezbanje po doma do maksimum i napredokot e tuka. Ne sporeduvajte deca samo rabotete kako na vremeto detski pesnicki da ve gleda dodeka igrate so niv, tapkajte, lazete uzivajte kako sto uzivale nashote rodieli. Da teshko e i toa mnogu no samo taka ke imame zdravi generacii. Jas pak ke kazam postov piveke go nasocuvam na zagrizenite roditeli....

На majka-majka, cresa-jagoda, Misskirova и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Mianma

Mianma Нов член

Се зачлени на:
    31 јули 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo go sledam forumot i sakam da zamolam nekoj , da me upati imam kerka od 3 i pol godini i seuste ne zboruva . Odi vo gradinka poslusuva po nekoja komanda , ne saka da si igra so drugi deca, znae da e tuvka i povlecena. No ponekogas znae da vika da povtoruva frazi od crtani na angleski makedonski ne saka vopsto . Mnogu retko nekoj zbor ako go povtoruvame dolgo vreme .
    Sakam da zamolam nekoj koj ima dete so autizam nekoj spektar , da mi prosledi nekolku dokumenti od dijagnozata , od terapii , kako odi celata procedura za da znaeme od kade da pocneme i kakvi dokumenti treba da ni davaat za da ne propustime nesto . Za da znaeme sto da ocekuvame i kako da se postavime so nea za da i pomogneme .
    Blagodaram odnepred

6. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    616
    Прво треба да разговарате со матичен да ве упати, а можете и да си закажете проценка во некој од приватните центри конкрерно ако сте од скопје Тимот А или калинка , па тие ќе ве упатат што понатака. Не лепите дијагнози на детето. Исклучите тв и телефон , повеќе игра во природа скокање трчање истражување,дома со сликовници и со едукативни играчки. Поздрав

На karak, Bubish26 и tina2018 им се допаѓа ова.
  7. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Како исклучите телефон, а гледате видеа на јутуб?

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    Na televizor kade jas konkretno i pustam crtani a ne na tel sama da bira. @tina2018

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Ова ти што го опиша го имаше комшиче мое до 4 години не збореше со никој не играше со деца воопшто само на англиски кажуваше неколку збора и толку. Почнаа со врсник негов да го дружат секој ден плус логопед и кога наполни 6 години т. е. кога отиде во прво одделение тогаш почна убаво да збори али уште си е мирен и не си игра со сите само со 2-3 деца али тоа е карактер. Прво пратете го на проценка може не станува збор за аутизам туку едноставно треба малку повеќе внимание да му се посвети.

10. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Исто е тоа, затоа прашав. Без цртани за да прозборат. Цртаните се пребрзи. Книги, пеење, коцки.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    Mislev koristenje na makedonski jazik i mnogu mnogu rabota. Nie sme od mali po institucii logoped i se sto treba ama si gledashe na tel slobodno duri imashe i nejzin. Ama po posledniot pat koga rekoa ne deteto e dobro samo ne telefoni i rabota doma pa i logoped moram da prizam deka ima 50 % napredok. Zemav knigi od prosvetno edukativni so lepenki da lepi da stava plus kazav slushame samo makedonski prikazni pesnicki i jas sum zadovolna od toa sto go postigame. Ne sum logoped ama gledam sto i smeta koj bukvi i trebaat popravka rabotime doma oralna mashaza na jazik zatoa sto nego mrda gore jazikot i red drugi vezbi. Sekako makotrpno e seto toa bara mnogu trud ama sekoj postignat trud e milion nasmevki.

На Zumbulche, cresa-jagoda и Didajo им се допаѓа ова.
  12. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Искуства со лекот gcMaf?
    Дали има некој?

13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Дали оди во градинка? Моето не оди, ама гледам дека сака деца и луѓе воопшто, мафта на сите на улица. Едвај чекам да тргне, тоа е мислам природна средина за децава, дете со дете сака, не со баба. Јас го шетам, го играм, она цртани му пушта, толку знае. Место Дај вика На зашто така вика она. Со децата ќе прозбори, не со тв.

