А дали си му покажала на пример како да покажува со прстето? На пример земи му го прстот и допрете предмети така ќе научи...на некои деца им е потребно да им се покаже претходно за да во иднина го применуваат....или на пр.кога сте надвор со прст покажувај му пилињата кско летаат или авион и ти викај му ајде и ти дсо прстето покажи ми каде е пилето, авионот.....и ќе се научи!
Еден трик да се стимулира покажување со прсте е да му правиш балончиња од сапуница и да му покажеш како да ги пука со прстето. Тоа е добра вежба. Конкретно за ова моето кога наполни годинка почна да посочува со прст.
Ve molam za sovet Mnogu sum zagrizena.Imam bebe 9 meseci koe e premnogu tivko,ne ispusta zvuci i so nisto me privlekuva vnimanie.Nasabajle koga ke se razbudi si sedi vo.krevetce ceka da go zememe.Preku den si igra,ne primetuva ako ja napustime prostorijata.Nadvor hranime gulabi,nema reakcija od negova strana.Se smee so nas samp ama nikogas na glas.So nepoznati samo gi gleda.Nekogas se vrti na ime,nekogas ne. Seuste ne sedi samostojno pravime vezbi i ke lazi.Ve molam dali imam pricina za griza?
Совет стимулирајте го бебето, да фаќа предмети, да слуша звуци, да пипка различни материјали итн, имаш на нет вежби за бебе 9 месеци правете му ги и секако консултација со мат.педијатар или центар за раст и развој битпазар ептен се стручни и даваат насоки
Многу е мало за такви сомнежи за таа дијагноза.Ни обавезно посети матичен у ако те упати стручен тим (дефектолог логопед психолог)
Da odime sekoj mesec na pedijatar, mi velat stom ima fokus na lica, prati so pogled ,da ne se grizam Bevme i na Ortoped na kontrola nemame problem.
Јас се сомневам дека деѕето на золва ми покажува знаци на аутизам. Не реагира веднаш на името,постојано врти тркалца на играчките,се врти во круг, гледа во светилки и многу гледа реклами како хипнотизирано е. Не знае баш ништо ни да зборува ни да покаже. Има 18 месеци.
Не знае да зборува затоа што е пред екран. Ти ова загрижено го пишуваш,или за сеир? Не мора да значи дека е одма аутизам,да расфрламе дијагнози од ракав.
Џабе вртиш очи, баш така личи. Постот ти нема никакво прашање или некаков вовед во дискусија или простор за совет, споделување искуство. Ако ствано си загрижена најди начин да го посочиш тоа на некој од родителите, ако си сигурна дека се игнорантни. Ако знаеш дека се свесни за одредена ситуација тогаш намали со муабетиве за на чешма
женски планирам бременост испитав пап, микробиолошки брисеви и торч тест. Дали има нешто за да се испита доколку детето може да има аутизам??
Dali moze da se napravi bilo kakva procenka kaj bebe 18m za zadocnet razvoj i slicno ili e premnogu rano? I dokolku moze, da mi posocite nekogo, blagodaram