Валентина Дуковска Детса Клиника побарајте термин за кај неа Можеш да го однесиш исто и во Центар за раст и развој Бит Пазар
Здраво на сите , ги прочитав речиси сите искуства и прашања и мислам дека ќе се повторам со некои од прашањата но навистина сум загрижена , синчето е годона(2 дете ми е ) од кога е роден со редот на спиење на јадење и како по книга , од 3 месеци легнува во 9 станува во 6 за прво млеко, 2 дневни дремки , но има нешто што ме загрижува со развојот . Сега си лази не е преоден сеуште но не ме загрижува ни тоа , проблем е што сеуште не кажува чао, браво, пример каде е мама тато не знае да посочи со поглед , се радува кога не гледа , не се плаши од непознати, се смее кога му правиме смешки , дојди кај мама крева рачиња си гуга тата мама , дали мислите дека треба да ме загрижива ? Првото детенце ми беше понапредно и со однесувањето и со зборувањето , дали само за тоа сум по загрижена ,каде би ми препорачале да направиме преглед ? Исто последниот месец приметивме дека што и да има на тв тој не врти глава и да го викаш и што и да правиш, веќе 1 месец тв е изгасен за да не му го одзима вниманието
Мојот прво прооде па после прозборе. Толку беше незаинтересиран за се д аси помислиш дека нешто не е во ред со детето, но после тоа кога почна да збори уста не затвори сега е 3 години и се расправа секој ден со мене и сеуште е таков ти викај по него колку сакаш он ако е заигран внесен е во игра треба да викнеш силно и тогаш ми вика што? Иначе е ептен интелигентен и ќе те продаде за ич пари.
Zdravo dali necie dete koe sto seuste nema razvien spontan govor da samo pee i zboruva po cel den. Toj uste malku ke napolni 4 godini a celo vreme pee i brblja nesto znaci usta ne zatvara a drugo koga mu zboruvas se pravi kako da ne slusa tera si po svoe. Inaku koga bese bebe pa se do skoro 3 godini bese mnogu izlozen na ekrani.
Da vo makedonija bevme na nekolku mesta i ni kazaa deka e zadocnet govor a vo svedska autizam tuka nema drugi dijagnozi kako razvojna disfazija, disharmonicen razvoj, zadocnet govor i slicno. Nemame raboteno so specijalisti tuka se mnogu ceka za se. Toj bara se sto saka i odgovara na nekoi prasanja i ima puno zborovi ama slaba mu e komunikacija i mnogu pee i brblja
Не може во Шведска да нема дијагноза а во Македонија да има. Гледам 2 години пишуваш, колку и да се чека, ако не закажеш нема да дочекаш. Сеуште ли е детето изложено на многу јазици, како се социјализира, оди ли во градинка, кој се грижи за него?
Додека добиете термин пророшкај на нет има многу корисни вежби. Одите многу во природа,колку што можете повеќе толку подобро. И гаси екрани ама сериозно гаси. Ништо не е толку тешко колку последиците што можат да се створат. Многу љубов,трпение,работа и природа мајка, и што побрзо да се вклучат специјалисти.
Vo svedska obicno se dava autizam ili adhd bez takva dijagnoza ne dobivas nikakva pomos. I so takva dijagnoza cekas so godini za nekakva pomos i da dobies imas mesecno logoped ili defektolog povekje e na roditel ostaveno da raboti i da se snaogja. A jas prasav za razvojna disfazija i disharmonicen razvoj velat deka se toa e autizam. Inaku doktor mislam deka bese psihijata koj tuka ni kaza autozam nie bevme vo sok i na izleguvanje ni kaza da ne kazuvamee na nikogo negovite kolegi se cudat koga in go kazavme toa i zosto toj dal dijagnoza bez da ne vidi defektolog i psiholog.
vi citam i izmisluvam igri se sto ima do sega nauceno e spontano i kroz igra bez nasoka od strucno lice
Во Македонија пред 2 години психијатар ви кажал дека детето има аутизам, и неговите колеги се чудат? Секогаш е се оставено на родител, и за многу помали и за многу поголеми работи. Затоа прашав/ме- оди ли детето во градинка, со сите ли комуницира како што велиш без внимание или само со вас дома? Колку е изложено на екрани? Колку јазици се зборуваат кај вас дома? Се тоа има влијание, и полека треба да бираш правец, кај ќе живее и расте тоа дете, каде и во какво школо ќе оди. Не можеш да го оставиш надвор од систем, па што и да е, аутизам или не.
На истиот принцип е тоа скоро кај сите. Вежби со стручно лице и вежби дома. Бидејќи првото не е доволно, затоа треба и родителите дома да посветат внимание на проблемот. Не е и не може да биде тоа исто. Аутизмот вклучува поширок спектар на предизвици, вклучувајќи социјални и комуникациски (вербални и невербални) аспекти. А дисфазија е исклучиво јазично нарушување, но невербалната комуникација е релативно добра. Барај неколку мислења и исто така приоритетен упут за стручно лице. Мора да има точна дијагноза за да се знае во која насока конкретно да се работи. Прочитав дека е изложен на повеќе јазици, па имај во предвид дека поради истото е можна комуникациска инхибиција. Меѓутоа, што конкретно е, само специјалист може да потврди. Во меѓувреме, целосно исклучи технологија. Вежби за концентрација и за фина моторика. За голема моторика надвор во природа и крос игри. Работи на говорот преку приказни, слики, рима, слогови, аудио бајки. Ама сепак, најдобри насоки ќе добиеш од стручно лице. Во врска со извршување наредби, не оди на класика. Пробај некоја фора, рецимо во овој стил: на мама и се пие вода, ќе ми помогнеш да земеме заедно?
Ne vo Svedska doktorot ni kaza taka a vo makedonija ni kazaa deka e zadocnet govor. Da odi vo gradinka od sokor 2 godini i tie velat deka e dobar deka razbira i na dvata jazika zatoa sto ima edna vospituvacka od mk raboti vo gradinkata. Doma zboruvame srpski a vo gradinka svedski. Da konunicira so site trazi nesto ili kazuva ama ne dovolno za skoro 4 godisno dete nema spontana komunikacija. Od juni doma imame ukinato sekakov vid na ekran vo grafinka im pustaa pesni i im davaat tablet tamo ne mozam da vlijaam na toa zatoa sto e grupno.
Toj do sega ima dosta napreduvano vo Svedsta e edna institucija i tamu se ceka puno. Odkako go imame izgaseno tv toj od togas pocna da pee i da brblja celo vreme kako toj da go zameni tv.
Mojot sin imase prvo nejasen govor eholabija, pa pomina vo peenje poveke kako ritam od pesna i go pusti govorot na 4 god. Ama od 2ipol godini odese ne defektolog privatno i vo dispenzer vo zavod z govor, sluh i glas.
Zakazete vo centar za govor, sluh i glas, preku maticen, i da e rano za procenka ke go sledat, a isto taka mozete i na detska klinika zakazete kaj psiholog pa oni ke vi dadat nasoki.