14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    Da da odime sega ke polni 5 super e vo gradinka namerno beshe so golemi deca vo pogolema grupa nego nejzinata vozrast. Super sme ostanavme na korekcija na bukvi i da go sredime agramatickiot govor. Vprocem naucivme levo desno, naucivme napred nazad, nad pod, gore dole se preku igra i zabava
    Saka da boi boi pravilno bez izlaganje od linija no ne koristime pravilni boi od tipot na zelena treva zolto sonce ...... sega rabotam na toa.
    Denovive naucivme da crtame deca kukja drva cveke i site crtezi i se so toa.
    Sekoe utro koga ne sum na rabota dodeka go pijam kafeto ona e so tetratkite listovite ke me ucis li mamo .....
    Se nadevam deka ke se sredi i za 1 godina ke moze da trgneme prvace. Do togas moram da rabotam na se ona sto ne e postignato.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    616
    Супер ви оди, и да не е за една година ќе е за две. Не се преоптерерувај со тоа. Битно е детето да е добро и да се осеќа спремно.

На karak и tina2018 им се допаѓа ова.
  16. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    147
    Bebusot e 11m se vrti na imeto koga go vikame, koge nekoj zboruva vika se vrti da vidi koj zboruva, koga mu zboruva nekoj go gleda vo ocii, e sega na nekoj ke mu se nasmee na nekoj samo ke go ispuli sepak za toa si vikam zavisi harizmata na coekot popraveteme ako gresam. Ples ples pravi, zdravo, daj petka, dopir so pokazalcinjata koga ke mu recam, daj topkata mi ja dava koga e vo nego, e sega uste ne pravi cao cao, ne pokazuva so prsteto so saka ednas dvapati mi ima samo pokazano koga ke mu recam za nekoja osoba kaj e koga ja gledame na slikata, i koga ima kolicinja pr ke go povozi nekolku pati i potoa go vrti od dolu i gi vrti trkalcata i so prsteto gi zapira pa pak istoto . Si guga si zboruva bebeski po negovo duri mislam deka i ko da probuva da dokazi nesto. Dali e normalno toa? Dali treba meato za panika? Se i sesto pisuva na google i izvadena sum od pamet.. ve molam za odgovort

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Не читај на гугл најубаво :) Детето ти е нормално се што прави сите деца го прават некои покасно некои порано.

На Bubish26, Mart3 и Maca Macka им се допаѓа ова.
  18. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Мене на нормално ми изгледа се.

На Mart3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    25.680
    Мале мајка не си прај филмови, не е секое дете по книга и да прај како некое што си го видела. Искрено за овие работи јас никогаш не би се нафанала да читам по гугл. Уствсри не сватив шо мислиш дека е проблем? Чао чао шо не вика? Моево и ден денес на криво ги гледа сите и не вели чао :rofl: 11 месеци има, остави нека си прави онака како што се чувствува и нека си игра онака како што му одговара на неговиот свет

На LiquidLuna и Mart3 им се допаѓа ова.
  20. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.660
    Од искуство од поблиска околина, и те како се разликува дете растено со баба и дете кое оди во градинка, од дете кое мајката е внимателна и информирана , посветува внимание , и мајка која некако не е премногу посветена, едноставно се гледа дека и е товар, и секако дека се приметува дека имаат отстапки во развојот само нема кој да им каже, живееме во 21 век. Затоа сметам дека не можеме да кажеме абе ништо не е што очекуваш од бебе од годинка , од каде знаете дали се рани знаци на аутизам или развојни отстапки поради недоволно внимание и сл, и ја решите членката нема потреба од стравови, одиш со детето на логопед или во калинка и нема потреба тоа тука да се дискутира, проценка не може никој од нас да даде, затоа што секоја форма на аутизам е различна, на почетокот не изгледа како нешто што е отстапка, тие работи ке бидат евидентни на 4-5-6 годинки од детето.
    Темава треба да е со искуства од мајки кои се соочуваат со овој проблем, како една поддршка а не сега ке кажуваме проценки, моето вака твоето онака.
    Не ми е намера да повредам некого само , малку повеќе свесност како се изразуваме, даваме совети и сл

На martiche и tina2018 им се допаѓа ова.